Likya yolu seyahati için bilmen gereken her şey

bengisugunaydin

Bir tarafta yol boyunca görünüp kaybolan Akdeniz'in sonsuz maviliği, diğer tarafta ise yemyeşil çam ormanları, görkemli dağ manzaraları ve tarihe tanıklık eden antik şehirler. Doğanın tüm güzelliklerini tek bir rota üzerinde gözler önüne seren Likya Yolu sadece bir yürüyüş parkuru olmanın çok ötesinde. Burası aynı zamanda geçmiş ile bugünü birbirine bağlayan doğal bir köprü gibi.

Sen de yakın zamanda Likya Yolu'nun bir bölümünü veya tamamını yürümenin hayalini kuruyorsan yol boyunca işine yarayacak bu sorulara ve yanıtlara mutlaka göz atmalısın.

1. Likya yolunun tarihi önemi nedir?

Likya Yolu'nda yürüyüş parkuru.

Likya etimolojik olarak “Işık Ülkesi” anlamına geliyor. Günümüz sınırlarında Antalya Körfezi ile Fethiye arasındaki Teke Yarımadası’nın bulunduğu alana yayılmış antik bir şehir. Antik dönemde Likya’nın komşusu olan Karya ve Lidya Medeniyetleri de bölgenin kültürel zenginliğine zenginlik katıyor. Pek çok antik kentin birleşimiyle kimlik kazanan Likya’nın M.Ö. 168 yılında Roma İmparatorluğu tarafından bağımsız edildiği biliniyor.

Tarihi verilere göre ilk demokrasi birliğini Likyalılar kurmuş. Ayrıca Likya Yolu boyunca antik dönemden kalma saysızı mezar, kale ve tapınakla karşılaşmak mümkün. 1176 yılında Miryokefalon Savaşı'nda Selçuklu Devleti’nin Bizans'ı yenmesiyle Likya toprakları temelli olarak Türklerin yönetimine geçti.

2. Likya yolunun mitolojik önemi nedir?

Letoon - tanrıça Leto'nun ve onun ikiz çocukları Apollon ve Artemis'in antik tapınağı.

Likya Medeniyeti’nin başkenti olan Patara mitolojik anlamda büyük önem taşıyor. Öyle ki başkent Patara Tanrı Apollon’un doğum yeri kabul ediliyor. Ayrıca 1988’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan, Antik Yunan mitlerinin önemli tanrıçalarından birine adanmış Letoon Antik Kenti de bu rota üzerinde yer alıyor.

3. Likya yolu nerede?

Likya Yolu Haritası

Fethiye’den başlayıp Antalya’nın Beldibi beldesine kadar uzanan bu yol, antik zamanda bölgede yaşamış Likya Uygarlığı sebebiyle bu ismi almış. Teke Yarımadası’nda konumlanan yolun kuzeyinde Burdur’un Gölhisar ilçesi, güneyinde pırıl pırıl Akdeniz, batısında Muğla’nın Köyceğiz ilçesi ve doğusunda Antalya’nın merkezi yer alıyor. Likya Yolu ilk olarak 1999’da, İngiliz bir turist olan Kate Clow tarafından yürünüyor. Günümüze de hala taşınan, işaretlediği noktalar sayesinde kaybolma olasılığımız azalıyor.

4. Likya yolunda yürümek ücretli mi?

Likya Yolunda Trekking. Likya Yolu'ndan Ölüdeniz plajı manzarası.

Likya yolunu bir grupla yürümeyi tercih edersen belirli bir ücret karşılığı 5 ya da 6 gün süren turlara katılabileceğin gibi, kendi rotanı oluşturup tek başına bir ücret ödemeden de bu antik yolu keşfe çıkıp geçmişe yolculuk edebilirsin.

5. Likya yolu kaç kilometre sürüyor? 

Likya Yolu, tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki, Fethiye'den başlayıp Antalya'ya kadar uzanan patikalardan bazılarının işaretlenip haritalanmasıyla oluşturulan yürüyüş rotasıdır.

Eğri oturalım, doğru konuşalım, çok kolay bir yol değil. Bu yüzden de tek seferde yürümek pek tercih edilmiyor. Yaklaşık 550 kilometre süren yolu tek seferde yürümek ortalama olarak 25 günü alıyor diyen de var, 45 günde ancak yürüyebildiğini söyleyen de.

Yazar Notu: Ne kadar idmanlı olduğuna da çok bağlı kısacası. Ama benim tavsiyem, 20’den fazla parkuru bulunan bu yolu çeşitli şekillerde bölerek yürümen. Günde kaç saat yürüyebileceğini en iyi sen bilirsin sonuçta.

6. Likya yolunun rotaları nereleri?

Likya Yolu Rota

Dünyanın en uzun yürüyüş parkurlarından biri olan Likya Yolu'nda yürümek için çok sayıda rotadan birini seçebilirsin. Fethiye’den başlayarak vereceğim sıralamayı dilersen tersinden takip eder, dilersen zaman zaman bu parkurları yürüyerek kendince bir rota oluşturursun. Yazacağım noktalardan en merak ettiğini seçip sonrasında veya öncesinde bulunan herhangi bir noktaya bağlanabilirsin.

  • Ovacık
  • Faralya
  • Kabak
  • Alınca
  • Bel
  • Gavurdağı
  • Xanthos
  • Kınık
  • Akbel
  • Patara
  • Kalkan
  • Sarıbelen
  • Gökçeören
  • Çukurbağ
  • Kaş
  • Liman Ağızı
  • Boğazıcık
  • Üçağız
  • Çayağız
  • Myra
  • Finike
  • Karaöz
  • Adrasan
  • Çıralı
  • Tekirova
  • Roman Bridge
  • Göynük Yayla
  • Göynük
  • Hisarçandır
  • Çitdibi
  • Geyikbayırı

Bu noktalardan oluşturulacak en keyifli parkurlardan biri Karaöz – Adrasan – Çıralı rotası. Yolun en turistik noktalarını içeren rotanın en keyif verici ise yanı nefes kesici manzaraları. Toplamda 47 km süren yolu, tek günde yürümek zor olacağı için Adrasan otellerinde konaklayabilir veya uygun gördüğün ilk yerde kamp kurabilirsin.

Göynük Yayla – Çitdibi ise en zorlu parkurlardan biri olarak görülür. Yaklaşık 45 km süren bu rotanın zorlu yanı, çok dik tırmanışlar içermesi. Göynük Milli Parkı’nda çadır kurulmasına izin verilmediği için Göynük pansiyonlarında ve otellerinde konaklamak mümkün.

Myra – Finike arasında bulunan Alaca Dağ, bu 41 km’lik parkuru aşılması zor hale getiriyor. Rotanın ilk 5 km’si boyunca düzlükte ilerledikten sonra ilk eğimle karşılaşacaksın. 0 metreden başladığın yürüyüşün en yüksek noktası yaklaşık 1800 metreyi bulur. Bu rotada özellikle dikkatli olmanı ve ilk doğa yürüyüşünde tercih etmemeni öneriyorum.

Yazar Notu: Yazdıklarım dışında her sene Kate Clow Derneği’nin üyeleri tarafından yeni parkur keşifleri yapılıyor. Ayrıca bu dernek sponsor ve gönüllülerin desteğiyle var olan parkurların temizliği, işaretleme noktalarının yenilenmesi gibi hizmetleri de gönüllü olarak gerçekleştiriyor.

7. Likya yoluna nasıl gidilir?

Olympos

Likya Yolu’nun başlangıç noktası ülkemizin sevilen turistik beldelerinden biri olan Fethiye’de bulunuyor. Fethiye’ye en yakın havaalanı olan ve yaklaşık 2 saat uzaklığında bulunan Dalaman Havaaalanı’nı tercih edebilirsin. Rotayı tersinden takip etmek istersen de Antalya’ya uçak biletleri için bakabilirsin. “Yolun keyfini çıkaracağım” diyenlerdensen Fethiye’ye direkt otobüsle gidebilirsin.

İpucu: Otobüs biletini ENUYGUN'dan kolayca alabileceğini unutma! Otobüs biletinde değişiklik ve iptal işlemlerini tek tıkla yapabilir, farklı firma ve seferleri karşılaştırabilirsin. Yola çıkmaya hazırsan Fethiye otobüs bileti almak için tıkla!

Otobüs Bileti

8. Likya yolu rotasında nerede kalınır?

Likya Yolu Kamp

Likya Yolu gibi geniş bir alana yayılan rota üzerinde doğal olarak konaklama alternatiflerinin sayısı da hiç az değil. Fethiye ve Faralya başta olmak üzere ağaç evlerden, pansiyon ve otellere kadar aradığın özelliklerde bir tesiste kalabilirsin. Doğa ile daha fazla iç içe olmak istersen de yol boyunca geçeceğin yerlerin pek çoğunda çadır kurabileceğin veya uyku tulumunla geceyi geçirebileceğin ideal alanların bulunduğunu hatırlatırım. 

İpucu: ENUYGUN’dan sana uygun oteli kolayca bulabilirsin. Likya yolu rotalarına yakın olan Demre otelleri ya da Kemer otelleri listesine göz atabilirsin bakabilirsin.

Otel

9. Yol boyunca nereler görülmeli?

Gelidonya Feneri

Antik çağlardan günümüze ulaşan sayısız kalıntı ile karşılaşacağın Likya Yolu boyunca Fethiye, Kaş, Finike, Kalkan, Adrasan ve Kekova gibi pek çok önemli turizm merkezinde mola verebilirsin. Yolun tamamını yürüyerek geçmek uzun bir macera. Bununla birlikte sadece bir bölümünü görmek bile tüm yaşamın boyunca unutamayacağın deneyimlerle buradan ayrılman için yeterli olacak.

Yolculuk sırasında bir süre mola vermek ve bu arada kendini Akdeniz'in ılık sularına atmak istersen Patara, Olimpos ve Adrasan Koyu gibi noktalarda masmavi sularla buluşabilirsin. Eğer antik kalıntılar ilgini çekiyorsa rota üzerinde Phaselis, Simena, Myra ve Xanthos gibi 20'den fazla antik şehrin bulunduğunu bilmende yarar var.

Yazar Notu: Özellikle 1988 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne girmeye hak kazanan Letoon Antik Kenti'ne uğramadan geçme derim. Ayrıca “2007 Yılının En İyi Manzarası” seçilen Gelidonya Feneri de yol boyunca görebileceğin en şahane yerlerden biri.

10. Likya yolunu yürümek için en iyi mevsim hangisi?

Lycian Way

Likya Yolu üzerinde yürümek için herhangi bir zaman kısıtlaması yok. İster ilkbahar, ister yaz, sonbahar veya kış mevsimini tercih edebilirsin. Hangi dönemi seçersen seç doğanın ve tarihi eserlerin güzelliğini sonuna kadar yaşayabilirsin.

Buna karşılık bölgenin iklimsel özelliklerini göz önünde bulundurarak yaz aylarında kavurucu sıcakların etkisinde olması, kış döneminde ise yürümeyi zorlaştırabilecek soğukları sebebiyle Likya Yolu yürüyüşü için en ideal zaman aralıklarına ilkbahar veya sonbahar diyebiliriz. Kışın bitmesiyle canlanan doğanın uyanışına tanık olmak için baharın ilk günlerini veya ılık güneşin altında sararan yaprakların ilham veren görüntüsünü seyretmek istersen de sonbaharı tercih edebilirsin.  

11. Likya yoluna gitmişken başka neler yapılmalı? 

tahtali teleferik

  • Yalnızca yürüyüş değil, aynı zamanda pek çok farklı aktivite ve deneyim sunan Likya Yolu'nu keşfe çıkın.
  • 2365 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı'na tırmanarak, bulutların üzerinden dünyaya bakmanın keyfini çıkarın.
  • Zorlu yamaçlar ve engebeli yollar olsa da elverişli bölgelerde bisikletle yolculuk yapmayı düşünebilirsiniz.
  • Yolculuk boyunca geçtiğiniz köy ve kasabalarda yerel halkla tanışarak, bölge hakkında bilgi edinin ve sohbetlerin tadını çıkarın.
  • Önceden belirlenen rotadan saparak beklenmedik maceralara atılın.
  • Antik Patara şehrine su sağlamak amacıyla inşa edilen tarihi Delikkemer'i ziyaret etmeyi unutmayın.

12. Likya yolunu yürürken ne kadar zorlanırsın?

Trekking

Likya Yolu uzun ve zaman zaman kayalıklı yol içeren bir rota olsa da genel parkura baktığımızda orta zorluk seviyesinde bulunuyor. Kendini zorlamamak ve bu keyifli doğa sporunu zamanla daha çok sevmek için en basit rotalardan başlayarak zamanla yürüdüğün yolun kilometresini arttırabilirsin.

Ayrıca çeşitli sakatlıklardan korunmak adına eğimli yerlerde zikzaklar çizerek yürümeni ve bütün parkur boyunca en eğimsiz noktaları tercih etmeni öneririm. Batonlar da ağırlığını dengelemek ve yürüyüşünü kolaylaştırmak için değerlendirebileceğin seçeneklerden.

13. Likya yolu için rehbere ihtiyacım var mı?

Akdeniz'in Türk kıyısındaki Likya yolunun deniz yoluyla yürüyüş rotasında çekilmiş.

Yürüyüş rotalarının ve parkurlarının çoğunda ithiyaçlarını karşılayabileceğin işletmeler ve konaklama alanları bulunuyor. O nedenle ıssızlığın ortasında uzun bir yürüyüşe çıkacağın kaygısına kapılmana gerek yok. Çoğu rotanın civarında zaten köy ve yayla gibi yerleşim alanları mevcut.

Yol boyunca telefon çekme sorunuyla pek karşılaşmıyorsun. Likya Yolu boyunca bölge yerlilerine ve işletme sahiplerine denk geldikçe bölgenin tarihi hakkında bilgi edinebilirsin. Bu nedenle rehber eşliğinde yolu tamamlaman zorunluluktan ziyade bir tercih meselesi.

14. Likya yolunda yiyecek içecek ihtiyacımı giderebileceğim yerler var mı?

Türkiye'deki plaj ve dağlar boyunca Likya Yolu yolunda yürüyen yürüyüşçü grubu

Likya Yolu boyunca sıralanan sahil kasabaları ve köylerinde yiyecek içecek gibi ihtiyaçlarını karşılayabileceğin büfe ve marketler bulunuyor. Dolayısıyla çantana yük yapmaması adına ufak tefek ihtiyaçların haricinde yiyecek doldurmana gerek yok. 

Yol üzerinde bulunan köyleri sakın es geçme. Zaten onlar da yıllardır Likya Yolu yürüyüşçülerine alışkınlar. Su, yiyecek, şarj gibi acil ihtiyaçlarını buralarda karşılayabilirsin.

15. Likya yolu tehlikeli mi?

Likya Yolu İşaret

Yürüyüş boyunca dikkatli olup tedbirli yola çıkarsan tehlikesi yok denecek kadar az. Öncelikle doğa ile iç içe olacağını unutmamalısın. Yolda görebileceğin akrep, yılan, arı gibi çeşitli hayvanlar senin ona saldırdığını düşünmeden genellikle saldırmazlar. Yine de düşme, ısırık, sokma vb. durumlar için yanında muhakkak ilkyardım malzemesi taşımanı öneririm.

Likya Yolu parkurunu yürürken işaretlere muhakkak dikkat etmen gerek. İlkini Ağaç ve kaya üzerine koyulan bu işaretlerden kırmızı olanı “çıkmaz yol” anlamına geliyor. Kırmızı beyaz işaretler doğru yolda ilerlediğinizi anlatırken, eğer işaretlenecek bir ağaç ya da kaya bulunamazsa üst üste koyulmuş taşlarla yol gösterdiklerini görebilirsin. Neredeyse her yüz metrede bir koyulan bu işaretlere dikkat etmezsen kaybolabilir veya sürekli aynı noktaya geri dönebilirsin.

16. Likya yolunda kamp yapmak güvenli mi?

Likya Yolu Kamp

Doğada kamp yapmak her zaman bazı önlemler almayı gerektirir. Öncelikle yanına alacağın kamp malzemelerinin hafif ve dayanıklı olduğuna emin olmalısın. Uzun bir yürüyüş yaparken yanında çok ağır kamp malzemeleri taşımak seni hem çabuk yorar hem de sakatlanmana yol açabilir.

Ormanda ateş yakmanın ne kadar tehlikeli sonuçlara yol açabileceğinden bahsetmeme sanırım gerek yok. Dilersen yanına gazlı küçük tüplerden alıp bunu kullanabilir, dilersen de ateş yaktığın alanı açıklıkta seçerek işin bittiğinde söndüğüne emin olabilirsin.

Çadırını olabildiğince temiz ve düz bir zemine kurmaya çalış. İster içinde ister dışında ol, kapısını mutlaka kapalı tut. Kapalı tutmadığın kapılar, çadırını çeşitli böceklerin yuvası yapabilir. İçeriye giren toz toprak da cabası…

Bir diğer önemli konu ise yiyeceklerin saklanması. Asla ve asla çadırın içinde yiyecek bulundurmamalısın. Asla! Yemek kokusuna gelen hayvanlardan sakınmak için yiyeceklerini bir poşet ya da çanta içerisine koyarak ağaca asabilirsin.

17. Likya yoluna giderken yanımda neler götürmeliyim?

backpack iç

  • Seyahate çıkarken, kamp malzemeleri ve uyku tulumu gibi ekipmanları almayı unutmayın.
  • Otelde kalacaksanız, terlik, şampuan ve nemlendirici gibi kişisel temizlik ürünlerini yanınıza alın.
  • Küçük bir çantayla gerekli ilaçları yanınızda bulundurun.
  • Trekking için uygun kıyafetler, rahat ayakkabı, şapka ve güneş gözlüğü bulundurun.
  • Mevsime göre rüzgarlık, yağmurluk ve mayo almayı atlamayın.
  • Likya Yolu Rehberi kitabı, taşınabilir GPS, powerbank ve basılı harita gibi yolculuk esnasında kullanabileceğiniz malzemeleri yanınıza alın.
  • El feneri, sinek kovucu ve taşınabilir havlu gibi pratik eşyaları çantanıza ekleyin.
  • Özellikle su bulmanın zor olduğu bölgelerde, yeterli miktarda su ve enerji verecek yiyeceklerle yola çıkın.

Eğer kamp yapmak konusunda biraz daha detaylı bilgi almak istersen İlk kez kamp yapacaklara tavsiyeler içeriğimize de göz atabilirsin. 


bengisugunaydin
Bengisu Günaydın
148 Yazı
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Eğitim için İngiltere'ye giderek yeni keşiflere yelken açtı. Edebiyat ve seyahati birleştirdiği kariyeri boyunca pek çok roman çevirisi yaptı ve seyahat yazıları üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinde seyahat yazıları yazarak deneyimlerini paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN