Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Saudi Arabia

Dil:Arabic

Nüfus:7.677 million (2018)

Din:Islam

Tel Kodu:+966

Para Birimi:Saudi Riyal (SAR)

Zaman Dilimi:Arabia Standard Time - UTC/GMT +3

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Arap Yarımadasının en büyük yüzölçümüne sahip olan ülkesi Riyad, Suudi Arabistan’ın başkentidir. Etrafı uçsuz bucaksız çöllerle çevrili olan Riyad, devasa gökdelenleri ile çölün içinde tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Her geçen gün gelişen ve büyüyen bir şehir olması Riyad ekonomisin gücünden gelmektedir. Öyle ki bu şehirde su petrolden daha pahalıya satılmaktadır.
 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Riyad’da çöl iklimi egemen olduğu için yaz aylarında sıcaklıklar çok fazla olmaktadır. Bu nedenle yaz aylarındaki ortalama sıcaklık 42 derece civarındadır ve gün içerisinde 50 derecelere kadar çıkabilmektedir. Ayrıca yaz ayları çok kurak geçmekte ve neredeyse hiç yağış görülmemektedir. Kış ayları ise çok daha rahat olup, ortalama sıcaklık ise 23 derece dolaylarındadır. 
Riyad’a gerçekleştireceğiniz seyahatlerde kış aylarını tercih etmeniz iklim şartları açısından sizi çok rahatlatacaktır. 
 

Nasıl Gidilir

Ülkemizden Riyad’a gitmek için en etkili yol, havayolu taşımacılığını kullanmaktır. 
Riyad Kral Khaled Uluslararası Havaalanına ulaşmak için ülkemizden Türk Havayollarının düzenlediği direkt uçuşlar kullanılabilir. Bu uçuşlar yaklaşık 3 buçuk saat sürmektedir. Bunun dışında dünyanın pek çok şehrinden aktarmalı olarak Riyad uçuşu gerçekleştirilebilmektedir.
 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Riyad’da özellikle yerel Suudi mutfağına özgü pek çok seçenek bulabileceğiniz gibi, değişik etnik kökenlere ait mutfakları tanımanız da mümkündür. 
Suudi mutfağının en temel besinlerinden birisi ettir. Özellikle kuzu ve tavuk eti sıklıkla tüketilmektedir. Bunun yanında ızgara et, kavurma ve kebap gibi çeşitleri yaygındır. 
Suudi hayatının vazgeçilmezlerinden olan develer, Suudi mutfağında da büyük bir yere sahiptir. Bu mutfakta develerin hem etinden hem de sütünden faydalanılmaktadır.
Suudi mutfağının en çok bilinen lezzetlerinin arasında Arap kahvesi gelmektedir. Kahvenin ana vatanı Kuzey Afrika’ya olan yakınlığı sayesinde Arap Yarımadasında kahvenin bir hayli popüler olduğunu söyleyebiliriz.
 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Riyad Ulusal Müzesi

    Yaklaşık olarak 28 bin metre karelik bir alana kurulmuş olan Riyad Ulusal Müzesi; antika eserler, el yazmaları, belgeler, savaş araçları ve geleneksel eğitim malzemelerinin sergilendiği bir merkezdir.
     
  • Kingdom Centre

    94.230 metre karelik bir alan üzerine kurulu olan bu yapı, Suudi Arabistan’ın en büyük ve en görkemli yapısıdır. 
     
  • Kral Abdülaziz Askeri Müzesi

    Bu müzede çeşitli askeri araç ve gereçler sergilenmektedir. Bunun yanında Suudi ordusunun tarihi gelişimi ve kullandığı silahlar müzede gösterilmektedir.
     
  • Riyad TV Kulesi

    1978 yılında inşaatına başlanan ve 1981 yılında tamamlanan bu bina, 170 metre boyundadır ve Riyad’ın önemli sembollerinden birisidir.

  • Masmak Kalesi

    Suudi Arabistan tarihinde çok önemli bir yere sahip olan bu kale, Kral Abdülaziz’in Riyad’ı ele geçirdiği savaş ile özdeşleştirilmektedir. 
     
  • Kral Fahad Ulusal Kütüphane Müzesi

    İçerisinde yaklaşık 10.000 parça bulunan müze, nadide el yazmaları ve farklı madeni paralardan oluşmuş koleksiyonları ile dikkat çekmektedir.
     
  • Jeoloji Müzesi

    Bu müzede Krallık sınırları içerisinde yapılan kazılarda elde edilmiş taşlar, fosiller, metaller ve çeşitli jeolojik buluntular sergilenmektedir.
     
  • Al Faisaliyah Merkezi

    Kingdom Center’dan sonra Suudi Arabistan’ın en büyük ikinci binası konumunda olan bu bina, tepesindeki altın renkli top ile dikkat çekmektedir. Tükenmez kalem ucundan esinlenilerek yapılan bu topun içinde bir restoran ve bir alışveriş merkezi bulunmaktadır. Riyad manzarasını izlemek için eşsiz bir yerdir.
     
  • Kraliyet Havacılık Müzesi

    1999’da kurulan bu havacılık müzesi, Suudi Hava Kuvvetlerinin kuruluşundan günümüze kadar kullanılan uçakların tanıtıldığı ve Hava Kuvvetleri hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı bir müzedir.
     

Ne Yapılır

Riyad’da yapılabilecek şeylerin başında birbirinden güzel ve ihtişamlı gökdelenlerin seyir teraslarına çıkarak şehir manzarasının tadını çıkarmak gelmektedir. Özellikle Kingdom Centre, dünya çapında pek çok ödüle layık görülmüş bir mimariye sahiptir ve bu kulenin mutlaka görülmesi gerekmektedir. Ayrıca Al Faisaliyah Merkezi’nin ilginç mimarisi ve içerisinde bulunan alışveriş merkezi ve restoranı sayesinde kuş bakışı Riyad’ı izlemeniz için güzel bir seçenek sunduğunu düşünüyoruz. 
Riyad’ın dış kısımlarında çöl yaşantısı kısmen de olsa sürdürülmeye çalışılmaktadır ve buralarda kurulan deve pazarları ile düzenlenen deve yarışları görülmeye değerdir. Bunun dışında özel günlerde yapılan Arap eğlenceleri ve dansları görülmeye değer bir kültür öğesidir. Riyad’da Masmak kalesi görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. 
 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

 Şehirde din polisi çok etkili olduğu için çok sınırlı bir eğlence hayatı vardır. Özellikle şehirdeki hava sıcaklığı akşamları çok daha normal olduğu için bu şehirdeki erkekler gece yarılarına kadar sokaklarda bulunmaktadırlar. Ancak Suudi Arabistan’da alkol tüketimi ve bulundurulması yasak olduğu için alkol tüketimi yoktur. 
 

Alışveriş / Ne Alınır

Riyad’da çok fazla alışveriş merkezinin bulunması, burasının canlı bir alışveriş hayatına sahip olmasını sağlamaktadır. Fakat bu şehirde alışveriş yaparken bekar erkeklerin her alışveriş merkezine giremediğini belirtmemiz gerekiyor. 
Riyad’da alışveriş yapmak için tercih edilebilecek mekanların başında 22 bin metre karelik bir alana kurulu olan Al-Jazeera gelmektedir. Burası içerisinde hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz bir tesistir. 
 

Festival / Fuar

  • Ramazan Bayramı

  • Kurban Bayramı

  • Mevlit Kandili

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • Bağımsızlık Günü: 23 Eylül

  • Ramazan Bayramı: 10 gün sürmektedir ve hicri takvime göre hesaplandığı için her yıl değişmektedir.

  • Kurban Bayramı: 10 gün sürmektedir ve hicri takvime göre hesaplandığı için her yıl değişmektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Riyad’da dikkat edilmesi gerekenlerin başında sıcak hava şartları gelmektedir. Özellikle 12:00 ile 16:00 saatleri arasında bunaltan sıcaklardan dolayı pek çok iş yeri kapanmaktadır ve bu saatler arasında Riyad’da hayat durmaktadır. Bunun dışında Riyad’da alışveriş merkezlerine girerken yanınızda bir kadın olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yanınızda bir kadın olmadan pek çok alışveriş merkezine giremezsiniz.
Riyad, İslam kurallarının çok sıkı uygulandığı bir şehirdir. Bu şehirde Müslüman kadınların başı açık bir şekilde gezmesi yasaktır ve namaz saatlerinde sokaklarda kimse kalmamaktadır. Herkes bu vakitlerde namaz kılmaya gitmektedir. Bu vakitlerde sokaktaysanız, mutavva denilen din polisi tarafından uyarılabilirsiniz. 
 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Riyad’da petrol çok ucuz olduğu için hemen hemen herkes ulaşımını kendi arabası ile sağlamaktadır. Bunun dışında şehir içi ulaşımında hizmet veren otobüsler ve taksiler bulunmaktadır ve metro inşaatı hızla devam etmektedir. Burada şehir içi ulaşımınızı sağlamak için bunları kullanabilir, ya da araç kiralayarak kendi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Riyad’da yolar çok düzenli ve düzgün inşa edilmiştir. Bunun yanında kullanılan arabaların motor gücü de bir hayli yüksektir. Bu yüzden araba kiralamanız çok daha faydalı olabilir.
 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.