Her yıl ülkemizden çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Almanya, bordo pasaportlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Schengen vizesi talep ediyor. Almanya vize başvurusu, yetkili kuruluş iDATA tarafından alınıp Almanya İstanbul Başkonsolosluğu, Almanya Ankara Büyükelçiliği veya Almanya İzmir Konsolosluğu’nu tarafından değerlendiriliyor. Almanya vizesi nasıl alınır, gerekli belgeler neler gibi aklındaki tüm soruların cevabı bu yazıda seni bekliyor. 

Önemli not: Vize başvurusu ile ilgili detaylı bilgiler için Almanya Konsolosluğu resmî web sitesini ziyaret edebilirsin. 

Almanya vize başvurusu nasıl yapılır?

almanya vize başvuru yapan kadın

Almanya seyahati için T.C. vatandaşlarının Avrupa’nın genelinde en yaygın vize çeşitlerinden olan Schengen vizesi alma zorunluluğu bulunuyor. Almanya için vize başvurusu ile ilgili süreç şu şekilde. 

  • Almanya seyahati için Schengen vizesi alman gerekiyor. Vize işlemleri Almanya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen iDATA tarafından yapılıyor. Bu nedenle ilk olarak iDATA’dan randevu almalısın. 

  • Randevu tarihi ve saatinde mutlaka başvuru merkezinde olmalısın. Randevunu kaçırma durumunda yeniden bir randevu talebi oluşturman gerekiyor. Bu da geç kalmana sebep olabilir.

  • Randevuya giderken istenen belgeleri eksiksiz bir biçimde götürmelisin.

  • Belgeleri eksiksiz bir biçimde teslim etmek için ise öncelikle alacağın vize türünü seçmeli, sonrasında o vize için istenen belgeleri tamamlamalısın.

  • Pasaportunun en az iki sayfasının boş olması, pasaportunun ve önceki vizelerinin tüm kopyalarının ise uçuş tarihinden önce ez az 3 ay geçerli olması gerekiyor.

  • 10 yıldan daha eski bir pasaporta sahipsen Almanya’ya seyahat edemezsin.

Almanya vizesi için nereye başvuru yapılmalı?

Gülümseyen elçilik çalışanı ofisteki kadına vize başvuru formu veriyor

Almanya vizesi için yetkili kuruluş iDATA. iDATA hem kısa hem de uzun süreli vize başvurularını kabul eder. Almanya’ya kısa süreli vize başvurularını, vize danışma merkezleri veya turizm acenteleri aracılığıyla ya da bireysel olarak yapabilirsin.  

Uzun süreli vize başvurularının ise Almanya Konsolosluk ya da Büyükelçiliklerine şahsen yapılması gerekiyor. Vize merkezleri başvuru sahiplerini yaşadığı şehre göre değişkenlik gösteren Büyükelçilik ya da Başkonsolosluğa yönlendiriyor. Vize harç ücretinin başvuru işlemlerinden önce yatırılması gerektiğini hatırlatalım.

Almanya vize türleri nelerdir?

almanya vizesi görünümü

Seyahatin amacına ve süresine bağlı olarak vize türleri de değişkenlik gösteriyor. İşte seyahat amacına ve süresine göre tercih edebileceğin Almanya vize türleri. 

  • Almanya turistik vize: En fazla başvurulan vize tipi turistik vize. Bu vize isminden de anlaşılacağı üzere Almanya’ya tatil, turistik gezi, eğlence amacıyla ziyaret edecek ve 90 günden az süreli konaklayacakların alması gereken vize türü. 

  • Almanya ticari vize: Ticari faaliyetlerde bulunanların alması gereken vize türü. İş seyahati ya da fuar ziyareti için bu vizeye başvurulması gerekiyor.

  • Almanya aile, arkadaş, akraba ziyareti vizesi: Almanya’ya arkadaş, aile, akraba ziyaretine gidenlerin alabileceği vize türü. Bu vize türünde kişi ülkede en fazla 90 gün konaklayabilir ve başvuru yapabilmek için aile, akraba ya da arkadaşının davetiye göndermesi koşulu bulunuyor.

  • Almanya transit vize: Farklı bir ülkeye giderken Almanya üzerinden aktarma yapılması durumunda alınması gereken vize türü.

  • Almanya kısa süreli öğrenim ve staj vizesi: Eğitim ya da staj amacıyla Almanya’ya giden ve 90 günden az kalacakların başvurabileceği vize türü

  • Almanya dil okulu vizesi: Bu vize türüne Almanya’da 90 günden uzun eğitim süresi bulunanlar başvurmalı. Eğer eğitim süresi 90 günden kısa sürüyor ise kişinin Schengen vizesine başvurması yeterli.

  • Aile birleşimi vizesi: Türkiye’de yaşayan T.C. vatandaşlarının Almanya’da yaşayan ailelerin yanına yerleşmesi ya da Almanya’da yaşayan kişinin Türkiye’de yaşayan 18 yaşının altındaki çocuğunu yanına almak için başvurması gereken vize türü.

  • Almanya çalışma vizesi: Almanya’da çalışmak isteyenlerin başvurması gereken vize türü. Bu vize türü için detaylı bilgiye Almanya çalışma vizesi yazımızdan kolayca ulaşabilirsin.

  • Almanya kültürel ve sportif faaliyet vize türü: Almanya’da gerçekleşecek olan herhangi bir sportif ve kültürel faaliyetlere katılım için alınması gereken vize. Bu vize türünde de bu tür faaliyetler amacıyla gidilmesinin yanı sıra konaklama süresinin 90 günü aşmaması koşulu bulunur.

  • Almanya uzun süreli vize: D tipi vize olarak da bilinen uzun süreli vize, Erasmus vizesi, Aile birleşimi vizesi ve Çalışma vizesinin da dahil olduğu vize türü. Bu vize Almanya’da 90 günden uzun süre kalacak kişiler tarafından alınır ve ikamet amacıyla veriliyor. Bu nedenle vize başvuru merkezlerinden alınan bir vize türü değil. Başvuruların direkt olarak Almanya Konsolosluğu’na yapılması gerekiyor. 

  • Almanya kısa süreli vize: C tipi vize olarak da bilinen Almanya kısa süreli vize, esasında ziyaretin 90 günü aşmadığı tüm vize türleri. Bu vize türü içinde turistik vize, aile ziyareti vizesi ve ticari vize yer alıyor.

İpucu: ENUYGUN’dan kolayca uçak bileti alabilir, dilediğin yeri uygun fiyatlarla keşfedebilirsin. Şimdi seyahatinin ilk adımı olan uçak bileti almak için tıkla.

Sürücü yaşı:

2024 Almanya vize ücreti ne kadar?

vize ücreti pasaport altında euro banknotları

Almanya vize ücreti 11 Haziran 2024 tarihinde 90 euro olarak güncellendi. Ayrıca iDATA Almanya vize işlemleri için 6772 TL ek ücret alıyor. Buna ek olarak SMS bildirimi, kargo, çıktı gibi hizmetler için de ekstra ücret talep edebiliyor. Başvuru öncesi ücretler konusunda iDATA ile iletişime geçmeni öneriyoruz.

Almanya turistik vize başvurusu için istenen belgeler

almanya vizesi görünümü

Vize başvurusu yaparken en dikkat edilmesi gereken adımlardan biri doğru ve eksiksiz belge teslim etmek oluyor. Almanya vize başvurusu için gerekli belgeler şu şekilde. 

  • Almanya vize başvuru formu

  • 10 yıldan eski olmayan, en az 2 sayfası boş olan ve en az 6 ay geçerliliğe sahip pasaport

  • Eski pasaport ve vizeler

  • Kimlik fotokopisi

  • Vize harcı

  • 2 adet biyometrik fotoğraf

  • Son 3 aya ait banka hesap dökümü

  • Son 3 aya ait kaşeli ve imzalı maaş bordrosu

  • Varsa son 3 aya ait emekli maaşı ödemelerini gösteren belge

  • Barkodlu SGK işe giriş bildirgesi

  • Barkodlu SGK hizmet dökümü

  • Seyahat sağlık sigortası

  • Şirket antetli kağıdına yazılı, seyahat amacı ve gidiş-dönüş tarihlerini belirten kaşeli ve ıslak imzalı dilekçe

  • Varsa tapu, kira kontratı, araç ruhsatı ve kredi kartı fotokopileri

  • Konaklama bilgileri

  • Gidiş - dönüş uçak biletleri

Yazar Notu: Yukarıdaki belgeler Almanya turistik vize için geçerli. Vize türüne istenen belgeler farklılık gösterebilir.

Almanya vizesi kaç günde sonuçlanır?

Alman Pasaportu ve dünya haritasında bir uçak

Normal şartlarda vize başvuruları başvuru işlemleri yapıldıktan sonra kısa süreli vize başvuruları en erken 7 en geç 15 gün içinde sonuçlanıyor. Bu süre resmî tatillere bağlı olarak değişebilir. 

Vizemin çıktığını nasıl öğrenebilirim?

pasaportu teslim alan kişi

Almanya vizesi ile ilgili merak edilenleri cevapladık. Peki vizenin çıkıp çıkmadığını nasıl anlayacaksın? Başvuru yaptıktan sonra değerlendirme sürecinin ardından iDATA, pasaportunun merkeze geldiğini haber veriyor. Başvuru sonucunu sadece pasaportunu teslim aldıktan sonra öğrenebilirsin. iDATA başvuru sonucuna ait herhangi bir bilgiyi göremez. Pasaportunu aldıktan sonra eğer vize başvurun olumluysa pasaport sayfasında vize damgasını göreceksin. Pasaportunda herhangi bir vize damgası bulunmuyorsa bu vizenin çıkmadığı anlamına geliyor.

Almanya vize sonucuma itiraz edebilir miyim? 

almanya vize itiraz

Almanya vizen olumsuz gelirse sonuca itiraz etme hakkın bulunuyor. Vize itirazları aracı bir kurum olmadan doğrudan Almanya Konsolosluğu’na yapılıyor. Vize başvuru sonucun olumsuz sonuçlanırsa pasaportun ile birlikte ret mektubu da geliyor. Mektupta vizenin reddedilme sebebi yazıyor. Bu sebebi değerlendirdikten sonra Almanya Konsolosluğu’na itiraz dilekçesi yazabilir ve reddedilme sebebine yönelik açıklama yaparak yeniden değerlendirme talep edebilirsin. Ayrıca itiraz dilekçesine başvuru sırasında teslim ettiğin belgelere ek vize başvurunu destekleyecek belgeler ekleyebilirsin. 

Vize işlemlerini bitirdikten sonra güzel bir gezi rotası oluşturmak için Almanya’da gezilecek yerler yazımıza göz atmayı unutma!


busraguzeller
Büşra Güzeller
170 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN