Şahmaran Efsanesi hakkında merak edilenler

busraguzeller

Dünyaca ünlü bir platformda yayınlanan ve efsaneyle aynı ismi taşıyan dizi sayesinde Şahmaran Efsanesi ile ilgili detaylar bugünlerde çok merak ediliyor. Hazırladığım içerikte hazır konu bu kadar gündemdeyken Şahmaran Efsanesi ile ilgili tüm detayları derledim. Sen de mistik ögelerle dolu bu efsaneyi keşfetmeye hazırsan hemen başlayalım.

İçindekiler

Şahmaran Efsanesi nedir?

Şahmaran

Öncelikle belirtmemde fayda var. Yazımın ilerleyen bölümlerinde de bahsedeceğim gibi Anadolu’da farklı yörelerde farklı farklı Şahmaran Efsaneleri var fakat bu efsanelerden en çok bilineni Tarsus Şahmaran Efsanesi. Bu bölümde Tarsus sınırları içerisinde kabul görmüş Şahmaran Efsanesi’ni anlatacağım.

Binlerce yıl önce Tarsus’ta yedi katlı yeraltında yılanlar vardı ve bu yılanlar Meran ismiyle adlandırılıyordu. Yılanlarla ilgili kabul görmüş olumsuz kanıların aksine Meranlar hem iyi kalpli hem de zekilikleriyle öne çıkan canlılardı. Barış içinde yaşayan bu yılanların efendileriyse Şahmaran isimli bir kadındı ve bu kadının yüzü bir kadın yüzüyken gövdesi yılan gövdesiydi. Meranlar ve Şahmaran yeraltında mutlu bir şekilde yaşardı ve Şahmaran öldüğünde ruhunun kızına geçtiğine inanılırdı.

Söz konusu efsaneye göre Şahmaran’ı ilk kez gören kişi Cemşab isimli bir oduncuydu. Bu oduncu ve birkaç arkadaşı bir gün içi bal dolu bir mağara keşfetti ve mağaradan bal çıkarmak için Cemşab’ı seçtiler. Cemşab, mağaradan bal çıkardıktan sonra arkadaşları onun payını da aralarında paylaşmak istedikleri için Cemşab’ı mağarada bırakarak gittiler. Mağarada kalan Cemşab ise mağaranın dibinde bir ışık fark ederek cebinde taşıdığı bıçak ile bu deliği oyup büyüttü ve sonrasında o güne dek hiç görmediği güzellikte bir bahçe gördü. Bahçedeki havuzun başındaki tahtta oturan Şahmaran ile tanışarak onun güvenini kazanan Cemşab, yıllarca bu bahçede Şahmaran ve meranlar ile birlikte mutlu yaşadı. 

Birlikte yaşadıkları süre boyunca Cemşab, Şahmaran’dan tıp bilimiyle ilgili önemli noktaları öğrendi ve kendini bu alanda geliştirdi. Geçen yıllarda ailesini çok özlemeye başlayan Cemşab, Şahmaran’a gitmek için yalvardı ve onun yerini kimseye söylemeyeceğine söz vererek geldiği yaşamına geri döndü.

Hayatına geri dönen Cemşab, yıllarca verdiği sözü tuttu. Fakat yaşadığı ülkenin padişahının rahatsızlanmasıyla ve onun yalnızca Şahmaran’ın etini yiyerek iyileşeceğinin açıklanmasıyla işler değişti. Cemşab pişman bir şekilde Şahmaran’ın yerini vezire göstermek zorunda kaldı.

Cemşab’ın pişmanlığını gören ve onun samimiyetine inanan Şahmaran, Cemşab’a “Beni toprak çanakta kaynatıp suyumu vezire içir, etimi de padişaha yedir" dedi. Cemşab, Şahmaran’ın dediklerini yaptıktan sonra padişah iyileşti ve vezir de öldü. Vezirin yerine de Cemşab geçti.

Anlattığım efsaneye göre Meranlar, Şahmaran’ın öldürüldüğünü hala bilmiyorlar. Rivayete göre Meranlar bunu öğrendiklerinde Tarsus’u işgal edecekler.

Uçak Bileti

Şahmaran Efsanesi ile Lokman Hekim Hut arasındaki ilişki ne?

Bazı kaynaklar, bir önceki bölümde anlattığım efsanedeki Cemşab’ın Lokman Hekim Hut olduğunu söylüyor. Çünkü yine aynı kaynaklarda efsane, Cemşab’ın Şahmaran’ın yerini gösterdiği yere kadar aynı ilerliyor fakat efsanenin diğer anlatılışında Şahmaran Cemşab’a "Benim başımı kaynatıp padişaha içir, padişah kurtulsun. Gövdemi de vezire içir, ölsün. Kuyruğumu da kaynatıp sen iç” diyor. Bu efsanede kuyruğu kaynatıp içen Cemşab, Lokman Hekim Hut oluyor.

Şahmaran Efsanesi hangi şehirlerimizde ünlü?

Şahmaran

Başta da belirttiğim gibi Şahmaran Efsanesi ile ünlü tek yer Mersin-Tarsus değil. Şahmaran’ın yaşadığı düşünülen yerlerden bir diğeri Adana Ceyhan ve Misis arasındaki Yılan Kale.

Şahmaran’ın yaşadığına inanılan bir diğer nokta da Gaziantep’te. Şahmaran’ın İslahiye ilçesine bağlı Yesemek yakınlarındaki Hititlerden kalma dağda yaşadığına inanılıyor.

Efsane ile ilgili detaylar böyle. Şimdi biraz da yeni yayınlanmış diziden bahsedelim.

Şahmaran dizisinde ne anlatılıyor?

Dizinin çıkış noktası aslında daha demin bahsettiğimiz efsane. Fakat dizide, anlatılan efsanede Şahmaran’ın ölümünden sonraki bir zaman dilimine yer veriliyor.

Dizide Maran isimli bir genç var ve Maran, yılan halkının kurtarıcısı olarak görülüyor. Yılan halkı Maran’ın Şahmaran’ın ölümüne neden olan Cemşab’ın soyundan bir insanla aşk yaşamasını fakat bu sefer yılan soyundan değil insan soyundan birinin ölmesini bekliyor. Dizide de Maran’ın ve insan soyundan öğretim görevlisi Şahsu’nun tehlikelerle dolu aşkı anlatılıyor.

Şahmaran dizisinin oyuncuları kimler?

Yankı uyandıran dizi, başrolleriyle de ilgi çekiyor. Dizinin başrolleri şöyle:

Serenay Sarıkaya (Şahsu)

Burak Deniz (Maran)

Mert Ramazan Demir (Cihan)

Ebru Özkan (Çavgeş)

Mustafa Uğurlu (Davut)

Diziyle ilgili bir de çekim yerleri merak ediliyor.

Şahmaran dizisi nerede çekildi?

Dizinin çekimleri esas olarak Adana ve Tarsus’ta yapılmış olsa da Datça’da geçen birkaç sahne de var.

Bu efsaneyi ve dizinin çekildiği yerleri merak ediyorsan tek ihtiyacın bir Adana uçak bileti


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN