Rusya’nın sadece başkenti değil aynı zamanda kültürel, tarihî ve ekonomik rolüyle tam anlamıyla kalbi sayılan Moskova, gezilecek yerler açısından çok zengin. Modern yaşamın tarihle iç içe geçtiği Moskova, Asya ve Avrupa arasında bir kesişim noktası. Kızıl Meydan’dan Bolşoy Tiyatrosu’na, Gorki Parkı’ndan Kremlin Sarayı’na müthiş bir kültürel mirası bünyesinde barındıran Moskova, soğuk iklimine rağmen turistler açısından bir cazibe merkezi.

Sanatın, tarihin ve mimarinin büyüleyici yolculuğuna çıkmak için en güzel Moskova duraklarını keşfetmeye başlayalım.

Moskova’ya ne zaman gidilir? 

Moskova’da kış aylarında oldukça soğuk. Bu nedenle gezmek için en ideal zaman ilkbahar ve sonbahar ayları. 

Moskova’da ne yenir? 

Moskova’da borş, pelmeni, beef stroganoff, solyanka, piroşki, blini, kholodets gibi lezzetleri deneyebilirsin.

Moskova’ya gitmek için vize gerekiyor mu? 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya’ya yapacakları seyahatleri için vize alması gerekiyor. 

1. Kızıl Meydan

Kızıl Meydan, Moskova Kremlin ve Devlet Tarih Müzesi görünümü

Moskova’nın en ikonik yerlerinden biri olan Kızıl Meydan, ihtişamlı görünümü ve tarihsel önemi ile öne çıkıyor. Yüzlerce yıl boyunca küresel ölçekte pek çok olaya tanıklık eden meydan, büyük kutlamaların ya da toplanmaların öncelikli adresi. Ülkenin en önemli bayramları arasında yer alan 9 Mayıs Zafer Bayramı için bu meydan tercih ediliyor. Turistlerin Moskova’da öncelik verdiği yerlerden biri olan Kızıl Meydan, büyüklüğü, çevresinde yer alan tarihî binaları ve Arnavut kaldırımlarıyla özel bir ambiyansa sahip.

Meydanı ziyaret ettiğinde Moskova’nın sembol yapılarından Devlet Tarih Müzesi’ni, Kazan Katedrali’ni, Meçhul Asker Anıtı’nı, Aziz Basil Katedrali’ni ve Lenin Mozolesi’ni görebilirsin. Politik açıdan çok değerli olan meydan, 1600’lü yıllardan bu yana Kızıl Meydan ismiyle anılıyor. Kuruluş aşamasında büyük bir pazar alanı olarak kullanılan bu etkileyici yerin 1990 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildiğini belirtelim. Dev kubbeli ve rengarenk binaların haricinde konaklama seçeneklerine, restoranlara, mağazalara ve alışveriş mekanlarına yürüme mesafesinde yer alması, Kızıl Meydan’ı daha da cazip kılıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Meydanın en etkileyici fotoğraflarını sabahın erken saatlerinde ya da günbatımı esnasında çekebilirsin.

2. Aziz Vasil Katedrali

Aziz Vasil Katedrali görünümü

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Aziz Vasil Katedrali ya da orijinal adıyla Saint Basil’s Cathedral, Kızıl Meydan’a hayat veren yapılardan biri. Özellikle de gökkuşağını andıran kubbeleriyle büyüleyen Aziz Vasil Katedrali, meydanın güney ucunda bulunuyor. 1552 senesinde Korkunç Ivan, Tatarlara karşı elde edilen büyük zaferin anısına bu binanın inşa edilmesini ister. O dönemin başarılı İtalyan mimari Barna’nın tasarladığı binanın tamamlanması yaklaşık altı sene sürer.

8 ayrı kubbeye sahip olan Aziz Vasil Katedrali, zaman içinde defalarca restore edilir. 1860 senesinde alınan bir kararla karmaşık renklerle boyanan katedral, bugünkü görünümüne kavuşur. Sadece Moskova’nın değil aynı zamanda Rusya’nın da sembol binalarından olan Aziz Vasil Katedrali, birbiri ile bitişik vaziyette olan 10 şapele sahip. Benzer bir form, Kremlin Sarayı’nda da mevcut. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 100 RUB

Açık olduğu saatler

  • Her gün 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

3. Bolşoy Tiyatrosu

Bolşoy Tiyatrosu ışıklandırmalı akşam görünümü

Bolşoy Tiyatrosu, bale, opera ve tiyatro konusunda dünyanın en büyük organizasyonlarından biri sayılıyor. Bolşoy Tiyatrosu’nu aynı zamanda Belarus’un Minsk şehrinden hatırlamak da mümkün. Neoklasik bir mimari anlayışla inşa edilen Moskova Bolşoy Tiyatrosu’nun inşa edildiği tarih 1825. İçindeki kırmızı kadife dışında üç katmana sahip avizeler ve pervazlar, buraya apayrı bir atmosfer katıyor. Tarihî boyunca birkaç defa restore edilen Bolşoy Tiyatrosu’nda hala büyük çaplı tiyatro, bale ve opera gösterileri organize ediliyor.

Buradaki performansları canlı izlemek adına erken davranmalısın, zira biletler hızlı bir şekilde tükeniyor. Dilersen gösterilerden bağımsız şekilde mimariyi incelemek adına da ziyaretlerde bulunabiliyorsun. Joseph Bové tarafından tasarlanan bu özel bina, 1900’lerin başında müze olarak da kullanılmış. Günümüzde de hala sanatsal etkinliklerin dışında arşiv niteliğine de sahip. Toplamda 2 bin kişilik bir kapasiteye sahip olan binaya dair son restorasyonun 2002 senesinde yapıldığı görülüyor.

Bolşoy Tiyatrosu ipuçları

♡ Bolşoy Tiyatrosu’nda izlemek istediğin gösteri için bilet bulamazsan tiyatro önündeki bilet satan insanlardan bilet almamanı öneririm. Çünkü normal bilet fiyatlarından çok yüksekten satıyorlar. 

Konum Linki

Yazar Notu: Rehberli tur hizmeti sadece salı, çarşamba ve cuma günlerine özel olarak veriliyor.

4. GUM AVM

GUM AVM iç görünümü

Başkentin en büyük alışveriş merkezi olarak öne çıkan GUM AVM, pek çok mağazaya, kafeye ve restorana ev sahipliği yapıyor. Klasik Rus tarzı mimariye sahip olan alışveriş merkezi, meydana gelenlerin uğrak noktalarından.

Konsept olarak Kızıl Meydan ile bütünleşen bu yapı, dünyanın en seçkin ve lüks mağazalarını bünyesinde barındırıyor. 1890 yılında yapımına başlanan ve açılışı 1893 senesinde gerçekleşen GUM AVM için, aynı zamanda dünyanın en eski alışveriş alanlarından biri diyebiliriz. 200’den fazla mağazanın aktif şekilde hizmet verdiği GUM AVM, devasa bir cam çatıyla örtülü. Bir tür devlet mağazası olarak geçen bu popüler alışveriş merkezi, yapıldığı dönem düşünülünce mimari bir deha olarak kabul ediliyor.

Gum AVM ipuçları

♡ Geceleri aydınlatma olduğu için soğuk bile olsa mutlaka gece de meydana giderek GUM’u dışarıdan izlemelisin. Normalde çok AVM gezen biri olmasam da sadece GUM’u akşam da görmek için Kızıl Meydan’ın yolunu tuttum.

Konum Linki

Yazar Notu: 57 numaralı lokantanın Sovyetlerin ilk fast food lokantası olduğunu not etmelisin. Üçüncü katta yer alan bu lokantanın dondurması oldukça meşhur.

5. Kremlin Sarayı

Büyük Kremlin Sarayı ve kuleleri ile Moskova şehir manzarası, Rusya

Moskova Nehri’nin kuzey bölümünde yer alan Kremlin Sarayı, Borovitsky Tepesi’ni bütünüyle kaplıyor. İlk aşamada 1100’lü yıllarda inşa edilen saray, kısa süre sonra Moğol saldırılarından dolayı yıkılır. 1482 senesinde ikinci kez inşa edilmeye başlanan sarayın yapımı 13 senede tamamlanır. Büyük bir mimari kompleks olan bu yer, 2 km’den uzun bir savunma duvarına sahip. Sarayın en ikonik kısmı olan Büyük Ivan Çan Kulesi ise 1600’lü yıllarda buraya dahil edilir.

Silahlık, müze, katedral gibi ayrı bölümlere sahip olan Kremlin Sarayı’na Kutafya Kulesi’nden giriş yapılıyor. Toplamda 2 saat süren rehberli turlarla sarayı baştan sona gezmen mümkün. Bir dönem Rus çarlarının ikametgâhı olan saray, bugün devlet başkanının resmi karargahı olarak değerlendiriliyor. Tarih boyunca hem siyasi hem de dini açıdan önemli bir merkez olan Kremlin Sarayı, günümüzde çok önemli zirvelere ve uluslararası görüşmelere de ev sahipliği yapıyor. 700’ün üzerinde odası, 5 sarayı ve 4 katedrali bulunan saray, toplamda 275 bin metrekarelik bir alana yayılıyor.

Konum Linki

6. Lenin’in Mozalesi

Lenin'in mozolesi ve Kremlin'in Spasskaya kulesi görünümü

Rusya’da en çok ziyaret edilen anıt mezarlarının başında yer alan “Lenin’in Mozalesi” Kızıl Meydan’da yer alıyor. Lenin’in adını yaşatan bu mozale, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 1924 senesinde yapılan lahitte Lenin’in mumyalanmış naaşı yer alıyor.

Rus mimar Aleksey Schusev’in imzasını taşıyan mozalenin genel olarak Neo-Mısır piramidal dizaynından esinlenerek tasarlandığı söyleniyor. 12 metre yüksekliğine sahip olan dev mozale, piramit formuna sahip. Meydanda Rusya için özel bir öneme sahip olan Stalin ya da Gork gibi isimlerin de anıt mezarları mevcut. Mozalenin iç kısmı toplamda 100 metrekarelik bir alana sahip. Burası da yas salonu ve lobi olmak üzere iki kısma ayrılıyor. Naaş özel olarak yaptırılmış bir cam lahidin içinde muhafaza ediliyor.

Konum Linki

7. Devlet Tarihî Müzesi

Devlet Tarihî Müzesi dış görünümü

Rusya’nın en büyük müzeleri arasında yer alan Devlet Tarih Müzesi, 1872 senesinde bu yana hizmet veriyor. Kuruluşunda Ivan Zabelin ve Aleksey Uvarov’un büyük katkıları olan tarihî müze, aynı zamanda Rusya’da görebileceğin en kapsamlı madeni para koleksiyonuna da ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda sanat eserine, el yazmasına ve hatta kabile kalıntısına sahip olan Devlet Tarih Müzesi, Kızıl Meydan’a yürüme mesafesinde.

İmparator II. Aleksandr’ın emri neticesinde açılışı gerçekleşen müzeye dair son teşhirin 2006 senesinde gerçekleştiği görülüyor. Toplamda 39 sergi salonunun yer aldığı Devlet Tarih Müzesi, 4 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Devlet Tarih Müzesi’ni dolaştığında 22 bine yakın objeyi görme şansı edinebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 700 RUB

Açık olduğu saatler

  • Salı hariç 10.00 ile 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

8. Gorki Parkı

Gorki Parkı'nın merkezi kapısı

Moskova’da bölge halkı için hafta boyunca dinlenme ve açık havada etkinliklere dahil olma fırsatı sunan Gorki Parkı, Rusların efsane yazarının adını taşıyor. 1750’li yıllarda açılan park, geçtiğimiz yüzyılın başında daha çok Sovyet işçilerine yönelik bir eğlence alanı olarak hedeflenmiş. Daha sonraki yıllarda göllerin ve sergi alanlarının dahil olmasıyla çehresi değişen Gorki Parkı, toplamda 120 hektarlık bir alana yayılıyor.

Çocuklara ve yetişkinlere hitap eden parkta buz pisti, lunapark, paten pist alanı, bisiklet parkuru, açık hava sineması ve konser alanı gibi kısımlar mevcut. Yılın her mevsimi capcanlı olan Gorki Parkı’nda atlara binebilir, tekne kiralayarak gölde gezebilir ve hatta bungee jumping bile yapabilirsin. Kızıl Meydan’a yaklaşık 2 km uzaklıkta olan parkta ayrıca “Sanat Parkı Müzesi” adında ufak bir müze de bulunuyor. 2011 senesinde yapılan restorasyonla beraber neredeyse sıfırdan inşa edilen Gorki Parkı, toplamda 4 temel bölüme ayrılıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kırmızı Hat olarak bilinen metroya bindikten sonra “Park Kultury” yazan durakta inmelisin.

9. Aleksandr Bahçesi

Aleksandr Bahçesi görünümü

Kremlin Sarayı’nın batı bölümünde konumlanan Aleksandr Bahçesi’ne kolayca ulaşım sağlayabilirsin. 1812 senesinde Napolyon’a karşı elde edilen zaferin akabinde kurulan bahçe, çok sayıda yetenekli mimarı da bir araya getiriyor. Özellikle dönemin en iyi mimarlarından olan Bove ya da Petrov gibi isimlerin varlığı hemen dikkat çekiyor.

İçinde Meçhul Asker Anıtı isimli bir bölüme de sahip olan bahçe, düzenli bir yapıya sahip olduğu içi konforlu bir şekilde geziliyor. Bahçede aynı zamanda hiç sönmeyen bir zafer anıtı da mevcut. Toplamda 900 metreye yakın bir alanı kaplayan Aleksandr Bahçesi, toplamda üç kısımda oluşuyor. Rengarenk çiçeklerle dolu olan bahçe, ziyaretçilere huzur veren bir ambiyans sunuyor.

Konum Linki

10. Kurtarıcı İsa Katedrali

Kurtarıcı İsa Katedrali  dış görünümü

Moskova’nın en büyük ve heybetli binalarından olan Kurtarıcı İsa Katedrali, 1800’lü yılların ortasında inşa edilir. Mimar Konstantin Ton tarafından tasarlanan bu etkileyici yapının duvarlarında bugün pek çok seçkin sanatçının çalışmalarına rastlamak mümkün. Genel olarak Paris’te yer alan Tac Mahal’a benzetilen Kurtarıcı İsa Katedrali, devrim sonrası tamamen yıkılır.

1999 senesinde ise orijinaline neredeyse kusursuz şekilde sadık kalınarak yeniden inşa edilir ve bugünkü görünümünü alır. Aynı anda yaklaşık 20 bin ziyaretçiyi ağırlama potansiyeli bulunan katedral, aynı zamanda dünyanın en uzun Ortodoks kilisesi olarak geçiyor. Altın kubbeye sahip olan Kurtarıcı İsa Katedrali, 108 metrelik bir uzunluğa sahip.

Konum Linki

11. Arbat Caddesi

Arbat Caddesi sakin görünümü

Moskova’nın en işlek caddelerinden biri olan Arbat Caddesi’ne turistlerin ilgisi bir hayli fazla. Hediyelik eşya dükkanlarının yanında canlı müzik performansların renklendirdiği caddede çok sayıda mağaza, kafe ve restoran dışında sinema ve tiyatro salonuna rastlayabilirsin. Sadece yürüyüş yaparak bile büyük keyif alabileceğin Arbat Caddesi, günün her saati hareketli.

Bu enerji dolu caddede her an için bir gösteriye, canlı müzik performansına, ilginç bir şova denk gelebilirsin. Toplamda 1 km boyunca uzanan cadde, hem tarihî kimliği hem de sosyal yaşamdaki rolü ile sevilen bir nokta. Özellikle sevdiklerin için hediyelik eşya arayışındaysan Moskova şehir merkezindeki Arbat Caddesi’nde epeyce zaman geçirmelisin. Caddenin tarihi 1600’lü yıllara dek uzanıyor.

Arbat Caddesi ipuçları

♡ Rusya’nın ikonik hediyelik eşyası matruşkalar için Arbat Caddesi’ndeki dükkanlara girip uygun fiyatlı matruşkalar bulabilirsin. Moskova seyahatimde bu dükkanlardan birinde ise Mustafa Kemal Atatürk anısına yapılan hediyelik eşyalara rastladım. 

♡ Arbat Caddesi hem gündüz hem de akşamları oldukça hareketli oluyor. Burasını İstiklal Caddesi gibi düşünebilirsin. Puşkin’in evini de bu cadde üzerinde görmek şaşırtıcı bir detay olmuştu benim için. 

Konum Linki

Yazar Notu: Arbat Caddesi’ne geldiğinde burada Tolstoy ve Puşkin’in sık sık ziyaret ettiği kafeyi de görme şansı bulabilirsin.

12. Puşkin Müzesi

Puşkin Müzesi dış görünümü

Puşkin Müzesi, Rusların efsane yazarının çalışmalarına ve hayatına odaklanıyor. Bilindiği üzere Puşkin Rus edebiyatının kurucu isimlerinden biri olarak kabul görüyor. Bu nedenle Moskova’nın pek çok noktasında bu değerli isme duyulan saygıyı hissedebilirsin.

Tam adı Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi olan bu kültürel mekanda sadece Puşkin’in eserleri yok. Ayı zamanda Antik Mısır’dan günümüze dek pek çok yazarın eserleri, dev bir koleksiyon halinde ziyaretçilerle buluşuyor. 700 binin üzerinde eserin yer aldığı Puşkin Müzesi, tam olarak Volkhonka Caddesi’nde konumlanıyor. 2. Dünya Savaşı sırasında Bergama’dan çalınan Troya Hazinesi de burada yer alıyor. Kompleks formuna sahip olan müze beş ana bölümden meydana geliyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 400 RUB

Açık olduğu saatler

  • Her gün 11.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

13. Tretyakov Devlet Galerisi

Tretyakov Devlet Galerisi dış görünümü

Dünyaca ünlü eşsiz bir müze olarak kabul gören Tretyakov Devlet Galerisi, Rus ressamların yer aldığı en büyük resim koleksiyonu. Kıymetli bir hazine gibi görülen galeride hayırsever Rus tüccarların rolü bir hayli fazla. Bu tüccarlardan biri olan Pavel Tretyakov tarafından 1856 senesinde kurulan Tretyakov Devlet Galerisi’nde 250’den fazla sanatçının eseri yer alıyor. Toplamda 130 bin eserin ziyaretçilerle bir araya geldiği Tretyakov Devlet Galerisi’nde Viktor Vasnetsov, Andrey Rublev ya da İlya Repin gibi isimler öne çıkıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 500 RUB

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

14. Rusya Devlet Kütüphanesi

Rusya Devlet Kütüphanesi görünümü

Binlerce eseri ve özel koleksiyonları bir araya getiren Rus Devlet Kütüphanesi, Moskova’ya geldiğinde mutlaka ziyaret etmen gereken yerler arasında bulunuyor. Rusya’nın en seçkin kütüphaneleri içinde gösterilen bu devasa kültürel mekan, 1862 senesinden bu yana hizmet veriyor. Halka açık olan ve tümüyle ücretsiz şekilde ziyaret edilebilen kütüphanenin özel çalışma salonları da mevcut.

Sovyetler Dönemi’nde ismi Vladimir İlyiç Lenin SSCB Kütüphanesi  olarak geçen Rusya Devlet Kütüphanesi’nde 47 milyona yakın kitap ya da belge bulunuyor. Bu arada kütüphane girişinde büyük Rus yazar Dostoyevski’nin heykelini de görebilirsin. Kütüphanede toplamda 367 ayrı dilden eser bulmak mümkün. Kütüphane koleksiyonunun yaklaşık 35 bin tanesini Türkçe eserler oluşturuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Metroya bindikten sonra “Biblioteka Imeni Lenina” isimli durakta inmelisin. Kütüphane, metro durağına yürüme mesafesinde.

15. Moskova Metrosu

Moskova'da Komsomolskaya metro (Daire Hattı) salonu görünümü

Metro projeleri denildiği zaman dünyada akla gelen en önemli şehir, hiç kuşkusuz ki Moskova oluyor. Dünyanın en eski metro hatlarından birine sahip olan şehirde bugün itibarıyla müthiş bir metro ağından söz edebiliriz. Bunun temelleri 1935 senesinde açılan tarihî Moskova Metro’su diyebiliriz.

Dünyanın en bakımlı ve en verimli metro istasyonları içinde gösterilen Moskova Metrosu’nda 13 yeraltı hattı bulunuyor. Bu hatlarla beraber toplamda 206 adet istasyon Moskova’nın farklı yerlerine dağılıyor. Pek çok şehir için örnek niteliğindeki bu metro projesi, hem mimari tasarımı hem de tarihî kimliğiyle hayranlık uyandırıyor. Süslü avizelerin ve mermer sütunların renk kattığı metro istasyonu, adeta bir müze duygusu uyandırıyor. Bu nedenle Moskova Metrosu’nu sıradan bir ulaşım aracı olarak görmek yerine yeraltında konumlanan bir tür sanat galerisi olarak tanımlayabiliriz.

Moskova metrosu ipuçları

♡ Dünyaca ünlü Moskova metrosunda yolun oradan geçmiyorsa bile mutlaka en derin metro durağı olan Park Pobedy, yapımında on binden fazla insanın çalıştığı ve sarı tavanıyla ünlü Komsomolskaya, mozaiklerle süslü Belorusskaya, heykellerin yer aldığı Ploşçad Revolyutsi, balo salonunu andıran Mayakovskaya, virtaylarla süslü Novoslobodskaya istasyonlarına uğramalısın.

Konum Linki

16. Serçe Tepeleri

Serçe Tepeleri sonbahar görünümü

Moskova Devlet Üniversitesi’ne epey yakın bir konumda yer alan Serçe Tepeleri, bir tür gözetleme kulesi. Halkın kullanımına açık olan Serçe Tepeleri’nden ücretsiz şekilde yararlanabilirsin. Orijinal adı Vorobyovi Gori olan Serçe Tepeleri, Moskova’ya dair pek çok detayı fark etmeni sağlıyor.

1848 senesinden bu yana gözetleme kulesi şeklinde hizmet veren bu etkileyici yer, turistler kadar yöre halkının da uğrak mekanı. Serçe Tepeleri’ne çıktığında üniversitenin tüm alanı dışında Luzhniki Stadyumu’nu, Gorki Parkı’nı ve Neskuchny Bahçesi’ni çok net şekilde görebilirsin. Geçmişte Lenin Tepesi olarak adlandırılan bu yer, 220 metrelik bir yüksekliğe sahip.

Konum Linki

17. Darwin Müzesi

Darwin Müzesi dış görünümü

Sadece Rusya’nın değil aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük evrim müzelerinde yer alan Darwin Müzesi’nin kökenleri 1907 senesine dek uzanıyor. Dönemin başarılı biyologlarından Aleksandr Kots’un girişimleri ile oluşturulan müzede başlangıç aşamasında sadece doldurulmuş nadir hayvanlara yer verilir. Aradan geçen yıllarda Kots’un meslektaşlarının verdiği destekle beraber müze büyümeye başlar.

Darwin Müzesi’nde yaklaşık olarak 400 bin kadar parça bulunuyor. Nesli tükenmiş hayvanların multimedya teknolojileri ile özel olarak canlandırıldığı müze, sene boyunca okulları ve özel grupları da ağırlıyor. Eğitici yönüyle öne çıkan Darwin Müzesi, doğa bilimleri alanında tam anlamıyla referans bir yer. 1000 metrekarelik özel bir sergi alanı olan müzede hem kalıcı hem de geçici sergi eserlerini gözlemleyebilirsin. Müze bir yılda 50 civarında farklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 400 Ruble

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

İpucu: ENUYGUN’dan kolayca uçak bileti alabilir, dilediğin yeri uygun fiyatlarla keşfedebilirsin. Şimdi seyahatinin ilk adımı olan Moskova uçak bileti almak için tıkla.

18. Kolomenskoye Müzesi

Kolomenskoye parkındaki ahşap sarayı, Moskova

Geleneksel Rus mimarisine sahip olan Kolomenskoe Müzesi’ne ikinci Rus çarı Aleksey Mihayloviç Romanov’un yaşadığı yer ev sahipliği yapıyor. Çarlık Dönemi’ne ayna tutan bu değerli müze, ahşap bir sarayın içinde yer alıyor. Burada 1600’lü yıllardan kalan Vodovzvodnaya Kulesi başta olmak üzere pek çok değerli esere tanıklık edebilirsin.

Tam olarak Andropova Caddesi’nde konumlanan müze, toplamda 270 ayrı odaya sahip. Fakat bu odaların 24 tanesi ziyaret için uygun. Çar Birinci Aleksey’e özellikle avcılık merakından dolayı inşa edilen bu yerin iç mekanları, müze için büyük oranda restore edilmiş durumda. 1700’lü yıllarda bakımsız kalan ve adeta çürümeye yüz tutan mekan, günümüzde gerçekleşen düzenlemeler sayesinde eski cazibesini koruyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

19. Novodeviçi Mezarlığı (Nazım Hikmet’in Mezarı)

Boris Yeltsin'in mezarı, novodevichy mezarlığı

Türkiye’den giden ziyaretçilerin öncelik verdiği yerlerden biri olan Novodeviçi Mezarlığı’nın bizim için çok özel bir anlamı var. Zira Türk şiirinin usta ismi Nazım Hikmet’in kabri de burada yer alıyor. Novodeviçi Mezarlığı aslında ünlü bilim insanları, sanatçılar, düşünürler ve politikacılar için ayrılmış bir yer. 

3 Haziran 1963 senesinde Rusya’da yaşamını yitiren Nazım Hikmet, her sene sevenleri tarafından buradaki mezarında özel bir törenle anılıyor. “Mavi Gözlü Dev” olarak bilinen şair, hem ülkemizde hem de Rusya’da özel bir yere sahip. Çehov, Gogol, Bulgakov gibi isimlerin de yer aldığı Novodeviçi Mezarlığı, hafta boyunca ziyaret edilebiliyor.

Konum Linki

20. Kozmonotluk Anıt Müzesi

Kozmonotluk Anıt Müzesi'nin üstünde bir dikilitaş

Uzay temasına sahip müzede toplamda 85 bin kadar eser bulunuyor. Burada bulunan en önemli parçalardan biri hiç kuşkusuz ki Yuri Gagarin’in kullandığı orijinal uzay kapsülü. Nitekim bu kapsüle ziyaretçilerin yoğun bir ilgisi söz konusu. Aynı şekilde 1960’lı yıllardan kalan roket tahrik ünitesi de benzer şekilde ilgi görüyor.

Sovyet Dönemi’nden kalan uzay giysileri, o dönemki uzay çalışmalarında kullanılan SSCB bayrakları, çeşitli sputnik modelleri ve minyatür uzay gemileri, görebileceğin diğer materyalleri oluşturuyor. 1981 senesinde resmi açılışı yapılan Kozmonotluk Anıt Müzesi, yılda 300 bine yakın ziyaretçiyi ağırlıyor. 8 ayrı salona sahip olan bu ilginç müzede ufak bir sinema salonu da mevcut.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 300 RUB

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 10.00 ile 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

21. Tsaritsyno Museum-Reserve

Tsaritsyno Müze-Rezervi'ndeki Büyük Saray görünümü

Çarlık Dönemi’nden miras kalan Tsaritsyno Müze Rezervi ya da orijinal adıyla Tsaritsyno Museum-Reserve, Neo-Gotik bir mimari anlayışa sahip. Yıllardır ayakta duran bu etkileyici imparatorluk konutu, günümüzde bir müze olarak değerlendiriliyor.

Opera Binası, Sera Kompleksi, Harabe Kulesi, Müzik Çeşmesi, Figürlü Köprü, Üzüm Kapıları, müzede yer alan en ilginç nesneler arasında bulunuyor. Dolskaya Caddesi üzerindeki müze, bir dönemler Büyük Katerina’nın yazlık ikametgahı olarak değerlendirilmiş. Peyzajlı parklardan seralara, göletlerden çeşmelere pek çok bölümü içine alan bu müze kompleksi, toplamda 450 hektarlık bir alana yayılıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 700 RUB

Açık olduğu saatler

  • Her gün 06.00 ile 00.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

22. Rusya Fuar Merkezi

Rusya Fuar Merkezi görünümü

1930’ların başında aslında bir tarım fuarı oluşturmak amacıyla kurulan Rusya Fuar Merkezi, seneler içinde farklı amaçlarla değerlendirilir. Bugün artık bir tür açık hava müzesine dönüşen bu merkezde toplamda 400 civarında bina mevcut.

Eski SSCB topluluklarını temsil eden bazı yapılara da ev sahipliği yapan Rusya Fuar Merkezi, aynı zamanda heykellerle çevrili özel çeşmelerle dikkat çekiyor. Fuar merkezinin içindeki Moskvarium Akvaryumu da çocuklu ailelerin ilgi odağı olmayı başarıyor. Günümüzde çık hava tema parkı olarak işlev gören Rusya Fuar Merkezi’nde çok sayıda sergiye, etkinliğe, oyun ve spor alanına denk gelebilirsin.

Konum Linki

23. Zaryadye Parkı

 Zaryadye Parkı'nın doğası boyunca kiliselerin görünümü

Modern teknolojilerin geleneksel mimariyle birleştiği Zaryadye Parkı, doğal peyzaja uyumlu yapısıyla hayranlık uyandırıyor. Moskova’nın en yeni parkları arasında olan bu yer, aynı zamanda başkentin en büyük parkı durumunda. Times dergisinin Zaryadye Parkı’nı dünyada dinlenmek adına en iyi şehir parklarından biri olarak listelediğini belirtmeliyiz.

Parkın en etkileyici kısmı, Moskova Nehri’ne doğru uzanmakta olan yürüyüş köprüsü. Bu uzun köprüde yürürken temiz havanın ve manzaranın keyfini sürebilirsin. Tam olarak Varvarka Caddesi üzerindeki Zaryadye Parkı, 2017 senesinden bu yana hizmet veriyor. Bölge halkının dinlenme ihtiyacına yanıt veren park, toplamda 78 bin metrekarelik alana yayılıyor.

Konum Linki

24. Ostankino Kulesi

Ostankino televizyon kulesi VDNKh Park, şehrin göletine yansıması

Dünyanın en büyük kulelerinden biri olan Ostankino Kulesi, tam anlamıyla baş döndürücü bir yapıya sahip. Yerden yüksekliği 540 metreyi bulan kulenin 1967 senesinde inşa edildiği görülüyor. İnşa edildiği dönemde dünyanın en uzun kulesi ünvanını elinde bulunduran yapı, günümüzde ise 8’inci basamakta yer alıyor. Yabancı turistlerin gezi rotaları arasında bulunan Ostankino Kulesi’nde aynı zamanda 360 derece dönme özelliğine sahip harika bir kafe bulunuyor. Üstelik konumu ve bu harika özelliğine rağmen kafenin fiyatları oldukça makul.

Ostankino Kulesi’nde toplamda üç ayrı izleme alanı yer alıyor. Bu noktalar 85, 340 ve 337’inci metrelerde. 337’nci metrelik yükseklikte konumlanan izleme alanı diğer ikisinden farklı. Burada aynı zamanda yeri şeffaf şekilde görmene olanak tanıyan özel bir cam alan mevcut.

Konum Linki

Yazar Notu: Eğer yükseklik korkun varsa buraya çıkmamalısın. Bu arada 7 yaşından küçükler kuleye alınmıyor.

25. Moskova Planetaryumu

Moskova Planetaryumu görünümü

Rusya’nın ilk gözlemevleri arasında yer alan Moskova Planetaryumu, Moskova’nın tüm cazibesini gözler önüne seriyor. Aynı zamanda bir bilim ve eğitim merkezi olarak da geçen bu yerde astronomiden uzay bilimlerine, doğa bilimlerinden matematiğe kadar pek çok alana odaklanılıyor. İnteraktif bir sergi deneyimi sunan Lunarium Sergisi dışında 4D sinema bölümünü ve yer altı sergi salonunu mutlaka ziyaret etmelisin.

Üçüncü kattaki Yıldız Salonu, daha önce benzerine kolay kolay rastlayamayacağın tipte bir projektöre sahip. Sadovaya-Kudrinskaya Caddesi’ndeki müze, 1929 senesinden bu yana ziyaretleri kabul ediyor. Tarihinde sadece 17 sene kapalı kalan Moskova Planetaryumu, sergileri ve eğitim programları ile hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap ediyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 500 RUB

Açık olduğu saatler

  • Salı hariç 10.00 ile 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

26. Tverskaya Caddesi

Tverskaya Caddesi sabah görünümü

Bölgede aynı zamanda Gorki Caddesi adıyla da tanınan Tverskaya Caddesi, şehrin en işlek noktalarından biri. Özellikle alışveriş ve eğlence konusunda referans bir yer olan Tverskaya Caddesi, dünya çapında mağazalara, lük kafe ve restoranlara ev sahipliği yapıyor.

Geçmişi 1100’lü yıllara dek uzanan cadde; Hükümet Binası dışında Devlet Duması, Hotel National ve Savvinskoe Podvorye gini ikonik yapılara sahip. Yıllar geçse de popülerliğinden bir şey kaybetmeyen bu cadde, 1930’lu yıllarda baştan aşağı bir değişim yaşıyor. Günümüzde önemli bir Rus şehri olan Tver’e gitmek isteyenler bu caddeyi kullanıyor. Caddenin bir diğer önemli özelliği, Moskova özelinde elektrikli aydınlatmaya sahip ilk nokta olması.

Konum Linki

27. Moskova Hayvanat Bahçesi

Moskova hayvanat bahçesi havadan görünümü

Çocuklu ailelerin gözde mekânlarından olan Moskova Hayvanat Bahçesi, vahşi türlerin doğal ortamda yaşamlarını sürdürmesine olanak tanıyor. Rusya’nın en büyük hayvanat bahçesi olarak geçen bu yer, 10 binin üzerinde hayvan türüne ev sahipliği yapıyor.

Toplamda 332 hektarlık bir alana yayılan Moskova Hayvanat Bahçesi, tam olarak Bolshaya Gruzinskaya Caddesi üzerinde konumlanıyor. Kuruluşu 1864 senesine dayanan mekân, harika fotoğraflar çekebilmene olanak tanıyor. Moskova Hayvanat Bahçesi’nde toplamda 6 bin civarında hayvan yaşıyor. Özellikle Sibirya kaplanı, kar leoparı gibi soğuk iklimlerde görebileceğin hayvan türleri ilgini çekebilir.

Konum Linki

28. Soğuk Savaş Müzesi

Soğuk Savaş Müzesi açık havada gösterilen  araçlar

Moskova’da soğuk savaş dönemlerinde önemli olan bunkerler günümüzde “Soğuk Savaş Müzesi” adıyla cazip bir müzeye dönüştürülmüş. Yerin metrelerce altında konumlanan bu gizli bunker, yaklaşık 7 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Derinliği 65 metre civarında olan SSCB ordusu için sığınak olarak işlev görmüş.

Büyük ölçüde korunabilmiş olan sığınak, yapılan düzenlemelerle beraber harika bir müze olarak karşımıza çıkıyor. Soğuk Savaş Müzesi’nde sergi salonları, özel mühendislik sistemleri ve yemek odası gibi ilginç bölümler yer alıyor. Sergide o dönem kullanılan gaz maskeleri, radyolar, propaganda afişleri dikkat çekiyor. 8 yaşından ufak çocukların müzeye giriş yapmaları yasak.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 450 RUB

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 10.00 ile 22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

29. Zafer Parkı

Zafer Parkı'ndaki Anıt, Moskova

Sovyetleri Nazilere karşı elde ettiği zaferin anısına oluşturulan Zafer Parkı, aslında büyük bir anıt kompleksini de içinde barındırıyor. 9 Mayıs 1945 senesinde ilan edilen Zafer Günü, Rusya’da her sene düzenli olarak kutlanıyor. Zafer Parkı da bu kutlamalara ev sahipliği yapan önemli noktalardan biri.

Açılışı 1995 senesine tekabül eden Zafer Parkı, 400 günden fazla süren savaşın anılarını yaşatıyor. Parkın merkezinde yer alan 140 metrelik dikilitaş, savaş kahramanlarına duyulan saygıyı yansıtıyor. Parkta ayrıca farklı noktalara yayılmış 400’den fazla çeşme bulunuyor. Öte yandan bir cami, sinagog ve kilisenin varlığı, Rus halkının farklı inançlara olan saygısını öne çıkarıyor. Zafer Parkı’na uğramak için Teslimiyet Tepesi’ne doğru yönelmen gerekiyor.

Konum Linki

30. Moskvarium

Moskvarium dış görünümü

Moskova’nın en ilginç eğlence mekanlarından biri olan Moskvarium, devasa ve modern bir akvaryum alanı. Kızıl Meydan’ı olduğu merkeze yaklaşık 20 dakikalık sürüş mesafesinde yer alan Moskvarium, etkileşimli sergileri de bünyesinde barındırıyor. Moskvarium’u ziyaret eden şanslı kişiler, uygun saatlerde burada fok ve yunuslarla beraber yüzme şansı bulabiliyor.

Rusya Fuar Merkezi’ne yürüme mesafesindeki Moskvarium’da, hafta boyunca canlı şovlar organize ediliyor. Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük akvaryumlarından biri olarak geçen bu yer, toplamda üç katil balinaya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca timsah balıklarından yunuslara, vatozlardan beluga balinalarına pek çok hayvan türü burada ziyaretçilerle buluşuyor.

Konum Linki

Ülkenin birbirinden güzel diğer şehirlerini keşfetmek için en güzel Rusya şehirleri yazısına göz atabilirsin. 


zehraerdin
Zehra Erdin
126 Yazı
Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. İçerik üretimi, haber editörlüğü, metin yazarlığı ve kurumsal iletişim alanlarında çalıştı. Şimdi ise ENUYGUN'un içerik süreçlerinde yer alıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN