Bir gün seninle sohbet etme imkanı bulsak ve ben sana dünyanın en tehlikeli yolu hangisidir? diye sorsam, aklına cevabın ülkemiz sınırlarında olacağı gelir miydi? Her ne kadar dünyanın enlerinden birinin bizim ülkemizde olması bana biraz şaşırtıcı gelse de sorumun cevabı gerçekten de Türkiye’den. Bayburt-Trabzon sınırında yer alan ve 3.500 rakımlı Soğanlı Dağı’ndaki Derebaşı Virajları 2016 yılında tüm dünyanın en tehlikeli yolu seçilmiş durumda ve o günden beri listenin başında. Şimdi bu yolla ilgili detayları keşfedelim.

Derebaşı Virajları’nın özellikleri

derebasi

Başta da belirttiğim gibi Bayburt-Trabzon sınırındaki yol üzerinde bulunan Derebaşı Virajları’nı dünyanın en korkunç yolu yapan noktalardan ilki bu yola ismini de veren 13 keskin viraj. Virajları sürücülerin tek hamlede dönmesi zor olduğu için yol, geçenleri zorluyor. Bu virajın sarp kayalıklarla kaplı D-915 yolu üzerinde olması da Derebaşı Virajları’nı macera tutkunlarının en sevdiği yollardan biri yapıyor.

Dünyanın en zorlu yolu olmasıyla öne çıkan bu tehlikeli yolun 1916 yılında Rus askerleri tarafından yapıldığı biliniyor ve acemi sürücülerin bu yoldan asla geçmemesi öneriliyor.

Derebaşı Virajları’nın turistik önemi

Dünyanın tüm diğer enleri gibi en tehlikeli yol da değil yalnızca bulunduğu ülkeden, tüm dünyadan ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.  Dünyanın dört bir yanından kişiler yalnızca adrenalin duygusunu doyasıya yaşamak için Derebaşı Virajları’na yürüyüş yapmaya ya da burada bisiklet sürmeye geliyor. Özellikle son yıllarda motosikletlilerin de sıklıkla tercih ettiği bu macera dolu yol, aynı zamanda yol kenarındaki yeşil manzaralarıyla da göz dolduruyor.

Derebaşı Virajları’na gidecek kişilerin dikkat etmesi gerekenler

Derebaşı Virajları hem yüksek bir noktada bulunduğu hem de Karadeniz sınırları içerisinde yer aldığı için virajların olduğu noktada hava çok sisli olabiliyor. Bu nedenle sürüş ya da yürüyüş için Derebaşı Virajları’na gidecekler mutlaka hava durumunu kontrol ederek yola çıkmalı. Hatta havada sis oranının yoğun olduğu günlerde sürüş ya da yürüyüş için rotanı bu noktaya çevirmemelisin. Havanın daha sakin olduğu günleri tercih edebilirsin.

Mutlaka dikkat etmeni önerdiğim bir diğer nokta da başta da belirttiğim gibi eğer ehliyetini yeni aldıysan bu yoldan geçmemen. Yıllardır şoförlük yapan kişilerin bile arabaya zor hâkim olduğu bu yolda ehliyetini yeni alan kişiler bir hayli zorlanabilir.

Derebaşı Virajları ile ilgili demek istediklerim bu kadardı. Eğer bu virajdan geçerek macera yaşamaya karar verdiysen Trabzon’da kalabilirsin. Trabzon otelleri içerisinden bütçene uygun bir tanesini seçebilirsin.

Kabul edelim tehlikeli yollarla ilgili bilgileri okumak bir hayli keyifli. O yüzden dünyanın en tehlikeli yollarından birkaçını daha seninle paylaşacağım.

Zoji La-Hindistan

zoji-la-hindistan

Şimdi çok dar bir yol hayal et ve hayal ettiğin bu yolun zemini de olabildiğince bozuk olsun. Bir de bu bozuk yolun bir yanı da uçurum olsun. Bu yol bir de arabaların yanı sıra hayvan sürülerinin de geçiş noktası olsun. Günün her saati hem hayvanlar hem araçlar bahsettiğim yolda dolup taşsın. İşte karşında Hindistan’daki Zoji La yolu.

Hayvanlar araçların, araçlar hayvanların, darlığı tüm canlıların hayatını zorlaştırırken Zoji La, dünyanın en tehlikeli yollarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Guoliang Tüneli- Çin

guoliang-tuneli-cin

Sırada anlatacağım en tehlikeli yolun hikayesi bile ölümlerle dolu maalesef. Şöyle ki bu tehlikeli yol yani Guoliang Tüneli, geçmişte Taihang Dağları’nda konumlanmış bir yolmuş ve tünelin bulunduğu uçurum kenarındaki yola yalnızca dağa tırmanma yoluyla çıkılırmış. O zamanki hükümet bu yolun olduğu yere kolay ulaşım sağlayan bir yol yapmaktansa dağdaki köyü hayalet bir köy olsun diye terk etmiş fakat bu karardan memnun olmayan köylüler 1972-1977 yılları arasında dağı patlatarak Guoliang Tüneli’nin olduğu yolu inşa etmişler. Bu inşa sırasında da çok sayıda köylü ölmüş.

İşte hikayesinde bile ölümlerin yer aldığı bu yol bugün bile can almaya devam edecek kadar tehlikeli. 4 metre ene sahip yolda özellikle yağmurlu günlerde zemin kayganlaşıyor ve şoför, kaygan yolda hakimiyeti sağlayamadığı için araçlar yandaki uçuruma düşüyor.

Yazarın notu: Çin merak ettiğin ülkelerden biriyse ve ülkeye gideceksen bence rotanı bu yolun olduğu şehre çevirme. Çünkü bu kadar tehlikeli bir yolda başına ne geleceği belli olmaz. Benim Çin önerim en sevdiğim filmlerden Chungking Express’in de geçtiği Hong Kong. Hong Kong uçak bileti alarak rotaya doğru yola çıkabilirsin.

Norveç- Troll Stigen

norvec-troll

Baştan söyleyeyim, Troll Stigen Trol Merdiven anlamına geliyor. Yani isminden de anlayacağın gibi sıradaki tehlikeli yol adeta bir merdivene benziyor. Kuş bakışı bakıldığında bir hayli uzun bir dağ otoyoluna benzeyen Troll Stigen, yakından bakıldığında son derece riskle dolu bir yol. Çünkü yolun bazı noktalarında genişlik 3 metreden yalnızca biraz fazla ve yol deneyimli şoförlerin bile zorlandığı 11 keskin dönüşe sahip. Dar yapısı sayesinde kamyon gibi büyük araçların girişinin yasak olduğu Troll Stigen’de yol haziran-ekim ayları arasında açık. Çünkü yolda zaten var olan kaza yapma riski kış mevsiminin gelmesiyle maksimize oluyor.

Bolivya-Yungas Yolu

bolivya-yungas-yolu

İçeriğimde yer vereceğim son tehlikeli yol, 1995 yılında çeşitli otoriteler tarafından dünyanın en korkunç yolu seçilmiş bir yol. Yapılan araştırmalar her yıl bu yolda 200-300 kişiye yakın kişinin öldüğünü gösteriyor. Çünkü bu yol hem bir hayli dar hem de zemini çok kötü ve yolda uçurumun olduğu tarafta o kadar güzel manzaralar var ki… Sürücüler genelde araç sürerken manzaraya kapılıp fotoğraf çekmeye çalışıyor ve bu sırada uçuruma yuvarlanıyor. Ölüm Yolu diye de bilinen Yuıngas Yolu’nu merak ediyorsan kararın üzerine tekrar düşünmeni ve buraya gitmemeni öneririm. smiley


busraguzeller
Büşra Güzeller
173 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN