Silivri, İstanbul Avrupa yakasında yer alan ve İstanbul’un Tekirdağ’a komşu iki ilçesinden biri. İstanbul’a yakın turizm bölgelerinin en popüler sahil bölgelerinden. Havalar ısınır ısınmaz yazlıkçılar yazlıklarına doğru yol alırken günübirlik tatilciler ise İstanbul’a yakın denize girilecek yerler listelerinin başına Silivri plajlarını alır.

Silivri, hem deniz keyfi yapmak isteyenlere hem de doğal güzellikleri ve tarihi yerleriyle kültür turizmini deneyimlemek isteyenlere yıl boyu alternatifler sunar. Ticaret yolları üzerindeki konumu ve doğal bir liman olması nedeniyle tarih boyunca her daim değerli bir bölge olarak öne çıkan Silivri, yemekleri ile de gurme rotalardan biri.

Bu yazımızda Silivri’de gezilecek doğal güzelliklerden, tarihi yerlerden ve burada yapılabilecek aktivitelerden bahsedeceğiz. 

İçindekiler

1-  Silivri sahili

İstanbul’a yakın sahil kasabası konumunda olan Silivri’nin en popüler yerlerinden biri Silivri Sahili’dir. Özellikle yaz aylarında hem bölge yerlilerinin hem yakın çevre illerden gelen tatilcilerin ilgi gösterdiği Silivri Sahili’nde yürüyüş yapabilir, kafelerinde, balık restoranlarında, barlar gibi eğlence mekanlarında keyifli vakit geçirebilir, bisiklet sürebilir, yeşil alanlarında dinlenebilir, güneşlenebilir hatta isterseniz sandal ile balık avına bile çıkabilirsiniz. Araç kiralayarak kısa sürede keyifli bir yolculuğa başlayabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Köfte ekmek ve balık ekmeği ile meşhur olan Silivri’de en lezzetli tatları Silivri sahilinde bulabilirsiniz.
 

2-  Silivri dalgakıran

silivri dalgakıran

Silivri sahilindeki dalgakıran, sahip olduğu güzel Marmara Denizi manzarasının yanı sıra sunduğu balıkçılık deneyimiyle ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Burada güzel bir günbatımı izleyebilir, sahil boyunca yürüyüş yapabilir, deniz kokusu eşliğinde yerel halkın kurduğu tezgahlarda lokal alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

3-  Mimar Sinan Köprüsü

Eski İstanbul-Edirne yolu üzerinde bulunan Mimar Sinan Köprüsü, 455 yıllık tarihinde ihtişamlı ordulara, seyyahlara, ipek ve baharat yüklü kervanların geçişine tanıklık etmiştir. 1568 yılında Osmanlı döneminde Sülüklü Dere olarak da bilinen Silivri Çayı’nın üzerine yapılan köprü, Mimar Sinan’ın eşsiz mimari eserleri arasındadır. Mimar Sinan Köprüsü Osmanlı’nın Balkan seferlerinde geçişi için kullanılmış olsa da 2006 yılına kadar tüm ağır vasıtalı araçların geçişine dahi dayanabilmiştir. 2006 yılından sonra araçların geçişine kapatılan köprü, aslına uygun olarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile yeniden hayat buldu. 333 metre uzunluğunda ve 32 gözlü olan köprü mimari özelliklerini kaybetmemesi için sadece yaya kullanımına açıktır. 

Konum Linki

4-  Silivri plajları

silivri plaj

Silivri plajları, yaz aylarında özellikle İstanbul’a yakın plaj arayışınız için sıcak kumlardan soğuk sulara kendinizi atmak istediğinizde ücretsiz halk plajları veya ücretli plajlar olarak harika alternatifler sunar. Bu plajlarda güneşin ve denizin tadını çıkarabilir, çevresindeki kafe ve restoranlarda farklı lezzetler deneyebilir, ekonomik bir deniz tatili yapabilirsiniz. Silivri’de Silivri Plajı, Selimpaşa Plajı, Kumluk Plajı Gümüşyaka Plajı, Semizkum Plajı,Papatya Plajı, Uyumkent Plajı, Parkköy Plajı, Başkent Sitesi Plajı, Demirören Sahili, Duruman Sahili gibi çok plaj olup çoğu halk plajı olarak hizmet vermektedir.

Konum Linki

5-  Selimpaşa Tarihi Evleri

Silivri Selimpaşa mahallesindeki tarihi evler bölgenin tarihi ve mimarisi hakkında bize bilgi veriyor. 19.yüzyıldan günümüze kadar gelen, Rumlara ait bu evlerin birçoğu ahşap ve yığma karma tekniği kullanılarak inşa edilmiştir. Tarihten izler taşıyan Selimpaşa Tarihi Evlerini gezerek birbirinden güzel hatıra fotoğrafları çekebilirsiniz.

Konum Linki

6- Ay çiçeği tarlaları

aycicegi tarla

Hep Instagram’da gördüğümüz keşke benim de böyle ay çiçeği tarlasında fotoğrafım olsa dediğinizi duyar gibiyiz. Sarı, yeşil ve mavi renklerinin ahenk içinde olduğu sıra sıra dizili ay çiçeği tarlalarına Silivri ve Çorlu sınırlarında karşılaşabilirsiniz. Burada günebakanların arasında keyifli vakit geçirip bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

7-  Silivri Gümüşyaka Gece Pazarı

Gümüşyaka’da yaz aylarının vazgeçilmez ziyaret noktalarından biri yazın neredeyse her gece kurulan gece pazarlarıdır. Hem yerel sakinlerin hem de tatilcilerin oldukça ilgi duyduğu Gümüşyaka gece pazarını dolaşıp sonra da Gümüşyaka sahilinde yürüyüş yapabilir, çay bahçelerinde çay ve dondurma keyfi sürebilirsiniz.

Konum Linki

8- Masal Köy

Hafta sonları çocuklarınızla gidebileceğiniz hem yeşil alan olsun hem doğal ortamında koşturan  atlar, ponnyler, eşekler, tavşanlar, horozlar olsun hem de kahvaltı edebilelim konseptinde bir yer arıyorsanız Silivri Masal Köy  aradıklarınızı karşılayacaktır.

Burada Türk mutfağına özgü kahvaltı seçenekleri bulabilirsiniz. Kahvaltılıkların yanı sıra gözleme, omlet, mantı gibi lezzetller de menüde mevcut.

2015 yılında Yağız Gökmen tarafından açılmış olan bu yerde hayvanat bahçesi, botanik parkı, oyun ve etkinlik alanları bulunuyor. Hem siz hem de çocuklarınız burada gün boyu vakit geçirebilirsiniz.

Açık olduğu saatler: Pazartesi günleri kapalı, diğer günler 08:30-20:30 saatleri arasında açık.

Konum Linki

9- Silivri At Çiftlikleri

at ciftliği

Silivri, geniş tarlaları ve arazileriyle at yetiştiriciliği için oldukça uygun bir bölgedir. At yetiştiriciliği yapan çiftliklerde aynı zamanda at binme aktiviteleri de yapılmaktadır. Bu bölgelere at binme aktivitesi de içeren özel turlar bile yapılmaktadır. At binme çiftliklerinin bazılarında kahvaltı ve mangal hizmeti veren mekanlar da bulunuyor. Silivri’deki at çiftlikleri genel olarak Ortaköy ve Kavaklı beldelerinde bulunuyor. Siz de hem ata bineyim hem de çiftlik atmosferinde güzel bir kahvaltı yapayım diyorsanız mutlaka bu seçeneği göz önünde bulundurun.

Konum Linki

10- Silivri Golf Alanları

golf saha

Silivri bölgesi golf severler için hem dinlenebilecekleri hem de golf sporuyla stres atabilecekleri geniş golf alanlarına sahiptir. Silivri’deki Klassis Golf & Country Club Otel ve Marmara Golf bu sporu yapabileceğiniz ve aynı zamanda sunduğu geniş alanlarla sakin ve huzurlu bir deneyim yaşamanızı sağlayacak tesislerden bazılarıdır.

Konum Linki

11-  Silivri Kalesi (Selymbria Kalesi)

Tarihten izler taşıyan Silivri bölgesi konum olarak çok önemli bir yerde olduğu için bölgeye giriş çıkışları kontrol altına almak amacıyla ilk olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen surlarla çevrilmiştir. Bu surların Bizans’tan da önce yapıldığı düşünülmektedir. Silivri Kalesi, Bizans İmparatoru Lustinianus döneminde tamir edilmiş, Arkadius (395-408) döneminde ise yeniden inşa ettirilmiştir. Arkadius kalenin içine eşinin adına (Eudoksia)  bir de saray inşa ettirmişti. Kaleden günümüze pek bir kalıntı kalmamış ancak saraydan kalan kalıntıların bazıları yerinde bazılarıysa İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Konum Linki

12-  Silivri Kale Park

Kale Park, Silivri Kalesi sütunları ve saraydan kalan kalıntılarının ‘Açık Hava Müzesi’ olarak sergilendiği parktır. 2016 yılında restorasyon yapılarak Sosyal Tesis olarak halkın kullanımına açılmıştır. Güzel bir manzaraya sahip olan Silivri Kale Park içerisinde keyifli vakit geçirebilir, çevresinde bulunan piknik alanlarında sevdiklerinizle piknik de yapabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Yamaç paraşütü yapmayı seviyorsanız Kale Park yakınlarında deniz manzarası eşliğinde yamaç paraşütü keyfi de yaşayabilirsiniz.
 

13-  Silivri Piri Mehmet Paşa Külliyesi

Piri Mehmet Paşa Külliyesi Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1520-1566 yılları arasında Sadrazam Piri Mehmet Paşa’nın isteği üzerine yapılmıştır. Bu külliyeden günümüze cami, han, sıbyan mektebi ve muvakkithane yapıları ulaşmıştır. Mimarı net olarak bilinemezse de yapıların yapılış tarzı Mimar Sinan’ın eserlerini çağrıştırmaktadır.

Konum Linki


bengisugunaydin
Bengisu Günaydın
124 Yazı
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Eğitim için İngiltere'ye giderek yeni keşiflere yelken açtı. Edebiyat ve seyahati birleştirdiği kariyeri boyunca pek çok roman çevirisi yaptı ve seyahat yazıları üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinde seyahat yazıları yazarak deneyimlerini paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • İK
    İ***** K*****
    Yorum tarihi: 03.05.2024 21:11
    Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Ellerinize,emeklerinize sağlık.
  • MA
    M***** A***
    Yorum tarihi: 22.04.2024 14:21
    Emeklerinize ve kaleminize sağlık. oldukça yararlı oldu...
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN