Türkiye’nin en özel duraklarından Halfeti, gezginler için de benzersiz seyahat noktalarından biri konumunda. Saklı kent, kayıp kent gibi farklı isimlerle anılan Halfeti’nin geçmişi M.Ö 855 yılına kadar uzanıyor. Asurlular, Süryaniler, Bizanslılar, Romalılar, Ermeniler, Osmanlılar gibi birçok kültürün hüküm sürdüğü Halfeti, dünyada siyah gülün yetiştiği tek yer olma özelliği ile de değerli bir yer.

İşte keşif turlarınıza eklemeden geçmemeniz gereken Halfeti’de gezilecek yerler.

1. Eski Halfeti

Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'nde terk edilmiş eski şehir manzarası

Halfeti günümüzde eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sular altında kalmasıyla Halfeti’de yaşayan halkın Yeni Halfeti olarak adlandırılan yere yerleşmesinden sonra sular altında kalan Halfeti, Eski Halfeti olarak bölge konumuna geliyor. Birecik Barajı’nın yapılmasından sonra sular altında kalan ve batık şehir konumuna gelen Eski Halfeti ziyaretçilerine hem hüzünlü hem de etkileyici bir deneyim yaşatıyor.

Sadece Halfeti’de yetişen siyah gülü görebileceğinizi de unutmayın! Efsaneye göre Vartuhi adındaki genç kız Halfeti’nin en güzel kırmızı güllerini yetiştirir. Ve Fırat isimli bir gence aşık olur. Fakat bu genç nehrin karşı kıyısında yaşamaktadır. Birbirlerine aşık olan gençlere Vartuhi’nin babası karşı çıkar. Ve iki sevgili Fırat Nehri’nde intihar eder. Bu olaydan sonra Halfeti’deki tüm kırmızı güller siyah olur.

Eski Halfeti’yi tekne turu ile gezebilir ve batık kentin izlerini keşfedebilirsiniz.Halfeti’den bineceğiniz tekne gezisi yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Halfeti tekne turu ile Savaşan Köyü’nde mola veriyor ve tekrar Halfeti’ye dönüyor. Bu güzergah boyunca tarihi yerleri ve kalıntıları da görmek mümkün oluyor.

Tekne turu ücreti

  • 100 TL

Konum Linki

Yazar Notu: Eğer Halfeti’de karagül (siyah gül) görmek isterseniz buraya nisan-mayıs ya da kasım-aralık aylarında gitmelisiniz.

2. Rumkale

Gaziantep'ten tarihi Rumkale fotoğrafı

Rumkale Yusufeli’ne bağlı olsa da Halfeti’deyken görebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği bir konumda yer alan ve yüksek kayalarla örtülü bir tepe olan Rumkale sizi bir film setinde gibi hissettirecek çok özel bir yer. Halfeti’de yapacağınız tekne turlarıyla da görebileceğiniz Rumkale’nin tarihi de coğrafi şekli gibi çok özel.

Eski dönemde Ermeni Piskoposluğu’nun merkezi olmuş Rumkale, Asurlular döneminde Şitamrat ismi ile biliniyordu. Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşıyan Rumkale, Osmanlı egemenliğine geçmeden önce Memluklu Sultanı Melik el-Eşref tarafından yönetiliyordu. 1516 yılında yapılan Mercidabık Savaşı’ndan sonra Osmanlı hakimiyetine giren Rumkale’nin dini açıdan da özel bir konumu var. Rivayete göre Hz. İsa’nın havarilerinden Johannes Roma İmparatorluğu döneminde İncil’in nüshalarını burada çoğaltmış. Hristiyanlığın yayılmasında önemli bir rol oynayan Rumkale’de çoğaltılan İncil nüshalarının da buradan Beyrut’a götürüldüğü söylenir.

Rumkale ile ilgili tarih sayfalarında yer alan birçok rivayet yer alıyor. Onlardan biri de Aziz Nerses ile ilgili hikaye. Rumkale beyi Aziz Nerses’in yerine geçecek güzeller güzeli oğlu Nergis’in sudaki aksini görür. Suya yansıyan bu güzelliğe yakından tanık olmak ister. Sudaki aksine gittikçe yakınlaşır ve dengesini kaybederek suya düşer. Boğularak hayatını kaybettiği o yerde ise bir çiçek açar. Evet, tahmin ettiğinizi gibi nergis çiçeği…

Rumkale ile ilgili bir başka anlatı ise Hz. Ali ile ilgili. Buna göre Hz. Ali Rumkale’de kalmış ve kale Ali kalesi olarak adlandırılmış.

Rumkale’yi gezerken görecekleriniz arasında birçok kilise, hendek Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı yer alıyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

  • Tekne turu 100 TL

Konum Linki

Yazar Notu: Rumkale’de muhteşem bir gün batımı manzarası olduğunu belirtelim. Özellikle gün batımı saatlerinde tekne turu yapmanızı öneririz.

3. Halfeti Gerdanı

Halfeti ilçesinde asma köprüde oturan güzel genç kız

Fırat Nehri üzerinde yer alan Halfeti gerdanı, asma köprü olarak da biliniyor. Halfeti ile Başbostan mevkiini birbirine Halfeti gerdanı ahşap bir köprü olarak belediye tarafından yaptırılıyor. Tarihi bir köprü olmasa da Halfeti’nin panoramik manzarasına hakim olmak ve güzel fotoğraflar çekmek için görülecek yerler arasında yer alıyor.

Konum Linki

4. Aziz Nerses Kilisesi

Aziz Nerses Kilisesi görünümü

Rumkale’nin güneyinde yer alan, surlarla çevrili Aziz Nerses Kilisesi 12. yüzyıla ait. Aziz Nerses tarafından yaptırılan kilise çok sonraları Urfa İmadeddin Zengi tarafından alınmış. 1166-1173 tarihlerinde Ermeniler tarafından Katolikosluk olarak kullanılmış. Aziz Nerses Kilisesi’nin haç ve rumi süslemeleri ile aslan ve kartal betimlemeleri dikkat çekicidir. Aziz Nerses Kilisesi ayrıca cami olarak da kullanılmış yapılardan biridir.

Konum Linki

5. Barşavma Manastırı

Barşavma Manastırı görünümü

Rumkale tarafında kalenin kuzey kısmında yer alan Barşavma Manastırı, 13. yüzyılda yapılıyor. Yakubi azizi Barşavma’nın kendi adına yaptırdığı manastırın orijinal hali günümüze kadar gelmese de bazı bölümler ayakta kalmış.

Konum Linki

6. Savaşan Köyü

Savaşan Köyü nehirden görünümü

Halfeti’nin en özel duraklarından biri olan Savaşan Köyü bir batık kent. Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 2013 yılında "Sakin Şehir" olarak seçilen Savaşan Köyü’nün büyük bir kısmı sular altında kalmış. Birecik Barajı’nın yapılmasının ardından bir batık kent halini alan Savaşan Köyü’nün sular altında kalan camisi ve su üstünde duran minaresi gören herkesi etkiliyor. Savaşan Köyü’nün güney kıyısında ise onlarca kaya yapısı bulunuyor. Bu kaya yapılarının içinde kilise gibi yapılar yer alıyor.

Tekne turları ile caminin oldukça yakınından geçerek bu etkileyici manzaraya tanık olmak mümkün oluyor. Sular altındaki Savaşan Köyü’nde çay kahve içebileceğiniz mekanlar da yer alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Tekne ile batık caminin hemen yanında yer alan Yunus Dayı’nın yerine gidip çay içmenizi öneririz.

7. Ulu Camii

Ulu Camii dış görünümü

Sular altında kalan görüntüsüyle benzersiz bir görüntü oluşturan Ulu Camii’nin yapım tarihi 1804-1807 yılları arası. Bir kısmı sular altında kalsa da yapıyı dışarıdan görebilmek mümkün.

Konum Linki

Yazar Notu: Caminin içi gezilmiyor ve ibadet yapılmıyor.

8. Rumkale Cam Teras

Rumkale’yi izleyebileceğiniz harika yerlerden biri de Rumkale cam teras oluyor. 150 metre yükseklikteki cam teras Fırat Nehri ile Rumkale manzarasıyla büyüleyici bir durak. Burada harika manzaraya şahit olurken restoran bölümünde bir şeyler yeme içme imkanınız da bulunuyor.

Giriş ücreti

  • 10 TL

Ziyaret saati

Haftanın her günü 08.00-20.00 arası açık.

Konum Linki

Yazar Notu:Cam terasa araç ile de ulaşım mümkün. Yolların kısmen engebeli olduğunu belirtelim. Terasın ücretli otoparkı da mevcut.


ipekincir
İpek İncir
585 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN