Hepimiz biliriz ki biz Türkler yemeye-içmeye düşkün bir milletiz. Soframız geniş; misafirimiz çoktur. Elimiz de boldur hani. Yemeyi de yedirmeyi de severiz. Hatta Anadolu'da birinin evinde yiyip içmemek ayıp sayılır. Yalnızca hasım olanlar birbirinin sofrasına oturmaz çünkü. Bereket, hoşgörü, birlik-beraberlik; sofra ve yemek, karın doyurmaktan çok daha fazlasıdır bizim için. Biz de oturduk en büyük şehirlerimizi kapsayan bir lezzet haritası çıkardık; nerede ne yenir baktık. İşte canım yurdumuzun, insanları aynı sofrada buluşturan eşsiz tatları ve lezzet durakları.
Adana deyince hemen hepimizin aklına Adana kebap geliyor değil mi? Yanında da şalgam suyu. Adana'da yöreye özgü bu lezzeti en iyi yapan yer ise kuşkusuz Yüzevler Kebapçısı. Daha esnaf işi bir yer olsun diyorsanız Kazancılar Çarşısı'ndaki Asmaaltı Kebapçısı iyidir. Kebabın üstüne bir de cevizli karakuş tatlısı sipariş edin. Pişman olmayacaksınız.
Ülkemizin başkentine yolunuz düşerse Ankara tavası ve Beypazarı baklavasını yemeden dönmeyin. Bu lezzetleri en iyi yapan adres ise tüm Ankaralıların çok iyi bildiği Tavacı Recep Usta. Burası pek çok bürokrat ve milletvekilinin de yemek için tercih ettiği bir yer ama korkmayın fiyatlar uçuk değil.
Antakya'ya giderseniz hiç öyle nerede ne yiyeceğim diye düşünmeyin. Menü belli; tepsi (sini) kebabı veya kağıt kebabı, üzerine de mis gibi künefe. Bu lezzetlerin tabelasız, reklamsız ama vazgeçilmez mekanı ise Pöç Kasabı. Antakya, Uzunçarşı'da kime sorsanız gösterirler. Kebap sevmeyene bile yedirtecek bir yer burası. O kadar iyi.
Antalya dendi mi akla tahinli piyaz gelir. Şehirde bu orijinal lezzeti yapan pek çok mekan var. Ama içlerinde en iyisi, gurmelerin dahi uğrak yeri olan Muratpaşa'daki Şişçi İbo. Üzerine bir de tahinli cevizli kabak tatlısı söyleyin. Börek sevenleri ise Sinanpaşa'daki Börekçi Tevfik'e alalım. Daha iyisini evinizde bile yemediniz. O kadar iddialı.
Aydın'da hem etli hem de zeytinyağlı pek çok lezzeti bir arada bulabilirsiniz. Ama biz, kararsızların işini kolaylaştıralım ve etli Aydın güvecini listenin başına alalım. Yanına bir de Ege'ye özgü bir lezzet olan keşkek söyleyin. Merkezdeki Meşhur Kebapçı Hacıoğulları doğru adres. Yörenin meşhur lezzetlerinden olan Çine köftenin ise en güzelini, Çine'deki Köfteci Dede'de yiyebilirsiniz.
Ege'yle Marmara mutfağının güzel bir karışımı olan Balıkesir mutfağında keşkek, düğün çorbası, saçaklı mantı gibi tanıdık pek çok lezzet var. Ama daha özel bir lezzet olan ve oğlak etiyle yapılan sura bir başka. Restoranlarda pek bulamayacağınız bir yemek olan sura, genelde düğünlerde ve bayram gibi özel günlerde yapılıyor. Üzerine de peynirin en tatlı hali olan höşmerimi de unutmuyoruz tabii.
Hadi biz söylemeyelim siz tahmin edin. Evet; iskender! Her yerde en hakiki iskender diye reklam yaptıklarına bakmayın. İskenderin hasını memleketinde ve elbette Atatürk Caddesi'ndeki Kebapçı İskender'de yemelisiniz. Ardından Uludağ'dan toplanan kestanelerle yapılan kestane tatlısını da söyleyip lezzet şölenini tamamlayın.
Medeniyetler beşiği Diyarbakır'a gidip de cartlak kebabı yemeden dönersek ayıp olur. Merkezdeki Öz Selim Amca'nın Sofrası yerel halkın da tercih ettiği bir adres. Yöreye özgü meşhur burma kadayıfı ise Levent Usta veya Sıtkı Usta'nın yerinde afiyetle yiyebilirsiniz.
Yalnızca ülkemiz sınırları içinde değil, dünyaca meşhur bir mutfağa sahip olan Gaziantep'te ne yiyeceğinizi şaşırıyorsunuz. Patlıcan kebabı, Antep usulü sarımsaklı lahmacun, içli köfte, beyran çorbası, ezmeli tike kebabı meşhur lezzerlerden bazıları. Bu yemeklerin en güzelini yiyeceğiniz adresler ise Halil Usta ve Üçler Kebap. Tatlı durağınız ise artık tüm Türkiye'de meşhur olan Zeki İnan.
İzmir denince akla hemen boyoz ve kumru geliyor değil mi? İşte size bu iki lezzet için iki sağlam adres. İzmirliler boyozu Kıbrıs Şehitleri'ndeki Dostlar Fırını'nda, kumruyu da Kumrucu Şevki'de yer. Ben ille et yiyeceğim diyenleri ise Topçu Çöp Şiş'e alalım.
Şehrin en meşhur lezzetleri ciğerli kavurma ve yahni. İzmitliler kırmızı ete düşkünler belli ki. Eğer siz de et seviyorsanız adresiniz merkezde, Demokrasi Bulvarı'nda bulunan Özsar Kasap. Tatlı olarak ise höşmerim sipariş edebilirsiniz.
Bu yörenin lezzetlerini ne kadar tanıyorsunuz bilmem ama eğer sakatat yemeyi seviyorsanız Maraş paçası içmeden şehirden ayrılmayın derim. Üzerine ciğer tava ve meşhur Maraş dondurma. Bunlar için lezzet rotası ise şöyle: Önce Küçük Ev Paça ve Çorba Salonu, ardından Ciğerci Bahtiyar Usta ve dondurma içinse Yaşar Pastanesi.
Mantıya adını vermiş olan şehirde, Kayseri'de, bu yemeği nerede yerseniz yiyin hüsrana uğramayacaksınız ancak en iyisini sorarsanız kentin en popüler noktası olan Talas'taki Konak Restaurant'a gidin deriz. Kayseri'ye gitmişken dünyaca ünlü sucuk ve pastırmalarından almadan dönmeyin.
Konya'nın meşhur lezzeti fırın kebabının en lezzetlisini, yerel halkın da müdavimi olduğu merkezdeki Hacı Şükrü'de yersiniz. Yine yöreye özgü tirit yiyeceğim derseniz adres belli; Tiritçi Mithat. Öğlenleri sıra beklemeyi göze almalısınız; o kadar dolu. Üzerine de mutlaka sarfanla yapılan zerde yiyin. Bizden söylemesi.
Şehrin adını almış Manisa kebabı, yörenin en meşhur yemeği. En güzelini yemek içinse doğru Sinema Park Caddesi'ndeki Manisaspor Kebapçısı'na gidin. Sağlam bir ziyafetin ardından kendinize bir de Manisa'ya özgü mantar tatlısı söyleyin. Bu tat damağınızda kalacak.
Etin en güzel ve belki de en hafif hali diyebileceğimiz tantuninin şehri olan Mersin'de bu lezzeti en iyi yapan yer, şehrin pek çok noktasında da şubesi bulunan Yaprak Tantuni. Mersin'e özgü tatlılardan kerebiç ve cezeryeyi ise hemen her tatlıcıda yiyebilirsiniz.
Karadeniz mutfağına özgü pek çok lezzeti bulabileceğiniz Samsun'da etli pidenin en iyisini Gülhan Restaurant'ta, et döneri ise merkezdeki Samsun Lokantası'nda yiyebilirsiniz. Bu ziyafetin üzerine bir de fındıklı baklava söylediniz mi, değmeyin keyfinize!
Antep gibi Urfa da, Suriye mutfağından oldukça etkilenmiş bir şehir. Yöreye özgü lezzetlerin hangisinden başlayalım bilmiyoruz; Urfa kebabı, lahmacun, çiğ köfte. Saymakla bitmez. Bu yemeklerin en lezzetlisi için Gülizar Konukevi'ne gidin. Urfa'ya özgü şıllık tatlısının en güzelini ise merkezdeki Doğanay Pastanesi'nde yiyebilirsiniz.
Van deyince aklımıza hemen kahvaltı geliyor. Bu güzel şehir binbir çeşit doğal lezzeti barındıran köy kahvaltısıyla ünlü. Şehirde bu kahvaltıyı en iyi sunan yer ise merkezdeki Sütçü Kenan. Van'a kadar gitmişken gölden tutulan balıklarla yapılan tandırı yemeden dönmeyin.