Yurt dışında internet kullanımı

zehraerdin

Günümüzde seyahat ederken internete erişim, artık temel bir ihtiyaç haline geldi. Navigasyon uygulamaları, anlık çeviriler, otel rezervasyonları, sevdiklerinle iletişimde kalmak ve sosyal medyada paylaşım yapabilmek için internet bağlantısı gerekiyor. 

Yurt dışında internet kullanırken yüksek ücretler ödememek ve en iyi bağlantıya sahip olmak için gerekli adımlara birlikte göz atalım. 

1. GSM operatörlerinin paketlerini inceleyebilirsin

farklı boyutlardaki SIM kartlarını gösteren kadın,

Yurt dışı seyahatinden önce, ilk olarak halihazırda kullandığın GSM operatörünün yurt dışı paketlerini incelemeni tavsiye ederiz. Türkiye'de hizmet veren operatörler, müşterilerine çeşitli ülkelerde kullanabileceği farklı tarifeler sunuyor. Genellikle günlük, haftalık veya aylık olarak satın alabileceğin bu paketler arasından sana uygun olanı tercih edebilirsin. Bu paketlerin fiyatları ve kotası, ziyaret edeceğin ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, Avrupa ülkelerine yapacağın seyahatler için genellikle daha uygun fiyatlı paketler bulunurken, Asya veya Amerika kıtasına yapacağın seyahatler için paketler biraz daha pahalı olabilir. Operatörün üzerinden yurt dışı internet paketi alırken, geçerli olduğu ülkeye, internet miktarı ve hızına, paketin süresine ve ek ücretlerine dikkat etmelisin. Operatörler, özellikle uzun süreli seyahatler için özel paketler de sunabilir. Seyahat süren uzun olacaksa bu paketleri seçerek beklenmedik faturalardan kendini koruyabilirsin.

Ayrıca, seyahat öncesi telefonundaki "veri dolaşımı" ayarlarını da kontrol etmelisin. Bu ayar açık olursa telefonun yurt dışında otomatik olarak internet kullanımına başlayabilir ve bu da ekstra ücretlere yol açabilir. 

2. Yerel SIM kartı alabilirsin

Cep telefonunun arkasına sım kart takan kişi

Operatörünün sunduğu yurt dışı paketleri pahalı geliyorsa yerel SIM kart seçeneğini de değerlendirebilirsin. Ziyaret ettiğin ülkede uzun sürede kalacaksan, yerel bir SIM kart satın almak, genellikle daha ekonomik bir seçenek olur. Yerel bir SIM kullanmanın en büyük avantajı, çok daha uygun fiyatlara büyük miktarda internet erişimi sağlaması olur. Havalimanları, tren istasyonları ve turistik yerlerdeki bayilerden satın alabilirsin. Bu noktada telefonunun SIM kilidinin olmadığından emin olmalısın. Telefonunun SIM kilidinin açık olup olmadığını seyahat öncesi mutlaka kontrol et.

Bazı ülkelerde kart satın alırken, kimlik tespiti için pasaport sorulabilir. Yerel SIM kart alırken de geçerlilik süresini ve kullanım miktarını kontrol etmeyi unutma. Ayrıca teknik bir sorun yaşarsan müşteri hizmetleri desteğinin olup olmadığını satın alırken mutlaka sormalısın. Bunun yanında SIM kartı satın alırken verilen belgeleri saklamanı öneririz. Çünkü SIM kartının aktivasyonu veya tekrar yükleme gibi işlemler için bu belgeler gerekli olabilir.

3. Yurt dışı seyahatlerinde e-SIM kolaylığını tercih edebilirsin

Adam elinde Sim kart değişimi olan telefonu tutuyor ve ekranda eSim yazıyor.

Son yıllarda yaygınlaşan e-SIM teknolojisi, fiziksel bir SIM kart taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. iPhone 11 ve sonrası, Samsung S20 ve sonrası gibi yeni nesil akıllı telefonların çoğu, e-SIM teknolojisini destekliyor. Seyahatinde e-SIM kullanacaksan telefonunun bu teknolojiyi desteklediğinden emin olmalısın. İnternet üzerinden kolayca kurulum yapabileceğin e-SIM sağlayıcılarının web siteleri veya uygulamalarından istediğin ülkeye uygun paketi seçip, yurt dışına çıktığın anda interneti kullanmaya başlayabilirsin. Fiziki bir kart olmadığı için aktivasyonu kolay olur. Bunun yanı sıra kaybolma veya çalınma riski olmadığından gönül rahatlığı ile kullanabilirsin. 

esim enuygun

İpucu: ENUYGUN’dan kolayca uçak bileti alabilir, dilediğin yeri uygun fiyatlarla keşfedebilirsin. ENUYGUN mobil uygulamasından yurt dışı uçak bileti alarak 1 GB eSIM hediyesi kazanabilirsin. Şimdi seyahatinin ilk adımı olan uçak bileti almak için tıkla.

4. Roaming ücretlerine karşı dikkatli olmalısın

Havaalanı salonunda uçağı beklerken akıllı telefon kullanan genç siyah iş adamı

Roaming, operatörünü kendi kapsama alanı dışında da kullanabilme özelliğine deniyor. Yani ülke dışına çıktığında telefonunun otomatik olarak o bölgedeki bir başka operatörün şebekesine bağlanıyor. Böylece aramaların, mesajların ve internet kullanımın roaming ücretlerine göre değerlendiriliyor. Yurt dışına çıkarken GSM operatöründen paket satın almazsan veya aldığın paketi aşarsan ekstra roaming ücreti ödemen gerekir. Ücretler operatörlere ve kullanıma göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle seyahate çıkmadan önce yurt dışı paketi, yerel SIM veya e-SIM seçeneklerinden birini tercih etmeni tavsiye ederiz.  

5. Ücretsiz Wi-Fi noktalarını kullanabilirsin

bir kafede kadın ücretsiz interneti kullanıyor

Seyahat sırasında internet kullanımını ücretsiz olarak sağlayan Wi-Fi noktaları da son derece yaygın. Oteller, kafeler, restoranlar, havalimanları ve şehir merkezlerinde ücretsiz Wi-Fi bulmak mümkün. Fakat ücretsiz Wi-Fi kullanırken güvenlik konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü bu bağlantılar genellikle halka açık olduğu için kişisel verilerin risk altında olabilir. Bu nedenle halka açık Wi-Fi ağlarında bankacılık işlemleri ve şifre girişleri yapmamanı tavsiye ederiz. Ücretsiz Wi-Fi ağlarına bağlanırken mümkün olduğunca resmî ve güvenilir kaynakları tercih etmelisin. Örneğin otellerin veya büyük kafelerin sağladığı ağlar genellikle daha güvenli olur. Nerelerde ücretsiz internet hizmeti olduğunu merak ediyorsan Wi-Fi Map gibi uygulamaları kullanabilirsin. 

6. İnternet kullanımını sınırlandırmalısın

internet kullanımı yapan kişi

Yurt dışı seyahatinde sınırlı internete sahip olduğunda veri kullanımını olabildiğince azaltmalısın. Örneğin uygulamaların geri planda veri kullanımını sınırlayabilirsin. Netflix, Amazon Prime, YouTube gibi platformların içeriklerini önceden Wi-Fi bağlantısı varken indirerek internet kullanımında avantaj sağlayabilirsin. Google Maps gibi navigasyon uygulamalarının çevrimdışı haritalarını önceden yüklemelisin. Bunun yanında sosyal medya uygulamalarının otomatik video oynatma özelliklerini kapatabilirsin. 

Yola çıkmadan önce yurt dışı seyahati için bütçe rehberi yazımızı okuyarak ekstra masraflardan kurtulabilirsin. 


zehraerdin
Zehra Erdin
193 Yazı
Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. İçerik üretimi, haber editörlüğü, metin yazarlığı ve kurumsal iletişim alanlarında çalıştı. Şimdi ise ENUYGUN'un içerik süreçlerinde yer alıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN