Kocaeli’nin kış turizminde önde gelen ilçeleri arasında yer alan Kartepe, sadece şehirde değil tüm Marmara Bölgesi’nde her geçen gün popülaritesini arttırıyor. İstanbul’a yakın konumu dolayısı ile hem hafta sonu tatillerinde hem de günübirlik ziyaretlerde tercih edilen ilçe, kış aylarında kayak merkezi ile konuklarını ağırlarken, bahar ve yaz aylarında ise doğa tatilleri için ideal bir konuma sahip. Doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, binicilik, paintball, kuş gözlemciliği ve dağ bisikleti gibi aktiviteler için uygun olan Kartepe’de gezilecek yerler, katılabileceğin festivaller ve tadabileceğin fazlasıyla özel lezzetler bulunuyor.
Sıklıkla yağış alan Kartepe'nin bitki örtüsü de fazlasıyla gelişmiş. Su kaynakları açısından da zengin olan alanda, balık çiftlikleri bulunuyor. Bunların yanı sıra Kartepe çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda da Roma ve Bizans dönemine ait olan pek çok mezar ve tarihi eser bulundu. Buradan Kartepe'nin zamanında pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğunu da anlayabilirsin. Osmanlı Dönemi'nde de oldukça önemli bir yere sahip olan Kartepe; Yavuz Sultan Selim döneminde, Arabistan'a doğru uzanması amacıyla yapılan İpek Yolu'nun geçtiği alanlardan biri. Bugün hazırladığım içerikte senin için Kartepe ile ilgili önemli bilgileri derledim.
Kartepe nerede diye düşünüyorsan, senin için cevabını hızlıca vereyim. Kocaeli'ne bağlı Kartepe, Kocaeli İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında bir konumda yer alıyor. Batı tarafında Köseköy yerleşim yerinden başlayıp, doğu tarafında Sapanca Gölü ile Sakarya sınırına doğru gitmekte. Güneybatıda ise Başiskele ilçesine kadar ulaşıyor. Turizm beldesi olarak da anılan Kartepe, 2008 yılında 7 kasabanın birleştirilmesinin hemen ardından ilçe oldu. Samanlı Dağları arasında yer aldığı bilinen Kartepe, Marmara Bölgesi'nin en yüksek üçüncü dağı olma özelliğini taşıyor. Kartepe'de çam, kestane, fındık, söğüt ve meşe ağaçları yetişiyor. Bu özelliği sayesinde ilçe sık ve gür ormanlara sahip.
Maşukiye’ye 16 km uzaklıkta olan Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli’ne ise 25 km mesafede. Ankara’dan gelmek isteyenler için AŞTİ’den hareket eden otobüsler vasıtasıyla ortalama 3 saat süren bir otobüs yolcuğu sonrasında önce Kocaeli ve sonrasında da Kartepe’ye servislerle ulaşmak mümkün oluyor. Havaalanının kapalı olmasından dolayı Kartepe Kayak Merkezi'ne en hızlı ulaşım seçeneği karayolu diyebilirim. Ancak bunlar dışında İstanbul ve Ankara’dan YHT seferleri ile İzmit Tren İstasyonu’na gidebilir, daha sonra bölgeden kalkan minibüsler ile Kartepe’ye ulaşabilirsin.
Kartepe İstanbul’a 130 km mesafededir. İstanbul TEM Otoyolu’ndan İzmit istikametine doğru giderken İzmit gişelerini geçtikten sonra Maşukiye’ye varacaksın. Maşukiye’den Kartepe’ye doğru ilerlediğinde 18 km sonra Kartepe’ye geleceksin. Araba ile gelirken hangi ilden geliyor olursan ol TEM Otoyolu’nda İzmit tabelalarını takip etmelisin. Zaten Kartepe’ye yaklaştığında Kartepe tabelaları da karşına çıkacak. Araba ile trafiği de hesaba katarsan 2 buçuk saatte zirvede olabilirsin.
Merak edenler için Kartepe ve bazı büyükşehirler arasındaki mesafeler şöyle:
Kocaeli – Kartepe arası 25 KM
Sakarya – Kartepe arası 58 KM
İstanbul – Kartepe arası 130 KM
Bursa – Kartepe arası 142 KM
Ankara – Kartepe arası 355 KM
İzmir – Kartepe arası 470 KM
Kartepe Kayak Merkezi’ni aralıktan mart ayına kadar ziyaret edebilirsin. Lapa lapa kar eşliğinde kayak yapacağın en güzel zaman karın ilk düştüğü dönemler diyebilirim. 3 metreye kadar ulaşan kar kalınlığı ile mükemmel bir kar tatili Kartepe’de seni bekliyor olacak. Eğer gelmişken karın tadını çıkarmak istiyorsan ocak ayı başından mart ayı ortasına kadar gelmende fayda var. Eğer kar tatilindense doğa tatili yapmak istiyorsan Kartepe 12 ay boyunca fazlasıyla hareketli bir yer. Ancak hangi ay gelirsen gel eğer imkanın varsa hafta içi gelmende fayda var. Çünkü burada hafta sonu inanılmaz bir kalabalık oluyor.
Kartepe’de, çok kolay 1, kolay 4, orta zor 5 ve çok zor 2 adet pist bulunuyor. Çok zor pistler siyah seviyesindeki pistler olup bu özel pistler fazlasıyla tehlikeli parkurlara sahiptir. Kayak merkezinin en heyecan verici bölgesi elbette ki tepe noktası. 1.250 metrelik mini gondol ile çıkabileceğin bu pist, sana 3.5 kilometre boyunca kesintisiz kayak keyfi fırsatı sunacak. Özellikle de deneyimli kayak severlere bu pistin keyfini çıkarmalarını öneriyorum. Kartepe’de pistler 09.00’da açılmakta ve hava koşullarına göre ortalama 17.00 civarında kapanmakta. Ek olarak, bölgede Snowpark düşkünleri için de özel pist ve eğitim kurumları bulunuyor.
Kartepe’de kasım ortalarında başlayan kar, nisan sonuna kadar ortalama 1,5-3 metreye ulaşıyor. Yaklaşık 1.250 metrede kurulu tesisleri 42 kilometrelik pist alanı ile Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerinden olan ve Kartepe Kış Sporları Merkezi'nde, 14 adet doğal pist, 3 adet telesiyej ve 2 adet teleski bulunuyor.
İstanbul’a en yakın kayak merkezi olması sebebiyle kış aylarında cazibe merkezi haline gelen Kartepe Kayak Merkezi, özellikle hafta sonları yerli turistler ile dolup taşıyor. Yeni yıla girmemizle birlikte Kartepe Kayak Merkezi için 2023 Skipass fiyatları da belli oldu. Kartepe Skipass fiyatları.
Depozito ücreti: 100 TL (Skipass kartını kayak sonrası teslim etmeyi unutmayın)
Kartepe sınırsız Skipass fiyatı: 400 TL
Yarım gün Skipass: 350 TL
Tek tur (uzun): 200 TL
Tek tur (kısa): 100 TL
Kartepe Kayak Merkezi’nde kayak için ihtiyaç duyabileceğin her türden eşyaya ve ekipmana ulaşman mümkün. Çoğunlukla kiralama yöntemiyle ziyaretçilere sunulan bu ekipmanlar sayesinde gerçek bir kayak deneyimi yaşayabilirsin. Bu kapsamda bölgeye gitmeden önce Kartepe Kayak Merkezi kayak ekipmanı kiralama fiyatları hakkında bilgi sahibi olunmasını öneririm.
Kartepe Kayak Merkezi kayak ekipmanı kiralama fiyatları genel olarak şu şekilde.:
Kayak seti: 100-150 TL
Başlangıç seviye Snowboard seti: 150-200 TL
İleri seviye Snowboard seti: 180-230 TL
Kayak aksesuarları: 50-70 TL
Kayak giyim ekipmanları: 60-100 TL
Kartepe Kayak Merkezi’nde sorunsuz bir kayma deneyimi yaşamak istiyorsan özel kayak dersleri tam sana göre. İlk kez kayma deneyimi yaşayacaksan uzman eğitmenler eşliğinde kayak dersi alabilirsin.
Profesyonel kayakçılardan ve uzman eğitmenlerden ders almak için Kartepe Kayak Merkezi kayak eğitim fiyatları şu şekildedir;
Tek kişilik grup dersi: 350-600 TL
2 kişilik grup dersi: 300-550 TL
3 kişilik grup dersi: 250-400 TL
4 kişilik grup dersi: 220-350 TL
5 kişilik grup dersi: 200-300 TL
Kartepe yeme-içme olanakları bakımından farklı konseptlerde hizmet veren tesislere ev sahipliği yapıyor. Günübirlik ziyaretlerde mangalla keyif sürmek istersen 20-30 TL karşılığında masa kiralayabilirsin. Kartepe Kayak Merkezi yemek fiyatları ise genel anlamda yarım ekmek köfte veya sucuk olacak şekilde 50 TL civarındadır. Yarım ekmek sucuk veya köfte gibi alternatiflerin dışında değerlendirilecek farklı yemek türleri de tesisler içerisinde yer alıyor.
Kartepe’nin en meşhur oteli The Green Park Hotel’dir. Tahmin edebilirsin ki otel Kartepe Kayak Merkezi’ne çok yakın. Kış sezonunda ortalama fiyatlar 2 kişi tek gece oda fiyatı 2.500 TL civarında. Bu tutarı biraz pahalı bulduysan Kartepe’ye 15 -20 kilometre uzaklıktaki otel seçeneklerine de göz atabilirsin. Eminim ki Kartepe otelleri arasında kendine uygun bir tane bulacaksın.
Sapanca Gölü’ne dökülen Aygır Deresi, Kartepe’nin zirvesinden başlıyor. Aygır Deresi üzerinde en popüler nokta Maşukiye Şelalesi.
Kartepe’de kamp yapmak için en güzel yer Kuzu Yaylası Milli Parkı’dır. Giriş ücretli ancak bazı milli parklarda olduğu gibi kaldığın her gece için ücret ödemene gerek yok. Yalnızca ilk girişte ücret ödersin. Ayrıca içeride tuvalet ve yeme-içme ihtiyaçları için bir tesis de bulunuyor. Kamp dışında uzun orman yürüyüşleri için de burayı tercih edebilirsin. Eğer yürümeyi seviyorsan yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüşle Kartepe Zirvesi’ne ulaşabilirsin.
Dört mevsimi ayrı güzel olan Maşukiye Kartepe’nin eteklerinde ve Sapanca Gölü kıyısında yer alıyor. Ormanı, dereleri ve şelalesi ile huzur bulabileceğin gibi doğayla iç içe olan restoranlarında kiremitte pişmiş taze alabalıkların tadına bakabilirsin.