• Anasayfa
  • Bilgi
  • Sığacık seyahati için sorabileceğin tüm sorular ve cevapları

Sığacık seyahati için sorabileceğin tüm sorular ve cevapları

nihanbayram

Tatil bölgeleriyle meşhur olan Ege Bölgesi’nde en samimi ve en huzurlu tatil beldesini arıyorsan doğru yerdesin. Türkiye’de ilk kez “Citta Slow” yani Sakin Şehir unvanını alan Seferihisar’ın şirin sahil kasabası Sığacık, Ege’nin en huzurlu tatil yeri. Sakin şehir felsefesi tüm kasabaya yayılmış durumda olduğu için her türlü abartıdan uzak ve bakir kalmış bir yer Sığacık. Haftanın her günü ulaşımı kolay, denizi tertemiz ve masmavi, balıkları ve mezeleri aşırı lezzetli, rüzgar sörfü ve dalış gibi aktiviteler için elverişli gibi birçok neden sayabilirim “Sığacık’a neden gitmeliyim?” diye soranlara. Sığacık’ı aklına koyup merak ettiği sorulara cevap arayanlar içinse bu yazıyı hazırladım.

İçindekiler

1-Sığacık nerede?

Sığacık harita

İzmir şehir merkezine 47 kilometre uzaklıkta olan Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalle Sığacık. Seferihisar’ın 3 kilometre batısında Sığacık Körfezi’nde bulunuyor. Sığacık İzmir arası ise 52 kilometre. İzmir’den araç yolculuğuyla yaklaşık 1 saatte gidilebiliyor. Bu yüzden İzmirlilerin sıklıkla tercih ettiği bir tatil beldesi. Alaçatı’ya 26 kilometre uzaklıkta olduğu için Alaçatı tatili yapanlar da Sığacık’a uğramayı tercih ediyorlar. 

2-Sığacık’a nasıl gidebilirim?

Sığacık1

“İzmir’e yakınmış da nasıl gideceğim?” diye düşündüğünü biliyorum. İzmir’den Sığacık’a ulaşmak gayet kolay. İzmir uçak bileti alarak Sığacık'a 70 kilometre uzaktaki Adnan Menderes Havalimanı’na inebilirsin. Eğer birden çok beldeye gideceksen havalimanından araç kiralayarak Sığacık’a 1 saatte ulaşabilirsin. İzmir-Çeşme otoyolundan Seferihisar tabelasını görünce dönüp 20 kilometre sonra Sığacık’tasın.

Önce İzmir’i gezmek istersen İzmir’den Sığacık’a direkt giden belediye otobüsü var ve her gün sefer düzenleniyor. Fahrettin Altay metro durağından 985 numaralı ESHOT otobüslerine binip Seferihisar’a gidebilirsin. Seferihisar’dan da 640 numaralı otobüse binip 15 dakika içinde Sığacık’a varabilirsin. Seferihisar’a İzmir’in farklı yerlerinden gitmek istersen diye diğer hatları da paylaşmak isterim: 731 Çamtepe-Seferihisar, 732 Urla-Seferihisar, 739 Beyler-Seferihisar, 778 Özdere-Seferihisar.

Eğer İzmir otobüs bileti alırsan Üçkuyular Otogarı’ndan kalkan dolmuşları kullanarak Seferihisar’a gidebilirsin. Sığacık yol ayrımında inip Sığacık merkezine giden dolmuşla bu şirin kasabaya ulaşabilirsin.

3-Ne zaman gitmeliyim?

Sığacık2

Sığacık’ın masmavi denizinin tadını çıkarmak için yaz aylarını tercih etmeni öneririm. Hele ki Alaçatı ve Çeşme’nin kalabalık plajlarından biraz olsun uzaklaşmak istersen kesinlikle Sığacık’a yazın gel. Deniz sezonu mayıs ayında açılıyor ve ekim sonuna kadar devam ediyor ama tabii deniz suyu ideal sıcaklığına ağustos ayında kavuşuyor.

Akkum Plajı ve Akarca Plajı, yazın rüzgâr sörfü için de çok elverişli. Ayrıca sualtı dalışı yapmak için de birçok dalış merkezi bulunuyor. Eğer rüzgâr sörfü, dalış gibi aktivitelere meraklıysan bu yaz mutlaka bir Sığacık tatili planla.

Sığacık, baharı karşılamak için de harika bir destinasyon. Hava sıcaklıkları bahar aylarında genelde 20 derece civarlarında seyrediyor ve bu da çevrede gezilecek yerlere gitmek için çok elverişli bir sıcaklık. Kışın bile huzur dolu bir tatil yapmak istersen gelebilirsin çünkü kışın hava ılık ve yağışlı seyrediyor. Ayrıca Sığacık’ta her yıl Kasım ayında Mandalina Şenliği düzenleniyor. Yerliler arasında “Turuncu Bayram” diye anılan bu şenlik zamanında da Sığacık’a gelebilirsin.

4-Nereleri gezmeliyim?

Sığacık kalesi

Seferihisar 2009 yılında Sakin Şehir unvanını aldıktan sonra popüler hale gelen Sığacık, huzur ve sakinlik arayan tatilcileri ağırlayan bir tatil beldesi olarak tanınıyor. Ancak Sığacık’ın geçmişi milattan önce 1000’li yıllara kadar uzanıyor.

Bu dönemden kalan en önemli kanıt ise Boiotia Kralı Athamas’ın kurdurduğu Teos Antik Kenti. Uzun zaman boyunca bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Teos, aynı zamanda bir sanat kenti olarak öneme sahipmiş. Tarihte ilk Sanatçılar Birliği’ne ev sahipliği yaptığı için yıllar boyunca sanat merkezi olarak anılmış. Günümüzde bu antik kentteki arkeolojik çalışmalar hala devam ediyor. Çok geniş bir alana yayılan antik kentte şarap tanrısı Dionysos’a adanan Dionysos Tapınağı, Agora Tapınağı, Tiyatro, Akropol ve Teos Antik Liman’ı görebilirsin.

Gelelim Sığacık’ın daha yakın tarihine. Limanın hemen yanında konumlanan Sığacık Kalesi’nin tam olarak kim tarafından yapıldığı bilinmese de Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerinde birçok kez onarılmış olan kale, en önemli onarım sürecine Kanuni Sultan Süleyman döneminde girmiş. Kaptan-ı Derya Piri Reis, Rodos Seferi için hazırlanan Süleyman’a bu kaleyi deniz üssü olarak kullanmayı önermiş. Süleyman bu öneriyi kabul edince Sığacık Kalesi taş ocağı olarak kullanılmak üzere yeniden inşa edilmiş. Kale surlarının içi günümüzde Kaleiçi olarak adlandırılan turistik bir bölge halinde. Renkli Kaleiçi sokaklarında birçok fotoğraf çekeceğine eminim.

Sakin Şehir olan Seferihisar, Slow Food yani Yavaş Yemek felsefesinin de en önemli noktalarından biri. Fast food anlayışına karşı çıkan ve yerel üreticiyi destekleyen bu felsefeyi yürütmek için Seferihisar genelinde birçok üretici pazarı kuruluyor. Sığacık Üretici Pazarı da bunların en meşhurlarından. Pazar günleri kurulan tezgahlarda bölgede yaşayanlar tamamen kendi üretimleri olan ürünleri satıyorlar. Sığacık tatilinde mutlaka bu pazara uğrayıp yerli üretime destek verebilirsin.

Sığacık’ın kalbinde bulunan Teos Marina da gezebileceğin yerler arasında. 2010 yılında açılan marinanın içinde restoranlar, kafeler ve mağazalar bulunuyor. Ayrıca bu marinadan Yunanistan’ın Samos Adası’na feribot seferleri de düzenleniyor. Eğer Schengen vizen varsa ya da kapıda vize almak istersen 1 saat 40 dakika süren feribot yolculuğuyla Samos Adası’nı da gezebilirsin.

5-Sığacık’ta neler yapılır?

Sığacık tekne

Sığacık’ta masmavi denizin tadını çıkarmak, yapılacak listesinde tabii ki bir numarada yer alıyor. Birbirinden güzel plajları olan Sığacık, rüzgar sörfü ve su altı dalışı için elverişli. Özellikle Alaçatı’daki kalabalıktan uzakta rüzgar sörfü yapabileceğin plajlar arıyorsan mavi bayraklı Akkum Plajı ve Akarca Plajı’nı tercih edebilirsin. Akarca Plajı’nda bulunan Seferihisar Spor Kulübü’nde rüzgar sörfü dersleri de alabiliyorsun.

Sığacık su altı dalışı yapmayı sevenleri de hayal kırıklığına uğratmıyor. Hem Seferihisar’da hem de Sığacık’ta birçok dalış merkezi bulunuyor. Özellikle Ekmeksiz Plajı’nın 250 metre açığındaki Lego Hill Reef, birçok farklı deniz canlısını bir arada görebileceğin bir dalış alanı. Profesyonel dalış severlere hitap eden Lego Hill Reef, su altı fotoğrafçılarını da cezbediyor.

Rüzgar sörfü ya da su altı dalışı ile ilgilenmiyorsan ama Sığacık tatilini farklılaştıracak bir aktivite arıyorsan mutlaka tekne turuna çıkmalısı. Sığacık tekne turları oldukça meşhur. Masmavi koyları dolaşmak için 1 gününü tekne turuna ayırmanı öneririm. Limandan kalkan tekneler genelde sabah saatlerinde tura başlıyor ve akşam üzere Sığacık Liman’a yanaşıp seni bırakıyorlar. Fiyatlar, rotalar ve saatler firmadan firmaya farklılık gösterebiliyor ama genelde hepsi aynı rotayı izliyor. Çamur banyosu yapabileceğin Ilıca Boğazı’nda başlayan tur; Harabeler Koyu, Mağaralar Bölgesi, Papaz Boğazı, Taş Ada ve Akvaryum rotasında devam ediyor. 

Seferihisar ve Sığacık’a kasım ayında bir kaçamak yapmayı planlarsan mutlaka Seferihisar Mandalina Festivali’ne denk getirmeye çalış. Bölgenin ana geçim kaynaklarından olan mandalinanın tanıtımı amaçlanıyor ve inanılmaz renkli görüntüler ortaya çıkıyor. Festivalde en iyi mandalina üreticisi, mandalina kral ve kraliçesi, en iyi mandalinalı yemek de seçiliyor.

6-Hangi plajın denizi güzel?

Akkum beach

Citta Slow unvanını hakkıyla taşıyan Seferihisar’da mavi bayrak ödüllü plajlar var. Bu mavi bayrak ödüllü plajların iki tanesi de Sığacık’ta bulunuyor.

Sığacık’taki en popüler plaj, Akkum Plajı. Sığacık kalabalık olmuyor, çok sakin oluyor dedim ama Akkum’un denizi o kadar güzel ki hafta sonları birçok İzmirli bu denizin tadını çıkarmak için buraya akın ediyor. Rüzgar sörfü için elverişli olmasının ufak bir dezavantajı olarak plaj çok rüzgarlı oluyor. Bu tabii deniz suyunun da soğuk olmasına yol açıyor. Deniz sıcaklığı ideal seviyeye eylül ayında ulaşıyor. Cüzi bir miktar ödeme yaparak plaja girebiliyorsun ve bu hizmete şezlong ve şemsiye de dahil oluyor. Gün batımı saatlerinde harika bir manzara sunduğu için bu saatleri de plajda geçirmeni öneririm.

Akarca Plajı da Sığacık’ın en güzel plajlarından. Akkum Plajı’na göre daha sakin olduğu için aradığın huzuru rahatça bulabilirsin. Mavi bayraklı plaja giriş ücretsiz ama şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz özel işletmeler bulunuyor. Denizi temiz ve berrak olsa da su biraz soğuk. Yaz sıcağında serinlemek için ideal olsa da soğuk suya girmeyi sevmeyenler zorlanabilir. Taşlı olduğunu da söylemekte fayda var. Yanına deniz ayakkabısı almak isteyebilirsin. Ayrıca bazı noktalarda çok hızlı derinleşebiliyor. Çocuklarınla tatil yapacaksan bu konuda dikkatli olmalısın.

Ekmeksiz Plajı, Ege Bölgesi’nin en güzel plajlarından biri ancak uzun bir süre kapalı kaldı. 2019 yılında yeniden açıldı. Herhangi bir ücret ödemeden plajı kullanabilirsin ancak uzun süre kapalı kaldıktan sonra açıldığı için biraz bakıma ihtiyacı olduğu söyleniyor. Benim tavsiyem, Akkum ya da Akarca’da denize girdikten sonra buraya uğraman olur. İlk olarak buraya gelip denize giremezsen hayal kırıklığı yaşamamış olursun.  

7-Ne yemeliyim?

Sığacık yemek

Sığacık’ta Ege mutfağına özgü tüm lezzetlerin tadına bakabilirsin ama burada yiyebileceğin en güzel şey tabii ki de balık. Barbun, sardalya, levrek, çipura gibi balık çeşitlerini mevsiminde en taze haliyle yiyebilirsin. En ünlü balık restoranı hangisi diye düşünüyorsan hemen söyleyeyim: Milos Balık Restaurant. Kaleiçi olarak adlandırılan Sığacık’ın en renkli noktasındaki bu restoranda taze balıkların yanında kuru cacık ve Girit ezmesi gibi mezeleri de denemelisin. Meşhur balık lezzetleri arasında fesleğenli mezgit ve isli uskumru bulunuyor.

Denize sıfır bir restoranda balığımı yiyeyim dersen Leman Restaurant seni bekliyor. Buranın ahtapot ızgarası ve sıcak ot tabağı en meşhur lezzetlerinden. Uygun fiyatlı bir balık restoranı için Sığacık Nena Balık & Meze Restaurant’ı değerlendirebilirsin. La Dude Art Cafe, Dut Gibi de gidebileceğin diğer restoranlardan.

Sığacık’ta konumlanmasa da bahsetmek istediğim bir yer daha var. Enginar Cenneti olarak anılan Artemis Restaurant’a gitmek Sığacık’tan 10 kilometre kadar uzaklaşman gerekiyor ama buraya gittiğine pişman olmayacaksın. Enginar seviyorsan gerçekten cennete düşmüş gibi hissedeceğine yemin edebilirim. Enginar ile aklına gelebilecek her şeyi yapıyorlar. Hatta öyle ki enginar tatlısı bile var. 

8-Nerede kalabilirim?

Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar sınırlarında olunca tabii Sığacık’taki konaklama opsiyonları da bu anlayışa uygun oluyor. Hem büyük ölçekte oteller hem de küçük butik oteller bulabilirsin Sığacık’ta.

Eğer otelde konforundan asla vazgeçmeyenlerdensen Sığacık’taki en büyük konaklama tesislerinden biri olan Euphoria Aegean Resort & Spa’yı tercih edebilirsin. Sadece misafirlerine özel bir adası olan otelde Ultra Her Şey Dahil konseptin tadını çıkarabilirsin.

Bir tatile çıktığında konsept otellerde konaklamayı sever misin? O zaman İon Slow City tam da sana göre. Antik Yunan kentlerinden isimlendirilen 7 özel tasarlanmış odası bulunan otelde kendini bir tarih sahnesinde gibi hissedebilirsin.

Tercihini muhafazakar otellerden yana kullananlar arasındaysan Maya Bistro Hotel Beach ve Teos Village seni bekliyor. Deniz manzaralı odalara sahip olan bu iki otelde Her Şey Dahil konseptle lüks bir tatil yapabilirsin.

Orion Guest House ve Teos Alesta Apart ise Sığacık otelleri arasında uygun fiyatlı olarak karşına çıkan seçenekler. Sığacık’ın ünlü Akkum Plajı’na da yürüme mesafesinde olan bu oteller arasından kendine en uygun olanı seçip bir ilkbahar planı yapabilirsin bence.

9-Sevdiklerime neler alabilirim?

Sığacık pazarı

Citta Slow hareketinin bir getirisi olarak Sığacık’ta Slow Food felsefesini desteklemek için kurulan üretici pazarı, alışveriş için en doğru adreslerden biri. Taze sebze, meyve ve Ege otlarının yanında Sığacıklıların kendi elleriyle yaptıkları bin bir çeşit reçelden de satın alabilirsin. Yiyeceklerin yanı sıra Sığacık kadınlarının el emeği göz nuru el işi takıları, çantaları ve kıyafetlerinden de alarak sevdiklerine hediye edebilirsin.

Sığacık’a sonbaharda gittiysen kokusuyla büyüleyen organik mandalinalardan da mutlaka almalısın. Sadece taze meyve değil, mandalinayla aklına gelebilecek birçok ürünü bulabilirsin. Mandalina kurusu, mandalina konservesi, mandalina ekşisi gibi farklı ürünleri hem kendin denemek için hem de sevdiklerinle paylaşmak için alabilirsin.

10-Gece nerede eğlenebilirim?

Sığacık gece

Sığacık’ta Çeşme ve Alaçatı’da olduğu kadar hareketli bir gece hayatı olmadığını baştan söylemeliyim. Sakin şehir unvanını gece hayatına yansımış durumda. Genelde eğlence mekanları canlı müzik eşliğinde misafirlerini ağırlıyorlar.

Akkum Caddesi’nde bulunan Mavisu Cafe & Bar ve Pilaka Cafe & Bar canlı müzik eşliğinde bir şeyler içebileceğin en çok tercih edilen mekanlar arasında. Değişik kokteyller denemeyi seviyorsan Bar Apellikon Sığacık’ın farklı kokteyllerinin tadına bakmak isteyeceksin. Rock ve alternatif müzik dinlemek istersen Jolly Boys Cafe & Bar’ı tercih edebilirsin.

11-Sığacık’ta hangi dizi çekildi?

Sığacık6

Diziler ve filmler için tatlı bir Ege köyü lazımsa hemen Seferihisar ve Sığacık’ı değerlendiriyorlar. Seferihisar ve Sığacık’ta çekilen ilk yapım ise Çağan Irmak’ın Babam ve Oğlum filmi. Seferihisar doğumlu olan Çağan Irmak, milyonları ağlatan filminin atmosferini en iyi memleketinde yansıtabileceğini düşünmüş olacak ki Seferihisar’ı seçmiş. Çok da iyi düşünmüş bence.

 Seferihisar ve Sığacık’ta çekilen ilk dizi ise Kavak Yelleri. Özellikle o dönemlerde Seferihisar’ın tanıtımı için önemli bir yeri oldu bu dizinin. Set sonrasında İstanbul’a taşındı ama dizinin final bölümleri için ilk başladıkları yer olan Seferihisar’da tekrar çekim yapıldı.

Kavak Yelleri’nden sonra Sığacık’ı Ata Demirer’in Olanlar Oldu filminde izledik. Filmin sımsıcak hikayesi için Sığacık’ın en doğru seçim olduğu tüm film boyunca görülüyor zaten. Filmde kullanılan pansiyonu da Sığacık gezinde görebiliyorsun. Ayrıca bu filmle meşhur olan Değirmen’in manzarasında bir çay da içebiliyorsun. Bu filmden sonra Sığacık’ta bir de Ege’nin Hamsisi adlı dizi çekildi.

12-Sığacık’ta yaşanır mı?

Sığacık4

Seferihisar’ın sakin şehir olmasının ardından şehir stresinden uzaklaşmak isteyenler, dikkatlerini Sığacık’a çevirdiler. Bu da “Sığacık’ta yaşanır mı?” sorusunu ortaya çıkardı. Sığacık ufak bir kasaba olduğu için nüfusu yaklaşık 3700 kişiden oluşuyor. Özellikle yaz mevsiminde Sığacık nüfusunda artış görülüyor çünkü birçok insan buradan yazlık alıp yazın yaşamlarını burada sürdürüyorlar. Günümüzde uzaktan çalışma imkanları da arttıkça İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde yaşayan insanlar kalıcı olarak Sığacık’a yerleşmeyi değerlendirir oldular. Sığacık satılık yazlık ev, satılık villa ve satılık müstakil evler çokça arananlar arasında. Sen de aklına bir Ege kasabasına yerleşmeyi koyduysan bence Sığacık’ı değerlendirmelisin.


nihanbayram
Nihan Bayram
385 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN