İstanbul’u keşfetmenin en keyifli yollarından biri de sokak aralarında gizlenmiş tatlarla buluşmak. İstanbul’u dolaştığında tarihi dokusu ve kültürel çeşitliliğinin, mutfağına ve özellikle de sokak lezzetlerine net şekilde yansıdığını görebilirsin. Islak hamburgerden midye tavaya, Kanlıca yoğurdundan balık ekmeğe kadar geniş bir lezzet turu ile karşındayız!

Islak hamburger

Islak hamburger

İstanbul’un sokak lezzetleri denildiğinde akla gelen ilk seçenek, büyük ölçüde ıslak hamburger oluyor. Hamburgerin pek çok çeşidine ülkemizde tanıklık etmek mümkün ancak ıslak hamburgere İstanbul haricinde rastlamak çok da kolay olmuyor. Özellikle de Taksim içinde yer alan büfelerde ıslak hamburger, gece hayatının vazgeçilmezlerinden biri olarak kabul görüyor.

Taksim Meydanı’na yolu düşen herkesin en az bir kez denediği bu özel hamburger türü, klasik fast food anlayışının ötesinde bir lezzet sunuyor. Nemli, sosla kaplı ekmeği ve içindeki baharatlı köftesiyle dikkat çeken ıslak hamburger, kısa sürede pratik şekilde hazırlanıyor ve tüketiliyor. Genellikle tek seferde birden fazla ıslak hamburger yiyeceğinden emin olabilirsin. 

Islak hamburger için mekan önerilerimiz

1. Taksim Kızılkayalar

Konum Linki

2. Bakırköy Taksim Hamburger

Konum Linki

Kumpir

Kumpir

Kumpir elbette İstanbul’a özgü bir sokak lezzeti değil ancak İstanbul’daki tüketiminin çok yoğun olduğunu söylemek gerekiyor. Özellikle de Ortaköy ile özdeşleşmiş olan bu lezzet, büyük boy fırınlanmış patatesin kabuğunun içinde adeta bir açık büfe sunuyor. İstanbul sokak lezzetleri arasında doyuruculuğuyla öne çıkan kumpir, içine katılan tereyağı ve kaşar peyniriyle bambaşka bir boyuta ulaşıyor.

Sipariş verdiğin esnada kişisel tercihlerine göre çeşit çeşit malzemeleri kumpirin için ekletebilirsin. Burada damak zevklerinden doğan farklılıklar, kumpirde yaratıcı seçenekleri beraberinde getiriyor. Ortaköy’deki kumpircilerin bazılarında 20’den fazla malzeme sunulabiliyor. Bu malzemeler arasında özellikle Rus salatası, zeytin, sosis, acı sos, mısır, haydari gibi seçimler öne çıkıyor. 

Kumpir için mekan önerilerimiz

1. 1991 Tarihi Ortaköy Kumpircisi

Konum Linki

2. Safiş Kumpir

Konum Linki

Simit

Simit arka planda çay

Simit deyip geçmemek lazım. Pek çok şehirde simidin farklı malzemelerle hazırlanıp sunulduğunu görüyoruz. Bu anlamda İstanbul simidine de ayrı bir vurgu yapmamız gerekiyor. İstanbul simidi genel olarak diğer şehirlerdeki simitlerden daha ince, daha çıtır ve daha bol susamlı olmasıyla tanınıyor. Geleneksel olarak taş fırınlarda pişirilen İstanbul simidi, dışı çıtır içi ise hafif yumuşak yapısıyla sabah kahvaltılarına eşlik ediyor.

Dengeli kıtırlığı, bol susamı ve içindeki yumuşaklığıyla fark yaratan İstanbul simidini vapurda çay eşliğinde tüketmek ise İstanbullular için çok eski bir alışkanlık. Şehrin herhangi bir yerinde, eski bir fırında ya da seyyar satıcının tezgahında bu simitlere rastlayabilirsin. 

Simit için mekan önerilerimiz

1. Galata Simitçisi

Konum Linki

2. Beş Çeşmeler Simit Fırını

Konum Linki

İpucu: ENUYGUN’dan kolayca uçak bileti alabilir, dilediğin yeri uygun fiyatlarla keşfedebilirsin. Şimdi seyahatinin ilk adımı olan İstanbul uçak bileti almak için tıkla.

Balık ekmek

Türk Balıklı Ekmek

Balık ekmek sefasını İstanbul’da yaşamanın çok özel bir ritüel olduğu söylenebilir. Özellikle de Eminönü’ndeki balık kokuları, ilçenin tam anlamıyla hafızasını yansıtıyor. Eminönü ile özdeşleşen balık ekmek sefası, hem İstanbul halkı hem de turistler için gezi listesinde olmazsa olmaz bir seçenek. Taze uskumru veya istavritin, bol soğan, yeşillik ve limonla bir araya geldiği ekmek arası balık, ortaya müthiş bir sokak lezzetini çıkarıyor.

Galata Köprüsü’nün altındaki teknelerde yıllardır pişen balık ekmek, kalabalığa rağmen çok hızlı şekilde servis ediliyor. Aynı bölgede satılan turşu suyuyla balık ekmeğin harika bir ikili olduğunu da unutmamalısın. 

Balık ekmek için mekan önerilerimiz

1. Tarihi Eminönü Derya Balıkçısı

Konum Linki

2. Balık Ekmek Yılmaz Usta

Konum Linki

Midye tava

Midye tava

Midye tavayı altın renginde çıtır çıtır kızartılmış bir sokak klasiği olarak tanımlamak mümkün. İstanbul’un bilhassa da sahil semtlerinde yürürken, burnuna gelebilecek o eşsiz kızartma kokusu seni bir midye tava tezgâhına götürebilir. Genellikle çöp şişe dizilmiş 5-6 midyeden oluşan bu ilginç lezzetin bağımlısı olabilirsin.

Servis edilirken üzerine dökülen bol sarımsaklı tarator sosla bambaşka bir lezzete büründüğünü belirtebiliriz. Eğer sarımsaktan hoşlanmıyorsan bu sosu tercih etmeyebilirsin. Midye tavaya genellikle Beşiktaş Çarşısı, Kadıköy Balık Pazarı ve Karaköy gibi sokak ruhunun yoğun olduğu bölgelerde rastlanıyor. 

Midye tava için mekan önerilerimiz

1. Asmalı Pera Midye

Konum Linki

2. Kadıköy Midyecisi

Konum Linki

Midye dolma

Midye dolma

Midye tava gibi midye dolma da İstanbul sokaklarının gözde lezzetlerinden. Baharatlarıyla fark yaratan ve limon sıkıldığında damağı adeta şenlendiren iç pilavla doldurulmuş bu lezzet, sahil yürüyüşlerine eşlik ediyor. Midye dolmayı özel kılan, taze midyeyle hazırlanan iç harcın dengeli baharatlarla buluşması denilebilir. Ayrıca tek bir lokmalık yapısı sayesinde insanın yedikçe yiyesi geliyor.

Taksim’den Moda’ya, Ortaköy’den Bakırköy’e çok geniş bir alanda seyyar midye satıcıları ya da doğrudan midye mekanları ile karşılaşabilirsin. 

Midye dolma için mekan önerilerimiz

1. Tarihi Eminönü Midyecisi

Konum Linki

2. Kadıköy Midyecisi

Konum Linki

Kokoreç

Kokoreç

Sakatat lezzetlerini seviyorsan baharatın ve köz ateşinin buluştuğu kokoreci es geçmemelisin. Şehrin en iddialı sokak lezzetlerinden biri olan kokoreç, özellikle bir gece ritüeli olarak biliniyor. Gece geç saatlerde, eğlence sonrasında ya da soğuk havalarda kokoreç dükkanlarını aramak, tanıdık bir alışkanlık.

Kuzu bağırsağının kömür ateşinde nar gibi kızartılmasıyla hazırlanan kokoreç, İstanbul’da Şişli, Beyoğlu ve Kadıköy gibi yerlerde çok daha yaygın. Farklı şekilde sunulabilen kokoreç, ekmek arası ya da porsiyon olarak tüketilebilir. 

Kokoreç için mekan önerilerimiz

1. Kral Kokoreç

Konum Linki

2. Kokoreççi Tekin Usta

Konum Linki

Tavuk pilav

Tavuk pilav

İstanbul sokaklarının bir diğer tanıdık lezzeti de tavuklu ya da nohutlu pilav. Sokaklarda yürürken birden karşına çıkan buharlı cam tezgâhlarını görünce, tavuklu pilav satan bir yerin önünde olduğunu anlayabilirsin. Bu sade ama doyurucu lezzet, özellikle akşam saatlerinde şehrin belli bölümlerini adeta açık hava lokantasına çeviriyor.

Pirinç pilavı, üzerine bol nohut ve isteğe göre didiklenmiş tavuk etiyle servis edilen bu harika sokak lezzeti, genel olarak Beşiktaş Meydanı, Kadıköy Rıhtım, Taksim ve Eminönü gibi noktalarda daha sık tüketiliyor. Hem hızlı servis edilmesi hem de bütçe dostu olması, tavuklu ya da nohutlu pilavı insanlar için cazip hale getiriyor. 

Tavuk pilav için mekan önerilerimiz

1. Meşhur Unkapanı Pilavcısı

Konum Linki

2. Kalkanoğlu Pilavcısı

Konum Linki

Kestane

Kestane

Kış aylarında İstanbul sokaklarını gezerken içini ısıtacak en nostaljik sokak lezzetlerinden biri olan kestane, müthiş kokusuyla kendine çekmeyi başarıyor. Közde yavaş yavaş pişen kestanelerin kokusunu metrelerce uzaktan bile almak mümkün.

Küçük tezgâhlarda satılan kestane, turistlerin de en sevdiği atıştırmalıklardan. Sıcacık kestane kâğıdıyla dolaşırken İstanbul’un sokaklarını ve güzelliklerini keşfedebilirsin. Seyyar kestane satıcıları genellikle Sultanahmet ve Taksim gibi merkezi noktalarda yer alıyor. 

Kanlıca yoğurdu

Kanlıca yoğurdu

Kanlıca, boğaz hattının en zarif semtlerinden biri. Kanlıca’yı önemli kılan unsurların başında, semtin adıyla anılan yoğurdu geliyor. Kanlıca yoğurdu, genel olarak ufak porselen kaselerde sunuluyor. Üstüne ise pudra şekeri serpilerek servise hazır hale getiriliyor. Kanlıca yoğurdunda sütün doğallığını ve pudra şekerinin hafif tatlı dokunuşunu hissedebilirsin. Bu nostaljik yoğurdun farkı, sadece süt kalitesinden ya da eski usul üretiminden kaynaklanmıyor.

Onlarca yıldır aynı gelenek ve tarzla hazırlanıyor olması, Kanlıca yoğurduna bir standart getiriyor. Kanlıca sahiline inip tarihi Çınaraltı’nda yoğurt yemeyi ihmal etmemelisin. 

Kanlıca yoğurdu için mekan önerilerimiz

1. İsmailağa Kahvesi

Konum Linki

2. Kanlıca Yoğurdu

Konum Linki

Boza

Boza

İstanbul’un en eski içeceklerinden biri olan boza, hafif ekşimsi tadıyla biliniyor. Çok yoğun bir tüketimi olmasa da bu geleneksel lezzetten vazgeçmek pek kolay değil! Yüzyıllardır özellikle kış aylarında tüketilen boza, bir zamanlar sokak sokak gezen boza satıcılarından alınıyordu. Bugünlerde ise nostaljik pastanelerde, çarşı içlerindeki büfelerde kendine yer bulabiliyor.

Darı irmiğinden yapılan bu koyu kıvamlı içecek, probiyotik özellikleri sayesinde sağlıklı bir içecek olarak biliniyor. Üzerine tarçın serpilmesinin yanında isteğe bağlı olarak leblebiyle birlikte servi edilebiliyor. İstanbul’da boza konusunda en sembol yer ise Vefa. Özellikle 1800’lerin sonundan bu yana işlemeye devam eden Vefa Bozacısı, bu lezzetin yaşatılmasına büyük bir emeğe sahip. 

Boza için mekan önerilerimiz

1. Vefa Bozacısı

Konum Linki

2. Damla Dondurma

Konum Linki

Osmanlı şerbeti

Osmanlı şerbeti

Saraylardan halka yayılmış oldukça köklü bir içecek olan Osmanlı şerbeti, meyve, çiçek veya baharatlardan elde edilen doğal özlerle hazırlanıyor. Osmanlı zamanında bu şerbet, hem yaz aylarında serinletici bir içecek hem de önemli davetlerde misafirlere sunulan bir ikram olarak kendine yer bulmuş.

Osmanlı şerbetinde büyük oranda gül, menekşe ya da nar çiçeği gibi bitkisel özlerin öne çıktığını belirtebiliriz. Günümüzde ise İstanbul'un tarihi çarşılarında ya da bazı geleneksel lokantalarda, Osmanlı şerbeti ile buluşmak mümkün. Nostaljik içecek, yaz aylarında ya da Ramazan döneminde daha çok tüketiliyor.

Turşu suyu

Turşu suyu

İstanbul street food haritamızın son ayağında pek çoğumuzun favorilerinden olan turşu suyu var. Turşu suyu elbette ülke geneline yayılan popüler bir lezzet. Ancak İstanbul’da özellikle de belli noktalarda turşu suyunun bir sokak lezzeti olarak kendine yoğun biçimde yer bulduğunun altını çizmeliyiz.

İstanbul’un sokak kültürünün önemli parçalarından olan turşu suyu, genellikle lahana, salatalık ve diğer sebzelerin salamura suyundan elde ediliyor. Hem tuzlu hem ekşi bir tat sunan bu köklü içeceğin popülerleşmesinde elbette Neşeli Günler filminin rolü yadsınamaz. 

Turşu suyu için mekan önerilerimiz

1. Asri Turşucu

Konum Linki

2. Tarihi Balat Turşucusu

Konum Linki

İstanbul’da keşfedilecek o kadar çok şey var ki! İstanbul’un en iyi kahvaltı mekanları nereleri öğrenmek için linke tıklayabilirsin.


zehraerdin
Zehra Erdin
218 Yazı
Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. İçerik üretimi, haber editörlüğü, metin yazarlığı ve kurumsal iletişim alanlarında çalıştı. Şimdi ise ENUYGUN'un içerik süreçlerinde yer alıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN