Binlerce yıllık kültürel zenginlikleriyle ülkemizin en özel yerlerinden biri olan Midyat, her yıl dünyanın pek çok ülkesinden gelen binlerce kişiyi misafir ediyor. Türk, Arap, Kürt, Süryani kökenli nüfusu, ilçenin her köşesini süsleyen büyüleyici camiler, kiliseler ve mabetlerle din kardeşliği başkentlerinden olan Midyat’ta yıl boyu düzenlenen rehberli tarih, kültür ve inanç turlarına katılarak Mezopotamya’nın çarpıcı tarihi hazinelerini keşfedebilirsin.
Yılın her mevsimi benzersiz manzaralar eşliğinde gezeceğin ve tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkacağın Midyat’ın güzelliklerini anlatmaya geçmeden önce ilçeye gideceklerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayarak yazımıza başlıyoruz.
Mardin – Midyat arası kaç kilometre?
Mardin – Midyat arası 57 kilometre olup yaklaşık olarak 1.30 saat sürüyor.
Midyat’tan hediye ne alınır?
Midyat seyahatin sırasında telkâriden yapılan kolye, bileklik, yüzük, kemer ve küpelerden mutlaka almalısın. Ayrıca ilçede bakırdan yapılan ev eşyaları da oldukça ünlü.
Midyat kaç günde gezilir?
Midyat’ta tarihe yolculuk yapabileceğin, birçok dinin izlerine rastlayabileceğin yerler bulunuyor. Bunları tam anlamı ile gezmek için en az 4-5 gününü ayırmanı öneriyoruz.
Midyat merkezinde gezerken mutlaka uğraman gereken simgesel yerlerden olan Midyat mağaraları, tünellerle birbirine bağlanan pek çok mağara sisteminden oluşuyor. Süryaniler döneminde devasa kayaların oyulmasıyla tasarlanmış mağaralarda hem köleler hem de sahipleri için farklı odalar, avlular, mahzenler ve mabetler bulunuyor.
Turizme kazandırıldıktan sonra her yıl binlerce tarih ve kültür meraklısını kendine çeken Midyat mağaralarının müzeye çevrilenlerinde el dokuması kilimler ve antikalarla süslü bölümleri gezebilir ve Midyat’ın binlerce yıllık kültürünü yansıtan el sanatı ürünlerini inceleyebilirsin. Bazı mağaraların duvarlarından akan şifalı suların cilt sorunlarını gidermek için kullanabilir, teraslarından da bölgenin panoramik manzaralarının muhteşem fotoğraflarını çekebilirsin.
Her biri sanat eserini andıran birbirinden güzel tarihi konaklara ev sahipliği yapan Midyat'ta, ilçeyi gezen her yerli ve yabancı turistin mutlaka ziyaret ettiği en etkileyici yapılardan biri de Midyat Konuk Evi. Midyat taşı olarak bilinen sarı katori taşlarıyla ve devasa bir kayanın oyulmasıyla 3 katlı olarak tasarlanan, el yapımı taş ve ahşap oymalarıyla ziyaretçilerini büyüleyen konuk evi, devasa teraslarından izleyebileceğin Midyat’ın büyüleyici manzaralarıyla sana muhteşem fotoğraflar çekme fırsatı da sunuyor.
Midyat’ın en güzel konağı olarak iç mekanlarını da mutlaka gezmeni önerdiğimiz Midyat Konuk Evi’nde yöresel dekorasyonlar, el dokuması kilimler ve antikalarla süslü taş odalarında bambaşka bir döneme unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsin. Tarih ve kültür tutkunlarının yanı sıra mimari meraklılarının da ilgisini çekecek simgesel bir yapı olan Midyat Konuk Evi’ne Gümüşler Çarşısı’ndan sadece 5 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsin.
50 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.00-20.00
Pek çok önemli medeniyetten binlerce yıllık tarihi hazineye ev sahipliği yapan Mardin ve Midyat’ın çevresindeki arkeolojik kazı alanlarında elde edilen tarihi hazineleri Mardin Müzesi’nin yanı sıra Midyat Kent Müzesi'nde de yakından görme şansı bulabilirsin. Tarihi bir Midyat konağının restore edilmesi ile hizmete açılan müzenin zengin koleksiyonlarında Sümer, Akad, Hitit, Asur, İskit, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı dönemlerini uzanan paha biçilmez tarihi eserlerini keyifle inceleyebilirsin. Etnografya bölümünde yüzlerce yıllık el yapımı kilimler, süs eşyaları, yöresel giysiler ve günlük eşyalar gibi birçok etkileyici kültürel ojenin de sergilendiği Midyat Kent Müzesi, hem etkileyici binası hem de zengin koleksiyonlarıyla ilçeyi gezen turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
25 TL
Tarihe yolculuk edebileceğin, Süryanilerin zengin kültürel yapısını görmek için tarihi bir taş konağın restore edilmesi ile 2000 yılında hizmete açılan Midyat Çevre Kültür Evi’ne de uğrayabilirsin. Yüzlerce yıllık Süryani kültürünü yansıtan yöresel giysiler, el yapımı sanat ürünleri, süs eşyaları, takılar, taş oymaların yanı sıra kültür evinde Süryanilerin ünlü baharatları ve şaraplarını da inceleyebilirsin. Midyat Çevre Kültür Evine yıl boyunca düzenlenen sanat etkinlikleri, seminerler, söyleşiler ve atölyelere katılarak da güzel zaman geçirebilirsin.
Antik İpek Yolu rotasında yer alan ve Yukarı Mezopotamya'nın binlerce yıllık yerleşim yerlerinden biri olan Midyat’ın tarihi kalbi olan eski kent bölgesi, her tarih ve fotoğrafçılık tutkununun keşfetmesi gereken yerler arasında. Farklı dinlere ait 9’dan fazla kilise ve manastırın sıralandığı Midyat eski kent bölgesinde katori taşlarıyla inşa edilmiş iki katlı taş evlerin sıralandığı labirent sokakları da keşfe çıkabilirsin.
Geleneksel Mardin yemekleri tadabileceğin restoranlar, yol üstü kafeleri, el yapımı hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkanlar ve butik oteller ile turizm olanaklarının geliştiği Midyat eski kent bölgesi, ilçenin paha biçilmez tarihi hazineleri keşfetmek için başlangıç için en ideal noktalardan.
Midyat ve Mardin'in binlerce yıllık tarihi hazinelerini keşfettikten sonra serin havada el değmemiş doğal güzellikler arasında yorgunluk atmak için bölgenin en sevilen dinlenme alanı olan Beyazsu Deresine de uğramalısın. Midyat merkezine 30 kilometre gibi oldukça yakın bir konumda yer alan ve çevresindeki binlerce yıllık tarihi harabelerinden dolayı tarih gezilerinin de sevilen mola noktalarından biri haline gelen Beyazsu Deresinde her mevsim çarpıcı doğa güzelliklerine şahit olacaksın.
Dere kenarında ahşap iskelelerde hizmet veren kır bahçeleri ve balık restoranlarında keyifli bir mola verebileceğin; yaz aylarında bile buz gibi akan sulara ayaklarını sokarak serinleyebileceğin Beyazsu Deresinin çevresini saran yemyeşil güzellikleri de keşfe çıkabilirsin.
Uzun tarihinde pek çok dine ve kültüre ev sahipliği yapan Midyat’ın her köşesinde farklı bir dine ait etkileyici bir kutsal yapı ile karşılaşman mümkün. İlçe merkezine sadece 23 kilometre uzaklıkta yer alan Mor Gabriel Manastırı, Midyat’ın en çok ziyaret edilen kutsal alanlardan biri olarak görülmeye değer. Dünyanın günümüze kadar hayatta kalmayı başarmış en eski Süryani Ortodoks manastırı olmasıyla ünlü olan devasa manastır, Türkiye'de düzenlenen tarih, kültür ve inanç turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda.
M.S. 397 yılında yapıldığı tahmin edilen Mor Gabriel Manastırı, döneminde Mezopotamya’nın en önemli dini merkezlerinden biriydi ve ünlü Roma imparatorları tarafından ziyaret ediliyordu. 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de dahil edilen ve her yıl binlerce tarih meraklısı tarafından ziyaret edilen Mor Gabriel Manastırı; 17 metre yükseklikteki çarpıcı kubbeleri, benzersiz taş işçilikleri, iç bölümlerini süsleyen dini motifler ve özel aydınlatmalarıyla sana harika fotoğraflar çekme fırsatı sunacak.
100 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 09.00-11.30
13.00-16.30
Midyat, eski kent ve Estel olarak iki bölgeye ayrılıyor. Daha çok Süryanilerin yaşadığı Estel, modern binaların yanı sıra yüzlerce yıllık tarihi yapılarıyla da çok sevilen gezi alanlarından biri. Arabaların bile giremediği dar sokakları süsleyen taş konaklar, sarı katori taşından inşa edilmiş kalın duvarlı tarihi evler, kiliseler ve mabetler arasında unutulmaz bir gezi yapabileceğin Estel’de harika fotoğraflar çekebilirsin.
Yol üstü kafeleri, geleneksel Süryani yemekleri ve şarapları tadabileceğin restoranlarıyla turistlerin ilçeyi gezerken mutlaka uğradığı Estel, yıl boyu düzenlenen fotoğraf safarilerinin de vazgeçilmez adresleri arasında. Büyüleyici atmosferinden dolayı pek çok dizi ve filmin de çekildiği Estel’de keyifli bir akşam yürüyüşü yapabilir, birbirinden lezzetli geleneksel yemeler tadabilir ve bazıları restore edilerek butik otel olarak hizmet vermeye başlayan konaklarda dinlendirici bir tatil yapabilirsin.
Midyat merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin, ünlü Kuyumcular Çarşısının yanı başında yer alan büyüleyici Gelüşke Hanı, 1903 yılında ilçeye özgü sarı katori taşlarıyla yüzlerce yıllık klasik Süryani yapılarına benzer bir şekilde tasarlanmış bir yapı. Geleneksel Mardin ve Süryani yemekleri tadabileceğin restoranı, şadırvanlı bahçesi, çarpıcı süs havuzları ve kafeleriyle ilçeyi gezen turistlerin mutlaka uğradığı yerlerden biri haline gelen Gelüşke Hanı, bir dönem köy pazarı olarak da kullanılmış. Kesme taşlarla dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş mimarisini inceleyebileceğin, otantik dekorasyonlu taş odalarında konaklayabileceğin han, mutlaka görmen gereken yerlerden.
Mardin'in çevresindeki tepeleri süsleyen birbirinden güzel taş evlerin benzerlerini Midyat gezinde de yakından görebilirsin. İlçenin labirent dar sokaklarına yaylan ve Midyat taşı olarak bilinen katori taşlarıyla inşa edilen yüzlerce yıllık taş evler, yıl boyu düzenlenen fotoğraf safarilerinin değişmez adreslerinden. Kalın duvarlarla sıcak ve soğuğa karşı korunaklı olarak inşa edilen; büyüleyici taş işçilikleri, haremlik selamlık bölümleri, otantik dekorasyonları ile muhteşem fotoğraflar çekme fırsatı sunan Midyat taş evlerinin bazıları günümüzde sanat atölyesi, butik otel ve restoran olarak da hizmet veriyor.
Midyat'ta inanç turlarıyla ziyaret edilen önemli manastırlardan biri olan Mor Abraham Habel Manastır, Süryani keşişlerin kutsal kabul ettiği Turabdin Platosu’nda inşa edilmiş en etkileyici yapılardan biri olarak dikkat çekiyor. Bölgenin ünlü keşişlerinden Abraham Habel tarafından inşa ettirilen ve 100 yıl öncesine kadar aktif olarak kullanılmaya devam eden etkileyici manastır, 2000'li yıllarda aslına uygun olarak restore edildikten sonra turizme kazandırıldı. Haftanın üç günü ayinlerin düzenlenen ve inanç turları ile her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Mor Abraham Habel Manastırı’nı Meryem Ana Kilisesi gibi bölgedeki diğer simgesel kutsal alanlarla birlikte gezme şansı bulabilirsin.
Önemli ticaret yolları üzerinde kurulan Midyat’ın en güzel hanlarından biri olarak çok ziyaret edilen Estel Hanı, yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de yerli ve yabancı turistlerle oldukça hareketli. Yüzlerce yıl boyunca ticaret ve konaklama amacıyla kullanılan tarihi han; devasa anıtsal kapısı, etkileyici taş ve ahşap oymalarıyla dikkat çekiyor.
Otantik dekorasyonlarla süslü taş odalarını gezebileceğin, çiçeklerle süslü avlusunda çayını ve kahveni yudumlayarak güzel bir mola verebileceğin Estel Hanı’nın restoranlarında ise geleneksel Midyat ve Mardin lezzetleri tadabilirsin. Yöresel el sanatı ürünleri alabileceğin dükkanların da hizmet verdiği Estel Hanı, Midyat’ı gezen her tarih ve kültür meraklısının uğraması gereken yerler arasında.
20 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.00-17.00
Midyat merkezinde görebileceğin etkileyici tarihi yapılardan bir diğeri olan Cevat Paşa Camii, ismini aldığı Cevat Paşa tarafından 1925 yılında yapılmış ve Osmanlının son döneminin en güzel camilerinden biri olarak görülmeye değer. Midyat’ın ünlü katori taşlarıyla yapılan kalın duvarları ile avlulu camilerin en güzel örneklerinden kabul edilen ve küçük kubbeleri ile harika fotoğraflar çekme fırsatı sunan Cevdet Paşa Camii; çarpıcı taş oymaları, bitki motifleri, prizmalar ve küre taşlarla süslü devasa minaresiyle de görülmeye değer bir manzaraya sahip. 3000 metrekare gibi büyük bir alanı kapsayan, kutsal günler ve dini bayramlarda tamamen dolan Cevat Paşa Camii’ni hem kendi başınıza hem de yıl boyu bulabileceğin rehberli inanç turlarıyla ziyaret edebilirsin.
Uzun tarihinde pek çok dinden topluluğa ev sahipliği yapan Midyat’ın her köşesini süsleyen ve günümüzde bazıları terk edilmiş olan Süryani evlerini gezerek de harika fotoğraflar çekebilirsin. Büyüleyici ahşap ve taş işçilikleri görebileceğin tarihi evlerin duvarlarına oyulmuş dini motifler de görülmeye değer güzellikte. Bazıları restore edilerek lezzetli Süryani yemekleri tadabileceğin restoranlar ve şarap evlerine dönüştürülen taş evlerin müze olarak hizmet verenlerinde ise bölgenin zengin kültürünü yansıtan el sanatı ürünlerinden günlük eşyalara ve giysilere kadar pek çok etnografik eseri de inceleyebilirsin.
Birbirinden güzel birçok büyüleyici kutsal mekanı keşfetme şansı bulabileceğin Midyat'ta ilçe merkezine en yakın etkileyici yapılardan biri olan Mor Şarbel Kilisesi’ne de uğrayabilirsin. 1900’lü yılların başlarında son inşa edilen Süryani Ortodoks kiliselerinden biri olan ve Midyat'ın en güzel kiliselerinden olan Mor Şarbel Kilisesi’ne hem kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Mor Şarbel Kilisesi, hem de rehberli inanç ve kültür turlarıyla gezebilirsin. Süryani klasik kilise mimarisini yakından görebileceğin Mor Şarbel Kilisesi’nde zamana meydan okuyan çarpıcı taş ve ahşap oymaları da inceleyebilirsin.
Türkiye çapında düzenlenen inanç turlarının değişmez adreslerinden biri olan Midyat'ta gezebileceğin başka bir etkileyici kilise olan Bethil Kilisesi, ilçe merkezinde Cumhuriyet Caddesi'nde çok ziyaret edilen Midyat Konuk Evi'nin hemen yanı başında manzarayı tamamlıyor. 2. derece sit alanı olarak korunan bir alanda bulunan etkileyici yapı, kare planlı ve kubbeli olarak inşa edilmiş. Midyat’ta Protestanlar tarafından yapılan az sayıdaki kiliseden biri olmasından dolayı yabancı turistler tarafından da sıkça ziyaret edilen Bethil Kilisesi’ni çevresinde sıralanan taş mimarili konaklar, medreseler ve camilerle birlikte keşfedebilirsin.
Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen ve Mardin’in en güzel köşelerinden biri olan Turabdin Platosu, sana büyüleyici tarihi ve doğal güzellikleri bir arada sunuyor. Midyat ilçesine oldukça yakın bir konumda uzanan devasa plato, ilk dönem Hristiyan keşişler ve Süryanilere ev sahipliği yapan kayaların içine oyulmuş 80'den fazla etkileyici manastırıyla da dünyanın çok az yerinde görebileceğin büyüleyici bir manzaraya sahip.
Uzun tarihi M.Ö. 4000’li yıllarına kadar uzanan mabetler ve yaşam alanları arasında hem kendi başına hem de rehberli turlarla unutulmaz bir tarih gezisi yapabileceğin Turabdin Platosu, antik İpek Yolu rotası üzerinde yer aldığı için binlerce yıl boyunca aktif olarak yerleşim ve ticaret amacıyla kullanılmış. Günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış taş yapılar arasında antik çağların tarihi hazinlerini keşfe çıkabileceğin Turabdin Platosu; tarih, kültür ve inanç turlarının yanı sıra fotoğraf safarilerinin de değişmez adreslerinden.
Midyat gezisi sırasında ziyaret edebileceğin en ilginç köylerden biri de yüzlerce yıldır Süryanilerin yaşadığı ve günümüze az bir hanenin kaldığı tarihi Kafro Köyü. Başka ülkelere yerleşen Süryanilerin gelmesiyle yaz aylarında hareketlenen, kış ayarında ise tam bir hayalet köye dönüşen Kafro Köyü, labirent dar sokaklarını süsleyen birbirinden güzel taş evler ve konaklarla fotoğraf çekmekten hoşlananların ilk uğraması gereken yerlerden.
Midyat merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alan ve her saat bulabileceğiniz minibüslerle rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu ilginç köy, aynı zamanda lezzetli pizzalarıyla da ünlü.
Midyat'ta alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı, yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de oldukça hareketli. Dar sokaklar arasında uzanan dükkan ve atölyelerde yüzlerce çeşit kuyumculuk ürününü bir arada bularak güzel bir alışveriş yapabileceğin çarşı, harika fotoğraflar çekme fırsatı da sunuyor. İlçenin tarihi hazinelerine kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için yürüyerek kolayca ulaşabileceğin Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı, benzersiz atmosferiyle akşam yürüyüşlerine çıkmak için de ideal bir gezi alanı.
Midyat’ın en bilinen ve güzel manastırlarından biri olan Mor Loozor Manastırı, bölgedeki diğer manastırlardan ayrılan benzersiz özelliklere sahip. Süryanilerin kutsal kabul ettiği Turabdin Platosu’nda inşa edilen ve sadece bu manastırda görebileceğin devasa inziva kulesiyle ziyaretçilerini etkileyen tarihi manastırın 5. veya 6. yüzyıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. 3 metre yüksekliği bulan kesme taş surlarla korunan ve terk edilmesine rağmen sağlam mimarisiyle günümüze kadar ulaşmayı başaran Mor Loozor Manastırı, 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen 9 manastırdan biri olmasından dolayı da çok ilgi görüyor. Tarih, kültür ve inanç turlarının vazgeçilmez mola noktalarından biri olan yüzlerce yıllık manastırın hem çarpıcı dış mimarisi hem de dini motifler ve figürlerle süslü iç bölümlerini keşfe çıkabilirsin.
Midyat’ın büyüleyici tarihi güzelliklerini keşfetmeye başlamak için ideal bir nokta olan ve her köşesini saran iki veya üç katlı taş konaklarla ilçeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için mutlaka uğradığı yerlerden olan Köşk Meydanı, ilçenin en hareketli noktalarından biri. Bazıları restore edilerek butik otel, geleneksel Mardin lezzetleri tadabileceğin restoranlar ve yol üstü kafeler olarak hizmet veren tarihi evler arasında keyifli akşam yürüyüşlerine de çıkabilirsin. Özellikle gün doğumu ve gün batılılarında tablo güzelliğinde manzaralar izleyebileceğin, Gümüşçüler Çarşısı gibi popüler alışveriş noktalarına oldukça yakın bir konumda uzanan Köşk Meydanı, yüzlerce yöresel ürünü inceleyip alışveriş yapmak için de gidebileceğin en güzel noktalar arasında.
Sadece ilçe merkezinde değil, pek çok köyünde de etkileyici tarihi yapılara ev sahipliği yapan Midyat'ta her saat bulabileceğin minibüslerle yaklaşık 30 dakika içinde ulaşabileceğin Güngören Köyü’nde bulunan Mor Estafanos Kilisesi’ni de yakından görebilirsin. Bölgede inşa edilmiş önemli Ermeni kilisesinden biri olan ve 1650 yılından itibaren eğitim amacıyla kullanılan tarihi kilise, günümüzde tarih, kültür ve inanç gezilerinin sevilen mola noktalarından biri haline gelmiş durumda. Kırmızı ve sarı taşlarla inşa edilmiş çarpıcı mimarisi, geniş iç avlusu, çarpıcı vaftizhanesi ile dikkat çeken Mor Estafanos Kilisesi, Midyat’ın en güzel köy kiliselerinden biri olduğu için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Midyat merkezinde günübirlik bir gezi yaparken asırlardır sağlam kalmış ve büyüleyici mimari güzelliğini korumayı başarmış etkileyici bir yapı olan Mor Ahısnoya Kilisesi’ne de uğrayabilirsin. İlçe merkezinden kısa bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabileceğin, Midyat’ta inşa edilmiş en eski kiliselerden biri olmasıyla dikkat çeken Mor Ahısnoya Kilisesi, eski bir tapınak üzerine yerleştirilmiş. Uzun yıllar kullanıldıktan sonra terk edilerek harabe haline gelen ve eski kalıntılarından yararlanarak 1900'lü yıllarda aslına uygun olarak tekrar yapılarak turizme kazandırılan Mor Ahısnoya Kilisesi, ilçe merkezinden en kolay gidilebilen kiliselerden biri olduğu için de yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Midyat Belediyesi Kültür Evi olarak da bilinen ve ilçe merkezinde güzel bir konumda yer alan Estel Kültür Evi, bölgenin büyüleyici kültürel yapısına anlamak için uğrayabileceğin sevilen yerlerden. Midyat Kent Müzesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer aldığı için de turistler tarafından çok ziyaret edilen ve sarı katori taşlarıyla 2 katlı olarak tasarlanan Estel Kültür Evi, yıl boyu birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Yüzlerce yıllık antikalardan el yapımı sanat eserlerine kadar pek çok etnografik eseri inceleme şansı bulacağın; şark köşeleri ve yöresel dekorasyonlarla süslü odalarında fotoğraflar çekebileceğin Estel Kültür Evi, Midyat gezinde bölgenin geleneksel yapısını görmek için gidebileceğin en güzel yerler arasında.
25 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.00-20.00
Buram buram tarih kokan ve birçok dine ev sahipliği yapan Midyat’ı gezdikten sonra sana önerimiz ilçenin de bağlı olduğu Mardin’i keşfetmen. Seni büyüleyeceğine inandığımız, kendini başka diyarlarda hissedeceğin Mardin’de görmen gereken tüm yerler için Mardin'de gezilecek yerler yazısına mutlaka bakmalısın.