• Anasayfa
  • Bilgi
  • 2020 yılının teması ilan edilen Patara Antik Kenti’ne dair her şey

2020 yılının teması ilan edilen Patara Antik Kenti’ne dair her şey

setenaygokdag

2018’de Troya Yılı, 2019’da Göbeklitepe Yılı ve bu yıl da Patara Yılı ilan edildi. Bu demek oluyor ki ülke tanıtımımızda bu seneki yüzümüz Patara Antik Kenti olacak. Turizmde teşvik amacıyla yapılan bu belirlemeler sonucu geçtiğimiz sene Göbeklitepe’ye ilgi oldukça artmıştı. 2020 senesinin lokasyonu açıklanınca en merak edilen soru “Patara neresi?” oldu. Günümüzde Antalya il sınırları içerisinde kalan bu eşsiz antik kent hakkında yeni bilgiler edinmeye ne dersin?

İçindekiler

Tarihi önemi

Patara Antik Kent

Patara’nın yerleşimin M.Ö. 13. y.y.’da başladığı düşünülüyor. Coğrafi yapısı ve konumu onu doğal bir liman kenti yaptı ve bu avantaj şehrin önemini yüzyıllar boyu korumasına sebep oldu. M.Ö. 168/167 yılından M.S. 43 yılına kadar Likya Birliği’nin başkenti olan şehir bu tarihten sonra kaynaklarda Roma’nın eyaleti olarak geçiyor. Roma hakimiyetine geçtikten sonra Doğu’da bulunan diğer Roma eyaletleriyle bağlantı kurması için deniz üssü olarak kullanıldı.

Mitolojiye göre Apollon ve Artemis’in doğduğu yer olarak bilinen Patara aynı zamanda “Noel Baba” olarak bilinen St. Nikolaos’un da doğduğu ve büyüdüğü yer olarak anılıyor. Noel Baba’nın hayatının büyük kısmını geçirdiği ve mezarının bulunduğu Demre, bölgeye oldukça yakın. Bizans döneminde şehrin dini merkez olması bölgenin Hristiyanlık için önemli bir yer olduğunu bize anlatıyor.

Uçak Bileti

Antik kentin keşfediliş yolculuğu

Patara Antik Kenti

1981 yılında Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibi Patara Antik Kenti’ne ayak bastılar ve 1988 yılında kazı iznini almayı başardılar. 1988 yılından beri önce Prof. Dr. Fahri Işık, sonra Prof. Dr. Havva İşken Işık başkanlıklarında yürütülen kazı çalışmaları hala sürüyor.  

32 yılda bölgeden Patara Yol Anıtı, Meclis Binası, antik tiyatro, Neron Deniz Feneri, hamamlar, ana cadde, kiliseler ve bazilika başta olmak üzere binlerce tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Bir kısmı gönüllü arkeologlardan oluşan kalabalık bir ekip, titizlikle çalışarak muhteşem bir antik kenti günümüzle buluşturmaya devam ediyor.

Dünyanın “ilk”leri, “tek”leri ve “en”leri burada

Sunset Patara

Patara, tarihi boyunca çeşitli sebeplerle bölgenin en önemli şehri oldu. Bu sebeplerden biri Xanthos Vadisi'ndeki denize açılabilecek tek yer olması. Likya Birliği başkenti olduğu dönemde meclis toplantıları da burada yapılmış. Bu sebeple tarihteki ilk demokrat meclisi olan “Likya Birliği Meclis Binası” burada yer alıyor.

Roma döneminde İmparator Neron’un yaptırdığı fener, dünya üzerinde kendi orijinal malzemesiyle ayağa kaldırılabilecek olan tek fener. Üstelik hala sürdürülen çalışmalar neticelendiğinde fener yeniden ışıklandırılacak.

Şehirde Osmanlı döneminden kalan ilk telsiz telgraf istasyonu da bulunuyor. Yakın zamanda bu kısmın ayrı bir müze olarak ziyaretçilere açılması bekleniyor.

Ayrıca Türkiye’nin en uzun plajlarından birine sahip olan Patara Plajı’ndaki gün batımını mutlaka izlemelisin!

Önce ören yerini gez, sonra denize atla

Patara Plajı

Patara Plajı, tarihi olduğu kadar doğal bir öneme de sahip. Bilinen ismi “Caretta Caretta” olan deniz kaplumbağaları bu sahile yumurtalarını bırakıyorlar. Bu yüzden plaj girişinde “Saat 08:00-19:00 arası bizler, saat 19:00-08:00 arası kaplumbağalarımız kullanmaktadır” yazısını görebilirsin.

18 km boyunca uzanan saf kumdan plajı ile görenleri mest eden Patara’da yüksek kum tepeleri bulunuyor. Çöldeymiş hissi veren bu kum tepelerini Yeşilçam Sineması bazı filmlerinde mekân olarak kullanmış.

Patara’yı ziyaret ettiğinde önce antik kenti gezerek tarihi dokunun tadını çıkarabilirsin. Ardından bu ünlü kumsala geçerek güneşlenebilir, denize girerek serinleyebilirsin.

Patara’ya ne zaman gidilir?

Patara Ancient City

Dört mevsim gezilebilecek Akdeniz kıyılarında bulunan antik şehri yazın ziyaret etmenin en büyük yararı plajı. Ancak sıcak sevmeyen biriysen ilkbahar ve sonbaharda da rahatlıkla gezebilirsin. Antik kente Yaz Dönemi’nde 8:00-19:00, Kış Dönemi’nde 08:30-17:30 saatleri arasında girebilirsin.

Antik kent girişinde Müze Kart geçerli. Dilersen girişte Müze Kart alarak başka müzelere de ücretsiz giriş sağlarsın, dilersen 24 TL olan giriş ücretini ödersin. İkisi de mevcut. Dini bayramların ilk günü dışında haftanın her günü Patara’yı ziyaret edebilirsin.

Peki nasıl gidilir?

Meclis Binası

Kalkan ile Fethiye’nin arasında bulunan Patara, günümüzde Ovagelemiş Köyü olarak adlandırılan yerde konumlanıyor. Muğla-Antalya il sınırına yakın olan antik şehre ulaşmak için kara ve hava yollarını kullanabilirsin.

Antalya Havalimanı’na indikten sonra araba kiralayarak ulaşabileceğin Patara için Fethiye’ye doğru ilerlemelisin. Kalkan tabelasını geçtikten yaklaşık 10 km sonra Patara yol ayrımını göreceksin. Ayrıca Kaş ve Kalkan’dan kalkan dolmuşlarla da Patara’ya ulaşmak mümkün.

Fethiye kalkışlı otobüslerle de Patara’nın yol ayrımına kadar gidebilirsin. Yol ayrımından sonra ister yürüyerek ister dolmuşlarla antik kent girişine varabilirsin.

Patara’da nerede konaklanır?

Patara

Patara’ya yakın konaklama yerlerinin bir kısmı Gelemiş Köyü’nde bir kısmıysa Kaş ve Kalkan’da bulunuyor. Çoğunluğu butik otel ve pansiyon olan bu işletmelerde sadece oda veya oda-kahvaltı hizmeti alabilirsin.

Patara Antik Kenti’ne ve plajlara müşteri servisi de sunan bu konaklama tesislerinden bazıları sana doğanın sessiz ve huzur verici ortamını sunuyor. Yaz aylarında yoğunluk olduğu için erken rezervasyon yaptırmayı unutmamalısın.


setenaygokdag
Setenay Gökdağ
44 Yazı
Antalya doğumlu yazar, Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Lise yıllarından itibaren medyanın çeşitli alanlarında metin yazarı ve editör olarak çalıştı. Okuma, yazma ve seyahat etme tutkularını tek amaç altında birleştirmek adına, Enuygun’da seyahat yazıları yazmaya başladı. Şu anda da Turist Rehberliği bölümünde eğitim alarak seyahat yazılarına farklı bir gözle bakmayı hedefliyor. Boş bulduğu her an yollara çıkmayı, otostop çekerek seyahat etmeyi ve kamp yapmayı çok seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN