Koronavirüs nedeniyle bir süredir evlerimizdeyiz ve birçoğumuz yeni hobiler geliştirdi. Sosyal medya paylaşımlarında bol bol gördüğümüz 'ekmek yapımı' da bunlardan yalnızca bir tanesi. Çok komplike gibi gözükse de aslında ekmek yapmak zor değil. Sana da ilham olabilecek dünyadan ve ülkemizden yöresel ekmek çeşitlerini senin için listeledik...

İçindekiler

Bazlamabazlama

Anadolu mutfağının önemli bir ekmek türü olan bazlama için basit bir hamur hazırlamak yeterli. Hamur için öncelikle yaş maya gerekli. Maya ile unu yoğurduktan sonra azar azar su ilave ederek hamuru tutuyorsun. Kabarana kadar hamuru bekletiyorsun. Hamuru bekletirken kabın üzerini, bir bez ya da streç film gibi bir şeyle kapatmak şart. Mayalanması için üzerine hafif nemli bir bez ya da buzdolabı poşeti gibi bir şeyle kapamak gerekli. Bu yöntem tüm ekmekler için geçerli. Kabaran hamurdan avucunuz içi kadar küçük bezeler ayırın, bunları merdane ile üzerine hafif bir un serperek açın. Bazlamayı diğer ekmek türlerinden ayıran en önemli özelliği fırın yerine sac ya da tavada pişiriliyor olması. Evlerde saç bulma ihtimalimiz zor olduğuna göre, yapışmaz bir tavayı ısıtıp çok hafif yağlayıp pişirebilirsin. Fazla kalanları buzluğa koyup dilediğin zaman çıkarıp ısıtıp yiyebilirsin. Bir diğer püf noktası da sıcakken üst üste koymayın.

Malzemeler: 1 kg un, 1 paket yaş maya, 2 kaşık tuz, su

Uçak Bileti

Mısır ekmeğimisirekmek

Mısır ekmeği için adı üzerinde un olarak mısır unu kullanmak gerekiyor. Özellikle Karadeniz mutfağında çok önemli bir yere sahip mısır unlu ekmeğinin yapımı oldukça kolay. Mısır ekmeğini diğer ekmeklerden ayıran bir başka ayrıntı da yoğurt. Malzemeler karıştırılarak önce kaşıkla yoğurulur. Bu arada suyun kaynar olması gerekiyor. Sonrasında yavaş yavaş suyu katarak yoğurulur ve fırına verilir.

Malzemeler: 1 kg mısır unu, 1 paket kabartma tozu, 3 kaşık yoğurt, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı şeker, tuz, yarım su bardağı un.

Pitagobitekmek

Arap mutfağının en önemli ekmek türüdür. Gobit ekmek de denir. Genelde döner büfelerinde çok tercih edilir. Bu ekmeğin hamurunda süt ve yoğurt kullanılıyor. Yoğurma kabına önce yoğurt, süt ve su koyun; sonrasında maya, tuz, şeker ve un konularak yoğurun. Diğer ekmeklerdeki gibi bu hamuru bekletin. Mayalanmış hamuru 6 parçaya bölün. Bölünen her parçayı da ikiye bölebiliriz. Parçaları yuvarlak şeklinde açtıktan sonra diğer parçayı üstüne koyup kenarlarından bastırın. Isınmış fırında 220 derecede pitaları yaklaşık 15 dakika pişirmek yeterli. Afiyet olsun.

Malzemeler: 1 su bardağı süt, yarım su bardağı su, yarım su bardağı yoğurt, maya, 1 tatlı kaşığı şeker, tuz, un

Ciabattaciabatta

İtalyanların terliğe benzediği için ciabatta adını verdiği bu ekmeği elle yaparsan istediğin kıvamı elde etmen zor. Bu yüzden mikser kullanmak gerekiyor. Önce malzemeleri koyup mikseri düşük hızda çalıştırıp yoğurun. Biraz bekledikten sonra tekrardan yüksek ısıda çırpın. Hamur iyice pürüzsüzleşince mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 3 saat sonra hamuru tezgaha alıp üzerini unlayın ve ikiye bölün. Tekrar hamuru dinlendirin sonrasında 225 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirmek yeterli gelecektir. Hamuru yaparken biraz sütte kullanabilirsin.

Malzemeler: 500 gr un, 500 gr’dan biraz az su, maya, tuz

Ramazan Pidesipide

Ramazan ayı da geldiğine göre Ramazan sofralarının vazgeçilmezi pidenin yapımına bakmadan olmaz. Derin bir kaba önce maya, şeker süt katıp mayanın erimesini bekleyin. Sonra malzemeleri koyup hamuru oluşturun. Yumuşak bir hamur elde etmek gerekiyor. Hamuru iki ya da üç parçaya bölüp tezgahın üzerinde açın. Hamuru yağlı bir kağıda serip şekil verme işlemine geldi sıra. Elini suya batırıp hamurun kenarlarına ve üzerine parmakla şekil vermeye başlayın. Sık sık eli ıslatmak önemli bir püf noktası. Yarım saat bekleyip yeniden aynı işlemi yapın ve üzerinden bir kez de çatalla geçin. Üzerine susam ya da çörek otu sürüp fırına verebilirsin.

Malzemeler: 2 bardak ılık süt, yarım tatlı kaşığı şeker, yarım bardak ılık su, bir paket maya, yarım çay bardağı sıvı yağ, tuz ve 5 bardak un

Ekşi Mayalı Ekmekekmekkk

Son yılların moda ekmeği için mayanın yapımı çok önemli. Öncelikle ekşi maya bulman ve bu mayayı bir gün önce bekletmen gerekir. Mayanın tutup tutmadığını anlamak için bir bardak suya atarsın, maya dibe çökerse kullanıma hazır demektir. Maya, un ve su karışımıyla hamurunu hazırlayın. Yoğurduğun hamurun en az 3 saat dinlenmesi gerekiyor. Sonra hamuru katlayın. Katlı kısmın aşağıda olacak şekilde tepsiye yerleştirin. Bir gece buzdolabında bekledikten sonra ertesi gün pişirilebilirsin.

Malzemeler: 500 gr un, 150 gr ekşi maya, tuz, 300 ml su

Alman köy ekmeğiekmekyapimi

Un ve mayayı karıştırıp hamuru oluşturun. Üzerini nemli bir bezle kapatıp yarım saat bekleyin. Hamuru biraz yoğurup parçalara ayırın. Küçük küçük bezelere ayırın, büyük bir peçetenin üzerine un serperek bezeleri dizin. Üzerine nemli bir bez örtüp yaklaşık 1 saat daha bekletin. Karbonatlı suyu kaynatın, bezeleri tek tek suya sokup 30 saniye kadar haşlayın. Sonra fırın tepsisine dizip 200 derece fırında pişirin.

Malzemeler: 2 bardağı tam buğday unu, 2 su bardağı 7 tahıllı un, 1 su bardağı böreklik un, 1 paket maya, su, haşlamak için 2 litre su ve 2 yemek kaşığı karbonat

Fransız Baget Ekmeğiekmekbaget

Önce mayayı aktifleştirmek için şeker ve ılık suyla 10 dakika bekletin. Sonra un ve suyla hamurunu oluşturun. Hamuru mayaladıktan sonra akşamdan buzdolabında bekletin. Ya da ara ara karıştırıp katlayıp bekletin. Hamuru beş parçaya bölüp dikdörtgen şeklinde açın. 200 derece fırında pişirin. Pişirme sırasında fırına su dolu bir kap koyarsan daha çıtır ekmek elde edebilirsin.

Malzemeler: 3 su bardağı ılık su, 1 paket maya, 2 kesme şekeri, 7-8 bardak un ve tuz

Çiçek ekmekekmekcicek

Çiçek ekmek aslında sadece piştikten sonraki şekli nedeniyle bu ismi alıyor. Genel yapılışı klasik ekmeğe benzer. Su, un ve mayayı karıştırıp hamur yapıyorsun. Hamurun poğaça hamurundan daha yumuşak olması gerekir. Hamurun yine mayalanıp beklemesi lazım. Bezelere ayırdığın hamurları kelepçeli bir kaba koyun. Papatya şeklinde tek tek dizin. Üzerine yumurta sarısı, susam ve çörek otu koyarak servis edebilirsin.

Malzemeler: 3 ya da 4 su bardağı un, 1,5 bardak ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 paket maya, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, üzeri için 1 yumurta sarısı ve çörek otu.

Somun Ekmeğiekmekyapim

Soda ve kuru mayayla yapıldığı için diğer ekmek türlerine göre biraz farklılık gösterebilir. Su, soda, sıvı yağ ve süt karıştırma kabına konur ardından kontrollü bir şekilde un ilave edilir. Tuz ve şeker karışımı sonrası mayalanmaya bırakılır. Sonra mayayı parçalara ayırarak istediğin şekli verebilirsin.

Malzemeler: 6 su bardağı un, 2,5 su bardağı ılık su, yarım su bardağı ılık süt, 1 paket maya, 3 kaşık toz şeker, 2 kaşık tuz


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN