19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Samsun’dan Ankara’ya uzanan önemli bir yolcuğun ve mücadelenin sonucu elde edilen değerli bir bayram. 19 Mayıs’ı ve bağımsızlık mücadelesini daha da anlamlı kılmak için bu özel günde gezilmesi gereken ilham verici yerlerden bahsedeceğim. Sana düşen 19 Mayıs’a sayılı günler kalmışken elini çabuk tutup Samsun uçak bileti almak. Hazırsan 19 Mayıs'a 10 rota keşfimize başlıyoruz. 

İçindekiler

1. Kurtuluş Yolu

Kurtuluş Yolu

19 Mayıs’ta Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkış yapan Atatürk, buradan Havza'ya geçer, ardından da Amasya'ya doğru ilerler. Samsun, Havza ve Amasya arasındaki bu güzergâh, günümüzde Kurtuluş Yolu olarak anılıyor. Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde oldukça önemli bir yere sahip olan Kurtuluş Yolu, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki Kurtuluş Savaşı'nın başladığı 19 Mayıs 1919 tarihinde, Samsun'dan Amasya'ya kadar uzanan bir yol güzergahını ifade ediyor.

Türkiye'nin tarihi ve milli mücadelesini anlamak adına önemli bir turizm rotası olan Kurtuluş Yolu, müzeler, anıtlar ve bağımsızlık mücadelesini simgeleyen tarihi mekanlarla dolu. 19 Mayıs’ta, Samsun’dan Amasya’ya doğru devam eden bu yolu ve yol üzerinde bulunan pek çok tarihi yeri keşfederek, ülkemizin bağımsızlık mücadelesine yakından tanıklık edebilirsin. Kurtuluş Yolu’nu daha rahat bir şekilde keşfedebilmek için araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsin. 

2. Bandırma Vapuru Müzesi, Samsun

Bandırma Vapuru

Bandırma Vapuru, 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı vapur olarak ülkemiz için oldukça değerli. Bugün müze olarak ziyaretçilere açık olan Bandırma Vapuru’nda vapurun tarihine tanıklık edebilir, o döneme ait belgeleri ve fotoğrafları inceleyebilirsin.

Türkiye’nin bağımsızlık hareketinin başlatılmasında önemli bir role sahip olan Bandırma Vapuru, 19 Mayıs’ta, Samsun'da mutlaka ziyaret etmen gereken yerlerden biri. Müzeye giriş tamamen ücretsiz. 

3. Gazi Müzesi, Samsun

Samsun Gazi Müzesi

Gazi Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Kurtuluş Savaşı'nın lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışından başlayarak Anadolu'yu kurtarma sürecini anlatan bir müze. Gazi Müzesi’nde, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesinin önemli dönüm noktaları ve aşamaları, görseller, belgeler ve diğer sergilenen objeler aracılığıyla ücretsiz olarak ziyaretçilere aktarılıyor.

Atatürk'ün Samsun'da geçirdiği sürece dair çeşitli izlenimler sunan müzede, Atatürk'ün hayatından ve devrimlerinden kesitler, fotoğraflar, belgeler ve kişisel eşyalar da sergileniyor. Gazi Müzesi, özellikle gençlere Türkiye'nin ulusal değerlerini, bağımsızlığı ve Atatürk'ün fikirlerini anlatabilen değerli müzelerden biri.

4. Atatürk Parkı ve Onur Anıtı, Samsun

Samsun Atatürk Parkı

19 Mayıs 1919 tarihi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basmasıyla başlayan Kurtuluş Savaşı için önemli bir dönüm noktası. Samsun'un merkezi noktalarından biri olan Atatürk Parkı ve Onur Anıtı, şehrin kalbinde yer alıyor. Bu meydanda, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın önemini vurgulayan çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı'nı ziyaret edebilir, çevredeki parklarda dinlenebilir veya kafelerde vakit geçirebilirsin.  

Samsun'un pek çok yerinde, Atatürk'ün şehre ayak bastığı yerleri temsil eden anıtlar ve heykeller bulunuyor. Bu heykel ve anıtlar, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesini ve gençlik ruhunu hissedebilmek açısından oldukça önemli.

5. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun Arkeoloji Müzesi

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde, bölgedeki arkeolojik kazılardan elde edilen eserler ve etnografik öğeler sergileniyor. Tarihi ve kültürel açıdan zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapan müzede, Samsun'un geçmişine ve kültürel mirasına yakından tanıklık edebilirsin. 

6. Atatürk Evi Müzesi, Havza

Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919 yılında Havza'da kaldığı bir konut. Havza'nın merkezinde yer alan ve günümüzde müze olarak hizmet veren evde Atatürk’ün kişisel eşyaları ve döneme ait diğer objeler sergileniyor. Müzede ayrıca Atatürk'ün Havza'da verdiği önemli kararları içeren belgeler ve fotoğraflar da bulunuyor.  

Milli tarihimize ışık tutarak bağımsızlık mücadelesini yaşatmak adına önemli bir simge olan Havza Atatürk Evi, ziyaretçilerine, Atatürk'ün milli mücadele dönemindeki hayatını ve mücadelesini daha yakından tanıma fırsatı sunuyor.

Araç Kiralama

7. Şehitler Anıtı, Havza

Havza Şehitler Anıtı

Havza, Samsun’dan sonra Atatürk’ün Kurtuluş mücadelesindeki ikinci durağı. Samsun’un bir ilçesi olan Havza'da bulunan Şehitler Anıtı, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde hayatını kaybeden kahramanlara adanmış bir anıt. Kurtuluş Savaşı'nda şehit düşenleri anmak ve onlara olan saygıyı ifade etmek amacıyla inşa edilen anıt, ilçenin merkezinde yer alıyor. Dolayısıyla 19 Mayıs’ta Samsun’dan sonraki durağın Havza olmalı.

8. Amasya Milli Mücadele Müzesi

Amasya Milli Mücadele Müzesi

Amasya'da bulunan Milli Mücadele Müzesi, Kurtuluş Savaşı'nın önemli bir dönüm noktası olan Amasya Genelgesi'nin kaleme alındığı yerde bulunuyor. Müzede, Amasya Genelgesi'nin orijinal metni, fotoğraflar, belgeler ve diğer tarihi objeler sergileniyor. Amasya Milli Mücadele Müzesi, ziyaretçilere Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcını ve Amasya'nın mücadeledeki rolünü anlatması açısından oldukça önemli.

9. Anıtkabir, Ankara

Anıtkabir

Amasya’dan sonraki durağın Ankara, Ankara’daki ilk durağın ise Anıtkabir olmalı. Dilersen Ankara otobüs bileti alarak rahatça ulaşabilirsin. Anıtkabir, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın anlamını en iyi şekilde temsil eden yerlerin başında geliyor. Başkent Ankara'da bulunan Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını barındıran tarihi ve sembolik bir mekan.

Burada Atatürk'ün mozolesini ziyaret edebilir, onun büyük mücadelesini ve devrimlerini saygıyla anabilirsin. Anıtkabir'in büyüklüğü ve görkemi seni çok etkileyecek, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesine olan saygını daha da pekiştirecek. Yapıyı detaylarıyla keşfetmek için tüm detaylarıyla Anıtkabir gezi rehberi içeriğimizi okuyabilirsin. 

10. Atatürk Orman Çiftliği, Ankara

Atatürk Orman Çiftliği

Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olan Atatürk Orman Çiftliği, Mustafa Kemal Atatürk'ün kaldığı ve çalışmalarını yürüttüğü önemli bir yer. Çiftlik içinde bulunan Atatürk'ün Evi, Atatürk Orman Çiftliği Müzesi ve Zooloji Müzesi gibi noktaları ziyaret ederek Atatürk'ün özel yaşamına tanıklık edebilir ve onun fikirlerini ve mirasını daha yakından anlama şansı elde edebilirsin.


busraseymenoglu
Büşra Seymenoğlu
27 Yazı
Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Aynı alanda yüksek lisansını tamamlayıp, içerik editörü olarak çalışmaya başladı. Birçok yerde seyahat yazıları yazan yazar, gezmeyi ve keşfetmeyi çok seviyor. 2019’dan beri seyahat ve daha pek çok alanda yazmaya, araştırmaya ve keşfetmeye devam ediyor. Büşra, tiyatroya, kitaplara, müziğe ve doğaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN