Kıbrıs, Akdeniz'in güneyinde yer alan bir ada ülkesi olmasından ötürü zengin bir mutfak kültürüne sahip. Kıbrıs tarihi boyunca pek çok farklı kültürden etkilenen Kıbrıs zamanla bu lezzetleri yerel halkın farklı yorumlarıyla Kıbrıs mutfağına kazandırmış. Kıbrıs’a yolun düşmese dahi birbirinden iştah açıcı bu tarifleri evde deneyebilirsin.

İçindekiler

1- Kıbrıs denildiğinde akla gelen ilk lezzet: Hellim peyniri

Hellim

Kıbrıs'ın meşhur peyniri hellim, keçi veya koyun sütünden yapılan tuzlu bir peynir. Özellikle kızartılarak servis edildiğinde enfes bir lezzete sahip. Hellim peyniri, Kıbrıs mutfağında salata, sandviç, hamburger, pide, börek ve mezelerde kullanılıyor.

Uçak Bileti

2- Şeftali kebabı

şeftali kebabı

Kıbrıs'ın bir diğer meşhur yemeği de şeftali kebabı. Şeftali kebabı kıyma, soğan, maydanoz ve baharatlarla hazırlanan bir köfte türü. Adını ise köfteye meyve tadı veren Kıbrıs şeftalisinden aldığı için diğer köftelerden farklı.

Şeftali kebabı genellikle şişe dizilerek mangalda pişirilir ve servis edilmeden önce yanında bir dilim şeftali ile ısıtılır. Şeftalinin lezzetinin köfteye daha da yoğun bir şekilde geçmesini sağlar.

Şeftali kebabı servis edilirken yanında salata, ekmek ve patates kızartması gibi garnitürler de sunulur. Şeftali kebabı Kıbrıs mutfağının en popüler yemeklerinden ve hem yerel halk hem de turistler tarafından sevilerek tüketiliyor.

3- Kıbrıs köftesi

Kıbrıs köftesi

Alışılagelmiş köfte tariflerinden farklı olarak köftenin kıyma harcına patates ya da ekmek eklendiği için farklı bir lezzet yakalıyor. Kıbrıs köftesi genellikle uzun, silindirik şekillerde hazırlanır ve mangalda pişirilir. Bazı tariflerde köftelerin üzerine domates veya biber dilimleri konulabilir.

4- Fırın kebabı

Fırın kebabı

İnce dilimlenmiş et, patates, soğan ve baharatlarla hazırlanır ve fırında pişirilir. Genellikle kuzu eti kullanılır. Kıbrıs fırın kebabı, yavru vatan mutfağının en popüler yemeklerinden biridir ve özellikle düğün, bayram gibi özel günlerde tercih edilir.

5- Fırın tava

Fırın tava

Genellikle kuzu eti kullanılarak hazırlanır. Et, genellikle kemiksiz kuzu butundan dilimlenir ve baharatlarla marine edilir. Ardından, et parçaları, patates, soğan, domates ve biber gibi sebzelerle birlikte bir fırın tepsisine yerleştirilir. Tüm malzemeler, lezzetli bir sosla birlikte karıştırılır ve fırında pişirilir.

Bayram, düğün gibi özel günlerde tercih edilen bir yemek. Yemeğin lezzetini artırmak için bazı tariflerde etin marine edildiği baharatlar arasında tarçın, karanfil, kekik ve kimyon yer alır.

6- Ay çiçeği dolması

Ay çiçeği dolması

Dolma yapımı için, taze ay çiçeği çiçekleri seçilir ve içindeki çiçek kısımları çıkarılır. İç malzemesi olarak, beyaz peynir, keçi peyniri, lor peyniri veya hellim gibi Kıbrıs'a özgü peynirler kullanılır.

Peynir, sarımsak, maydanoz, nane ve baharatlar gibi malzemelerle karıştırılır. Kıbrıs'ta, ay çiçeği dolması genellikle meze olarak servis ediliyor

7- Kleftiko

Kleftiko

Kleftiko'nun yapımında en önemli unsur, etin pişirilmesidir. Genellikle yavaş pişirme yöntemi kullanılarak, etin lezzeti ve yumuşaklığı korunur. Kleftiko'nun pişirme yöntemi, eski zamanlarda Kıbrıs'taki kaçakçıların kullandığı yöntemlere dayanır.

Kaçakçılar, avlanırken ateş yakmadan yemek pişirmek zorunda kalırlarmış. Kuzu etini, sebzelerle birlikte tencereye koyar ve daha sonra tencerenin ağzını yapraklar veya çamur ile kapatırlarmış. Böylece et uzun süre pişiyor ve lezzeti korunuyormuş.

8- Kolakas

Kolakas

Kolakas yani diğer adıyla gölevez Kuzey Kıbrıs’ta yazın en çok yapılan tencere yemeklerinden. Kerevizi ve patatesi anımsatan Kolakas, salçalı ve baharatlı bir sulu yemek olarak tüketiliyor.

9- Soğan bastı

Soğan bastı

Kıbrıs’a özgü lezzetlerden Soğan bastı aslında bir anlamda soğan dolması olarak da biliniyor. İç harcı hazırlamak için kıyma, pirinç, soğan, maydanoz, nane, karabiber ve tuz gibi malzemeler karıştırılır.

 Soğanlar hazırlanır ve içleri oyulur. İç harç, oyulmuş soğanların içine doldurulur ve üzeri kapak gibi kesilmiş soğan parçaları ile kapatılır. Hazırlanan soğanlar, yağda kızartılır ve servis edilir.

10- Semizotu salatası

Semizotu salatası

Kıbrıs bir ada ülkesi olmasından ötürü Yunan mutfağından da esintiler taşıyor. Taramosalata, balık yumurtası, limon suyu, ekmek kırıntıları, zeytinyağı, soğan ve sarımsak gibi malzemelerin karıştırılmasıyla hazırlanan bir meze. Genellikle ekmek, sebzeler veya cips gibi atıştırmalıklarla birlikte servis edilir.

11- Molehiya

Molehiya

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yetişen molehiya bitkisinden yapılan molehiya yemeği Kıbrıs’ta da oldukça popüler. "Molohiya" olarak da bilinen bu yemek, semizotu yapraklarının tavuk veya et suyu ile pişirilmesiyle tatlandırılır. Kıbrıs mutfağına özgü baharatlarla lezzetlendirilir ve genellikle pirinç veya bulgur pilavı ile servis edilir.

12- Purohi mantısı

Purohi mantısı

Kıbrıs’ta yaygın tüketilen Purohi mantısı bildiğimiz mantından farklı olarak kapatılma şekliyle öne çıkıyor. Kapatıldıktan sonra kenarlarına çatalla şekil veriliyor. İç harcında da yine geleneksel mantıdan farklı olarak lor peyniri kullanılıyor.

13- Hellimli zeytinli bidda

Hellimli gözleme olarak da bilinen bidda, Hellim peyniri, kavrulmuş ve çekilmiş susam tohumları ve baharatların bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Bidda ise ince bir hamurun içinde pişirilir ve genellikle üçgen şeklinde kesilir.

14- Zülbiye tatlısı

Kıbrıs zülbiyesi genellikle un, nişasta, kabartma tozu, süt, şeker ve yumurta kullanılarak hazırlanır. İçi boşaltılmış bir krem şanti torbasına benzer şekilde hamurdan yapılmış bir torba şeklinde sıkılır ve ardından kızgın yağda kızartılır.

 Daha sonra şerbetle tatlandırılır ve üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Kıbrıs'ta "zivania" adı verilen bir içkiyle servis edilir.

15- Kıbrıs tatlısı

Kıbrıs tatlısı

İrmik, süt, tereyağı ve vanilya karışımıyla elde edilen helvanın üzerine şerbet döküldükten sonra krem şanti ile kaplanıp üzerine Hindistan cevizi serpiştiriliyor. Hem şerbetli hem de sütlü tatlı severlerin ilgisini çekebilecek bir lezzet. Üzerine süsleme amaçlı çilek de konuluyor.

Sen de Kıbrıs'a özgü bu lezzetleri yerinde tatmak istersen tek yapman gereken tatil planını yapıp hemen bir Kıbrıs uçak bileti ayırtmak. 


bengisugunaydin
Bengisu Günaydın
143 Yazı
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Eğitim için İngiltere'ye giderek yeni keşiflere yelken açtı. Edebiyat ve seyahati birleştirdiği kariyeri boyunca pek çok roman çevirisi yaptı ve seyahat yazıları üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinde seyahat yazıları yazarak deneyimlerini paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN