Yaz aylarında hem yurt içi hem de yurt dışından sayısız turisti ağırlayan Türkiye sahilleri, tatilcilere keyif dolu bir seyahatin kapılarını açıyor. Özellikle ülkemizin birbirinden temiz halk plajları unutulmaz bir tatil deneyimi yaşamak isteyen turistlerin vazgeçilmez duraklarının başında geliyor. Sen de keyifli bir yaz tatili hayali kuruyorsan ülkemizin masmavi denizi ve tertemiz kumsallarıyla ön plana çıkan en temiz 10 halk plajına mutlaka göz atmalısın.
Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan Çıralı Plajı 3.2 km’lik sahili ile görenleri büyülemeyi başaran plajlardan biri. Devamında meşhur Olimpos Plajı ile birleşen Çıralı, aynı zamanda Caretta Caretta’ların yumurtlama alanları arasında yer alıyor. Çıralı el değmemiş doğal güzelliğini ise sit alanı olarak koruma altına alınmasına borçlu. Bu sayede Çıralı Plajı’nı her daim tertemiz görmek mümkün. Hatta bu güzelliğini meşhur İngiliz gazetesi The Guardian da fark etmiş olacak ki 2020 yılında Antalya’nın Patara Plajı’ndan sonra en temiz plajı olarak Çıralı Plajı’nı gösterdi. Plajda hem ücretli şezlong ve şemsiye hizmetinin sunulduğu işletmeler hem de kendi sandalyeni, havlunu alıp kumsalın tadını çıkarabileceğin alan mevcut.
Hem dünyanın hem de Türkiye’nin en gözde tatil beldelerinden Fethiye’de yer alan Kelebekler Vadisi, tam anlamıyla cennet olarak nitelendirilen o meşhur plajlardan biri. Kayalıklarla çevrili bir vadinin ortasında yer alan 350 metrelik bu plaj sırtını ise yemyeşil bir doğaya yaslamış durumda. Dolayısıyla bir kez gidenlerin buraya hayran kalmaması elde değil. Kelebekler Vadisi’ne yalnızca denizden teknelerle ulaşım sağlanabiliyor, karadan ulaşılamıyor. Tabii böyle olunca bölge pek çok plaja kıyasla doğallığını korumayı başarıyor. Sen de Fethiye seyahatin sırasında tekne turuna katılarak içerisinde Kelebekler Vadisi'nin de bulunduğu Fethiye’nin o meşhur koylarını ziyaret edebilirsin. Vadide aynı zamanda çadır kampı yapabileceğin bir işletme de hizmet veriyor.
Patara Plajı, Antalya – Kaş’a 43 km uzaklıkta yer alan Patara Antik Kenti yakınlarında yer alıyor ve Kaş tatili yapanların olmazsa olmaz duraklarından biri. 2020 yılında turizm teması olarak belirlenen Patara, gerek 12 km boyunca uzanan tertemiz kumsalı gerek antik kenti ile ziyaretçilerine dolu dolu bir gün vadediyor. Tüm sahip oldukları ile Patara Plajı, 2020 yılında dünya basınında da kendisine önemli bir yer buldu ve The Guardian tarafından Avrupa’nın en temiz plajı seçildi. Patara’nın plaj özellikleri arasında ise sahilinin ince kumlu ve denizinin ise sığ olması başta geliyor. Ayrıca bölgede çadır ve bungalov gibi konaklama imkanları da bulunuyor. Sen de seyahat öncesi bütçene en uygun tesis için Patara otelleri sayfamıza göz atabilirsin.
Çeşme’nin en sevilen plajlarından biri Ilıca Halk Plajı. Burası bölgenin termal sularıyla besleniyor ve kum denize sahip. Sahilin temizliğini ve Çeşme genelindeki soğuk denizin aksine termal suya bağlı olarak ılık olan deniz suyunu da belirtmeden geçmeyelim. Ilıca Halk Plajı’nda çeşitli kafe ve restoran hizmetleri mevcut. Ancak bunun yanı sıra plaja sokak lezzetleri satan çok sayıda seyyar satıcı uğruyor. Plajda ücretsiz WC ve duş olanağı da var. Ücretli şezlong ve şemsiye hizmetlerine ek olarak kendi sandalyen ve havlunla dilediğin yerde güneşlenme imkanı da bulabiliyorsun. Burada bölgenin en meşhur tatlarında kumruyu mutlaka denemelisin. Kamp için plajın ucundaki tabiat parkı oldukça ideal. Ulaşım için İzmir uçak bileti alarak en yakın havalimanı olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı tercih edebilirsin.
Tatilciler için bahar ve yaz aylarının favori kaçış rotalarından Bozcaada’da yer alan Akvaryum Koyu, ismini aratmayan güzellikte bir denize sahip. Muhteşem bir doğayla çevrili olan bu koy hem kristal berraklığındaki suyu hem de tertemiz kumsalı ile dikkat çekiyor. Burası adanın en sevilen noktalarından biri olsa da plajda herhangi bir işletme hizmet vermiyor. Duş, WC, soyunma kabini de bulunmuyor. Ziyaretçiler çoğunlukla ada merkezinden yiyecek, içecek, su gibi ihtiyaçlarını alarak yanlarında getiriyor. Koy işletmesi olmadığı için gün boyu çok uzun saatler kalmak için çok uygun olmasa da Bozcaada’da mutlaka gidilmesi gereken plajların başında geliyor.
Alanya’da yer alan Kleopatra Plajı, ilçenin tarihi değerlerinden Alanya Kalesi’nin hemen yanı başında konumlanıyor. Etrafındaki kale duvarları sebebiyle tıpkı bir havuzu andıran plaj, Mavi Bayrak ödülüne sahip. Halk plajı olması sebebiyle plaja girişlerde herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Plajda kamp sandalyeniz ya da havlunuzla dilediğiniz bir yerde günün tadını çıkarabilirsiniz. Ancak şezlong ve şemsiye tercih ediyorsanız burada hizmet veren işletmelere ek şezlong ve şemsiye ücreti ödemeniz gerekiyor. Kleopatra Plajı ismini anlatılana göre buraya sık sık banyo yapmak için gelen Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan alıyor.
Gelelim birbirinden eşsiz koyları ile sakin bir yaz tatilinin vazgeçilmez destinasyonlarından Datça’da yer alan Ovabükü Koyu’na. Datça’nın çok sayıda koyu var ama Ovabükü bir başka güzel. Masmavi ve berrak deniziyle ön plana çıkan bu koy, denizi kadar tertemiz sahiliyle de çok seviliyor. Ovabükü Koyu bir halk plajı olmakla birlikte plajda sahil boyunca uzanan pek çok butik otelin kendisine ait şezlong ve şemsiye hizmeti verdiği bölümü de bulunuyor. Hatta dilersen konaklama için Ovabükü otelleri içerisinden seçimini yapabilirsin. Belirtmeden geçmeyelim, Ovabükü’nün hem sahili hem de denizi taşlık olduğu için yanında deniz ayakkabısı götürmeyi tercih edebilirsin.
Dünyada ender bulunan plajlarından biri olan İztuzu Plajı, bu özelliğini deniz suyu ile tatlı su arasındaki konumundan dolayı alıyor. Plajı önemli konuma getiren özelliklerden bir diğeri ise ülkemizde Caretta Caretta’ların yumurtlama alanlarından biri olması geliyor. Bu nedenle de plaj özenle korunuyor ve her daim temiz kalmayı başarıyor. Hatta kaplumbağalara zarar vermemesi sebebiyle plaj akşam saat 20:00 ile sabah saat 08:00 arasından halkın kullanımına kapatılıyor. Sen de 4.5 km uzunluğa sahip bu plajı mutlaka seyahat planına dahil etmelisin. İztuzu Plajı hakkında daha detaylı bilgi için İztuzu Plajı ile ilgili tüm merak edilenler yazımıza göz atabilirsin.
Assos’un birbirinden özel keşif rotalarından biri olan Kadırga Koyu, Assos’a 2 km uzaklıkta bölgenin güneyinde yer alıyor. Tertemiz denizi ve plajıyla dikkat çeken bu koy, aynı zamanda her bütçeye uygun bir konaklama alternatifini de bünyesinde barındırıyor. Otel ve butik otelin yanı sıra Kadırga Koyu’nda en fazla tercih edilen konaklama seçeneklerinin başında ise bungalov oteller ve kampingler geliyor. Mavi Bayrak ödüllü Kadırga Koyu’nun hem denizi hem de plajı taşlık. Ayrıca deniz suyu da oldukça soğuk olmasıyla biliniyor. Plajda özel işletmeler ve otellerin kendilerine ait şezlong ve şemsiye hizmeti verdikleri bölümler yer alıyor.
Muğla Gökova Körfezi’nde yer alan Akbük Koyu, Muğla merkezine 48 km, Akyaka’ya ise yalnızca 25 km uzaklıkta konumlanıyor. Doğal sit alanı olan bu koy, muhteşem bir denize ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda sakız ağaçlarıyla ünlü olan Akbük Koyu ve çevresi, ziyaretçilerine doğayla iç içe bir seyahatin kapılarını açıyor. Halk plajı olması sebebiyle herhangi bir giriş ücretine tabi olmayan koyda şezlong ve şemsiye kullanmayı tercih edersen günlük olarak kiralayabiliyorsun. Akbük Koyu’nda konaklamayı tercih edersen ise bungalov, pansiyon ve kamp alanları içerisinden zevkine ve bütçene en uygun tesisi tercih edebilirsin.