Avrupa Birliği'nin (AB) yeni bir elektronik sistem olan Giriş/Çıkış Sistemi (EES) ve Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi’ne (ETIAS) uygulaması, seyahat eden herkesi yakından ilgilendiriyor. Her iki uygulama AB vatandaşı olmayan ve Schengen bölgesine kısa süreli seyahat edenlerin sınır geçişlerini kaydetmek için kullanılacak. Türkiye'den AB ülkelerine seyahat edenler için bu durumun ne anlama geldiğini daha yakından inceleyelim.
EES, AB dışından gelen ve Schengen bölgesine vizeyle veya vizesiz olarak giriş yapan kişilerin biyometrik verilerinin (dört parmak izi ile yüz görüntüsü) ve seyahat belgelerinin kaydedildiği merkezi bir veri tabanı. Bu sistem bir kayıt sistemi olduğu için giriş-çıkış yapan herkesi etkiliyor.
EES ile ülkelere girişlerde pasaportlara vurulan damgalama işlemi de kalkıyor. EES sistemine geçilmesinde düzensiz göçü önlemek ve sınır güvenliğini artırmak yatıyor. Bu yeni sistemle;
Parmak izi ve yüz taraması gibi bilgiler, pasaport damgalamanın yerini alacak.
Biyometrik veriler kaydedilecek, sınır kapılarındaki işlemler kısalacak.
Schengen bölgesinde kalış süreleri otomatik olarak takip edilecek, izin verilen süreler tespit edilecek.
Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) İSE bir vize değil, bir tür elektronik seyahat izni. ETIAS, vizeden muaf ülke vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne veya Güney Kıbrıs'a kısa süreli (180 günlük süre içinde 90 gün) girişlerinde uygulanacak yeni bir seyahat şartı. Bu sistem bir yukarıda açıkladığımız AB bilgi teknolojisi sistemi olan Giriş/Çıkış Sistemi (EES) ile bağlantılı.
*ETIAS sisteminin EES'in aşamalı olarak devreye alınmasının ardından en kısa sürede faaliyete geçmesi bekleniyor.
ETIAS başvurusu yapması gereken ülkeler: Amerika Birleşik Devletleri, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Bahamalar, Barbados, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Brezilya, Brunei, Doğu Timor, Dominika, El Salvador, Grenada, Guatemala, Güney Kore, Gürcistan, Honduras, Hong Kong, İsrail, Japonya, Kanada, Karadağ, Kiribati, Kolombiya, Kosta Rika, Kuzey Makedonya, Makao, Malezya, Marşal Adaları, Mauritius, Meksika, Mikronezya, Moldova, Nauru, Nikaragua, Palau, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Samoa, Seyşeller, Şili, Singapur, Sırbistan, Solomon Adaları, Tayvan, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Ukrayna, Uruguay, Venezuela ve Yeni Zelanda.
EES sistemi: Seyahat edenlerden sınır kapılarında parmak izi ve yüz görüntüsü verilmesi istenebilir, bazı durumlarda seyahat öncesi online olarak bir kayıt işlemi yapılması gerekebilir. Bu sistem Schengen Bölgesi’ne kısa süreli kalış için AB vatandaşı olmayanların giriş, çıkış ve giriş reddi işlemlerinin elektronik kayıtlarının tutulmasını ve pasaport damgalamanın yerine geçmesini amaçlıyor. Bu açıdan seyahat eden herkesi ilgilendiriyor.
ETIAS sistemi: Türkiye vizeden muaf bir ülke olmadığı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ETIAS kapsamına girmiyor. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ETIAS seyahat iznine değil geçerli bir vizeye sahip olmalı. ETIAS kapsamında olanlar ise almaları gereken izni ETIAS'ın web sitesi üzerinden alabiliyor.
Yeşil pasaport ya da diplomatik pasaport sahipleri ETIAS'tan etkilenmeyecek. Bu pasaport türüne sahip kişiler vizesiz ve ETIAS seyahat izni olmadan seyahat edebilecek. Konuyla ilgili açıklamada bulunan AB Türkiye Delegasyonu, Avrupa'ya seyahat edecek diplomatik ve yeşil pasaport sahiplerine ön vize uygulanmayacağını, Türkiye'de bu pasaporta sahip kişilerin Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) seyahat yetkisine sahip olma zorunluluğu olmadığını ifade etti.
EES sistemine uyum sağlamak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının aşağıdaki konulara dikkat etmelerini öneririz:
Seyahat belgesinin geçerlilik süresi: Seyahat belgesinin geçerlilik süresinin, seyahat tarihleri ve planlanan kalış süresini kapsaması gerekiyor.
Biyometrik verilerin güncelliği: Pasaport fotoğrafının güncel ve biyometrik özelliklere uygun olması çok önemli.
Seyahat sigortası: Schengen bölgesine seyahat eden tüm kişilerin yeterli teminatlı bir seyahat sigortası yaptırmalı.
Seyahat öncesi bilgi edinme: Seyahat öncesinde ziyaret edilecek ülkenin konsolosluk veya büyükelçiliğinin internet sitesinden güncel seyahat bilgileri ve gerekli belgeler hakkında bilgi alınmalı.
Özetle EES sistemi, AB sınır yönetiminde yeni bir dönemi başlatacak ve Türkiye'den AB ülkelerine seyahat eden vatandaşlarımızın da bu sisteme uyum sağlaması gerekecek. Bu değişiklikler, seyahatlerin daha güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak olsa da seyahat öncesi gerekli hazırlıkların yapılması önemli.
Sana 2025 pasaport ücretleri yazısını bırakıyoruz. Yazıya tıklayarak güncel pasaport ücretleri hakkında bilgi sahibi olabilirsin.