Ülkemizin el değmemiş cennetlerinden olan Tisan Adası muhteşem atmosferi ve doğal güzellikleriyle ‘’Saklı Cennet’’ olarak anılıyor. Kartpostaldan çıkmış bir güzelliğe sahip olan ada son zamanların gözde turizm noktalarından biri haline geldi. Yılın her ayı güzel olan Tisan Adası doğal ve tarihi güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen, sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Tisan Adası’nın tarihi ilk çağlara dayanıyor. Tisan Adası içerisinde bulunan Aphrodisias Antik Kenti ada sınırları içerisinde yer alırken tarihi açıdan önemli bir lokasyon olarak biliniyor. Orta Çağ'da da Porto Cavaliere adıyla anıldığı bilinen ve M.Ö. 315 yılında Mısır egemenliğine geçen Aphrodisias, önemli bir liman kenti olarak tarihte yerini aldı. Ayrıca, Aphrodisias şehri, iki limanı birleştiren bir kanal ve yüksekte yer almasıyla dikkat çekiyor.
Aphrodisias Antik Kenti aynı zamanda Antik Yunan tanrılarından aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’e adandığı biliniyor. Arkeolojik kazı ve incelemelerinde günümüze pek fazla kalıntı ulaşmasa da, Afrodit’e atfedilen kilisenin taban döşemesinde kullanılan mozaikler halen görülebiliyor. M.S. 4. yüzyılda kiliseye dönüştürülen bir mabet ve çeşitli mozaikler de bu bölgenin zengin tarihini gözler önüne seriyor. Kilikya Aphrodisias’ı olarak da bilinen adanın en dikkat çekici kalıntılarından biri, Erken Bizans Dönemi'nden kalan mozaikli kilisesi. Adanın diğer önemli yerleri arasında Körselik Adası, Bizans Kilisesi, Göktepe ve Bizans Kulesi bulunuyor.
Akdeniz’in saklı cenneti olarak adlandırılan Tisan Adası dağların arasında saklanmış bir cennet olarak bizleri karşılıyor. Bölgenin tarihteki adı, Aphrodias. Şimdilerde Tisan Adası, Tisan Koyu veya Tisan Yarımadası olarak da biliniyor. Mersin sınırlarında Kleopatra Koyu’nun kalbinde konumlanan yarımada, plajları ve sahilleriyle gözde turizm merkezleri arasında yer alıyor. Yemyeşil doğası ve balık sürüleriyle yüzebileceğiniz ada, berrak deniziyle misafirlerini tropikal bir cennette gibi hissettiriyor.
Eşsiz su altı kaya oluşumları ve balık çeşitliliği ile yüzmenin keyfini yaşayabilir veya sevdiklerinle tekne gezisi yapabilirisin. Dalış tutkunlarının en sevilen mola noktalarından biri haline gelen Tisan Yarımadasında her bütçeye uygun otel ve restoran bulunuyor. Tüm gün çam ormanlarının sardığı koylarda denizin tadını çıkarabilir, akşamları Akdeniz’in büyülü manzarası eşliğinde yemeği yiyebilirsin. Akdeniz'in gizli cenneti olan adanın doğu ve batısında 2 tane turkuaz rengi koy bulunuyor. Çam ağaçlarıyla bezeli ormanlık yollardan geçerek cam gibi berrak denizin ve ince taneli beyaz kumların kucağına kendini bırakabilirsin.
Yeşilovacık beldesine bağlı Tisan Adası Mersin’in Silifke ilçesinde bulunuyor. Saklı bir koy, yarımada ve adacıktan oluşan belde sakin tatil yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri oluyor. Bu saklı cennet Antalya-Mersin yolunun kesişiminde bulunuyor.
Tisan Adası'na ulaşmak için çeşitli seçenekler bulunuyor. Uçak ile ulaşım sağlamak için Mersin Havalimanına indikten sonra Silifke araçlarına binerek veya transfer aracı kullanarak beldeye ulaşabilirsin. Silifke’ye yaklaşık 40 dakika uzaklıkta olan beldeye özel aracınla ulaşmak istersen koya inen yolun başlangıcındaki nefes kesici manzaraya karşı kısa bir mola vermelisin.
Mersin Otogarı'ndan saat başı hareket eden Silifke ve Yeşilovacık minibüsleriyle de koya ulaşım sağlayabilirsin. Ayrıca Taşucu’ndan kalkan günübirlik tekne tunları ile Tisan Koyuna ulaşım sağlayabilirsin.
Tisan’da konaklamak için pansiyon ve butik işletmeler bulunuyor. Koy tarafından alan az olduğu için sezon içerisinde yer bulmak zor olabiliyor. Tisan Adası’na yakın konaklamak için Silifke’de bulunan otelleri değerlendirebilirsin.
Mavi ile yeşilin birbirini tamamladığı Tisan Adası'nda güneşlenmek ve denize girmek için şahane koylar ve plajlar bulunuyor. Akdeniz’in tadını çıkarabileceğin masmavi sulara hem koy ve plajlardan hem de teknelerden atlayabilirsin. Bunun için Silifke’den veya beldeden tekne turlarına katılman ya da tekne kiralaman mümkün. Farklı deneyimler yaşamak için dalış yapabileceğin birçok nokta bulunuyor. Büyüleyici Akdeniz manzaraları eşliğinde kamp yapmak için, Tisan Adası Kamp Alanı tam sana göre bir seçenek olabilir. Ormanlık alanda yer alan ve denize sıfır olan geniş çadır alanlarının yanı sıra karavan parkları da bulunuyor
Kamp ve deniz sezonu dışında ada sınırlarında tarih severleri bekleyen Aphrodisias Antik Kenti'nin kalıntılarını da ziyaret edebilirsin. Mersin'in ılıman iklimi sayesinde yılın dört mevsimi Tisan'ın keyfini çıkarabilirsin. Kalabalıktan ve kavurucu sıcaktan uzak kalmak istersen sonbahar ve ilkbahar aylarının adanın en güzel zamanları olduğunu söyleyebiliriz.
Tisan Adası'nda nerede ve ne yenir diye sorarsan deniz ürünlerinin her birini sudan çıktığı gibi taze taze deneyebilirsin. Kahvaltı keyfi senin için yaz tatillerinin olmazsa olmazlarındansa sahil kenarında denize karşı kahvaltı edebilirsin. Adada kahvaltı ve diğer öğünler için kapısını çalabileceğin pek çok restoran bulunuyor.
Helenistik dönemden kalma Uzuncaburç, gizli bir ibadet merkezi olan Aya Tekla Kilisesi, Tisan’ın burun kısmında konumlanan Aphrodisias Antik Kenti ve Silifke ilçe merkezindeki Jupiter Tapınağı tarihi bir gezinti yapmak isteyenlerin tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Tisan Adası olarak da bilinen Tisan Koyu’ndaki Dana Adası hem doğal bir güzellik hem de ada üzerinde antik Pithyussa kentinden kalıntılar mevcut. Tisan’da konaklarken yakındaki başka doğal güzellikleri görmek istersen Cennet-Cehennem, Boğsak Koyu ve Astım Mağarası popüler noktalardan bazıları.
Tisan Adası'nın çevresinde olan yerleri keşfetmek için Mersin’de gezilecek yerler yazısını okuyarak gezmen gereken yerleri öğrenebilirsin.