Doğu Akdeniz'in en güzel tatil rotalarından Kıbrıs tarihi şehirleri, doğal güzellikleri ve kumsallarıyla olduğu kadar adaya has lezzetleriyle de meşhur. İster tatil isterseniz iş için günün birinde Kıbrıs'a yolunuz düşerse bu dayanılmaz tatları mutlaka deneyin.
Kıbrıs'ta yeme içme denince neredeyse herkesin aklına ilk gelen şey hellim peyniri. Bugün Kıbrıs dışında da birçok yerde hellim bulmak mümkün ancak birçok ziyaretçiye göre halen en iyileri Kıbrıs'ta yapılıyor. Sabah kahvaltısında kızartılmış hellimle güne başlayabilir veya öğle ve akşam yemeklerinde hellimli salataları ve diğer tatları afiyetle midenize indirebilirsiniz.
Kıbrıs kebap konusunda Adana ve Gaziantep kadar ünlü sayılmaz. Ancak adaya özgü lezzetlerden şeftali kebabını bir kez denedikten sonra burayı da listeye almak isteyeceksiniz. Keçi veya koyun etinden yapılan kebabın asıl adı Şef Ali kebabı ama zamanla bu isim şeftali kebabı olarak yerleşmiş. Fırında pişirilen ve genellikle evlerde yapılan kebabı adada birçok yerde tadabilirsiniz. Şeftali kebabını yerinde denemek isteyenler, hemen tıklayın ve Kıbrıs uçak biletlerini karşılaştırın.
Adada hellim peyniri ile yapılmayan şey neredeyse yok gibi. Hellimli ise bu lezzetler arasında ilk sıralarda geliyor. Bir tür kek olan hellimli genellikle çay veya kahvenin yanında sunuluyor. Tadı da tabii ki son derece leziz.
Kıbrıs'ta özellikle kış aylarında en sevilen geleneksel tatlardan biri olan kolokas yemeği adada yetişen aynı adlı bitkiden yapılıyor. Kuzu etiyle birlikte servis edilen yemek farklı ve geleneksel tatlar arasında iyi örneklerden biri.
Et yemeklerine alternatif olabilecek en sağlıklı Kıbrıs tatlarından biri ise börülce. Salata, yemek veya meze... Nasıl isterseniz ona uygun börülceli bir tarif bulabilirsiniz.
Hellim peynirini farklı lezzetlerle birleştirme konusunda son derece başarılı olan Kıbrıs mutfağından bir diğer örnek ise hellim böreği. Peki, nedir bu hellim böreği? Yufkanın arasına yerleştirilen hellim peyniri pişiriliyor ve daha sonra üzerine bal sürülerek yeniyor. Hellimli lezzetlerin rotası Kıbrıs'ta gezerken görebileceğiniz önemli yerlere göz atmak isterseniz tıklayın.
Adaya özgü bir sos olan biglanın içinde yumurta, turşu ve baharatlar kullanılıyor. Genellikle etli yemeklerle ve sandviçlere sürülerek yeniyor.
Tavuklu makarnayı seviyorsanız, Kıbrıs'a has bu makarna türünü de muhtemelen seveceksiniz. İçinde tavuk ve hellim peyniri gibi malzemeler bulunan makarna salçalı da olabiliyor.
Genellikle sabah kahvaltılarında servis edilen pilavuna da Kıbrıs'ta çok sevilen hamurlu bir lezzet. Hellim veya lor peyniri bulunan pilavunanın tadı başta biraz değişik gelebilir.
Kıbrıs tarzı mantı olarak bilinen pirohunun içinde kıyma yerine patates veya peynir kullanılıyor. Tadı ise klasik mantıyla hiç zorlanmadan yarışacak kadar iyi.