Doğa tutkunları için adeta bir cennet olan Artvin, el değmemiş doğal güzellikleri için her sene binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor.  Şehir sadece Türkiye’nin değil, Avrupa ve Orta Asya’nın da en önemli biyosfer rezerv alanlarından biri olan Maçahel’e ve ülkemizin tek yağmur ormanı ekosistemine ev sahipliği yapan Artvin, büyüleyici bitki çeşitliliğiyle dünya çapında bilimsel araştırmalara konu oluyor.

Ege ve Akdeniz’i aratmayan tertemiz plajlarında yaz aylarında Karadeniz’in serin sularının tadını çıkarabileceğin şehirde karlı dağlar arasında uzanan yemyeşil yaylalarda da unutulmaz bir tatil yapabilirsin. Türkiye'nin en büyük Atatürk heykelini yakından görebileceğin Artvin yazımıza geçmeden önce şehre gidenlerin merak ettiği birkaç soruyu yanıtlayarak yazımıza başlıyoruz.

Artvin’e hangi aylarda gidilir?

Yılın neredeyse dört mevsimi yağış alan Artvin seyahatini nisan ve temmuz arasındaki aylarda gerçekleştirmeni öneriyoruz.

Artvin’de ne yemek yenir?

Artvin seyahatin sırasında kaygana, kuymak, cağ kebabı, katmer, Laz böreği, kalaco, yoğurtlu silor, mısır ekmeği, cevizli kete ve hamsili ekmeğin mutlaka tadına bakmalısın.

Artvin’de havaalanı var mı?

Artvin’de havaalanı bulunmuyor. Şehre ulaşmak için Trabzon havalimanını kullanabilirsin.

1. Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Milli Parkı görünümü

16.944 hektarlık geniş bir yeşil alana yayılan Hatila Vadisi 1994 yılında koruma altına alınarak Hatila Vadisi Milli Parkı ilan edildi. Artvin merkezine sadece 35 dakika uzaklıkta en yakın doğaya kaçış alanlarından biri olan milli parkta şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzakta doğayla baş başa unutulmaz bir gün geçirebilirsin. 1700 metreden 3200 metreye kadar ulaşan dağ zirveleri, yemyeşil yaylalarının yanı sıra yaban keçisinden tilkilere kadar pek çok hayvanı görebileceğin zengin vahşi yaşam çeşitliliğiyle dikkat çeken milli park, aynı zamanda ülkemizin en derin V tipi vadilerden biri olmasından dolayı da doğa tutkunlarını büyülüyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 75 TL

2. Atatepe (Artvin Atatürk Heykeli)

Atatepe Artvin Atatürk Heykeli görünümü

Türkiye'nin en büyük Atatürk heykelini görmeye hazır mısın? Heykel şehir merkezine sadece 4 kilometre uzaklıktaki Atatepe Şehitliğinde bulunuyor. 50 ton ağırlığında ve 22 metre yüksekliğinde devasa Atatürk heykeliyle ünlü olan Atatepe, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Atatürk’ün Kocatepe’de Büyük Taarruzu yönetirken tasvir edildiği devasa heykelin yanı sıra panoramik Artvin ve doğa manzaraları da izleyebileceğin Atatepe’nin restoranında ise gün batımlarında yöresel lezzetlerini tadarak veya temiz havada çayını yudumlayarak güzel zaman geçirebilirsin. Özellikle sıcak yaz aylarının sevilen gezi rotalarından biri olan Atatepe’ye toplu taşıma araçları ve minibüslerle kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-22.30

Yazar Notu: Yol virajlı olduğu için dikkatli kullanmanı öneriyoruz. Heykelin bulunduğu noktada ücretsiz otopark bulunuyor.

3. Ferhatlı Kalesi

Ferhatlı Kalesi görünümü

Artvin'in tarihi ilçelerinden Ardanuç'ta yakından görebileceğin en eski yapılardan biri olan Ferhatlı Kalesi, bölgeye hakim devasa bir kaya üstüne inşa edilmiş. Ferhat ile Şirin efsanesinin geçtiği yer olmasıyla ünlü ismini de bu efsaneden alırken kalenin yapım tarihi tam olarak bilinmiyor. Osmanlı döneminde Harbe Kalesi adıyla bilinen ve kayalarla bütünleşmiş surlarıyla Artvin’in en güzel kalelerinden biri olan Ferhatlı Kalesine zorlu bir yürüyüşle ulaşarak gezebilir; kaleden hemen altında akan yemyeşil derelerin ve bulutlara uzanan devasa dağların muhteşem manzaralarına şahit olabilirsin.

Konum Linki

4. Karagöl Tabiat Parkı

karagöl Trabzon'da alabalık gölü görünümü

Dört bir tarafı el değmemiş doğal güzelliklerle çevrili olan Artvin'de en çok ziyaret edilen doğaya kaçış alanlarından biri de şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer alan Karagöl Tabiat Parkı. Türkiye'nin en özel tabiat cennetlerinden biri olan Karagöl’ün çevresinde geniş bir yeşil alanı kapsayan tabiat parkında bahar aylarında yeşilin her tonunu görebileceğin çam ormanları ve rengarenk çiçekler arasında gezebilir; sonbahar ve kış aylarında ise sararmış kızıl yapraklar ve benzersiz kar manzaralarıyla tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin.

Fotoğraf çekmeyi sevenlerin Artvin’de ilk uğramanız gereken yerlerden biri olan ve toprak kayması sonucu Kuş Deresinin önünü kapanmasıyla doğal yollarla oluşan Karagöl’de yaz aylarında sandal ve kayıklarla dinlendirici gezilere çıkabilir veya çam ağaçları altında olta balıkçılığı yaparak huzurlu atmosferin tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Otomobil girişi 75 TL

  • Yaya girişi 40 TL

Yazar Notu: Yolun son 4 kilometresinin bozuk olduğunu belirtmemiz de fayda var. İmkanın varsa yüksek araçla gitmende fayda var.

5. Kaçkar Dağları

Kaçkar Dağları'ndaki bir platoda küçük eski köprü.

Bölgenin en sevilen doğa sporları merkezi olan Kaçkar Dağları, Doğu Karadeniz sahili boyunca muhteşem manzaralar eşliğinde uzanıyor. 3500 metre yükseklikteki zirvelerinde unutulmaz yürüyüşler yapabileceğin Kaçkar Dağlarının eteklerinde sıralanan buzul gölleri ise tüm dünyadan fotoğrafçıları ve kampçıları kendine çekiyor. Dağ eteklerinde uzanan gür ormanlar, irili ufaklı şelaleler ve buz gibi kar sularıyla beslenen dereleri ile her doğa tutkununun keşfetmesi gereken yerlerden biri olan Kaçkar Dağları, özellikle bahar ve yaz aylarında Rize, Artvin, Erzurum şehirlerinden düzenlenen trekking, kaya tırmanma, dağcılık, kampçılık ve dağ bisikleti gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Yaz aylarında bile soğuk olabilen bölgeye gitmeyi düşünüyorsan yanına hırka almanı öneriyoruz.

6. Maçahel

Maçahel havadan çekilmiş görünümü

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı çok özel bir bölge olan Maçahel, Karçal Dağları eteklerinde sunduğu tablo güzelliğinde manzarasıyla yeryüzündeki cennet olarak adlandırılıyor. Doğu Karadeniz'in en doğusunda yer alan ve Türkiye'nin ilk biyosfer alanı olmasıyla tüm dünyadan doğa tutkunlarını kendine çeken Maçahel, 2006 yılında UNESCO Dünya Biyosfer rezerv alanı seçildi ve dünyadaki 621 rezerv alanından biri olarak koruma altına alındı.

Ülkemizin gizli kalmış doğa cennetlerinden biri olarak keşfe çıkabileceğin Maçahel; endemik bitki türleri arasından dökülen bembeyaz şelaleleri, onlarca bitki ve ağaç çeşidiyle süslü yürüyüş parkurları, dağ eteklerinde ormanlar arasında gizlenen ahşap evleri ile Artvin gezinde mutlaka uğraman gereken yerlerden.

Konum Linki

Yazar Notu: Maçahel'in özel karakovan ya da kestane ballarından mutlaka almalısın.

7. Mençuna Şelalesi

Mençuna Şelalesi görkemli görünümü

Artvin gezisinde mutlaka görmeni önerdiğimiz bir tabiat harikası olan Mençuna Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıkta Karadeniz'e yakın bir konumda yer alıyor. Bölgenin sevilen doğa sporu merkezlerinden biri olan Kamilet Vadisinde yer alan ve 92 metre yükseklikteki sarp kayalar ve endemik bitki türleri arasından dökülen büyüleyici şelale, her mevsim bambaşka bir manzarayı gözler önüne seriyor.

Çevresini saran ahşap köprüler üzerinde harika fotoğraflar çekebileceğin, gür bitki örtüsüyle seni yağmur ormanlarında geziyor gibi hissettirecek olan Mençuna Şelalesi, benzersiz güzelliğiyle her yıl binlerce doğa tutkununu misafir ediyor. Sarp kayalar kenarında uzanan yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabileceğin ve seyir teraslarından en güzel fotoğraflarını çekebileceğin Mençuna Şelalesi, Türkiye'nin en güzel şelalelerinden biri olarak görülmeye değer güzellikte.

Konum Linki

Yazar Notu: Şelaleyi izleyebilmek için yaklaşım olarak 15-20 dakika yokuş çıkman gerekiyor. Çocuklu aileler ve yaşlılar için zor olabilir. Yolun sonunda bulunan çay bahçesinde kekik çayının mutlaka tadına bakmalısın.

8. Çoruh Nehri

Çoruh Nehri akan temiz su ve yeşil tepelerle dolu yaz güneşli panoramik manzara

Mescit Dağları eteklerinde doğarak Artvin sınırında büyüleyici manzaralar sunarak ilerleyen Çoruh Nehri, şehrin en popüler doğaya kaçış alanlarından biri. Yaz aylarında rafting ve kano gibi su sporları yaparak heyecan dolu bir gün geçirebileceğin Çoruh Nehri, 100 kilometrelik zorlu rafting parkuru ve gelişmiş turizm olanaklarıyla tüm dünyadan doğa sporcularını kendine çekiyor. Çorum Nehri’nin panoramik manzaralarını izleyebileceğin seyir terasları, donanımlı kamp alanları, tertemiz havada piknik yapabileceğin mesire alanları ve kır evleri gibi olanaklar bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Farklı deneyimler yaşamak isteyenler için nehrin üzerinde zipline ve rafting yapabileceğin parkurlar bulunuyor.

9. Çifte Köprü

Çifte Köprü görünümü

Artvin’in en çok fotoğraflanan tarihi hazinelerinden biri olan Çifte Köprü, Karadeniz Bölgesi’ni süsleyen onlarca taş köprü içinde en güzellerinden biri. Kamilet ve Durguna nehirleri üstünde yan yana inşa edilen iki kemerli köprü, 33,5 metre uzunluğa ve 2,8 metre genişliğe sahip. Aslına uygun olarak restore edilen ve çevrelerini saran gür çam ormanları, ahşap evler, endemik bitki türleri arasında kartpostal güzelliğinde bir manzara sunan Çifte Köprü, Artvin'de düzenlenen fotoğraf safarileri ve doğa yürüyüşlerinin de en sevilen adreslerinden biri konumunda.

18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve günümüzde de aktif olarak kullanılan köprülerin fotoğraflarını çektikten sonra köprü üstünden nehirlerin de harika fotoğraflarını çekebilir, köprü çevresindeki kır bahçelerinde asırlık çınar ağaçları altında çayını yudumlayabilir veya organik ürünlerle hazırlanan Karadeniz lezzetleri tadarak yorgunluk atabilirsin.

Konum Linki

10. Maral Şelalesi

Maral Şelalesi görünümü

Her köşesinde büyüleyici bir şelale ile karşılaşacağın Artvin'de kesinlikle yakından görmen gereken tabiat harikalarından biri de 65 metre yükseklikten dökülerek benzersiz bir manzara sunan Maral Şelalesi. Artvin'e 2 saat uzaklıkta Borçka ilçesine bağlı Maral Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan şelale, yılın her mevsimi düzenlenen trekking turları, fotoğraf safarileri ve doğa gezilerinin en popüler mola noktalarından biri haline gelmiş durumda. En sıcak yaz günlerinde bile serin kalan havası ve yüksek oksijen seviyesi ile sağlık amaçlı da çok ziyaret edilen Maral Şelalesi’nin kar sularıyla dolan kaya göletlerinde keyifle yüzebilir, seyir teraslarından ise muhteşem şelale fotoğrafları çekebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Yolda belli bir yerden sonra sis bulutları beliriyor. Siste araç kullanma tecrüben yoksa senin için zor olabilir. Köprüye inmek için yaklaşık olarak 300-400 merdiven inmen gerekiyor. Engelli, yaşlılar ve çocuklar için uygun olmayabilir. Yaz aylarında bile şelaleye gitmeyi düşünüyorsan yanına mutlaka yağmurluğunu aldığından emin ol.

Kampanyalar

11. Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu havadan görünümü

Türkiye’nin en güzel ve etkileyici kanyonlarından biri olan Cehennem Deresi Kanyonu, her fotoğraf ve doğa meraklısının kesinlikle görmesi gereken doğal güzelliklerinden. 200 metreyi aşan ürkütücü kaya duvarlarından ismini alan Cehennem Deresi Kanyonu, aynı zamanda dünyanın sayılı kanyon vadilerinden birine de ev sahipliği yapıyor. Cehennem Deresi’nin çevresini saran kanyonda yaz aylarında rehberli yürüyüşlere katılabilir; yıl boyu düzenlenen kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi etkinliklerle Cehennem Deresi Kanyonu’nun en güzel panoramik fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Kanyonu rahat gezmek için ayağına rahat ayakkabılar giymeni öneriyoruz.

12. Maden Köyü

maden köyü açık temiz havası yeşil doğasının manzarası

Şavşat ilçesine bağlı olan ve tablo güzelliğindeki manzaralarıyla günübirlik gezilerin en popüler adreslerinden biri haline gelen Maden Köyü’nü hem kendi başına hem de her mevsim bulabileceğin doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarileriyle keşfe çıkabilirsin. Deniz seviyesinden 2500 metre yükseklikte yer alan ve yemyeşil doğal güzellikler arasından akan Maden Köyü Deresi’nin süslediği köy, Karadeniz’in doğal atmosferi bozulmamış etkileyici bir köyünü keşfetmek için ilk uğraman gereken yerlerden.

Dağ eteklerine inşa edilmiş iki katlı geleneksel ahşap evlerini gezebileceğin, Maden Köyü Deresi ve Maden Köyü Şelalesi gibi tabiat güzelliklerinin harika fotoğraflarını çekebileceğin gezinde köyde yetiştirilen organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve geleneksel Karadeniz mutfağından en sevilen lezzetleri tadarak dinlendirici bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

13. Karçal Dağları

Karçal Dağları görünümü

Artvin'in en çok ziyaret edilen doğa sporları merkezlerinden biri olan Karçal Dağlarının gizli doğal güzelliklerini her mevsim bulabileceğin turlarla keşfedebilirsin. En yüksek noktası 3428 metre olan ve eteklerinde sıralanan buzul gölleriyle tüm dünyadan fotoğrafçıların ilgisini çeken Karçal Dağları’nda yemyeşil yaylalarda gezebilir ve özellikle dağ gölleri çevresinde açan rengarenk çiçeklerin harika fotoğraflarını çekebilirsin.

Turizm ve konaklama olanakları gelişmiş yaylalarıyla Artvin yayla turlarının ana merkezlerinden biri de olan Karçal Dağları, Dünya Koruma Vakfı tarafından korunması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösteriliyor. Ev sahipliği yaptığı endemik bitki türleri ve vahşi yaşam zenginliğiyle biyolojik çeşitlilik bakımından Türkiye'nin en önemli yerlerinden biri olarak kabul edilen Kaçkar Dağları’nı gezmeyi ve buzul göllerinin benzersiz manzaralarını izlemeyi unutma.

Konum Linki

14. Kamilet Vadisi

Arhavi ilçesinde bulunan şelale ve Kamilet Vadisi zengin bitki örtüsüyle görünümü

Dört bir yanı etkileyici vadiler, gür ormanlar ve koruma alanları ile çevrili Artvin'in en özel doğa harikalarından biri de zengin bitki çeşitliliğiyle Avrupa'da korunması gereken önemli noktalardan biri olarak gösterilen Kamilet Vadisi. Türkiye'nin ender yağmur ormanı ekosistemlerinden biri olan vadi, 10.000’den tıbbi, aromatik ve endemik bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın her yerinden bilim insanlarını ağırlayan ve el değmemiş güzelliğiyle doğa tutkunlarını büyüleyen Kamilet Vadisinde Mençuna Şelalesi gibi bölgenin en güzel şelalelerini keşfe çıkabilir, dereler üstüne inşa edilmiş taş köprülerde harika fotoğraflar çekebilir ve balık bolluğuyla ünlü dereler kenarında kurulmuş balık çiftliklerinde mola vererek taze balıklar tadabilirsin. Doğanın içinde unutulmaz bir gün geçirebileceğin yürüyüş yolları, seyir terasları ve mesire alanları gibi imkanlar da bulabileceğin Kamilet Vadisi, ülkemizin çok önemli ama az bilinen tabiat güzelliklerinden biri.

Konum Linki

15. Yaylalar Köyü

Yaylalar Köyü görünümü

Yayla ve doğa turizmi açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Artvin'de her yıl binlerce tatilciyi misafir eden Yaylalar Köyü’ne de mutlaka uğramalısın. Artvin merkezine 3 saat, Yusufeli ilçesi ise sadece 1 saat uzaklıkta yer alan köy; çevresini saran karlı dağları, kar sularıyla beslenen balık bakımından zengin dereleri, dağ eteklerinde sıralanmış ahşap yayla evleri ve çiçeklerle süslü dağ gölleriyle kendini İsviçre’de gibi hissedeceksin.

Özellikle bahar ile yaz aylarında dünyanın her yerinden kamp yapmak ve doğa gezilerine çıkmak isteyen binlerce doğa tutkununu ağırlayan Yaylalar Köyü'nde aile pansiyonlardan orman köşklerine, geleneksel yayla evlerinden donanımlı kamp alanlarına kadar pek çok konaklama alternatifi bulabilirsin.

Konum Linki

16. Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kaçkar Dağları Milli Parkı görünümü

Kaçkar Dağları eteklerinde, Rize ile Artvin arasında 52.000 hektardan büyük yeşil alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı, içerisinde 9 köy ile 33 tane yemyeşil yaylaya ev sahipliği yapıyor. 1994 yılında koruma altına alınarak milli park ilan edilen ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Kaçkar Dağları Milli Parkı Milli Parkı’nda 3932 metre ile bölgenin en yüksek zirvesi olan Kaçkar Tepesi’nde bembeyaz ormanlar ve dağların panoramik fotoğraflarını çekebilir, alpin çayırları ve çam ormanları arasında uzanan yürüyüş parkurlarında oksijen seviyesi yüksek havada yenilenebilirsin.

Sevimli gelincikler ve tavşanlardan yırtıcı kuşlara kadar pek çok canlıya ev sahipliği yapan milli park, Fırtına Deresi ve Hemşin Deresi gibi sevilen gezi alanlarına da ev sahipliği yapıyor. Farklı rotalarda ilerleyen 8 tane trekking parkuru arasında seçim yaparak keşfe çıkabileceğiniz Kaçkar Dağları Milli Parkında sarp kayalar üstünde inşa edilmiş kaleler ve hırçın dereler üstündeki taş köprüler arasında benzersiz fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki

17. Kafkasör Yaylası

Kafkasör Yaylası havadan görünümü

Yayla turizmi açısından Doğu Karadeniz'in en özel şehirlerinden biri olan Artvin'de mutlaka uğraman gereken yaylalardan biri de şehir merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta en yakın yaylalardan biri olan Kafkasör Yaylası. Turizm bölgesi ilan edilen yayla, sadece el değmemiş güzelliğiyle değil aynı zamanda yaz aylarında düzenlenen boğa güreşleri, halk oyunları ve müzik festivalleriyle de binlerce kişiyi kendine çekiyor. Çam ormanları arasında piknik yapabileceğin, tertemiz havada yılın yorgunluğunu atabileceğin Kafkasör Yaylası, organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve lezzetli yayla yemekleri ile gastronomi meraklılarının da mutlaka uğraması gereken Artvin yaylaları arasında.

Konum Linki

Yazar Notu: Navigasyon yanlış yere götürebiliyor. Yolda bulunan tabelaları takip etmelisin.

18. Dilberdüzü Yaylası

Dilberdüzü Yaylası havadan görünümü

Artvin'in yaz aylarında en çok ziyaret edilen yaylalarından biri de Yusufeli ilçesi sınırlarında yer alan büyüleyici Dilberdüzü Yaylası. Yayla turlarının yanı sıra donanımlı kamp alanlarıyla çadır kurmak için Artvin’de en çok tercih edilen yerlerden olan ve özellikle yaz aylarında dünyanın her yerinden kampçıları misafir eden Dilberdüzü Yaylası, deniz seviyesinden 2860 metre yükseklikte Kaçkar Dağları eteklerinde uzanıyor.

Oksijen seviyesi yüksek havasıyla solunum rahatsızlıkları çekenlerin sağlık amaçlı ziyaret ettiği yaylada yaz aylarında zirve tırmanışları, trekking ve dağ bisikleti turları gibi pek çok aktiviteye katılarak güzel zaman geçirebilirsin. Turizm olanakları açısından son derece gelişmiş olan Dilberdüzü Yaylasında kır bahçeleri, yayla lezzetleri tadabileceğin restoranlar, ahşap yayla evleri ve orman köşkleri gibi konaklama imkanlar da bulunuyor.

Konum Linki

19. Arsiyan Yaylası

Muhteşem Arsiyan Yaylası ve Dağ Manzaraları. Şavşat, Artvin

Deniz seviyesinden 2500 ile 3500 metre yükseklikte geniş bir alanı kapsayan ve yayla gezilerinin en önemli adreslerinden biri olan Arsiyan Yaylası, modern dünyanın karmaşasından uzakta dinlendirici bir gün geçirmek için mutlaka uğraman gereken doğa cennetlerimizden biri. 20 tane dağ gölü ve 12 tane yüzen adasıyla Artvin’in en özel noktalarından biri olan Arsiyan Yaylası, dünyanın çok az yerinde görebileceğin manzarasıyla her yıl doğa fotoğrafçıları tarafından ziyaret ediliyor.

Sadece Artvin'in değil Türkiye'nin de en güzel yaylalarından biri olarak gösterilen ve bahar aylarında sapsarı çiçeklerle çevrilen küçük göller arasında gezinin en güzel fotoğraflarını çekebileceğin Arsiyan Yaylası, büyüleyici güzelliğiyle pek çok antik efsaneye de konu olmuş görülmeye değer güzelliklerimizden biri.

Konum Linki

20. Sırt Yayla

Sırt Yaylası havadan görünümü

Artvin'in en ünlü ve en çok ziyaret edilen yaylalarından biri olan Sırt Yayla, bulutlar üstünde size benzersiz manzaralar sunacak. El değmemiş güzelliğiyle tanınan ve en sıcak yaz günlerinde bile soğuk alan oksijen seviyesi yüksek havasıyla sağlık turlarının düzenlendiği Sırt Yaylası, deniz seviyesinden yaklaşık 2420 metre yükseklikte yer alıyor. Dağ zirvelerinde bulutlara kavuşan ahşap yayla evleri ile turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen Sırt Yaylası özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Taş ve ahşap mimarili yayla evleri, pansiyonlar ve donanımlı kamp alanlarında konaklayabileceğin yaylada dağ göllerini kapsayan rehberli zirve yürüyüşlerine katılarak da unutulmaz bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

21. Gorgit Yaylası

Yaz Dağı Yaylası Gorgit Yaylası, Artvin, TürkiyeArtvin'in en özel doğa cennetlerinden Maçahel bölgesinde yer alan Gorgit Yaylası, deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikte bulutlar arasında unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor. Yemyeşil gür ormanlar ve rengarenk yayla çiçekleriyle sarılı yayla, gelişmiş turizm olanaklarıyla Artvin'de özellikle yaz aylarının sıcak günlerinde en çok ziyaret edilen yaylalardan biri.

Bembeyaz bulutların sardığı ahşap yayla evleriyle muhteşem manzaralara şahit olabileceğiniz Gorgit Yaylası, el değmemiş güzellikler içinde akan buz gibi dereleri ve dağ etekleri boyunca uzanan yürüyüş yollarıyla adeta bir yeryüzü cenneti. Gün doğumu ve gün batımlarında sisle kaplı dağları izleyebileceğin, kamp alanları veya yayla evlerinde konaklayabileceğin Gorgit Yaylası’nı yaz aylarında düzenlenen rehberli yürüyüş turlarıyla veya kendi başına keşfe çıkabilirsin.

Konum Linki

22. Camili Gorgit Tabiat Koruma Alanı

Gorgit yaylası güzel manzara ve Karadeniz bölgesinde yeşil vadi, Artvin

Camili Efeler Tabiat Koruma Alanı olarak da bilinen ve hem Avrupa hem de Orta Asya'nın en büyük yaşlı orman ekolojik sistemlerinden biri olan Camili Gorgit, her doğa meraklısının ülkemizde keşfetmesi gereken yerlerden. 1998 yılında el değmemiş güzelliği zarar görmemesi için koruma altına alınan ve Efeler Ormanı’nın büyük bir bölümünü kapsayan Camili Efeler Tabiat Koruma Alanı, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da insan eli değmemiş çok özel noktalarından biri.

Pek çok bilimsel araştırmaya konu olan ve biyosfer rezerv alanı ilan edilen Camili Gorgit, zengin biyolojik çeşitliliğinin yanı sıra saf Kafkas arı ırklarına ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Yılda 3200 milimetre yağış alan ve ülkemizin ender yağmur ormanı sistemlerinden biri olarak da çok ilgi gören Camili Gorgit Tabiat Koruma Alanı’nı rehberli turlarla gezebilir ve Türkiye'nin gizli kalmış bu cennetini yakından görebilirsin.

Konum Linki

23. Beyazsu Yaylası

beyazsu yaylası görünümü

Kaçkar Dağları eteklerindeki en güzel ve çok ziyaret edilen yaylalardan biri olan Beyazsu Yaylası; doğa gezileri, trekking ve yayla turlarının değişmez adresleri arasında. Karadeniz'in yemyeşil doğal güzellikleri arasında modern dünyadan uzakta dinlendirici bir gün geçirebileceğin yayla, aynı zamanda Artvin’in başka bir tabiat harikası olan Yıldızlı Göl için de yılın her mevsimi fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Yaz aylarında düzenlenen şenliklerine katılarak tertemiz havada eğlenceli zaman geçirebileceğin yaylada kamp alanları, kır ve yayla evlerinde de birkaç gün dinlenebilirsin.

Konum Linki

24. Atabarı Kayak Merkezi

Atabarı Kayak Merkezi görünümü

Artvin merkezine en yakın kış turizmi destinasyonu olan Atabarı Kayak Merkezi, deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte Mersivan Dağı eteklerinde yer alıyor ve her yıl binlerce tatilciyi misafir ediyor. Büyüleyici kar manzaraları eşliğinde keyifli bir kış tatili yapabileceğin kayak merkezinde 1300 metre toplam uzunluğa sahip dünya standartlarındaki pistler, telesiyej ve teleski gibi mekanik sistemler gibi olanaklar sunuluyor.

Kayak malzemeleri kiralayabileceğin işletmeler, restoranlar ve kafeler gibi olanaklar da bulabileceğin Atabarı Kayak Merkezinde dağ zirvelerine çıkarak harika fotoğraflar çekebilir, bembeyaz çam ormanları arasında rehberli kar yürüyüşlerine katılabilir ve kış aylarında 3 metreyi bulan karlar arasında unutulmaz bir kış günü geçirebilirsin

Konum Linki

25. Papart Vadisi

artvin ili şavşat ilçesi papart yaylasında sonbahar renkleri

Yılın her mevsimi birbirinden güzel renge bürünen doğa içerisinde unutulmaz bir gün geçirmek için Papart Vadisine de uğrayabilirsin. Gür çam ormanlarının etrafını sardığı vadi, hem Artvin’in hem de Karçal Dağları'nın en önemli doğa koruma alanlarından biri. 2010 yılında sit alanı ilan edilen ve Türkiye'nin az bilinen doğa cennetlerinden biri olarak gösterilen Papart Vadisi; buz gibi akan dereler kenarında inşa edilmiş ahşap evleri, ormanlar içinde uzanan yürüyüş parkurları ve serin havasıyla yaz aylarında düzenlenen trekking turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda. Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı ve her derde deva ballarının tüm dünyada ihraç edildiği Papart Vadisi’ni gezerken lezzetli balları ve bölgede yetiştirilen organik ürünleri satın almayı unutma.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.00

Yazar Notu: Yaz aylarında bile soğuk havaya sahip olan yaylaya çıkmayı düşünüyorsan yanına hırkanı almanı öneriyoruz.

26. Artvin Cam Teras

Artvin Cam Teras manzarası

Artvin’i gezen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Artvin Cam Teras, ülkemizin en büyük seyir alanlarından biri olarak Hatila Vadisi'nin en güzel panoramik manzaralarını sunuyor. 1994 yılında milli park ilan edilen 22.500 hektarlık Hatila Vadisi ve büyüleyici Hatila Deresi’ne hakim 490 metre yükseklikteki bir tepede inşa edilen cam teras, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Devasa kanyon duvarları, gür çam ormanları ve Hatila Deresi çevresini saran doğal güzellikleri kuş bakışı izleyebileceğin Artvin Cam Teras’n çevresinde tertemiz havada organik ürünlerle hazırlanan yöresel lezzetler tadabileceğin restoranlar, doğa tatili yapabileceğin bungalov evler, donanımlı kamp ve karavan alanları gibi imkanlar da bulabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 75 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-20.30

Yazar Notu: Cam terasa giden yol biraz bozuk, dikkatli kullanmalısın.

27. Cancır Yaylası

Cancır Yaylası yerleşim yeri görünümü

Artvin’in en popüler günübirlik gezi alanlarından biri olan Maden Köyü sınırlarında yer alan yemyeşil Cancır Yaylası, her köşesini süsleyen sapsarı yayla çiçekleri ve dağ yamaçlarında sıralanan ahşap yayla evleri ile Karadeniz'in başka bir görülmeye değer yaylası. Yaz aylarında düzenlenen yayla turları, doğa ve fotoğrafçılık gezileriyle binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Cancır Yaylası’nın organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve geleneksel yayla yemekler sunan kır bahçeleri de çok ilgi görüyor. Dağ zirvelerine uzanan yürüyüş parkurları, donanımlı kamp alanları ve tamamen ahşap malzemelerle inşa edilmiş yayla evlerinde şehirlerin gürültüsünden uzakta dinlendirici bir gün geçirmek için Cancır Yaylası’na uğrayabilirsin.

Konum Linki

28. Barhal Çayı

Artvin Barhal çayı Türkiye Manzarası

Altıparmak Çayı olarak da bilinen ve Kaçkar Dağları’nın güney yamaçlarından doğarak Artvin sınırından ilerleyen ve Çoruh Nehri'nin sol kolu olan Barhal Çayı, çevresini saran bakir doğal güzelliklerle popüler gezi alanlarından biri. Doğa sporu açısından gelişen çayda yaz aylarında rafting, kano ve nehir kayağı gibi su sporları yaparak heyecan dolu bir gün geçirebilir veya tertemiz havada piknik yaparak yılın yorgunluğunu atabilirsin. Çevresi yüksek dağ zirveleriyle çevrili Barhal Çayında dağcılık, kaya tırmanma ve trekking turlarına da katılabilir, doğal seyir teraslarından panoramik fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki

29. Tibeti Kilisesi

 Artvin'de bulunan Tibeti Kilisesi

Tam olarak yapım tarihi bilinmese de 899 ile 914 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen kilise Artvin ve çevresinde uzun süre hüküm süren Bagratlı Krallığı döneminden günümüze kalan bir hazine. Tarih ve kültür meraklılarının görmesi gereken özel yerlerden biri olan tarihi kilise, uzun yıllar bölgenin dini merkezi olarak hizmet vermiş. Serbest haç planlı, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen olarak tasarlanan Tibeti Kilisesi, çarpıcı taş oymaları ve iç mekanlarını süsleyen bitkisel motifleriyle de dikkat çekiyor.

Konum Linki

30. Kocabey Kışlası

Kocabey Kışlası görünümü

Karagöl Milli Parkı gezilerinin en sevilen mola noktalarından biri olan Kocabey Kışlası, özellikle kış aylarında kar yağdığında sunduğu benzersiz manzarasıyla ünlü. Dağ eteklerinde siyah ahşaplarla inşa edilmiş yayla evlerinin kar altındaki manzaralarıyla kartpostalları süsleyen Kocabey Kışlasında rehberli kar yürüyüşlerine katılarak da unutulmaz bir gün geçirebilirsin.

Her biri sanat eserini andıran ve sadece kış aylarından değil, bahar ve yaz aylarında da doğanın en güzel manzaralarına şahit olabileceğin Kocabey Kışlasında her yıl temmuz ayında düzenlenen şenliklerle de doyasıya eğlenebilirsin. Ormanlar arasında gizlenen donanımlı kamp ve karavan alanlarıyla da çok ilgi gören Kocabey Kışlası, sıcak yaz aylarında bile serin kalan havasıyla en ideal gezi adreslerinden biri.

Konum Linki

İpucu: Otobüs biletini ENUYGUN'dan kolayca alabileceğini unutma! Otobüs biletinde değişiklik ve iptal işlemlerini tek tıkla yapabilir, farklı firma ve seferleri karşılaştırabilirsin. Yola çıkmaya hazırsan Artvin otobüs bileti almak için tıkla!

En ucuz otobüs biletleri Enuygun’da!

31. İrsa Yaylası (Erenler Yaylası)

Erenler Yaylası havadan görünümü

Halk arasında Erenler Yaylası olarak da bilinen ve Artvin'e sadece 40 kilometre uzaklıkta yer alan İrsa Yaylası, hem doğal atmosferi bozulmamış büyüleyici bir Karadeniz köyü olan Erenler Köyü’nü keşfetmek hem de bulutlarla sarılı ahşap yayla evleri arasında muhteşem fotoğraflar çekmek için ziyaret edilmeye değer. Kendi başına keşfe çıkabileceğin gibi rehberli trekking veya yayla turlarıyla da keşfe çıkabileceğin İrsa Yaylası, özellikle sıcak yaz aylarında serin havasıyla çok popüler gezi alanlarından biri.

Konum Linki

Yazar Notu: Sık aralıklarla bulabileceğin Borçka ve Erenler Köyü minibüsleri ile ulaşabilirsin.

32. Ciro Şelalesi

Ciro Şelalesi görünümü

Doğa fotoğrafları çekmekten hoşlanıyorsan, Artvin’e 2,5 saat uzaklık yer alan ve Türkiye'nin en güzel şelalelerinden biri olan Ciro Şelalesine de mutlaka uğramalısın. Deniz seviyesinden 2348 metre yükseklikte yer alan şelale; 165 metrelik sarp kayalar arasında dökülen bembeyaz suları, buz gibi göletleri ve çevresini saran düzenlenmiş yürüyüş yollarıyla her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Türkiye'nin saklı kalmış doğa harikalarından biri olan Ciro Şelalesinin çevresindeki derelerde olta balıkçılığı yapabilir, çadırını kurarak birkaç gün kamp yapabilir ve bölgenin el değmemiş güzelliğini yaz aylarında düzenlenen trekking turları ve fotoğrafçılık gezileriyle keşfedebilirsin.

Konum Linki

33. Barhal Kilisesi

Barhal Kilisesi (Yusufeli-Artvin) görünümü

Yusufeli ilçesine bağlı Altıparmak Köyü sınırlarında yer alan ve inanç turlarının sevilen adreslerinden biri haline gelen Barhal Kilisesi, çarpıcı mimarisiyle görülmeye değer bir yapı. M.S. 9. yüzyılda Vaftizci Yahya adına yaptırılan ve kesme taşlarla harçsız bir zemin üzerinde inşa edilen etkileyici kilise, devasa duvarlarıyla da görülmeye değer bir manzara sunuyor. 1677 yılında camiye çevrilen ama özgün mimari özelliklerini kaybetmeyen tarihi kilise, çam ve meşe ağaçları arasında gizlenen antik mimarisiyle harika fotoğraflar sunuyor.

Konum Linki

34. Gevhernik Kalesi (Ardanuç Kalesi)

Gevhernik Kalesi görünümü

Devasa kayalar üzerine inşa edilmiş büyüleyici kaleleriyle ünlü Karadeniz'de keyifle gezebileceğin başka bir etkileyici yapı da Artvin'e 40 kilometre gibi yakın bir mesafede yer alan Gevhernik Kalesi. Ardanuç Kalesi olarak da bilinen ve Orta Çağ’da inşa edilerek uzun tarihinde İberya, Sasani, Bizans, Abbasi ve Gürcü Krallığı dönemlerinde aktif olarak kullanılan görkemli kale, Osmanlı döneminde de geliştirilmiş ve özellikle Kanuni Sultan Süleyman döneminde önemli eklemeler yapılarak günümüzdeki halini almış. Onlarca metre yükseklikteki dikdörtgen bir kaya kütlesi üzerinde kesme ve moloz taşlarla inşa edilen ve hem Orta Çağ hem de Osmanlı mimari özelliklerini bir arada görebileceğin Gevhernik Kalesinin iç bölümleri keşfettikten sonra surlardan büyüleyici panoramik manzaralar izleyebilirsin.

Konum Linki

35. Rabat Kilisesi

Rabat Kilisesi görünümü

Her köşesi doğal güzelliklerin yanı sıra birbirinden etkileyici tarihi kiliselerle çevrili Artvin'de yakından görebileceğin başka bir yapı da Ardanuç ilçesine sadece 17 kilometre uzaklıkta yer alan Rabat Kilisesi. Bölgede pek çok tarihi kutsal yapıya sahip Gürcü Krallığı döneminde yapılan ve Orta Çağ mimari özelliklerini yansıtan tasarımıyla dikkat çeken kilise, kesme ve moloz taşlarla inşa edilmiş.

11. yüzyılda yapılan gizli geçitlerinin yakınındaki Bulanık Deresi’ne kadar uzandığı tahmin edilen Rabat Kilisesi, 16. yüzyılda kaderine terk edilmiş. Restore edilmemesine rağmen sağlam mimarisi ile büyük bölümü günümüze ulaşmayı başaran tarihi yapıyı gezdikten sonra Bulanık Deresi’nin güzelliklerini keşfe çıkabilir ve Bulanık Köyü’nde bir mola vererek geleneksel köy yemekleri tadabilirsin.

Konum Linki

36. Mersivan Yaylası

Mersivan Yaylası görünümü

Artvin’in kış turizmi merkezi olan Atabarı Kayak Merkezi’ne de ev sahipliği yapan Mersivan Yaylası; yaz aylarında serin ve temiz havada doğa yürüyüşlerine çıkmak, kış aylarında ise kayak yapmak için ziyaret edebileceğin çok sevilen bir turizm bölgesi. Artvin merkezine 8 kilometre gibi oldukça yakın bir mesafede yer alan yayla, deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte olduğu için en sıcak yaz aylarında bile serin kalan havasıyla hafta sonu gezilerinin de değişmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda.

Konum Linki

37. Sahara Yaylası

Sahara Yaylası havadan görünümü

Karagöl Milli Parkı gezilerinin en sevilen duraklarından biri olan Sahara Yaylası, donanımlı kamp ve karavan alanlarıyla Artvin’in en sevilen doğa tatili merkezlerinden biri konumunda. Karagöl’ün panoramik manzaraları eşiğinde dağ eteklerinde keyifli yürüyüşler yapabileceğin yayla, atların gezdiği geniş otlaklar ve buz gibi suların aktığı kaynaklarla çevrelenmiş. Temmuz ayında düzenlenen ünlü Sahara Pancarcı Festivali ile Türkiye’nin her yerinden binlerce insanı misafir eden yaylada üretilen organik ballar ve sebzeler de çok ilgi görüyor.

Konum Linki

38. Salikvan Yaylası

Salikvan Yaylası  yeşil doğası manzarası

Yusufeli ile Arhavi ilçeleri arasında Altıparmak bölgesinde yer alan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Salikvan Yaylası, bakir doğal güzelliklerinin yanı sıra eğlenceli yaz şenlikleriyle de ünlü. 1992 yılından beri her yıl ağustos ayının 1. haftası düzenlenen yayla şenliğinde boğa güreşleri, yöresel halk oyunları, yemek tadımları ve birçok eğlenceli yarışmayla keyifli zaman geçirebilirsin. Yıl boyu huzurlu atmosferini koruyan ve deniz seviyesinden 2600 metre yükseklikte uzanan Salikvan Yaylasının oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasında ahşap evler ve donanımlı kamp alanlarında sıcak yaz aylarında unutulmaz bir tatil de yapabilirsin.

Konum Linki

39. Tekkale Köyü

Yusufeli Artvin Türkiye'deki Eski Kilise (Tekkale Kilisesi)

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Tekkale Köyü, dağ eteklerini süsleyen çarpıcı antik yapılarla günübirlik gezilerin sevilen adreslerinden biri. Rehberli tarih turları ve doğa yürüyüşleriyle hazinelerini keşfe çıkabileceğin tarihi köy, ev sahipliği yaptığı yüzlerce yıllık 4 tane Gürcü kilisesinden dolayı Dört Kilise olarak da biliniyor. 10. yüzyıl Gürcü Krallığı döneminde inşa edilen ve çam ormanları arasında gizlenen kiliseler arasında keyifli bir gezi yapabileceğin Tekkale Köyünün açık hava müzesini andıran sokaklarında da yüzlerce yıllık geleneksel Karadeniz evlerinin harika fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

40. Dolishane Kilisesi

artvin Dolishane Kilisesi görünümü

Artvin’in görülmeye değer başka bir önemli tarihi hazinesinde Hamalı Köyü’nde Orta Çağ'da inşa edilmiş bir Gürcü manastırı olan Dolishane Kilisesi. Bagratlı Krallığı döneminde 954 ile 958 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen ve uzun yıllar bölgenin önemli kiliselerinden biri olarak hizmet verdikten sonra Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen Dolishane Kilisesi; moloz taşlarla inşa edilmiş mimari, 25 metre yüksekliğindeki çarpıcı kubbeleri ve taş oymaları ile dikkat çekiyor. İnanç ve tarih turlarının sevilen mola noktaları arasında yer alan Dolishane Kilisesi, mimari meraklılarının da ilgisini çekebilecek tarihi yapılardan biri.

Konum Linki

41. Tekkekale Manastırı (Dört Kilise Manastırı)

Tekkekale Manastırı görünümü

Artvin'de tarih ve kültür meraklıları tarafından çok ziyaret edilen Tekkekale Manastırı, bölgedeki başka bir ünlü yapı olan Barhal Kalesi’ne benzer bir şekilde inşa edilmiş. Artvin ve çevresinde pek çok etkileyici eser inşa eden Bağdadi Gürcü Krallığı döneminde tasarlanan Ortodoks manastırının 10. yüzyıldan günümüze kaldığı tahmin ediliyor. Çevresindeki küçük kiliselerden dolayı Dört Kilise Manastırı olarak da bilinen Tekkekale Manastırı’nda keşiş odaları ve dini eğitimlerin verildiği odalar gibi farlı bölümleri keşfedebilir; etkileyici taş oymalar ve kubbelerle süslü yüzlerce yıllık manastırın fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

42. Aros Yaylası

 Aros Yaylası görünümü

En güzel Artvin yaylalarından biri de Yusufeli ilçesinde sadece 28 kilometre uzaklıktaki Kılıçkaya beldesinde yemyeşil dağ eteklerinde uzanan Aros Yaylası. Her yıl temmuz ayında düzenlenen binlerce kişinin katıldığı şenlikleriyle ünlü yayla, ev sahipliği yaptığı donanımlı kamp alanlarıyla da çok ilgi görüyor. Organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve yöresel yayla yemekleri sunan kır restoranları için de sıkça ziyaret edilen Aros Yaylasında özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sarı yayla çiçekleri arasında keyifli bir yayla gezisi yapabilirsin.

Konum Linki

43. Barhal Vadisi

Barhal Vadisi havadan görünümü

Zengin bitki ve vahşi yaşam çeşitliliğinden dolayı yaban hayatı geliştirme sahası ilan edilerek koruma altına alınan Barhal Vadisi, doğa ve fotoğrafçılık meraklılarının keşfe çıkması gereken tabiat cennetlerimizden biri. Kaçkar Dağları’nın gür ormanları arasında uzanan vadide çengel boynuzlu dağ keçileri gibi ender görülen vahşi hayvanı yakından görerek güzel fotoğraflar çekebilirsin. Ortasından buz gibi akan dereleri kızıl benekli alabalıklarıyla dolu olan ve endemik bitki türleriyle adeta yemyeşil bir cenneti andıran Barhal Vadisi’nin zorlu trekking parkurlarında temiz havada spor yapabilir, derelerde olta balıkçılığı yapabilir veya alabalık çiftliklerinde dinlendirici bir mola verebilirsin.

Konum Linki

44. Arhavi Plajı (Güngören Plajı)

Arhavi plajı denizden görünümü

Güngören Plajı olarak da Arhavi Plajı, Karadeniz sahil yolu üzerinde çam ormanları ile masmavi Karadeniz sularının birbirine karıştığı güzel bir konumda yer alıyor. Geniş bir sahile sahip olan ve çevresinde her bütçeye uygun oteller bulabileceğin plajdan ücretsiz olarak faydalanabilirsin. Şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin turistik tesislerin yanı sıra kafe ve restoran gibi olanaklar da bulabileceğin Arhavi Plajı’nda soyunma kabinleri, tuvaletler, duş ve cankurtaran gibi imkanlar da bulunuyor.

Konum Linki

45. Kemalpaşa Plajı

kemalpaşa plajı havadan görünümü

Artvin'e yaklaşık 1,5 saat uzaklıktaki Kemalpaşa ilçesinin büyüleyici plajı, yaz aylarında hem Artvin hem de çevre şehirlerden gelen turistlerle doluyor. 3 kilometreyi bulan çakıl taşlı geniş bir sahile sahip olan plaj, 35 kilometrelik sahil şeridine sahip Arhavi ile Hopa ilçeleri arasında uzanıyor. Doğu Karadeniz'in en güzel plajlarından biri olan ve tüm gün masmavi Karadeniz sularının tadını çıkarabileceğin Kemalpaşa Plajının çevresinde şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin turistik tesislerden taze balıklar tadabileceğin restoranlara, otellerden kamp ve karavan alanlarında kadar pek çok olanakla güzel bir Karadeniz tatili yapabilirsin.

Konum Linki

46. Artvin Kent Ormanı

artvin Kent Ormanı kış mevsimi görünümü

Artvin merkezinden en kolay ulaşabileceğin yeşil alanlardan biri olan Artvin Kent Ormanı; sessiz atmosferi, yemyeşil ormanları ve gelişmiş turizm olanaklarıyla hem hafta sonları hem de sıcak yaz günlerinde çok ilgi görüyor. Şehrin tarihi yerlerini gezdikten sonra doğanın içinde yorgunluk atmak için ideal olan kent ormanında özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında rengarenk çiçeklerle süslü çarpıcı manzaralara şahit olabilir, onlarca çeşit kuş türü arasında keyifli yürüyüşler yapabilirsin.

İyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, yağmur barınakları, çocuklarınızla piknik yapabileceğin mesire alanları ve organik ürünlerle kahvaltılar sunan kır bahçeleri gibi zengin olanaklara sahip Artvin Kent Ormanına toplu taşıma araçlarıyla da kısa sürede rahatça gidebilirsin.

Konum Linki

47. Çamburnu Tabiat Koruma Alanı

Çamburnu Tabiat Koruma Alanı

Doğa tutkunları için adeta bir cennet olan Artvin'de sarıçam ormanlarının Karadeniz’e kadar ulaştığı görülmesi gereken bir yer de Çamburnu Tabiat Koruma Alanı. Hopa ilçesine bağlı Çamlıköy sınırında yer alan ve büyüleyici doğasıyla yaz aylarında düzenlenen trekking turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen Çamburnu’nda ormanlar arasında uzanan trekking parkurlarında temiz havada spor yapabilir, yorulduğunda ise ıssız koylarda kalabalıklardan uzakta Karadeniz’in tertemiz sularında doyasıya yüzebilirsin.

Konum Linki

48. Delikli Kaya Şelalesi

Delikli Kaya Şelalesi görünümü

Sadece Artvin'in değil, Türkiye'nin de görülmeye değer gizli tabiat harikalarından biri olan Delikli Kaya, 4 metre çapındaki bir oyuğun içinden dökülen bembeyaz sularıyla dünyanın çok az yerinde görebileceğin masalsı bir manzarayı sunuyor. 7 metre yüksekliğinde kireç ve kil taşı kayanın binlerce yılda aşınmasıyla doğal yollardan oluşan, gür ormanlar ve endemik bitki türleri ile çevrelenen Delikli Kaya, özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen fotoğrafçılık gezileri ve doğa yürüyüşlerinin en önemli noktalarından biri. Artvin'in Murgul ilçesinde, şehir merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta yer alan Delikli Kaya Şelalesi, Artvin gezisinde kesinlikle görmeni önerdiğimiz benzersiz doğa güzelliklerinden biri.

Konum Linki

49. Balık Gölü

balık gölü havadan görünümü

Türkiye'nin en güzel göllerinden biri olarak gösterilen Balık Gölü, Artvin gezilerinin vazgeçilmez gezi rotalarından. Şavşat ilçesi sınırlarında şehir merkezine yaklaşık 2,5 saat uzaklıktaki Balık Gölü, deniz seviyesinden yaklaşık 2000 metre yükseklikte yer alıyor ve yaz günlerinde bile serin kalan havasıyla ünlü. Masmavi gölün çevresini saran gür çam ormanları içinde mesire alanları, donanımlı kamp alanları, göl manzaralı çardaklar ve iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları gibi pek çok olanak bulabilirsin.

Zengin balık bolluğundan ismini alan Balık Gölü’nde yaz aylarında küçük sandallarla gezilere çıkabilir veya göl kenarında ağaçlar altında olta balıkçılığı yaparak unutulmaz bir gün geçirebilirsin. Kır bahçelerinde yöresel ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve yöresel yemekler tadabileceğin; özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında Karadeniz’in en güzel doğa manzaralarına şahit olabileceğin Balık Gölü’nü hem kendi başına hem de rehberli turlarla keşfedebilirsin.

Konum Linki

50. Kirazlı Köyü

Kirazlı Köyü manzarası

Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı çok sevilen gezi alanı olan Kirazlı Köyü, köy çevresindeki sarp dağlar içine oyulmuş büyüleyici kaya odaları ile her yıl binlerce tarih ve arkeoloji meraklısı tarafından ziyaret ediliyor. Hangi dönemde inşa edildiği hala tam olarak bilinmeyen gizemli kaya odalarının iç bölümleri gezebilir ve dağ eteklerinden muhteşem panoramik fotoğraflarını çekebilirsin. İrili ufaklı mağaraları ve dağlar arasında ilerleyen trekking parkurlarıyla da çok ilgi gören Kirazlı Köyünde tarihi güzellikleri keşfettikten sonra yöresel Karadeniz yemekleri tadarak güzel bir mola da verebilirsin.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Artvin otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

 

En iyi tatil ve şehir otelleri Enuygun’da!

51. İskender Paşa Camii

İskender Paşa Camii dış görünümü

Artvin'in tarihi ilçelerinden Ardanuç merkezinde yer alan İskender Paşa Camii, Ardanuç Kalesi ile 1551 yılında inşa edilmiş görülmeye değer bir tarihi yapı. Bölgeye özgü moloz taşlarla iki katlı ve dikdörtgen planlı olarak tasarlanan tarihi caminin iç mekanlarını da pek çok Karadeniz camisinde olduğu gibi ahşap direkler süslüyor. Osmanlı döneminde Karadeniz'de inşa edilmiş en güzel ve günümüze kadar sağlam kalmış camilerden biri olarak hem tarih hem de inanç turlarının önemli bir parçası haline gelen İskender Paşa Camiini ziyaret ettikten sonra kısa bir yürüyüş mesafesindeki Ardanuç Kalesini de gezebilirsin.

Konum Linki

52. Kopmuş Plajı

kopmuş plajı görünümü

Artvin’de yaz aylarında masmavi Karadeniz sularının tadını çıkarmak için bölgenin en popüler plajlarından biri olan Kopmuş Plajına uğramalısın. Karadeniz sahil yolundan yer alan, şehir merkezinden toplu taşıma araçları ve minibüslerle yaklaşık 30 dakika içinde kolayca gidebileceğiniz Kopmuş Plajı, sıcak yaz aylarında Artvin halkının yanı sıra çevre şehirlerden gelen tatilcilerle de doluyor. Çakıl ve kum karışımı geniş bir sahile sahip plajda güneş şemsiyesi ve şezlonglar kiralayabileceğiniz turistik tesislerden apart otellere ve pansiyonlara, kamp ve karavan alanlarından kafe ve restoranlara kadar pek çok olanak sunuluyor. Artvin’in tarihi ve doğal güzelliklerini gezdikten sonra Kopmuş Plajına geçerek kendinizi serin sulara bırakabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Plaj kum çakıl karışımı olduğu için yanına deniz ayakkabısı almanı öneriyoruz.

53. Hopa

Hopa dağlar ve minik göl manzarası

Hopa Limanı ve Sarp Sınır Kapısı ile Artvin'in en hareketli ilçesi olan Hopa, aynı zamanda Ege ile Akdeniz sahillerini aratmayan büyüleyici plajları, Karadeniz’in masmavi sularıyla çam ormanlarının birleştiği tabiat parkları ve yüzlerce yıllık tarihi yapılarıyla şehrin en çok ziyaret edilen turistik ilçelerinden biri. Berrak denizinde orman manzaraları eşliğinde keyifle yüzebileceğin Kopmuş Plajı ve 2 kilometre boyunca uzanan Kemalpaşa Plajı için çevre şehirlerden binlerce insanın ziyaret ettiği Hopa’da Türkiye'nin en güzel şelalelerinden Mençuna Şelalesi, Avrupa'nın korunması gereken 100 tabiat cennetinden biri olan Kamilet Vadisinin hırçın dereleri ve endemik bitki türleri arasında unutulmaz bir gezi deneyimi yaşayabilirsin.

Çamburnu Tabiat Koruma Alanında iyi düzenlenmiş trekking parkurlarında yaz aylarında serin havada yürüyüşlere çıkabileceğin Hopa'da kış aylarında ise Atabarı Kayak Merkezi’nde karlı dağlar arasında tüm gün kayak yaparak eğlenebilirsin. Gürcü Krallığı döneminde inşa edilmiş Porta Manastırı gibi onlarca tarihi hazineyi de yakından görme şansı bulabileceğin ilçede her yıl temmuz ayında düzenlenen Hopa Kültür ve Sanat Festivali’ne katılarak da hem Hopa kültürünü tanıyabilir hem de doyasıya eğlenebilirsin.

Konum Linki

54. Arhavi

Arhavi Mençuna Şelalesi görünümü

Artvin'e 2 saat uzaklıkta Karadeniz kıyısında yer alan ve turistik ilçe Hopa'ya komşu olan Arhavi, her köşesini saran çarpıcı doğal güzelliklerle mutlaka keşfe çıkman gereken özel yerlerden. Arkası karlı yüksek dağlar ve yaylalar, önü ise masmavi Karadeniz ile çevrili Arhavi’de Cenevizliler döneminde inşa edilen büyüleyici Ciha Kalesinin günümüze kadar ayakta kalmış surlarından muhteşem manzaralar izleyebilirsin.

Geleneksel Karadeniz mimarisini yansıtan taş ve ahşap mimarili Arhavi evlerinin harika fotoğraflarını çekebileceğin gezinde yemyeşil çam ormanları içinde akan dereler üstündeki yüzlerce yıllık kemerli taş köprüleri de kesinlikle yakından görmelisin. 1973 yılından beri her yıl düzenlenen Arhavi Kültür ve Sanat Festivali'ne katılarak hamsili ekmek gibi onlarca yöresel lezzeti tadabilir; yöresel mutfağı ile ünlü Arhavi'nin restoranlarına uğrayarak yöresel yemekler ve Karadeniz mezeleri tadarak güzel bir akşam geçirebilirsin.

Konum Linki

55. Kemalpaşa

kemalpaşa ishan kilisesi dış görünümü

Artvin’de günübirlik geziler yapmak için ideal adreslerden biri olan Kemalpaşa ilçesi, Karadeniz kıyısında uzanan ve huzurlu atmosferi günümüze bozulmadan kalmayı başarmış görülmeye değer bir yer. Sarp Sınır Kapısı’na sadece 4 kilometre uzaklıkta yer alan ilçe, bu nedenle turistik ve ticari bakımdan oldukça gelişmiş durumda.

Uzun tarihi M.Ö. 6. yüzyıla İskitler dönemine kadar dayanan Kemalpaşa’da Artvin'in en güzel plajlarından biri olan 2 kilometrelik Kemalpaşa Plajı’nda tertemiz suların tadını çıkarabilir, 800 yıl mimari bir şaheser olan Osmaniye Köprüsü’nü yakından görebilir ve Karadeniz'in panoramik manzarasına hakim bir konumda yükselen tarihi İşhan Kilisesini gezebilirsin. Akşam yürüyüşlerine çıkmak ve büyüleyici gün batımları izlemek için de ideal bir adres olan Kemalpaşa’da sahil kenarında her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar bulman mümkün.

Konum Linki

56. Şavşat

Şavşat havadan görünümü

Artvin'de hem tarihi hem de doğal güzellikleri arasında unutulmaz bir gezi yapmak için Şavşat ilçesine de uğramanı öneriyoruz. Türkiye'nin sayılı doğal güzel cennetlerinden biri olan ve etrafı gür çam ormanlarıyla çevrili Karagöl için dünyanın her yerinden binlerce doğa tutkununu kendine çeken Şavşat, aynı zamanda Artvin'in en sevilen yaylalarından biri olan Arsiyan Yaylası için de yaz aylarında çok sık ziyaret ediliyor.

Görülmeye değer bir tabiat cenneti olan Papart Vadisi’nin el değmemiş doğasında unutulmaz geziler yapabileceğin ilçede yılın her mevsimi sarıdan kızıla her renk tonunu görebileceğin Karagöl Milli Parkı'nda da rehberli yürüyüşler ve fotoğraf safarilerine katılabilirsin. 10. yüzyılda Gürcü Krallığı döneminde inşa edilen etkileyici Şavşat Kalesi ve 11. yüzyıldan günümüze kalan bir yapı olan Tibeti Kilisesi de tarih ve kültür meraklılarının Şavşat gezilerinde kesinlikle uğraması gereken yerler arasında. 

Konum Linki

57. Borçka

Borçka karagöl tabiat parkı göldeki ahşap iskele.

Büyüleyici doğal güzellikler, şifalı kaplıcalar ve tarihi hazinelerle ünlü Borçka ilçesi, Artvin merkezine sadece 1 saat uzaklıkta keyifli bir gezi deneyimi sunuyor. Gürcistan sınırına oldukça yakın olan ve M.Ö. 2000’li yıllardan beri yerleşim yeri olarak kullanılan Borçka’da Kimmerlerden Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar pek çok tarihi yapıyı yakından görme şansı bulacaksın. Dünyanın ender biyosfer rezerv alanlarından biri olan Maçahel ve büyüleyici tabiat harikası Maral Şelaleleri için binlerce doğa tutkununu misafir eden ilçede Karçal Dağları’nın benzersiz doğasında da trekking, dağ bisikleti, kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi pek çok etkinliğe katılabilirsin.

Karçal Dağları eteklerinde gizlenen ve ülkemizin en güzel dağ göllerinden biri olan Yıldız Gölü'nün harika fotoğraflarını çekebileceğin veya sıcak yaz aylarında göl çevresinde kamp yapabileceğin Borçka’da dağ eteklerinde sarı yayla çiçekleriyle kartpostal güzelliğinde bir manzara sunan Beyazsu Yaylasının yüksek oksijen seviyeli havasında da yorgunluk atabilirsin.

Konum Linki

58. Ardanuç

ardanuç havadan görünümü

Artvin'in en eski yerleşim yerlerinden olan Ardanuç ilçesi, günümüzde bölgenin doğa sporları merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Dünyanın en dik kanyonlarından biri olan Cehennem Deresi Kanyonu ile Doğu Karadeniz’in değişmez gezi ve doğa sporu rotalarında biri olan ilçeyi gezerken sarp dağlar üzerinde bölgeye hakim konumlarda inşa edilmiş Ardanuç Kalesi ve Ferhatlı Kalesi’ni de keşfe çıkabilir veya yüzlerce yıllık konaklarla süslü Ada Kale Mahallesi’ne muhteşem fotoğraflar çekebilirsin.

Ardanuç Kültür Evi'nde yöresel giysiler giymiş balmumu heykeller, şark köşeleri, günlük eşyalar ve antikalar arasında bölgenin kültür dünyasını keşfe çıkabileceğin ilçede yorulduğunda ise asırlık çınar ağaçları altında çayını yudumlayarak veya küçük bir restoranda geleneksel Karadeniz lezzetleri tadarak dinlenebilirsin.

Konum Linki

59. Murgul

murgul göl ve doğa görünümü

Artvin’in simgesel doğal güzelliklerinden biri olan Delik Kaya Şelalesi ile doğa gezilerinin en sevilen adreslerinden biri olan Murgul ilçesinde Karadeniz'in gür çam ormanları arasında, oksijen seviyesi yüksek havada yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin. Binlerce yılda doğal yollarla oluşmuş devasa bir kaya oluğu içinden akan Delik Kaya Şelalesi’ni yakından gördükten sonra Papart Vadisinin seyir teraslarında onlarca kuş türünü izleyebilir ve tropikal ormanları andıran bakir doğal güzellikler arasında keyifli bir yürüyüş yapabilirsin.

Konum Linki

60. Bülbülan Yaylası

bülbülan yaylası görünümü

Sadece Karadeniz'in değil, Türkiye'nin de yayla turizmi açısından en gelişmiş şehirlerinden biri olan Artvin'de şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta en yakın yaylalardan biri olan Bülbülan Yaylasına da uğrayabilirsin. Ardanuç ilçesi sınırında yer alan yemyeşil yayla, çevresini saran karlı dağlar ve el değmemiş doğasıyla huzurlu atmosferini yıl boyu kuruyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Yaz aylarında bile soğuk havaya sahip olan yaylaya çıkmayı düşünüyorsanız yanınıza hırkanızı almanızı öneriyoruz.

61. Marsis Dağı

marsis dağı görünümü

3371 metre yüksekliğindeki zirveleri ile trekking turları ve fotoğrafçılık gezilerinin önemli bir parçası olan Marsis Dağı, Kaçkar Dağları Milli Parkı gezilerinin de önemli bir parçası. Yılın her mevsimi muhteşem fotoğraflar çekebileceğin Marsis Dağı, Artvin'in popüler doğa sporları merkezlerinden biri olarak her yaz binlerce insanın kendine çekiyor. Dağ eteklerindeki yaylaları, bulutlar üstüne uzanan binlerce metrelik zirveleri ve zorlu yürüyüş parkurları ile ünlü Marsis Dağında dağcılık, kampçılık, trekking ve fotoğrafçılık gibi onlarca aktiviteye de katılabilirsin.

Konum Linki

62. Yıldızlı Göl

yıldızlı göl görünümü

Artvin'in gezen herkesin mutlaka görmesini önerdiğimiz bir doğa harikası olan Yıldızlı Göl, şehre sadece 2 kilometre uzaklıkta Karçal Dağları yamaçlarında görülmeye değer bir manzara sunuyor. Çevresini saran karlı dağlarla ülkemizin en güzel dağ göllerinden biri olan ve tüm dünyadan fotoğrafçıları kendine çeken Yıldızlı Göl’de bahar ve yaz aylarında rengarenk çiçeklerle kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin.

Hem kamp yapmak hem de oksijen seviyesi yüksek havada doğa yürüyüşlerine çıkmak için Artvin’deki en özel yerlerden biri olan Yıldızlı Gölün en sıcak yaz aylarında bile buz gibi kalan sularında yüzebilir, balık bolluğuna sahip gölde olta balıkçılığı yapabilir ve küçük gölün çevresini saran dağların zirvelerinden gün batımında gölün muhteşem manzaralarını izleyebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Yaylayı tam olarak gezebilmek için rehber eşliğinde gezmeni öneriyoruz.

63. Suatan Şelalesi

suatan şelalesi

Artvin'in tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken Şavşat ilçesinde yakından görebileceğin bir tabiat harikası da Suatan Şelalesi. Zorlu bir yürüyüşle ulaşılabilen ve sarp kayalar arasından dökülen bembeyaz sularının yanı sıra Orta Çağ'da kayalar oyularak inşa edilmiş kaya kiliseleriyle de dikkat çeken Suatan Şelalesi, bu zenginliğiyle hem doğa hem de tarih meraklılarını kendine çekiyor. Sarp kayalarla çevrili olmasından dolayı kaya tırmanma ve dağcılık gibi etkinliklerin yapıldığı şelalenin kar sularının erimesiyle dolan göletlerinde doyasıya yüzebilir, seyir teraslarında benzersiz manzarayı izleyebilir ve ıssız ormanlarda modern dünyadan uzakta dinlendirici bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Araç ile belli bir noktaya kadar gelebiliyorsun. Daha sonra yürümen gereken yol yokuşlu ve bozuk. Çocuklu aileler ve yaşlılar için uygun olmayabilir.

64. Çoruh Park

Artvin merkezinden kolayca ulaşarak şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzakta doğayla iç içe zaman geçirebileceğin Çoruh Park, çok sevilen bir dinlenme alanı. 2017 yılında hizmete açılan park, 57.000 metrekarelik geniş bir yeşil alana yayılıyor. Mesire alanları, yürüyüş yolları, çocuk oyun parkları, ışıklandırmaları süs havuzları ve panoramik doğa manzaraları izleyebileceğin seyir teraslarıyla çok ilgi gören Çoruh Park, sıcak yaz günlerinde hem Artvin halkı hem de turistlerle doluyor. Doğu Karadeniz lezzetleri tadabileceğin restoranlar, kafeler ve mescit gibi imkanlar da sunulan parkta yıl boyu düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklere de binlerce kişi katılıyor.

Konum Linki

65. Şirata Gölleri

şirata gölleri görünümü

Artvin'in doğa güzellikleriyle ünlü ilçesi Şavşat’ta en ilgi çeken yerlerden biri de Göze Dağı eteklerinde sıralanan büyüleyici Şirata gölleri. Pınarlı Köyü sınırından başlayan ve Göze Dağı eteklerinde uzanan yürüyüş parkurları ile keşfe çıkabileceğin dağ gölleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğanın her renk tonunu gözler önüne serecek.

Tablo güzelliğinde manzaralar sunmasına rağmen ülkemizin az bilinen doğa güzelliklerinden olan Şirata Gölleri hem fotoğraf meraklıları hem de doğa tutkunlarının kesinlikle keşfetmesi gereken yerlerden. Çevresinde kamp alanları gibi olanaklar da bulabileceğin göller; çam ormanları, masmavi göl suları ve karlı dağ zirveleri ile yaz gezileri için ideal.

Konum Linki

66. Artvin Kültür Evi

Artvin'in yüzlerce yıllık etkileyici kültür ve geleneklerini anlamak için şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin güzel bir konumda yer alan Artvin Kültür Evi’ne uğrayabilirsin. 1799 yılı yapımı klasik bir bahçeli konağın restore edilmesiyle ziyarete açılan kültür evi, hem görülmeye değer mimari bir şaheser olan konağı hem de zengin sergileriyle dikkat çekiyor. Alt bölümleri kesme taşlar, üst bölümleri ahşap malzemelerle tasarlanan etkileyici konağın dönem mobilyalarıyla süslü odalarında el yapımı ahşap figürlerden Osmanlı döneminin ünlü zanaatkarların tasarladığı çizimler ve çinilere kadar yüzlerce objeyi inceleyebilirsin. 

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-00.00

67. Otingo Kaplıcası

Başta romatizma, kas ağrıları ve cilt sorunları olmak üzere onlarca rahatsızlığa iyi gelen şifalı sularıyla 300 yıldır binlerce insana şifa dağıtan Otingo kaplıcası, Artvin’in önemli sağlık turizmi merkezlerinden biri konumunda. Hem rahatsızlıkların için şifa bulmak hem de Artvin gezilerinden sonra yorgunluk atmak için gidebileceğin Otingo kaplıcası, şehir merkezine sadece 2 saat uzaklıktaki Borçka ilçesinde yer alıyor.

Çam ormanları içerisinde hizmet veren kaplıca, şifalı kaynak sularının yanı sıra oksijen seviyesi yüksek havasıyla da yorgunluk atıp yenilenmek için ideal bir adres. Termal tesisler, dere kenarında uzanan yürüyüş parkurları, mesire alanları, doğa otelleri ve orman köşkleri gibi pek çok olanaklar bulabileceğin kaplıcada sıcak suların tadını çıkardıktan sonra tropikal bir cenneti andıran Otingo ormanlarında da dinlendirici yürüyüşler yapabilirsin.

Konum Linki

68. Porta Manastırı

Her yıl düzenlenen inanç, kültür ve tarih turlarıyla keşfe çıkabileceğin başka bir etkileyici Artvin yapısı da Pırnallı Köyü sınırlarında bulunan ve 9. yüzyılda Bagratlı Krallığı döneminde inşa edilen Porta Manastırı. İki vadi arasında güzel bir konumda bulunan manastır da kilise, şapel, çeşme ve çan kulesi gibi günümüze kadar sağlam kalmış bölümleri gezebilirsin. 16. yüzyılda kaderine terk edilen ama sağlam mimarisiyle günümüze ulaşan Porta Manastırı, Doğu Karadeniz'de Orta Çağ'da inşa edilmiş en güzel manastırlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Konum Linki

69. Balıklı Şelalesi

Büyülü güzelliğiyle doğa koruma alanı ilan edilen Balıklı Şelalesi, her mevsim düzenlenen doğa yürüyüşleriyle yakından görebileceğin bir tabiat harikası. 2017 yılında ülkemizin en yeni tabiat parklarından biri haline gelen ve yüzlerce metre yükseklikte sarp kayalar ve endemik bitki türleri arasından dökülen bembeyaz sularıyla ziyaretçilerini etkileyen Balıklı Şelalesi, ismini de balık bolluğuna sahip suları ve dereler kenarına kurulan alabalık çiftliklerinden alıyor.

Yaz aylarında serin havada keyifli piknikler yapabileceğin, doğal seyir teraslarında muhteşem fotoğraflar çekeceğin ve yürüyüş yollarıyla çevresini keşfi çıkabileceğin Balıklı Şelalesi’nin sarp uçurumlarında da muhteşem panoramik manzaralara şahit olabilirsin.

Konum Linki

70. Altıparmak Tabiat Parkı

21.000 dekarlık yeşil alanıyla Artvin gezilerinde sıkça ziyaret edilen Altıparmak Tabiat Parkı, tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü Yusufeli ilçesi sınırlarında yer alıyor. Kendi başına veya rehberli doğa gezileri ve fotoğraf safarileriyle güzelliklerini görebileceğin tabiat parkı, Altıparmak Dağları yamaçlarında görülmeye değer manzaralar sunuyor. Dereler üstüne inşa edilmiş kemerli köprüleri, dağ eteklerinde uzanan buzul gölleri, alabalıklarla dolu dereleri ile ülkemizin keşfedilmeye değer yerlerinden olan Altıparmak Tabiat Parkı’nda Türkiye'nin en yüksek şelalelerinden biri olan Ciro Şelalesi ve dünyanın çok az yerinde görebileceğin yüzen adalar gibi doğa harikalarını da yakından görme şansı bulacaksın.

Konum Linki

71. Balcıoğlu Camii

Artvin merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşarak ziyaret edebileceğin Balcıoğlu Camii, ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen ama 1921 yılında bölgenin sevilen isimlerinden Hasan Ağa tarafından yeniden inşa ettirilen bir tarihi hazinemiz. 1995 yılında aslına uygun olarak restore edilen ve çevresi asırlık çınar ağaçlarıyla süslü huzurlu cami, klasik Osmanlı son dönem mimarisi uygun olarak kare planlı olarak ve Karadeniz camilerinde sıkça görülen ahşap direklerle desteklenerek tasarlanmış. Artvin inanç turlarının da önemli mola noktalarından biri olan Balcıoğlu Camii, yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.

Konum Linki

72. Opiza Manastırı

Gürcü Krallığı döneminden pek çok önemli tarihi yapıya ev sahipliği yapan Artvin'de inanç, tarih ve kültür turlarının sevilen adreslerinden biri de Opiza Köyü sınırlarında yer alan çarpıcı Opiza Manastırı. Orta Çağ dönemi klasik bir Ortodoks Gürcü manastırı olarak tasarlanan yapıda çan kulesi, ana kilise, küçük kilise ve sarnıç çeşitli farklı bölümleri yakından görebilirsin. Bölgedeki diğer Gürcü manastırları gibi Vaftizci Yahya adına inşa edildiği düşülen ve bazı bölümleri günümüze kadar sağlam ulaşmayı başaran Opiza Manastırının bulunduğu konumdan etkileyici doğa manzaraları da izleyebilirsin.

Konum Linki

73. Orta Hopa Camii

Artvin'in en güzel camilerinden biri de Hopa ilçesinin merkezinde yer alan ve etkileyici mimarisi ile inanç turlarının sevilen adreslerinden biri haline gelen Orta Hopa Camii. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen ama 1800’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilen etkileyici yapı, 1994 yılında aslına uygun olarak restore edildi. Dikdörtgen planlı olarak düz kesme taşlarla tasarlanan Orta Hopa Camii’nde klasik Karadeniz ve Osmanlı mimarisi özelliklerini bir arada görmen mümkün. Dış cepheleri dolgu duvar tekniği ile tasarlanan ve sağlam mimarisiyle günümüze kadar bozulmadan kalmayı başaran Orta Hopa Camii’nin huzurlu atmosferinde güzel bir mola verebilirsin.

Konum Linki

74. Satlel Kilisesi

Satlel Kilisesi olarak da bilinen ve Artvin'in Şavşat ilçesi Söğütlü Mahallesinde Gürcistan sınırına yakın bir konumda bulunan Satlel Kilisesi, Orta Çağ’dan günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış görülmeye değer bir yapı. Bölgede sıkça görebileceğin Gürcü Ortodoks kiliselerinden biri olan ve 1923 yılına kadar aktif olarak kullanılmaya devam eden yapı, sonraki dönemlerde ise kaderine terk edilmiş. Onlarca metrelik sağlam duvarları ile Orta Çağ döneminin klasik kilise örneklerinden biri olan Satlel Kilisesi’ne Şavşat’ın tarihi ve doğal güzelliklerini gezerken uğrayabilir, pek çok bölümü doğayla bütünleşmiş tarihi kilisenin ilginç fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

75. Kıyıcık Plajı

Artvin ile Rize sınırları arasında yer alan Kıyıcık Plajı, sıcak yaz günlerinde Karadeniz'in tadını çıkarmak için gidebileceğin başka bir güzel sevilen plaj. Artvin merkezinde her saat bulabileceğin Arhavi minibüsleri ile yaklaşık 1 saatte ulaşabileceğin Kıyıcık Plajı; çakıl taşlı geniş sahili, tertemiz berrak denizi ve gelişmiş turizm olanaklarıyla çok ilgi görüyor. Kano, deniz bisikleti ve uçurtma sörfü gibi su sporları yapabileceğin plajda güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğin tesisler, kafeler, restoranlar, her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar gibi imkanlar sağlanıyor.

Konum Linki

Sana bir sonraki rota önerimiz yeşilin ve mavinin en güzel birlikteliğine sahip Rize. Keşfetmen gereken yerler için Rize'de gezilecek yerler yazısına tıkla! 


ipekincir
İpek İncir
645 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN