Tarihi çok eskilere dayanan Ayaş’ta Hititler, Frigyalılar, Galatlar ve Romalıların hüküm sürdüğü biliniyor. İlçenin ismine Evliya Çelebi’nin eserinde de rastlanıyor. Ankara'nın kuzeybatısında yer alan ilçe kültürel mirasını korumakta ve yaşatmakta oldukça başarılı. Doğal güzellikler açısından da oldukça zengin olan Ayaş yemyeşil ormanları, tertemiz havası ve şifalı suları ile dikkat çekiyor. 

Hadi gel Ayaş’ı keşfetmeye ve Ayaş ile ilgili çok sorulan soruları yanıtlamakla işe başlayalım.

Ayaş pazarı ne zaman?

Yöreye özgü ürünler, taze sebze ve meyvelerin satıldığı ünlü Ayaş pazarı cuma günleri kuruluyor.

Ankara-Ayaş arası kaç kilometre?

Ankara-Ayaş arası 60 kilometre olup, yaklaşık olarak 1 saat sürüyor.

Ayaş’ta ne yenir?

Ayaş seyahatin sırasında düğün, bulgur ve kikirdekli çorbası; siğer, tirit, güveç ve burmanın tadına bakmalısın.

1. Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı

Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı

Ankara’da piknik nerede yapılır sorusunun cevabı olan Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı 176 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. 2016 yılında tabiat parkı ilan edilen, adının hakkını verecek binlerce kelebek türüne ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, Ankara’ya 102 kilometre, Beypazarı’na ise 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Kelebekler Vadisi Tabiat Parkının bulunduğu bölgenin Hititler ve Friglere ev sahipliği yaptığı, Roma Dönemine ait kalıntılarının da bulunduğu biliniyor.

Tabiat parkının çevresinde ender rastlanan kuş türleri, yaban tavşanları, sincaplar, geyikler ve tilkileri görmem mümkün. Tabiat parkı ev sahibi ile yaptığı binlerce canlı çeşitliliğinden dolayı da doğa fotoğrafçılarının vazgeçilmez adresleri arasında yer alıyor. Hayran bırakan mimarisi, doğal yapısı ve ender rastlanan türleri ile Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kelebekler Vadisi’ne AŞTİ üzerinden kalkan Beypazarı dolmuşları ile ulaşabilirsin.

2. İnözü Vadisi

İnözü Vadisi

İnözü Çayı’nın aşınması ile meydana gelen vadi, dik ve dar bir yapıya sahip. Vadinin yüksek noktalarında eski dönemlerde yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinen mağaralar bulunuyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası kapsamında kalan kaya mezarları ve kaya kiliseleri arkeolojik sit, vadi tabanındaki bağlık alanlar ise doğal sit olarak koruma kapsamına alınmıştır. Kaya mezarları ve kaya kiliselerinin bazı bölümlerine ziyaretçilerin çıkması neredeyse imkansız. Doğal coğrafyası ve farklı kültür izleri ile oldukça zengin bir görüntüye sahip olan vadi etrafında birçok restoran ve kafe bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Vadiye giden yolda çok dikkatli araba kullanmalısın.

3. Yaşayan Müze

Türkiye’nin ilk uygulamalı kültür müzesi olan Beypazarı Yaşayan Müze

Türkiye’de ilk ve tek uygulamalı olan Yaşayan Müze 2007 yılında kapılarını ziyaretçilerine açtı. Müze geç dönem Osmanlı mimarisinin bir örneği olan bir yapıda hizmet veriyor. Konağın Beypazarı’nın ileri gelenlerinden Ali Bey tarafından yaptırıldığı biliniyor. Ali Bey’in eşinin Cumhuriyet döneminin ilk öğretmenlerinden olduğu bilgisine de kaynaklardan ulaşılıyor. Bu yönüyle bellek müzesi olan Yaşayan Müze, ufak boyutlarda da olsa, Türkiye’deki ilk açık hava müzesi olduğunu söyleyebiliriz. Açık hava müzelerini diğer müzelerden ayıran özelliklerin başında bu tür müzelerde kullanılan sergileme yöntemleri gelirken, Ayaş seyahatin sırasında bu müzeye uğrayarak sende deneyimleyebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 50 TL

  • Öğrenci 40 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.00

4. Asartepe Barajı (Çanıllı Barajı)

Asartepe Barajı (Çanıllı Barajı)

1975-1980 yılları arasında sulama amacıyla inşa edilen baraj, Ankara’da İlhan Çayı üzerinde, Çanıllı Beldesi sınırlarında yer alıyor. Çanıllı Barajı olarak da bilinen baraj 2.850 hektarlık geniş bir alana sulama hizmeti veriyor.

Birçok güzelliğe ev sahipliği yapan Asartepe Barajı Ankara’ya 45 dakika uzaklıkta bulunuyor. Çanıllı Göleti Hafta sonu doğa içerisinde piknik yapmak şehrin gürültüsünden kaçmak ve balık tutmak isteyenler tarafından sık sık tercih ediliyor. Baraj çevresinde piknik yapmak için bir sürü alan bulunurken aynı zamanda kamp yapmaya uygun birçok yerde var. Fotoğraf severlerin de tercih ettiği Çanıllı Barajı yılın her dönemi güzel manzaralara, el değmiş tabiata ev sahipliği yapıyor

Konum Linki

5. Sinanlı Ulu Camii

Sinanlı Ulu Camii

Selçuklu mimarisinin etkisi görülen cami 1547 yılında Osmanlı döneminde yapılıyor. Ayaş’a 5 kilometre uzakta yer alan cami, Sinanlı Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Dikdörtgen planlı yapılan cami oldukça yüksek duvarlı olup kırma çatı ile örtülü olarak karşımıza çıkıyor. Kuzey kısmının tamamı ahşap mahfil kaplı olup, mihrabı tamir görmüş olan cami bazı özelliklerini kaybediyor. 

Konum Linki

6. Şeyh Muhyiddin Camii

Şeyh Muhyiddin Camii

Şeyh Muhyiddin Camii, Ayaş'ın ilçe merkezinde bulunan tarihi bir cami olarak her sene binlerce kişiye ev sahipliği yapıyor. Kesin inşa tarihi bilinmemekle birlikte, 16. yüzyılda Hacı Ali oğlu Muhyiddin tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Camii, kerpiçten yapılmış  duvarlara ve ahşap bir tavana sahip olup,  kıble duvarında Ankara camilerinde sıkça görülen alçak kabartmalı ve geometrik geçmelerle süslü bir alçı mihrap yer alıyor. Cami son haline 2019 yılında Ayaş İlçe Müftülüğü tarafından başlatılan restore çalışmaları sonucunda kavuşuyor.

Konum Linki

7. Kirazdibi Göleti

Huzur dolu manzarası, tertemiz doğası, yürüyüş parkurları, kamp alanları ile adından sık sık bahsettiren Kirazdibi göleti, Ayaş merkeze 5 km uzaklıkta bulunuyor. Ankara’da piknik yapmak isteyenlerin tercihleri arasında bulunan Kirazdibi göletinin bazı yerlerinde mangal yapılmasına da izin veriliyor. Kamp kurmak isteyen ziyaretçiler için özel bir alanında bulunduğu gölet çevresinde herhangi bir tesis bulunmuyor. Çadır veya karavan tatili için Kirazdibi göletini seçmeyi düşünüyorsan tüm istek ve ihtiyaçlarını yanına almış olduğundan emin olmalısın.

Konum Linki

Yazar Notu: Hafta sonu yer bulmak için erken gitmeni öneriyoruz. Merkezden kalkan toplu taşıma araçları göletin yakınından geçiyor.

8. Bünyamin Ayaşi Hazretleri Camii ve Türbesi

Ayaş’ta doğan ve ileri gelenlerinden olan ve Hacı Bayram Veli’nin talebelerinden olduğu bilinen, Bünyamin Ayaşi’nin türbesi her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Cami, eşsiz sedef ve çini işlemeleri ile görenleri kendini hayran bırakıyor. Bazı kaynaklarda Hacı Bayram Veli’nin halifelerinden olduğu belirtilen Bünyamin Ayaşi’nin kendi adını taşıyan caminin bahçesinde türbesi yer alıyor. Cami ve türbe dini bir mekan olmakla birlikte, Ayaş’ın tarihi dokusunu ziyaretçilerine yansıtıyor. Cami ve türbenin bulunduğu bölgede aynı zamanda medrese ve hamam gibi yapılar da yer alıyor.

Konum Linki

İpucu: Otobüs biletini ENUYGUN'dan kolayca alabileceğini unutma! Otobüs biletinde değişiklik ve iptal işlemlerini tek tıkla yapabilir, farklı firma ve seferleri karşılaştırabilirsin. Yola çıkmaya hazırsan Ankara otobüs bileti almak için tıkla!

En ucuz otobüs biletleri Enuygun’da!

9. Ayaş Tarihi Paşa Hamamı

Ayaş’ta tarihi bir yolculuğa çıkmaya hazır mısın? Ayaş’ın tarihini gözler önüne seren ve Anadolu’nun şifalı sularının olduğu Ayaş Tarihi Paşa Hamamı mutlaka görmen gereken yerler arasında. Hamamda, 17. yüzyıl Anadolu Selçuklularının izlerine rastlanıyor. Yapı geçmişin izlerini günümüze taşırken, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Dikdörtgen planlı hamamın sağ tarafında L şeklinde dizilmiş soyunma odaları yer alırken, girişin sol tarafında yer alan kapıdan ılıklık bölümüne geçebiliyor. 

Konum Linki

 

10. Yavuz Analar Türbesi

Ayaş’ta bulunan Yavuz Analar Türbesi, Hacımemiş Mahallesinde yer alıyor. Aktaş Camii’nin hemen karşısında yer alan türbenin bitişiğinde bulunan Evliya Ali Çelebi ile arasında 2 ismi olmayan mezar daha olduğu biliniyor. Türbenin önemi ise Osmanlı Dönemi’ne ait birinin türbede yatmasından geliyor.

Konum Linki

 

Sana sıradaki önerimiz ise Ankara’ya gidenlerin mutlaka görmesini önerdiğimiz Beypazarı. Beypazarı’na rota oluşturduysan gezmen gereken yerler için Beypazarı’nda gezilecek yerler linkine tıkla!


ipekincir
İpek İncir
592 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN