Kura Nehri kıyısında yer alan Tiflis, Gürcistan’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan şehir tarih boyunca bölgenin en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezlerinden biri. Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı’nın da geçtiği kentlerden biri olan Tiflis’de enerji üretimi ve ticareti en önemli iş kollarından birini oluşturuyor. Tarihte birçok güç çatışması ve savaşa da sahne olan şehir İranlılar, Araplar, Türkler ve Ruslar tarafından egemenlik altına alındı. Bugün ise görülmeye değer tarihi mekanları ve doğal güzellikleriyle Kafkasya olarak anılan bölgenin en fazla ziyaretçi çeken kentlerinden biri.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir?
Tiflis’te iklim koşullarını şekillendiren en önemli faktörlerden biri şehrin içinden geçen Kura Irmağı. Nehrin iklimi yumuşatan etkisine yeryüzü şekillerinin de eklenmesiyle genel olarak yıl boyu ılıman ve yarı tropikal bir iklim görülüyor. Şehri ziyaret etmek için en uygun dönemse havaların ısınmaya başladığı ancak henüz bunaltacak kadar da sıcak olmadığı Nisan ve Mayıs ayları.
Nasıl Gidilir?
Türkiye’deki diğer şehirlerden aktarmalı olarak, İstanbul’dan ise karşılıklı yapılan direkt seferlerle Tiflis’e ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Tiflis’e uçuşlar yaklaşık 3 saat sürüyor.
Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir?
Tiflis aynı zamanda hem en lezzetli Gürcü yemeklerini hem de dünya mutfağından örnekleri tadabileceğiniz bir şehir. Özellikle kırmızı et ve patates ile hazırlanan yemeklerin sunulduğu Gürcü mutfağının en önemli temsilcilerinden biri ise ‘‘haçapuri‘‘ adlı yemek. Yemek için fazla vakit ayırmak istemezseniz, şehirde dolaşırken ayaküstü bir şeyler atıştırmanın da adeta bir gelenek olduğunu hatırlatalım. Neredeyse her köşede bulabileceğiniz içi kıyma ve patates gibi malzemelerle doldurulmuş börekler satan dükkanlar bu konuda ilk sıralarda geliyor. Tiflis’te ayrıca lezzetli Gürcü şaraplarının da tadına bakabilirsiniz. Şehir özellikle kırmızı şarap sevenler için tam bir cennet.
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
Garetubani: Tiflis‘in eski bölümünde yer alan bu bölge turistlerin en fazla ilgisini çeken yerlerin başında geliyor. Civarda göz alıcı tarihi binalar ve hediyelik eşya alabileceğiniz küçük dükkanlar var.
Narikala Kalesi: Büyük oranda yıkılsa da kalıntıları halen ziyaretçiler tarafından ilgiyle ziyaret ediliyor. Kalıntıların çevresinde bulunan ve şehrin kuruluşunun 1500. yılı onuruna inşa edilen Kartlis Deda Heykeli ise şehrin sembolü kabul ediliyor.
Eski Tiflis: Tiflis’in tarihi şehir merkezi, çok sayıda eski bina, tarihi sokak ve bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafelerle şehri ziyaret edenler için vazgeçilmez rotalar arasında. Barış Köprüsü: Her ne kadar tarihi bir köprü olmasa da Tiflis’te görülmesi gereken yerlerin başında geliyor Barış Köprüsü. Özellikle geceleri renkli aydınlatmasıyla fotoğraf çekmek için de ideal bir manzara sunuyor.
Tsminda Sameba Katedrali: Şehrin neredeyse her noktasından görülebilen en büyük ve göz alıcı yapılarından biri. Gürcüler için hem tarihsel hem de dini anlamda büyük bir önemi bulunan katedralin içi de işlemeleri ve benzersiz atmosferiyle en az dışı kadar görülmeye değer.
Gürcistan Ulusal Botanik Bahçesi; Her bir ağacın sanat eseri gibi işlendiği bahçe kentin en ilgi çekici yerlerinden biri. Sakin bir gün geçirmek ve fotoğraf çekmek için tam bir cennet.
Gürcistan Ulusal Müzesi: Hem şehrin hem de ülke tarihinin en önemli eserlerini görebileceğiniz müzede özellikle altından yapılan eserler çok ilgi çekici. Üstelik müzede bulunan dükkan da hediyelik eşya alışverişi için ideal.
Kamplumbağa Gölü: Kentte dinlenip doğayla başbaşa kalabileceğiniz en güzel alanlardan biri. Etrafta dolaşan ve göle ismini veren kaplumbağaları görmek, yaz aylarında ise güneşlenip göle girmek isterseniz doğru adres tam da burası.
Ne Yapılır?
Tiflis genel olarak dinlenip huzur bulabileceğiniz sakin bir kent. Şehirde yapılabilecek en iyi şeyse çok da büyük olmayan kenti yürüyerek baştan başa dolaşmak. Bu arada eski ve tarihi binaları görerek fotoğraf çekebilir, özellikle eski mahallelerde yoğunlaşan pazarlar ve hediyelik eşya dükkanlarını dolaşıp alışveriş yapabilirsiniz. Şehir çok büyük olmadığından tamamını birkaç günde gezmek mümkün. Ayrıca fırsat buldukça lezzetli Gürcü yemeklerinin tadına bakmak ve neredeyse kentin kendisi kadar ünlü olan Gürcü şaraplarını denemek de burada yapılabilecek alternatifler arasında öne çıkıyor. Kentin en önemli ve görülmeye değer yerlerini hızı bir programla görmek isterseniz günübirlik şehir turlarına katılabilir, şarapları daha yakından tanımak isterseniz de yine genellikle günübirlik olarak düzenlenen ve şehir merkezinden hareket eden şarap tadım turlarını değerlendirebilirsiniz.
Gece Hayatı / Bar / Eğlence
Tiflis’te gece hayatı denince akla ilk olarak özellikle Rustaveli Caddesi gelir. Cadde ve çevresinde bulunan çok sayıda kafe, bar ve gece kulübünde hem dünya hem de Gürcü kültürünü yansıtan bir eğlence yaşamı var. Canlı müzik sevenler için de farklı alternatifleri barındıran şehirde geceleri eğlenmek için tercih edebileceğiniz yerlerin başında ise Buddha Bar, Dublin ve KGB gibi mekanlar geliyor.
Alışveriş / Ne Alınır?
Gürcistan’ın başkenti Tiflis bölgeye has yöresel hediyelik eşyaların yanı sıra şarapları ile ünlü bir kent. Haliyle buradan alışveriş yaparken ilk alternatiflerinizden biri de şarap. Kentten ayrılmadan şehrin neredeyse her bölgesinde bulabileceğiniz lezzetli şaraplardan alabilirsiniz. Ayrıca kente özgü halı, kilim ve ahşaptan yapılmış eşyalar da diğer seçenekler arasında.
Festival / Fuar
Her yıl Ekim ayında düzenlenen Uluslararası Film Festivali şehrin en çok ilgi çeken festivalleri arasında ilk sıralarda geliyor. Ayrıca caz tutkunlarının merakla beklediği Tiflis Caz Festivali ve Uluslararası Tiyatro Festivali de özellikle kültür sanat meraklıları için her yıl heyecanla beklenen etkinlikler arasında. Fuar turizminde de bölgenin önemli şehirleri arasında yer alan Tiflis’te başta otomobil, inşaat ve eğitim alanında her yıl çok sayıda fuar düzenleniyor.
Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Yeni Yıl (1 Ocak)
Noel (7 Ocak)
Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)
Kutsal Pazartesi (Nisan)
Bağımsızlık Günü (26 Mayıs)
Paskalya (Mart/Nisan)
Aziz Meryem Ana Günü (28 Ağustos)
St. George Günü (28 Kasım)
Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler
Tiflis genel olarak güvenli ve turistler için herhangi bir tehlike barındırmayan bir şehir olsa da özellikle gece geç saatlerde fazla alkolün etkisiyle çıkabilecek olaylara karşı dikkatli olmanızda yarar var. Şehirde taksi genel olarak uygun ve ulaşım için rahat bir alternatif olsa da taksi şoförleri yabancı turistlerden fazla ücret talep edebilir. Yolculuğa başlamadan önce mesafe ve ödeyeceğiniz ücret konusunda anlaşmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Havanın özellikle bahar aylarında çok değişken olabileceği şehirde dışarı çıkarken yanınıza alacağınız ceket ve benzeri kıyafetlerle olası sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz.
Ulaşım
Tiflis’te şehrin merkezi bölgeleri arasında toplu taşıma araçları olsa da genel olarak kullanabileceğiniz en rahat ve hızlı ulaşım aracı taksiler. Burada dikkatli olmanız gereken şey ise taksilerin taksimetre kullanmaması ve bu durumun sonucu olarak taksi ücretlerinin gösterdiği değişkenlik. Bunun için bir yere gitmeden önce kaldığınız otelden veya havalimanından gideceğiniz bölgeye ortalama ne kadar yazacağını öğrenebilir ve böylece şoförle önceden pazarlık yapabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine ulaşabileceğiniz diğer alternatifler ise tren ve otobüs. Kente ulaştıktan sonra yol almak için taksi dışında neredeyse tüm merkezi ve görülmeye değer yerlerden geçen metroyu da kullanabilirsiniz.