Birbirinden renkli masal seansları, çocukların hayal dünyasına hitap eden etkinlikleri ve zengin atölye çalışmalarıyla Eskişehir Masal Şatosu, özellikle çocuklu aileler için hem eğlenceli hem de öğretici bir yer.

Şehir merkezine yakın mesafedeki Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı’nda yer alan Masal Şatosu, çocuklara ve ailelerine yoğun ve bir o kadar da verimli bir etkinlik programı vadediyor. Gizemli Yolculuk, Masal Tüneli, Efsaneler Diyarı gibi popüler bölümlerden meydana gelen Eskişehir Masal Şatosu’na dair merak edilenleri bu içerikte bir araya getirdik!

Eskişehir Masal Şatosu hakkında genel bilgiler

Eskişehir Masal Şatosu görünümü

Eskişehir'in en dikkat çekici yapılarından biri olan Masal Şatosu, 9 Mart 2014 yılından bu yana hem bölge halkına hem de şehre dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor. Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı’nın adeta yıldızı olarak öne çıkan Masal Şatosu, özellikle de çocukların hayal dünyalarını zenginleştirmeyi ve kültürel mirası pekiştirmeyi amaçlıyor. Bu eğlenceli ve öğretici alanda toplamda farklı boyutlara sahip 26 kule bulunuyor. Kulelerin 8 tanesi “büyük kule” olarak adlandırılıyor.

Ülkemizin farklı şehirlerinde yer alan kulelerden esinlenerek tasarlanan kuleler, bir araya gelerek şatonun temel tasarımını meydana getiriyor. Şatoda büyük oranda çocuklara yönelik aktiviteler ve etkinlikler düzenleniyor. Efsaneler Diyarı, Gizemli Yolculuk ve Masal Tüneli başta olmak üzere farklı bölümlerden meydana gelen Eskişehir Masal Şatosu’nda Türk masal kahramanlarına ait figürlerle karşılaşabilirsin. Örneğin Dede Korkut, Nasreddin Hoca ve Keloğlan gibi efsaneleşmiş masal karakterleri, burada yaratıcı ve interaktif bir şekilde kullanılıyor.

Çocuklara bilim, edebiyat, astronomi, denizcilik, mimari gibi alanları eğlenceli yöntemlerle sevdiren Eskişehir Masal Şatosu, “Her Şey Çocuklar için” sloganına sahip. Burada “Bir Varmış Bir Yokmuş, Masal Masal İçinde, Gizemli Yolculuk” isimli üç ayrı masal seansı bulunuyor. Ayrıca Masal Şatosu Sahnesi’nde sene boyunca çok sayıda sergi, söyleşi ve atölye organize ediliyor. Her sene 18 Mart Dünya Masal Anlatma Günü, burada müthiş bir şölen havasında kutlanıyor.

Eskişehir Masal Şatosu nerede?

Eskişehir Masal Şatosu genel görünümü

Eskişehir Masal Şatosu, Tepebaşı ilçesinde yer alıyor. Doğrudan Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı'nın bir parçası olarak tasarlanan bu yer, mimari detayları kadar kolay konumuyla da cazip bir yer olmayı başarıyor. Merkeze yaklaşık 10 km uzaklıkta olan Eskişehir Masal Şatosu’nun; tam olarak Ulusal Egemenlik Bulvarı üzerinde konumlandığı görülüyor.

Konum Linki

Eskişehir Masal Şatosu’na nasıl gidilir?

Eskişehir Masal Şatosu çizgi karakterler kostümlü insanlar

Eskişehir Masal Şatosu’na eğer özel aracınla geliyorsan önce şehir merkezinde yer alan D200 Karayolu’na ve sonrasında Ulusal Egemenlik Bulvarı’na dahil olman gerekiyor. Buradan yapacağın yaklaşık 15 dakikalık bir yolculuk, seni Eskişehir Masal Şatosu’na ulaştırıyor. Eskişehir Masal Şatosu’nda özel araçlar için ücretsiz pek çok otopark alanı mevcut. Fakat hafta sonlarında yer bulmak görece biraz daha zor olabiliyor.

Bu büyüleyici mekâna eğer doğrudan otobüsle gelmek istersen toplamda 3 ayrı hattı değerlendirebilirsin. K11, M4, S0, S11, S17 numaralı otobüslerden birine binmen durumunda parkın olduğu noktaya pratik şekilde ulaşabilirsin.

Eğer tramvay seçeneğiyle buraya gelmek istersen, otogar ya da şehir merkezi tarafından gelen hatları kullanmalısın. Batıkent durağında indikten sonra çok kısa bir otobüs yolculuğuyla Eskişehir Masal Şatosu’na ulaşman mümkün.

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

Eskişehir Masal Şatosu giriş ve ziyaret bilgileri

Eskişehir Masal Şatosu iç görünümü

Eskişehir Masal Şatosu’nu sene boyunca ziyaret etmek mümkün. Genellikle resmi tatillerde ya da özel günlerde ziyaret saatlerinde ufak değişiklikler olabiliyor. Bu nedenle ziyaret öncesinde güncel giriş bilgisini teyit etmende yarar var.

Öte yandan Eskişehir Masal Şatosu yaz ve kış aylarında ziyaret saatlerini esnetebiliyor. Burada bireysel turlar haricinde rehberli turlara da olanak tanınıyor. Bu popüler destinasyonun 2025 yılı özelinde güncel giriş ve ziyaret bilgileri şu şekilde:

Giriş ücreti

  • Kişi başı 90 TL

  • Öğrenci 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 10.00 ile 17.15 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Eskişehir Masal Şatosu’nda gezilecek yerler

Eskişehir Masal Şatosu, çocukların algı ve dünyalarına hitap etmeyi başaran bölümlere sahip. Bu bölümler özel rehberli turlar eşliğinde ya da bireysel olarak keşfedilebiliyor. Yaratıcı drama teknikleri ile çocukları kendilerini tanımalarına ya da ifade etmelerine olanak tanıyan bu Masal Şatosu, toplamda 3 temel bölüme ayrılıyor.

Bu bölümlerin her biri de kendi içinde özel odalara sahip. Tüm bölümlerde interaktif çalışmaların öne çıktığı bu popüler mekanda çocuklar, pek çok yeni bilgiyi eğlenerek öğrenebiliyor. Eskişehir Masal Şatosu’nda yer alan bu üç büyük bölüme daha yakından bakalım.

1. Efsaneler Diyarı

Efsaneler Diyarı görünümü

Masal Şatosu’nun en sevilen konseptlerinden biri olan Efsaneler Diyarı, her adımında çocukları şaşırtmayı başarıyor. Ziyaretçilerin favori bölümleri arasında olan bu yer, genel olarak Selçuklu’nun mimari anlayışından ilham alıyor. Efsaneler Diyarı; "Bir Varmış Bir Yokmuş" ve "Masal Masal İçinde" isimli iki ayrı anlatım seansına sahip.

Masal Şatosu’na geldiğinde bu masalların seans saatlerini giriş bölümünden öğrenebilirsin. Fakat seanslar arasında uzun aralar olmadığı için ziyaretçiler zaten uzun bir süre beklemek zorunda kalmıyor. Nasreddin Hoca ve Dede Korkut gibi efsane isimlerin animatronik olarak ifade edilen robotlarını burada inceleyebilirsin. Bu arada Kral Midas’ın efsane hikâyesi de Efsaneler Diyarı alanında mapping tekniğiyle aktarılıyor. 

Yazar Notu: Buraya dahil olmak adına özel bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Her bir turda içeriye en fazla 25 kişi alınıyor.

2. Gizemli Yolculuk

Gizemli Yolculuk uyuyan güzel görünümü

Eskişehir Masal Şatosu’nun bir diğer bölümü olan Gizemli Yolculuk, kendine has konseptiyle adının hakkını fazlasıyla veriyor. Bu bölüm sadece 6-11 yaş aralığındaki çocuklar için ayrılmış durumda. Gizemli Yolculuk bölümünde temel amaç, buraya dahil olan çocuklara hikaye anlatıcılığını sevdirmek ve bu sürece onları da ortak etmek. Dolayısıyla ilgili bölümde tam olarak interaktif bir yaklaşımdan söz etmek mümkün.

Masal kahramanlarının kurgu neticesinde yerleştirildiği alan, çocukları yaratıcı bir sürece ortak ediyor. Gizemli Yolculuk seni Oz Büyücüsü, Kurbağa Prens, Uyuyan Güzel gibi dünyaca bilinen masal kahramanları ile tanıştırıyor. İnteraktif çocuk tiyatro oyunlarına da yer verilen bölümde her çocuğun yanına tek bir yetişkin katılabiliyor. Burada da katılım, tıpkı Efsaneler Diyarı bölümünde olduğu gibi 25 kişi ile sınırlı.

3. Masal Tüneli

Eskişehir Masal Şatosu’nun bu bölümünde ise ağırlıklı olarak dünya masallarına odaklanılıyor. Ayrıca Masal Şatosu’na dair pek çok bilginin sunulduğu animasyon filmler de Masal Tüneli alanında izlenebiliyor. Animasyon filmlerde genellikle şatonun kule bölümleri inceleniyor. Resim-masal eşleştirme oyunları sayesinde çocuklar, dünya masallarını eğlenerek öğrenme şansı buluyor. Bu arada oldukça aktif bir kulüp olan Çocuk Kulübü de burada yer alıyor.

Masal Tüneli, öte yandan Masal Şatosu Sahnesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Sene boyunca Masal Tüneli kısmında periyodik şekilde sanat ve drama atölyeleri dışında felsefe atölyeleri, yaratıcı okuma atölyeleri ve konserler düzenleniyor.

Yazar Notu: Turu bitirdiğinde seyir teraslarına çıkarak Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı'nın muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilirsin. Burada aynı zamanda kitap ve hediyelik eşya mağazası da bulunuyor.

Eskişehir’de çocuklarla gezilecek yerler arasında daha birçok durak var. Keşfetmek için hazırladığımız linke tıklayabilirsin.  


zehraerdin
Zehra Erdin
169 Yazı
Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. İçerik üretimi, haber editörlüğü, metin yazarlığı ve kurumsal iletişim alanlarında çalıştı. Şimdi ise ENUYGUN'un içerik süreçlerinde yer alıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN