Ülkemizin her köşesi kendine has lezzetlerle dolu oldukça zengin bir mutfağa sahip. Tabii durum böyle olunca seyahat ederken nereye gidersen git mutlaka meşhur bir yemeğe rastlıyorsun. Peki daha önce yalnızca yemek yemek için yolculuğa çıktın mı? Çıkmadıysan bunu hayatında bir kez de olsa mutlaka yapmalısın. Zaten bir süre sonra bu seyahatler senin için bir tutkuya dönüşecek.Ne şanslıyız ki ülkemizde bu tür gastronomi seyahatlerini gerçekleştirebileceğin onlarca rota var. Eğer hazırsan Türkiye’nin lezzet duraklarına birlikte bakalım. Seni şimdiden uyarmak isterim, bu içerik acıkma garantilidir!
Gaziantep ismini görür görmez gözünün önünden kebaplar, baklavalar, içli köfteler geçmeye başladı değil mi? Merak etme yalnız değilsin. Gaziantep Türkiye’nin en çok sevilen aynı zamanda gastronomi turizminin günden güne gelişme gösterdiği önemli şehirlerinden biri. Bu sebeple de yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turist gastronomi turu yapmak için Gaziantep’i ziyaret ediyor. Şehir 291 özgün yemek çeşidine sahip. Bu özgün yemek çeşitlerine tatlıları da ekleyince liste uzayıp, gidiyor. Esasında Gaziantep mutfağının bu kadar zengin olmasında dönemin İpek ve Baharat Yolu üzerinde yer alması, dolayısıyla çok sayıda kültürü içinde barındırması etkili olmuş.
♡ Gastronomi keşfin için Gaziantep önerileri
Gelelim Gaziantep’te neler yiyebileceğine. Daha önce de bahsettiğim gibi şehirde, tatlıyı da dahil ettiğimizde neredeyse 500 çeşit lezzet bulunuyor. Ancak bunların en meşhurları şu şekilde: Alinazik, küşleme, patlıcan kebabı, kıyma kebabı, simit kebabı, yuvalama, nohut dürüm, lahmacun, içli köfte, ciğer, baklava, fıstıklı katmer, beyran çorbası, ekşili köfte, yöreye özgü sulu yemekler. Yöreye özgü sulu yemekler arasında ise kabaklama, sulu salata, şiveydiz, yoğurtlu fasulye ve yoğurtlu patates gibi lezzetleri sıralayabiliriz. Bunlara ek olarak Gaziantep’te meşhur zahter çayı ve menengiç kahvesini de bu yemeklerin üzerine afiyetle içmeni tavsiye ederim.
Gaziantep tıpkı yemekleri gibi restoranlarının çeşitliliğiyle de dikkat çekiyor. Peki Gaziantep’te nerede ne yenir? Baklava için Koçak, beyran için Metanet ya da Beyrancı Mustafa, küşleme için Kebapçı Halil Usta, lahmacun, patlıcan kebabı ve alinazik için İmam Çağdaş, kıyma kebabı için Kebapçı Ömer, nohut dürüm için Dürümcü Recep Usta, baharatlı küşleme için Halil Usta, ciğer için Ciğerci Ali Haydar Usta, yöresel ev yemekleri için Tadım Lokantası, katmer için Zekeriya Usta ya da Orkide Pastanesi’ni tercih edebilirsin.
Gaziantep’e gelip de Zeugma Mozaik Müzesi ve Zeugma Antik Kenti, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Gaziantep Kalesi, Gümrük Han, Dülük Antik Kenti ve Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi’ni görmeden sakın dönme. Özellikle de gastronomi turuna çıktıysan listende mutlaka Emine Göğüş Mutfak Müzesi yer almalı. Çünkü bu müzede meşhur Antep yemekleri yapılırken yıllar içerisinde farklı dönemlerde kullanılan tüm mutfak araç gereçlerini görebilir, Antep mutfağı hakkında daha geniş fikir sahibi olabilirsin.
Bir başka kültür zengini olan, dolayısıyla geniş mutfağıyla da damakları şenlendiren şehrimiz Hatay, gastronomi gezilerinin vazgeçilmezi. Tarih boyunca çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Hatay’ı bugün “Medeniyetler Şehri” olarak anıyoruz. Bölge Hititler ve Roma İmparatorluğu gibi önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve geçmişi Paleolitik Dönem’e kadar uzanıyor. Bugün ise Hatay sahip olduğu tarihi değerleri, doğal güzellikleri, kültür çeşitliliği ve tabii ki eşsiz mutfağı ile ziyaretçilere dolu dolu bir seyahat deneyimi yaşatıyor. Şehrin mutfağının ünü ülke sınırlarını aşmış durumda. Sen de eğer şerbetli tatlıları, mezeleri ve yeni lezzetler denemeyi seviyorsan Hatay mutfağı tam sana göre.
♡ Gastronomi keşfin için Hatay önerileri
Hatay’ın en meşhur lezzetleri şu şekilde: Fellah köftesi, humus, biberli ekmek, kağıt kebabı, belen tava, firik pilavı, kaytaz böreği, ekşi aşı, Hatay döneri, tepsi kebabı, sini kebabı, haylan kabağı, Hatay usulü etli kömbe, çökelek salatası, zahter salatası, oruk, muhammara, künefe, Antakya kömbesi.
Peki tüm bu lezzetleri nerelerde yiyebilirsin? Fellah köftesi, kaytaz böreği, ekşi aşı, içli köfte, firik pilavı gibi Hatay lezzetleri için Sultan Sofrası, muhammara, humus, kağıt kebabı için Maho’nun Yeri, künefe için Yusuf Usta, belen tava için Kurtoğlu Restoran, çökelek salatası, zahter salatası, oruk ve humus gibi Hatay mezeleri için Avlu restoran ve Konak Restaurant, sini kebabı için Pöç Kasabı, özel olarak humus yemek istersen Humusçu Nedim Usta, Hatay döneri için Dönerci Tacettin Usta, künefe ve kömbe için Petek Pastanesi’ni tercih edebilirsin. Unutmadan ekleyeyim Hatay’ın yemekleri gibi kahvaltıları da meşhur. Geleneksel bir Hatay kahvaltısı için ise sana vereceğim adres, Yusuf Dayı'nın Yeri.
Bu arada Hatay’da St. Pierre Kilisesi, Aziz Simeon Manastırı, Hatay Arkeoloji Müzesi, Titus Tüneli ve Beşikli Mağara’yı görmeden seyahatini bitirme.
Güneydoğu Anadolu’nun vazgeçilmez keşif rotası olan Şanlıurfa, dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınağı olan Göbeklitepe’ye ev sahipliği yapıyor. Şehrin tarihi ise Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Bugün ise Şanlıurfa, tarihi ve kültürel mirasları kadar geniş mutfağıyla da ilgi görüyor. Tabi durum böyle olunca ülkemizin lezzet duraklarını sıraladığım bu listede yer almayı fazlasıyla hak ediyor. Senin de çok iyi bildiğin Şanlıurfa mutfağının bol acılı, baharatlı ve etli lezzetlerini daha yakından tanımak için Urfa’ya gitmeye hazır mısın?
♡ Gastronomi keşfin için Şanlıurfa önerileri
Uğruna kilometrelerce yol gidilecek meşhur Şanlıurfa lezzetleri: Çiğ köfte, Urfa kebabı, ağzı açık, ciğer kebabı, lahmacun, borani, bostana salatası, aya köftesi, tepsi kebabı, lebeni, şıllık tatlısı. Ciğer kebabı için Gümrük Han ve Ciğerci Aziz Usta, lahmacun, şıllık tatlısı lebeniye çorbası ve bostana salatası için Çulcuoğlu Baklava ve Restoran, çiğ köfte için Gülizar Konukevi, şıllık tatlısı için Gülhan Restoran, tepsi kebabı için Bayram Kebap Salonu, Urfa kebabı için Altın Restoran’ı tercih edebilirsin.
Göbeklitepe, Balıklı Göl, Urfa Kalesi, Gümrük Hanı, Aynzeliha Gölü, Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’ni görmeden seyahatini bitirirsen çok üzülürsün, benden söylemesi.
Sıcacık güneşi ve içinden sakince akıp geçen Seyhan Nehri ile Adana, Türkiye’nin sevilen seyahat duraklarından biri. Adana’nın görülmesi gereken güzellikleri çok ama buranın böylesine sevilmesinin bir sebebi daha var, yemekleri! Hatta mutfağı öylesine geniş ve lezzetli ki buraya yıl boyunca pek çok gastronomi gezisi düzenleniyor.
♡ Gastronomi keşfin için Adana önerileri
İşte Adana’da deneyebileceğin lezzetler: Adana kebabı, ciğer, lahmacun, şırdan, mumbar, çiğ köfte, içli köfte, analı kızlı, sarımsaklı fıstık köfte, Adana usulü su böreği, sıkma, bici bici, muzlu süt, şalgam, karakuş tatlısı, taş kadayıf, halka tatlısı. Bu tatları denemek için de benim bu konuda sana bazı önerilerim var. Şehirde en iyi kebapları yiyebileceğin bir sürü yer var elbette. Adana’nın meşhur kebapçılarından bazıları ise şunlar: Onur Kebap, Tarihi Onbaşılar, Cik Cik Kebap, Kebapçı Mesut, Elem Kebap. Sırada şehrin diğer meşhur lezzetleri var. Ciğer için Ciğerci Bedo, şırdan ve mumbar için Şırdancı Kudret, lahmacun için Asmaaltı Kebap, sıkma için Yeşil Kapı Kebap, su böreği için Levent Börekçilik, şalgam için Ali Göde, bici bici için Abuzer Usta, muzlu süt için Kazım Büfe, halka tatlısı, karakuş ve taş kadayıf için ise Gönül Kardeşler’i tercih edebilirsin.
Seyahatin esnasında Taş Köprü, Ulu Camii, Sabancı Merkez Camii, Adana Arkeoloji Müzesi, Bebekli Kilise, Adana Merkez Park’ı mutlaka görmelisin.
Mis gibi doğası, etkileyici kültürü, tarihi değerleri ve ah o yemekleri ile Trabzon’un bu listede yer almaması mümkün mü? Elbette ki değil. Çünkü burası aynı zamanda Karadeniz’e özgü pek çok lezzeti deneme şansı bulabileceğin harika bir destinasyon. Kısacası seni burada yalnızca göz alıcı bir doğa değil, aynı zamanda sana birkaç kilo aldıracak enfes bir mutfak bekliyor.
Trabzon’da yiyebileceğin yemeklerin başında Trabzon pidesi, Laz böreği, Akçaabat köftesi, kuymak, karalahana sarması, karalahana çorbası, hamsili pilav, tereyağlı pilav, mısır ekmeği, Hamsiköy sütlacı, turşu kavurması ve helva geliyor.
♡ Gastronomi keşfin için Trabzon önerileri
Gelelim tüm bu tatları Trabzon’da nerede yiyebileceğine. Her şehirde olduğu gibi burada da en lezzetli Karadeniz yemeklerini yiyebileceğin çok sayıda restoran var. Ama benim sana önerilerim şu şekilde: Trabzon pidesi için Karpi Pide, Merkez Pide Salonu, Akın Pide Fırını, Bozo Pide, Akçaabat köfte için Komaroğlu Köfte Salonu, Cemil Usta, Köfteci Ali, karalahana sarması ve kaygana gibi yöresel lezzetler için Nihat Usta, turşu kavurma ve hamsili pilav için Fevzi Hoca, tereyağlı pilav için Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı, hamsi tava için Balıklama Balık Lokantası, kuymak için Fanus Organik Gıda ve Doğal Ürünler ve Kumsal Restoran, Laz böreği için Nejla Hanım Ev Tatlıları Hamsiköy sütlacı için Niyazi Usta Hamsiköy Sütlacı, helva için Beton helva.
Trabzon’a gelip de Uzungöl’ü, Sümela Manastırı’nı, Altındere Vadisi’ni, Atatürk Köşkü’nü, Trabzon Kalesi’ni ve Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nı görmeden dönme.
Anadolu topraklarındaki konumu ile tarih boyunca uygarlıkların beşiği olan Konya, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu ve Osmanlı Devleti hakimiyeti altına girmiş ve dolayısıyla bugün çok sayıda kültürel değeri bünyesinde barındırıyor. Tabi her kültür zengini kent gibi Konya da eşsiz mutfağıyla ön plana çıkmayı başarıyor. Şehir seyahat ve yemek tutkunlarını her anlamda mutlu edecek çok fazla değere sahip. Eğer Konya’yı daha önce ziyaret etme şansın olmadıysa bölgenin mutfak kültürü seni seyahat konusunda ikna edebilir.
♡ Gastronomi keşfin için Konya önerileri
Etin bolca kullanıldığı bir mutfak olan Konya’da mutlaka denemeniz gereken tatların başında etli ekmek, tirit, kaygana, fırın kebabı, bamya çorbası, Arap köfte, yağ somunu, su böreği, çebiç, sac arası, zerde, Mevlana şekeri geliyor.
Gelelim bahsettiğim tüm bu lezzetleri deneme şansı bulacağın restoranlara. Önce Konya’da oldukça meşhur olan ve neredeyse adım başı karşına çıkacak etli ekmeği nerede yiyeceğinden bahsedeyim. Konya’nın en meşhur etli ekmek lokantaları Bolu Lokantası, Seranade Etliekmek, Ferah Etliekmek ve Cemo Etliekmek. Buna ek olarak fırın kebabı için Kuzucu Ali, Hacı Şükrü, Gazyağcı Furun Kebabı ve Ali Baba Fırın Kebap, yağ somunu için Pideci Hasan Şendağlı, tirit için Tarihi Tiritçi Mithat, bamya çorbası için Çorbacı Dayım ve Lokmahane, sac arası için Hacı Şükrü, Arap köfte için Numan Usta’yı tercih edebilirsin.
Konya’da unutulmaz bir lezzet turu yaparken ihmal etmemen gereken pek çok tarihi değer bulunuyor. Sen de buraya gelip de Çatalhöyük Antik Kenti, Mevlana Müzesi, İnce Minareli Medrese, Kadınlar Pazarı, Bedesten Çarşısı, İnce Minareli Medrese, Aziziye Cami ve Japon Parkı’nı görmeyi ihmal etme.
Adana’nın komşusu ve onun kadar geniş mutfağıyla dikkat çeken Mersin, sıradaki durak. Mersin lezzetleri konum gereği Adana’nın yemekleri ile benzeşse de kendine has damakları şenlendiren bir mutfak kültürü var. Bu mutfakta çoğunlukla bol acılı, ekşili ve etli menüler hakim. Tabi neredeyse pek çok yemekte karşına çıkacak baharatı da unutmamak gerek.
♡ Gastronomi keşfin için Mersin önerileri
Mersin mutfağında yöresel pek çok lezzet var ama bunların en meşhuru hiç şüphesiz tantuni. Tantuninin yanı sıra burada denemen gerek tatların başında, batırık, sıkma, humus, Tarsus kebabı, ciğer, içli köfte, mavi yengeç ve deniz ürünleri, künefe, cezerye, kerebiç tatlısı geliyor. Şehirde çok lezzetli bir tantuni yiyebileceğini onlarca yer var. Bunlar içerisinde Yaprak Tantuni, Özkan Tantuni, Göksel Tantuni, Denizhan Tantuni, Memoş Tantuni, Şişko Tantuni, Melek Tantuni, Salih Usta Tantuni en meşhurları. Şehrin en meşhur ciğercileri ise Ciğerci Yakup, Ciğerci Cengiz, Ciğerci Saboş, Ciğerci Apo. Sıkma yemek için ise Çağlar Köy Konağı, Gusto Cafe, Irmak Restoran ve Zahide Ana'nın Yeri’ni tercih edebilirsin. Buna ek olarak tarsus kebabı ve humus için Yeşilova Kebap Salonu, içli köfte için Bedii Usta, kerebiç tatlısı için Kerebiçci Oğuz ve Hayri Usta, cezerye için Dondurmacı Halil Usta, künefe için Emin Usta, mavi yengeç için Mavi Yelken Balık Teknesi’ni mutlaka denemelisin.
Mersin merkezde görmen gereken yerler: Mersin Deniz Müzesi, Mersin Arkeoloji Müzesi, Mersin Marina. Eğer vaktin varsa Kızkalesi, Yerköprü Şelalesi, Cennet – Cehennem Obrukları ve Narlıkuyu’yu da mutlaka planlarına dahil et.
Lezzet rotalarına yer verdiğim listede sırada UNESCO’nun gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen Afyonkarahisar'da yer alıyor. Köklü tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanan ve tarih boyunca çok sayıda medeniyetin evi olan Afyon aynı zamanda önemli bir lezzet rotası. Afyonkarahisar’ın sahip olduğu değerler bu kadarla bitmiyor elbette, ancak ben seni bu yazıda şehrin muhteşem mutfağına doğru doyurucu bir yolculuğa çıkarmak istiyorum. Afyonkarahisar’da ne yenir, nerede yenir? işte merak ettiğin tüm detaylar.
♡ Gastronomi keşfin için Afyonkarahisar önerileri
Afyonkarahisar’da denemen gereken tatlar: Afyon sucuğu, bükme, çullama köfte, sakala çarpan çorbası, haşhaş çorbası, haşhaşlı pide - katmer, kaygana, ağzı açık, ilibada sarması, Afyon keşkeği, şebit, Arap aşı, sucuk döner, köfte, vişneli ekmek kadayıfı ve kaymak.
Sucuk için İkbal Lokantası ve Numan Usta, köfte için Alim Köfte ve Köfteci İrfan, katmer ve kaygana için Afyon Kale Konak, Afyon keşkeği için Osmanlı & Hacıbey Lokantası, sulu yemek ve çorba çeşitleri için Salim Usta, kebap çeşitleri için Mihrioğlu Konağı, haşhaşlı katmer gibi haşhaşla yapılan çeşitli yöresel lezzetler için Selvi Haşgeşli Yöresel Lezzetler, Afyon’un yöresel ev yemekleri için Numan Usta, kaymaklı ekmek kadayıfı için Aftat, Hidayet Abinin Yeri, Aşçı Bacaksız ve Nur Lokantası
Afyon Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Zafer Müzesi, Başkomutanlık Milli Parkı ve Afyon Kent Ormanı seyahat listeden mutlaka olsun.
Kayseri Anadolu Selçuklu Devleti’nin Konya’dan sonra gelen önemli şehirlerinden biri. Tabii şehrin bilinen tarihi Selçuklu Devleti’nden çok daha öncesine uzanıyor. Kayseri’de Hitit, Roma ve Bizans gibi büyük uygarlıkların izleri mevcut ve mutfak kültürünün şekillenmesinde işte tüm bu uygarlıkların etkisi olmuş. Kayseri mutfağında daha çok etli ve unlu yemekler yer alıyor. Sen de burada yalnızca mantı yenir sanıyorsan ilk fırsatta şehrin mutfağını yakından tanıyabileceğin bir seyahat planı yapmalısın.
♡ Gastronomi keşfin için Kayseri önerileri
“Kayseri’de ne yenir?” sorusuna herkes gibi benim de verilebileceğim ilk yanıt tabii ki mantı. Mantının yanı sıra burada mutlaka denemen gereken diğer tatlar arasında ise yağlama, yağ mantısı, pöç, pastırma, sucuk, Develi cıvıklısı, kelle paça, etli yaprak sarma, tahinli katmer, nevzine tatlısı ve gilaburu yer alıyor.
Şehirde meşhur Kayseri lezzetlerini tadabileceğin yerleri şu şekilde sıralamak mümkün: Kayseri mantısı için Kaşık-la, Elmacıoğlu ve Sultan Sofrası, pöç için Bağdat Pöç & Tandır ve Atınsaray Pöç & Kuzu Dolma, yağlama için Elmacıoğlu ve Kaşık-la, Develi cıvıklısı için Bereket Develi Cıvıklısı, yağ mantısı için Kaşık-la ve Çemen’s Gurme & Mutfak, sucuk ve pastırma için Şahin Sucukları ve Başyazıcı, tahinli katmer için Altındede Pide Fırını, kelle paça için Dikbaşar Kelle Tava Salonu, gilaburu suyu Kaşık-la, nevzine tatlısı için Çemen’s Gurme & Mutfak.
Kayseri seyahatinde mutlaka yer alması gereken keşif durakları ise Kayseri Kalesi, Kayseri Arkeoloji Müzesi, Meryem Ana Kilisesi, Kurşunlu Cami, Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi ve Şeker Gölü olmalı.
Ayvalık, Avşa Adası, Cunda, Altınoluk, Marmara Adası gibi senin de yakından bildiğin popüler tatil beldelerine ev sahipliği yapan Balıkesir, muhteşem lezzetleriyle de gastronomi turlarının favorilerinden. Balıkesir’de daha çok lezzetli etler, süt ve süt ürünlerinden yapılan tatlılar ve zeytinyağlılardan oluşan zengin bir mutfak hakim. Şehrin merkezi hem de merkeze bağlı ilçeleri çok sayıda özel lezzete sahip. Eğer bir gastronomi turu planlıyorsan listende Balıkesir mutlaka yer almalı.
♡ Gastronomi keşfin için Balıkesir önerileri
Balıkesir’de yiyebileceğiniz birbirinden lezzetli tatlar ise şöyle: Balıkesir keşkeği, tirit, sura, Balıkesir mantısı, Bigadiç güveç, Susurluk tostu, Ayvalık tostu, Edremit köftesi, şevketi bostan, kabak çiçeği dolması, Balıkesir kaymaklısı, höşmerim, damla sakızlı lorlu kurabiye, lor tatlısı, zerde tatlısı, koruk suyu, Bigadiç helvası.
Balıkesir merkezin yanı sıra merkeze bağlı beldelerin de çok meşhur lezzetleri olduğundan daha önce bahsetmiştim. Eğer yalnızca yemek yemek için Balıkesir’e gideceksen en meşhur yemeklerini mutlaka yerinde denemeni öneririm. Sana önerilerim: köfte için Köfteci Sedat (merkez), Köfteci Şaban (merkez) ve Köfteci Hilmi (Edremit), Bigadiç güveç için Kardeşler Izgara ve Güveç Salonu (Bigadiç), sura için Kanaat Lokantası (merkez), Balıkesir mantısı için Şefo Mantı Taş Ev (merkez), tirit için Tellioğlu Değirmen Cafe & Restaurant, sakızlı kurabiye ve lor tatlısı için Güler Pastanesi (Ayvalık), höşmerim ve Balıkesir kaymaklısı için Özen İş Höşmerim (merkez), Balıkesir ev yemekleri ve keşkek için Cumhuriyet Lokantası (Edremit) Susurluk tostu için Düzdağ Tost (Susurluk), Ayvalık tostu için Hacıoğlu Aşkın Tost Evi (Ayvalık), Bigadiç helvası için Meşhur Bigadiç Helvacısı (Bigadiç), koruk suyu için Şeytanın Kahvesi (Ayvalık).
Balıkesir’e gelip de Balıkesir Saat Kulesi, Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi, Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi, Kaz Dağları Milli Parkı, Manyas Kuş Gölü, Ayvalık ve Cunda’yı görmeden dönme.
Osmanlı’nın ilk başkenti olan ve hem tarihi hem de kültürel değerleri ile kültür gezilerinin favorisi Bursa, birbirinden lezzetli yemekleriyle listemde yerini alıyor. Şehirde gastronomi turizmi günden güne gelişme gösteriyor. Dolayısıyla kendine has bu tatları denemek için ülkenin dört bir yanından sayısız turist, yıl boyunca yalnızca yemek yemek Bursa’yı ziyaret ediyor. Burası öyle bir şehir ki hiç şüphesiz hem göze hem de mideye hitap ediyor. Peki Bursa’da ne yenir, nerede yenir?
♡ Gastronomi keşfin için Bursa önerileri
Bursa’da mutlaka yemen gereken lezzetlerin başında İskender, cantık, pideli köfte, tahinli pide, İnegöl köfte, elbasan tava, Muradiye çorbası, sac tava, kestane şekeri, Kemalpaşa tatlısı, süt helvası, cevizli lokum geliyor.
Bursa’da İskender için Uludağ Kebapçısı Cemal ve Cemil Usta, Mavi Dükkan, Kebapçı Hüseyin Usta ve Kebapçı İskender Efendi Konağı, cantık için Kardeşler Pide Salonu ve Acı Dayı, pideli köfte için Yeşil Pideli Köfte ve Hacıbey Kebapçısı, tahinli pide için Tarihi İnanç Fırını ve Kırmızı Fırın, cevizli lokum için Tarihi İnanç Fırını, İnegöl köfte için Çiçek Izgara, Köfteci Zeynel ve Orhan Köfte, sac tava için Tavacı Recep, elbasan tava için Rumeli Kardeşler Sofrası ve Hasırönü Et Lokantası, kestane şekeri için Kafkas ve Kardelen, süt helvası için Rumeli Kardeşler Sofrası, Kemalpaşa tatlısı için ise Dondurmacı Ahmet’i tercih edebilirsin.
Bursa seyahatinden Bursa Ulu Camii, Koza Han, Muradiye Külliyesi, Yeşil Cami, Yeşil Türbe, Karagöz Müzesi, Osmangazi ve Orhangazi Türbesi, Irgandı Köprüsü ve Gölyazı’yı görmeden dönme.
Yemek üzerine bilgiler keşfetmeye devam etmek istersen seni Gaziantep yemekleri yazımıza davet edelim.