Gençlerin önümüzdeki yıllarda bugün hiç olmayan meslekleri olacak. Çok değil bundan 25 yıl önce internete bağlanan kişi sayısı ve bilgisayar o kadar azdı ki. İnsanların mail adresi bile yoktu. Şimdi ise binlerce kişi ofislerine gitmeden evlerinden çalışabiliyor. Akıllı telefonlarımızdan artık istediğimiz her dosyayı, fotoğrafı, videoyu gönderebiliyoruz. Yakın zamanda ise drone ile paket ya da kargomuzu gönderip tarlamızı ilaçlayıp, müthiş güzel keşifler yapabileceğiz. Tanıtım videoları, reklamlar ve daha birçok alanda kullanabilecek drone eğitimi nasıl alınır? Hangi alanlarda drone kullanılır, gelecekte drone pilotluğu gözde bir meslek olacak mı?
Önce drone hayatımızın hangi alanında kullanabiliriz. Bunlara bir bakalım.
Kargo taşımacılığı
Drone ile havadan kolayca gideceği yerin koordinatlarını seçerek kargo göndermek mümkün olacak.
Tarım
Tarım arazilerini ilaçlamada gözlemlemede drone artık çiftçilerin en önemli araçlarından biri olacak. Hatta ülkemizde bile kullanılmaya başlandı.
Harita çizimi ve gözlemleme
Arabayla ulaşamadığımız noktaları drone ile fotoğraflayıp video çekmek, geniş arazilerin sınırlarını belirlemek çok kolay olacak.
İnşaatlar
İnşaatlarda mal ve tedarik için drone kullanılmaya başlandı bile. Özellikle de büyük şantiyeler için büyük kolaylık sağlıyor.
Sağlık
Ağır kış şartlarında ya da yoğun trafikte, sağlık ekipmanları ve ilaçlarını drone getirebilecek. İleri aşamada hasta taşımacılığı bile yapabilecek boyuta gelebilir. Organ nakillerinde hızlı ve seri şekilde kullanılmasına az kaldı.
İletişim
İletişim tercihleri sürekli değişiyor. Artık neredeyse yazılı gazete kalmadı. Online gazetecilik, drone ile fotoğraf ve video çekimleriyle bambaşka bir boyut kazanabilir. Önümüzdeki yılların önemli meslek dallarından biri olacak drone ehliyeti nasıl alınır? Ücretli mi? Eğitimi nereden almak gerekir?
Öncelikle 500 gr ve üstü İHA kullananların, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İnsansız Hava Araçları bölümüne kayıt yapmaları gerekiyor. Ayrıca kullandığın araç sınıfına göre ehliyet alınması şart. IHA 1 ve üzeri ehliyet sınfları için 15 yaşını doldurmuş olmak yeterli.
25 kg ve üzerinde araçlar, İHA2 VE İHA3 sınıfına giriyor. 12 saatlik ya da 36 saatlik eğitimle ehliyet alınıyor ve bu ehliyetler ömür boyu geçerli. Ücretsiz ehliyet verilen eğitimler, 25 kg ve üzeri İHA’ları kapsamıyor. Basit drone kullanacaksan ücretsiz ehliyet alabilirsin. Ancak daha profesyonel bir iş yapacaksan mutlaka Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sitesinde yer alan yetkili kurumlara başvurun. Aksi halde ehliyetiniz geçerli sayılmayabilir ya da iptal edilebilir.
IHA1 ve IHA2 seviyesi ehliyet ücretleri kursun ve alacağın belgenin cinsine göre 1.000 TL’den başlıyor. Genelde hafta sonları sabahtan akşama kadar 2 ya da 5 günlük bir eğitim yeterli. Savunma sanayisinde kullanılan İHA’lar içinse daha özel askeri eğitim gerekiyor. Türkiye son yıllarda insansız hava aracı yapımında çok başarılı sonuçlar aldı. Çok güzel işler yapan gençlerimiz var.
Basit bir drone 350 TL – 400 TL’den başlayan fiyatlara satılıyor. Özelliklerine göre 6.000 TL ya da daha üst rakamlara çıkabiliyor Ciddi bir gelir kapısı olacak yeni meslek dallarından biri olan drone pilotluğu yapmak isteyen gençler bu fırsatı kaçırmayın!