Ege Bölgesi’nin incisi, 4,5 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin üçüncü en büyük şehri olan İzmir’de gezilecek onlarca hatta yüzlerce durak var. İzmir meydanları, parkları, halkın özgürce yaşayabildiği alanlarıyla ünlü bir şehir. Şehrin binlerce yıllık geçmişi ve zengin bir tarihi mirası var. Şehir merkezinde dahi binlerce yıllık antik kalıntılar görülebiliyor.
Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan İzmir’in merkezindeki tarihi ve doğal güzellikleri keşfedebileceğin en popüler yerler için listemiz hazır.
Konak Meydanı, İzmir’in en meşhur meydanlarının başında geliyor. İzmir şehir merkezi denince ilk akla gelen Konak Meydanı. Burası Saat Kulesi, İlk Kurşun Anıtı, Yalı Camii, Konak İskelesi ve daha birçok kültürel mekânla Türkiye’nin en önemli buluşma noktalarından biri. Meydan 24 saat yaşayan bir merkez konumunda, çevresindeki aydınlatmalar ile meydan geceleri ayrıca güzelleşiyor.
Konak Meydanı etrafında İzmir Körfezi manzaralı parklar, yürüyüş alanları, mağazalar, kafe-restoranlar yer alıyor. Ayrıca Konak Meydanı Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Alsancak Sevgi Yolu gibi popüler lokasyonlara da çok yakın.
İzmir’in sembolü Saat Kulesi, Konak Meydanı’nda yer alıyor. İzmir denince akla gelen ilk simge olması Saat Kulesi. Kartpostalların ve fotoğrafların vazgeçilmez bir öğesi olan Saat Kulesi, 1901 yılında Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla yaptırılmış. Özgün mimarisiyle dikkat çeken Saat Kulesi sekizgen bir yapıya sahip ve 4 katlı toplam 25 metre yüksekliğinde. Saat Kulesi, Konak Yalı Camii’nin hemen yanında, Kemeraltı Çarşısı’nın ise girişinde yer alıyor. Eşsiz bir İzmir simgesi olan Saat Kulesi ile ilgili ilginç bir bilgi daha var. Saat Kulesi’nin bir maketi Safranbolu’da bulunan ve 2012’de açılan Zamanın Tanığı Saat Kuleleri Parkı’nda yer alıyor.
Konak Meydanı’nda tarihi saat kulesinin yanı başında yer alan Konak Camii, İzmir’in en zarif camilerinden biri. 1755 yılında inşa edilmiş bu cami, tek minareli ve sekizgen yapıda. Dışarıdan minicik ama oldukça gösterişli görünen caminin dışı firuze renkli Kütahya çinileriyle süslü. 18. Yüzyıl klasik Osmanlı mimarisi anlayışı ile inşa edilen camii günümüzde hâlen ibadete açık. Konak Camii, halk arasında “minyatür camii” olarak da biliniyor.
Tarihi Asansör, aşağıdaki Mithatpaşa Caddesi ile yukarıdaki Halil Rıfat Paşa semtini birbirine bağlıyor. Bina yaşlı, hamile ve çocukların 155 basamaklık dik merdivenleri tırmanmasının zorluğuna çözüm üretmek amacıyla 1907 yılında Nesim Levi tarafından inşa ettirilmiş. Kulenin tuğlaları Marsilya'dan olarak özel getirilmiş. Uzun yıllar kişilerin mülkiyetinde kalan asansör binası 1983’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanmış ve restore edilerek 1992 yılında hizmete açılmış. Aktif olarak hizmet vermeye devam eden asansörden İzmir’in eşsiz manzarasını panoramik olarak izleyebilirsin. Asansörün en üst katında bir cafe ve seyir terası yer alıyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Her gün 06.00-00.00
Tarihi Asansör’ün hemen alt girişindeki yer alan Dorio Moreno Sokağı, Arnavut kaldırımlı dar ve küçük bir sokak. Burası karşılıklı sıralanmış Rum evleri, sanat atölyeleri, galerileri ve sokağı süsleyen eşsiz heykelleriyle meşhur. İzmir’in simgelerinden biri haline gelen Dorio Moreno Sokağı, adını İzmir aşığı, ünlü bir müzisyen olan Dorio Moreno’dan alıyor. Müzik etkinliklerinin de düzenlendiği sokakta, eşsiz dekorasyonlara sahip cafeler şehrin uğrak noktalarından.
Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in hatta dünyanın en eski çarşılarından biri. İstanbul için Kapalıçarşı ne ise İzmir için de Kemeraltı Çarşısı odur. Kemeraltı Çarşısı 1650-1670 yılları arasında yaptırılmış. Aslında üzeri kapalı, tonozlu ve kiremit örtülü inşa edilen çarşı günümüzde büyük bir açık hava pazarı konumunda. Yaklaşık 5 km’lik bir alana yayılmış olan Kemeraltı Çarşısı’nda 15.000’den fazla dükkân ve mağaza yer alıyor. Bu özelliğiyle İzmir’de alışveriş denildiğinde akla gelen ilk mekân.
Kemeraltı Çarşısı’nda birçok han, cami ve çarşı da yer alıyor. Kızlarağası Hanı, Abacıoğlu Hanı, Yeşildirek Hamamı ve Çarşısı, Hisar Camii ve balıkçılar pazarı Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan ve akla gelen ilk duraklardan.
Her gün 08.00-19.00 (Pazar kapalı)
Kızlarağası Hanı, Kemeraltı Çarşısı’nın en meşhur hanlarının başında geliyor. Çarşı, III Ahmed ve I. Mahmud devirlerinde kızlarağası olarak görev yapan Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yaptırılmış ve adını da buradan alıyor. Kemeraltı Çarşısı’nın en eski yapılarından biri olan Kızlarağası Hanı’nın alt katı alışveriş için, üst katı da konaklama için kullanılıyormuş. Kızlararası Hanı, 1993 yılında restore edilmiş. İzmir’in en turistik alışveriş mekânlarının başında gelen Kızlarağası Hanı’ndan geleneksel el sanatları örnekleri, halılar, kilimler, deri ürünler ve hediyelik eşyalar satın alabilirsin. Hanın tam ortasındaki açık çay bahçesinde çarşının tarihi havasını soluyarak yorgunluğunu atabilirsin.
Her gün 08.00-19.00 (Pazar kapalı)
Abacıoğlu Hanı, Kemeraltı Çarşısı’nın en meşhur hanlarından biri. Abacıoğlu Hanı, 18. yüzyılın başlarında Hacı Mustafa Ağa tarafından yaptırılmış. Ortasında avlu bulunan iki katlı ve asimetrik planlı bir han. Avlu çevresinde dükkânların sıralı olduğu Abacıoğlu Hanı, 2005-2007 yılları arasında Konak Belediyesi tarafından restore edilmiş ve bu onarım çeşitli ödüller de kazanmış. Kemeraltı Çarşısı’nın içinde çarşı kalabalığından biraz olsun sıyrılmak, sakince dinlenmek ve güzel yemekler tatmak için Abacıoğlu Hanı ziyaretini bekliyor.
Her gün 08.00-19.00 (Pazar kapalı)
Hisar Camii, İzmir’in en eski anıtsal yapılarından biri. Kemeraltı Çarşısı içerisinde yer alan cami Aydınoğlu Yakub Bey tarafından 16. yüzyılın sonlarında yaptırılmıştır. İzmir’in en büyük ve gösterişli camisi olan yapı klasik dönem Osmanlı camilerinin tipik özelliklerini taşıyor. Hisar Camii, kare planlı ve kubbeli bir yapıya sahip. Cami merkezi bir kubbe ve onu destekleyen altı kubbeden oluşuyor. Cami içerisindeki kalem işi süslemeler, hat panoları, mihrap ve minber işçiliği Türk sanatının en zevkli örneklerinden. Son restorasyonu 2011 yılında tamamlanan cami ibadete açık ve eşsiz mimarisi, beyaz üzerine altın yaldızlarla süslü iç dekorasyonu görülmeyi bekliyor.
İzmir denince akla gelen ilk yerlerden biri Kordon. Meşhur kordon boyu, Türkiye’nin en güzel kordonlarından biri. Uzun sahil ve ona eşlik eden parklar, yürüyüş ve bisiklet yolları, muhteşem deniz manzarası ile birleşiyor. Kordon, İzmir merkezinin en rahat, en enerjik, en özgür alanlarının başında geliyor. Kordon’da özgürce yürüyebilir, balık tutanları izleyebilir, çimenlerde doğayla bütünleşebilir veya çevredeki cafe-restoranlarda dinlenebilirsin. Kordon’daki vapur iskelesinden güzel bir deniz yolculuğuna çıkabilirsin. Ayrıca 2020 yılında hizmete sokulan nostaljik tramvayla gezini taçlandırabilirsin.
İzmir Hükümet Konağı, 1872’de inşa edilmiş ve günümüzde İzmir Valiliği tarafından kullanılıyor. İzmir’in işgali sırasında Yunan komiserliği olarak kullanılan bina, Milli mücadelenin simge yapılarından biri. Tarihi Hükümet Konağı, Konak’ta Saat Kulesi’nin hemen karşısında yer alıyor. Hükümet Konağı, Tarihi Saat Kulesi, İlk Kurşun Anıtı, Kemeraltı Çarşısı, Yalı Camii, Kordon, İskele, Tarihi Asansör gibi İzmir’in birçok simgesel yapısına yakın bir konumda bulunuyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
08.30-17.30 (Cumartesi-Pazar kapalı)
Kültürpark, 1936 yılında Atatürk’ün isteği üzerine kurulmuş. Kültürpark açıkhava tiyatrosu, sergi salonları, konferans salonları, sanat merkezleri ve spor salonları, yürüyüş parkurları gibi birçok tesise ev sahipliği yapıyor. Kurulduğu zamandan beri İzmir Enternasyonal Fuarı burada düzenleniyor. İzmir’in en sevilen alanlarından biri olan Kültürpark’ta 8000’den fazla ağaç ve bitki türü yer alıyor.
İzmir’in merkezinde bulunan tarihi bir hazine olan Agora Ören Yeri, Konak ilçesi Basmane semtinde yer alıyor. Agora Ören Yeri, Kemeraltı ile Kadifekale arasında kurulmuş olan Symrna Antik Kenti’nin Helenistik ve Roma dönemlerinde kullanılan ve idari, sosyal, kültürel ve dini işlevlere sahip kent merkezi.
Agora’daki kalıntılar en eski M.S. 2. yüzyıla tarihleniyor. “Agora” kelimesi ise “kent meydanı, pazar yeri, çarşı” anlamlarına gelir. İzmir Agorası olarak da bilinen agora 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiş. Agora’da birçok kalıntıyla birlikte lahitler ve heykeller de yer alıyor. Şehrin içerisinde, Efes Antik Kenti’nin minyatürü diyebileceğimiz Agora Ören Yeri ziyaretleri bekliyor. İçinde bir de su yolu bulunan Agora Ören Yeri’nde kazı çalışmaları hâlâ devam ediyor.
MüzeKart ile ücretsiz
Açık olduğu saatler
Her gün 08.30-19.00
İzmir merkezindeki en etkileyici tarihi yapıların bir diğeri Kadifekale. 186 metre rakımlı bir tepede yer alan ve Kadifekale’nin M. Ö. 3000’li yıllarda Büyük İskender’in ölümünden sonra inşa edildiği düşünülüyor. Antik kaynaklarda Pagos olarak anılan Kadifekale ismini İzmir’in içinde bulunduğu bölgeye hükmeden Kraliçe Kaydafe’den almış. Kadifekale, şehrin savunma sisteminin merkezi noktasını oluşturuyormuş. 15. yüzyılda Osmanlı döneminde değiştirilen ve çeşitli eklemeler yapılan kalenin 20 ila 25 metre yüksekliğindeki surları dikkat çekiyor.
İzmir merkezinde keyifle yürüyüş yapılabilecek yerlerden biri de Alsancak Sevgi Yolu. Burası trafiğe kapalı hale getirilmiş ve sevgi yolu adını almış. Alsancak Sevgi Yolu’nda yan yana sıralanmış palmiye ağaçları dizili. Yol boyunca kitapçılar ve sahaflar yer alıyor. Yolun diğer tarafında ise gümüşçüler, takıcılar, hediyelik eşya dükkanları bulunuyor.
İzmir merkezinde Kordon’da bulunan Atatürk Evi Müzesi, İzmir’de dillere destan Atatürk sevgisini görebileceğin bir müze. 1880 yılında inşa edilmiş bina, 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi sırasında şahsi çalışmalarını yürüttüğü mekân. 1926 yılında İzmir Belediyesi tarafından satın alınan yapı, Atatürk’e hediye edilmiş. Atatürk’ün İzmir’e geldiğinde kaldığı bu ev, daha sonra müzeye çevrilmiş ve 1941 yılında halkın ziyaretine açılmış.
Atatürk Evi Müzesi binası, Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelen Neo-klasik tarzda inşa edilmiş. Bodrum katıyla birlikte üç katlı olan müzede Atatürk’ün şahsi eşyaları ve devrin önemli belgeleri sergileniyor. İçerisinde bir kütüphane de bulunan Atatürk Evi Müzesi, dönem mobilyalarıyla süslü salonları ile de görülmeye değer bir yer.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
08.30-17.00
İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir ve çevresinde bulunan antik kentlerden çıkarılan eserlerin sergilendiği müze. Müzenin hem içerisinde hem de bahçe kısmında eserler, lahitler ve mezar kitabeleri yer alıyor. Müze, ilk olarak Basmane semtinde “Asar-ı Antika Müzesi” olarak kurulmuş. 1943 yılında ise “İzmir Arkeoloji Müzesi” adını almış. İzmir Arkeoloji Müzesi, 1984’ten beri Konak’ta Bahribaba Parkı içindeki müze binasında hizmet veriyor.
İzmir Arkeoloji Müzesi’nde Bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos gibi Ege Bölgesi’nin çeşitli bölgelerinde kazılarda ortaya çıkarılan ve Batı Anadolu tarihine ışık tutan buluntular sergileniyor. Üç katlı müze binasında sergileme salonları, depolar, laboratuvarlar ve kütüphane yer alıyor.
MüzeKart ile ücretsiz
Açık olduğu saatler
Her gün 08.30-19.00
İzmir Milli Kütüphane, adını verdiği Milli Kütüphane Caddesi’nde hizmet veren ve Türkiye’nin milli adını taşıyan ilk kütüphanesi. Türkiye'de sivil toplum girişimi ile kurulan ilk kütüphane. İzmir Milli Kütüphane, 29 Ekim 1933 tarihinden beri Mimar Tahsin Sermet Bey’in yaptığı Neo-klasik binada hizmetini sürdürüyor. Kütüphanede Arapça, Farsça, Türkçe dillerinde yaklaşık 4000 eser içeren bir yazma eser koleksiyonu mevcut. 670.000’den fazla kitap, 4800’den fazla dergi ve gazete yer alıyor. Milli Kütüphane hem etkileyici dış mimarisi hem de zengin kitap koleksiyonları ile ziyaretleri bekliyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
09.00-17.00 (Pazar kapalı)
Salepçioğlu Camii, İzmir merkezde Konak ilçesinde bulunan ve Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından 1897-1905 yılları arasında yaptırılmış olan camii. İzmir’in en görkemli camilerinden biri olan Salepçioğlu Camii, Osmanlı mimarisi ile gotik mimarinin bir karışımı niteliğinde. Camiinin zemin katında ana girişin iki yanında dört adet mermer çeşme yer alması dikkat çeker. Camii içerisindeki mermerler, geometrik desenler, vitray süslemeli küçük pencereler ile görülmeye değer bir tarihi eser. Camii günümüzde de ibadete ve ziyarete açık.
İzmir merkezinde Kemeraltı’nda bulunan ve adını altındaki şadırvandan alan Şadırvanaltı Camii 1636 yılında yaptırılmış. Birkaç kez yangın geçiren ve onarılan caminin altındaki şadırvan 2022’de bir esnaf tarafından yıkılmış. Şadırvanaltı Camii, bulunduğu çarşı bölgesine uygun olarak avlusuz ve alt katında dükkânlar olacak şekilde inşa edilmiş. İbadete ve ziyarete açık olan cami beyaz iç kısmı, kahverengi, yeşil ve kırmızı süslemeleri, geometrik desenleri ve bitki motifleriyle dikkat çekiyor.
İzmir merkezde bulunan ve ülke tarihine ışık tutan müzelerden biri olan Radyo ve Demokrasi Müzesi, dünyada sadece 350 adet bulunan radyo müzelerinin Türkiye’deki tek örneği. Radyo ve Demokrasi Müzesi’nde 100’dan fazla antika radyo, pikap, plak ve bunların yanı sıra tarih boyunca iletişim için kullanılan araç ve objeler sergileniyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
09.00-17.00 (Pazar ve Pazartesi kapalı
İzmir’de ziyaret edilebilecek müzelerden en ilginci olan Mask Müzesi, Alsancak’ta 2011 yılında Türkiye’nin ilk maske müzesi olarak ziyarete açılmış. İki katlı ve klasik mimarili binada tören maskeleri, tiyatro maskeleri, Anadolu maskeleri, ölüm maskeleri gibi farklı bölümlerde 300’den fazla maske sergileniyor. Müzenin koleksiyonunda Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Mehmet Akif Ersoy, Aziz Nesin, Nazım Hikmet ve Âşık Veysel gibi birçok ünlü kişinin maskları yer alıyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
09.00-17.00 (Pazar ve Pazartesi kapalı
İzmir’in butik müzelerinden biri olan Kadın Müzesi, 2014 senesinde Konak ilçesi Basmane semtinde açılmış. Bu müze Türkiye’nin ilk kadın müzesi. Müzede Amazon kadınlarından Cumhuriyet kadınlarına kadar geniş bir perspektif sunuluyor. Müzede dönem kıyafetleri, yörük kadını takıları-çeyizleri, para keseleri ve nazarlıklar, kemik taraklar, şapkalar, çantalar vs. birçok eşya sergileniyor. Ayrıca müzede kadınların yaptıkları tarihi protesto ve mitinglere ait fotoğraf ve bilgileri, eski gazete haberlerinin bulunduğu bir bölüm de var.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
09.00-17.00 (Pazar ve Pazartesi kapalı
Arkas Sanat Merkezi, Kasım 2011’de açılmış. Arkas Sanat Merkezi, İzmir’in döneminin en güzel yapılarından biri olarak 1906 yılında inşa edilmiş ve bugün Fransa Fahri Konsolosluğu olarak hizmet veren Fransız Konsolosluğu’nda bulunuyor. İki katlı olan Arkas Sanat Merkezi’nde 10 sergi odası yer alıyor, dönem dönem değişen sergilerde farklı temalar işleniyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
10.00-18.00 (Pazartesi kapalı)
İzmir’in sembol yapılarından bir olan tarihi Havagazı Fabrikası, 19. yüzyılın ikinci yarısında kurulmuş. 1955 yılında kapatılan fabrika İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip 2008 yılında kültür merkezi haline getirilmiş. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi kapalı ve açık bölümleri, kafeterya, okuma salonu, atölye gibi alanları içeriyor. Konserler ve festivallere ev sahipliği yapan Tarihi Havagazı Fabrika Kültür Merkezi, İzmir’de gençlerin en önemli uğrak noktalarından biri.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
08.30-17.30 (Pazar kapalı)
Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yer alıyor ve Konak Belediyesi’ne bağlı. Yedi katlı olan kültür merkezi resim sergileri, paneller, söyleşiler, film gösterimleri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Ayrıca daha önce farklı bir binada yer alan ve bir süre önce kapatılmış olan İzmir Karikatür Müzesi, Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi ikinci katında yeniden ziyarete açılmış.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
08.30-17.30 (Cumartesi ve Pazar kapalı)
İzmir’in Balçova ilçesindeki İnciraltı Kent Ormanı, şehir içinde bir vahayı andırıyor. 620.000 metrekarelik geniş alanıyla İzmir’in ilk kent ormanı burası. İnciraltı Kent Ormanı bisiklet yolları, yürüyüş parkurları, balıkçı barınaklarıyla ilgi çekiyor. Ormanda akasya, akçaağaç, çam, çınar, dut, erguvan, gül ibrişim, ıhlamur, iğde, manolya, palmiye, servi, sığla, söğüt vb. türlerden 20.000’dan fazla ağaç ve 16.000’den fazla bitki türü bulunuyor. Etkileyici efe heykelleri ve kuş barınaklarıyla bezeli İnciraltı Kent Ormanı’nda ayrıca İnciraltı Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi de bulunuyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
24 saat açık
Basmane Garı, İzmir Konak’ta Basmane semtinde yer alıyor Basmane Garı, İzmir-Basmane-Manisa Afyonkarahisar demiryolunun başlangıç noktasını oluşturuyor ve 25 Ekim 1866’da hizmete girmiş. Bu özelliği ile Basmane Garı, Alsancak Garı’ndan sonra Türkiye’nin en eski ikinci garıdır.
Döneminin Neo-klasik özelliklerini yansıtan Basmane Garı’nda Fransız mimarisinin izleri görülebiliyor. Günümüzde entegre metro hattı, mavi tren hatları, ekspres hatları, hızlı tren hatlarıyla aktif olarak kullanıma devam ediliyor.
İzmir Resim ve Heykel Müzesi, 9 Eylül 1952’de Bruno Taut tarafından bugünkü Kültürpark’ın içinde galeri olarak açılmış. 1973’den 2022’ye dek Konak’taki binasında ziyaret edilebilen müze, Nisan 2023’de İzmir Kültür Sanat Fabrikası içinde yeniden kapılarını ziyarete açmış.
İzmir Resim ve Heykel Müzesi, sanat tarihi açısından zengin bir koleksiyona sahip. Koleksiyon Tanzimat Dönemi’nden günümüze önemli sanatçıların eserlerinden bir seçki sunuyor. Müzede, Şeker Ahmed Paşa, Halil Paşa, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nuri İyem, Devrim Erbil gibi önemli ressamların eserleri, Turgut Pura, Kuzgun Acar gibi heykel sanatçılarının eserleri, Füreyya Koral, Birgül Başarır gibi seramik sanatçılarının önemli yapıtları sergileniyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
09.00-18.00 (Pazartesi kapalı)
Ümran Baradan Çocuk Müzesi, İzmir’in nadide müzelerinden biri, ismi çocuk müzesi olsa da burası İzmir’in tek oyuncak müzesi. Müzede yüzlerce yıllık oyuncaklar yer alıyor. Bu oyuncaklar dünyanın çeşitli yerlerinden toplanmış. Seramik, ahşap ve metalden yapılmış birçok farklı oyuncak; gemi, tekne, denizaltı, uçak, araba, tren setleri uzay gemileri, bebekler, ev ve mutfak oyuncakları müzede sergileniyor. Bu müze hem çocuğunuzla gezmek hem de içindeki çocuğu hatırlamak ve onu sevindirmek isteyenlerin yüzünü güldürecek bir müze.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
09.00-17.00 (Pazar ve Pazartesi kapalı
İzmir Ticaret Tarihi Müzesi, 2003 yılında kurulmuş ve İzmir Ticaret Odası binası içinde -1 katta yer alıyor. Müzede eski ticaret yazışmaları, eskiden kullanılan ticari aletler, cam eşyalar, parfüm şişeleri, Helenistik döneme ait kandiller ve birçok uygarlığa ait para koleksiyonu sergileniyor. Müzede bir de 18. Yüzyıl İzmir maketi yer alıyor.
Tam 30 TL
Öğrenci 15 TL
Açık olduğu saatler
08.30-17.30 (Cumartesi ve Pazar kapalı)
Elhamra Sineması (İzmir Milli Sineması), İzmir merkezde Konak ilçesinde Milli Kütüphane Caddesi’nde yer alan tarihi sinema. Sinema, 1912’de kurulan İzmir Milli Kütüphanesi’ne maddi kaynak sağlamak amacıyla kurulmuş. 1926 yılında açılan sinemanın mimari Neo-klasik Türk mimarisinin öncülerinden Mimar Tahsin Sermet Bey. Elhamra Sineması binası, 1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kiralanıp restore edilmiş ve günümüzde İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi olarak kullanılıyor.
Zübeyde Hanım Parkı, İzmir Karşıyaka Bahariye’de bulunuyor, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanımın anıt mezarı bu parkta yer alıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine anıtmezar çok sade bir şekilde düzenlenmiş. Zübeyde Hanım çocukları çok sevdiği için anıt mezarın etrafı çocuk parkı ile süslenmiş. Zübeyde Hanım’ın anıt mezarı yapılmadan önce mezarında bulunan orijinal mezar taşı 2005’den beri İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Zübeyde Hanım Parkı’nın içerisinde bir çay bahçesi de bulunuyor. Parkta her yıl Zübeyde Hanım’ın ölüm yıldönümü ve anneler gününde anma törenleri düzenleniyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
24 saat açık
İzmir gezine kahvaltı molası eklemek istersen İzmir kahvaltı mekanları yazımıza da mutlaka göz at deriz.