Her yıl ülkemizden kültür turu ya da iş seyahati gibi çeşitli amaçlarla çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Almanya, bordo pasaportlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından kısa süreli seyahatler için Schengen vizesi talep ediyor. Vize başvurularından verilecek kararların tamamının Almanya İstanbul Başkonsolosluğu, Almanya Ankara Büyükelçiliği ve Almanya İzmir Konsolosluğu’nun vize bölümlerine ait olması sebebiyle tüm vize başvuruları bu üç makam tarafından inceleniyor. Peki Almanya vizesi nasıl alınır, istenen belgeler neler?

İçindekiler

Almanya vize başvurusu nasıl yapılır?

Almanya seyahati için T.C. vatandaşlarının Avrupa’nın genelinde en yaygın vize çeşitlerinden olan Schengen vizesi alma zorunluluğu bulunuyor. Schengen vize başvurusu yapabilmek için ise;

  • Almaya seyahati için Schengen vizesi alabilmenin ilk koşulu Almanya Konsolosluğu ya da Almanya Büyükelçiliği’nden randevu alınması. Alınması tavsiye edilen randevu tarihi ise seyahatin gerçekleşmesinden en az 15 gün öncesi oluyor. Vizeni sorunsuz bir şekilde almak içinse 3 ay öncesinden de randevunu alabilirsin.
  • Randevu tarihi ve saatinde başvuru merkezinde olmalısın. Randevunu kaçırma durumunda yeniden bir randevu talebi oluşturman gerekiyor. Bu da geç kalmana sebep olabilir.
  • Elçilik ya da konsolosluktan alınan randevuya istenen belgeleri eksiksiz bir biçimde elden teslim etmelisin.
  • Belgeleri eksiksiz bir biçimde teslim etmek içinse öncelikle alacağın vize türünü seçmeli, sonrasında o vize için istenen belgeleri tamamlamalısın.
  • Pasaportunun en az iki sayfasının boş olması, pasaportunun ve önceki vizelerinin tüm kopyalarının ise uçuş tarihinden önce ez az 3 ay geçerli olması gerekiyor.
  • 10 yıldan daha eski bir pasaporta sahipsen Almanya’ya seyahat edemezsin.
  • Eğer alacağın ilk Schengen vizesi ise başvuruda bulunmadan önce parmak izi vermek için randevu almalısın. Parmak izin 5 yıl boyunca geçerli olur.

Almanya vizesi için nereye başvuru yapılmalı?

Almanya’ya kısa süreli vize başvuruları vize danışma merkezleri veya turizm acenteleri aracılığıyla yapılıyor. Bu danışma merkezleri ve acenteler Almanya Konsolosluğu tarafından yetkilendiriliyor.

Uzun süreli vize başvurularının ise Almaya Konsolosluk ya da Büyükelçiliklerine şahsen yapılması gerekiyor. Vize merkezleri başvuru sahiplerini yaşadığı şehre göre değişkenlik gösteren Büyükelçilik ya da Başkonsolosluğa yönlendiriyor.

Vize harç ücretinin başvuru işlemlerinden önce yatırılması gerekiyor.

Almanya vize türleri nelerdir?

Seyahatin amacına ve süresine bağlı olarak vize türleri de değişkenlik gösteriyor. İşte seyahat amacına ve süresine göre tercih edebileceğin Almanya vize türleri;

Almanya turistik vize: En fazla başvurulan vize tipi turistik vizedir. Bu vize isminden de anlaşılacağı üzere Almanya’ya tatil, turistik gezi, eğlence amacıyla ziyaret edecek ve 90 günden az süreli konaklayacakların alması gereken vize türüdür. 

Almanya ticari vize: Ticari faaliyetlerde bulunanların alması gereken vize türü. İş seyahati ya da fuar ziyareti için bu vizeye başvurulması gerekir.

Almanya aile, arkadaş, akraba ziyareti vizesi: Almanya’ya arkadaş, aile, akraba ziyaretine gidenlerin alabileceği vize türü. Bu vize türünde kişi ülkede en fazla 90 gün konaklayabilir ve başvuru yapabilmek için aile, akraba ya da arkadaşının davetiye göndermesi koşulu bulunur.

Almanya transit vize: Farklı bir ülkeye giderken Almaya üzerinden aktarma yapılması durumunda alınması gereken vize türüdür.

Almanya kısa süreli öğrenim ve staj vizesi: Eğitim ya da staj amacıyla Almanya’ya giden ve 90 günden az kalacakların başvurabileceği vize türüdür.

Almanya dil okulu vizesi: Bu vize türüne Almanya’da 90 günden uzun eğitim süresi bulunanlar başvurmalı. Eğer eğitim süresi 90 günden kısa sürüyor ise kişinin Schengen vizesine başvurması yeterlidir.

Aile birleşimi vizesi: Türkiye’de yaşayan T.C. vatandaşlarının Almanya’da yaşayan ailelerin yanına yerleşmesi ya da Almanya’da yaşayan kişinin Türkiye’de yaşayan 18 yaşının altındaki çocuğunu yanına almak için başvurması gereken vize türüdür.

Almanya çalışma vizesi: Almanya’da çalışmak isteyenlerin başvurması gereken vize türüdür.

Almanya kültürel ve sportif faaliyet vize türü: Almanya’da gerçekleşecek olan herhangi bir sportif ve kültürel faaliyetlere katılım için alınması gereken vize türüdür. Bu vize türünde de bu tür faaliyetler amacıyla gidilmesinin yanı sıra konaklama süresinin 90 günü aşmaması koşulu bulunur.

Almanya uzun süreli vize: D tipi vize olarak da bilinen uzun süreli vize, Erasmus vizesi, Aile birleşimi vizesi ve Çalışma vizesinin da dahil olduğu vize türüdür. Bu vize Almanya’da 90 günden uzun süre kalacak kişiler tarafından alınır ve ikamet amacıyla verilir. Bu nedenle vize başvuru merkezlerinden alınan bir vize türü değildir. Başvuruların direkt olarak Almaya Konsolosluk ya da Büyükelçiliklerine yapılması gerekir.

Almanya kısa süreli vize: C tipi vize olarak da bilinen Almanya kısa süreli vize, esasında ziyaretin 90 günü aşmadığı tüm vize türlerine denir Bu vize türü içerisinde turistik vize, aile ziyareti vizesi ve ticari vize yer alır.

2022 Almanya vize ücreti ne kadar?

2022 Almanya vize ücreti; vize harç ücreti 60 Euro ve başvuru hizmet ücreti 30 Euro olmak üzere toplamda 90 Euro’dur. Eğer kişiler buna ek olarak vize başvurusu için danışmanlık alacaksa 40 Euro daha ödeyerek, toplamda 130 Euro vermelidir.

Bu ücret turistik, ticari, aile ziyareti, transit, kısa süreli eğitim, öğrenci, kültürel ve soför vizesi için geçerli.

Aile birleşimi ve çalışma vizesi ücretleri 250 Euro’dur.

Almanya turistik vize başvurusu için istenen belgeler

  • Almanya vize başvuru formu
  • 10 yıldan eski olmayan, en az 2 sayfası boş olan ve en az 6 ay geçerliliğe sahip pasaport
  • Eski pasaport ve vizeler
  • Kimlik fotokopisi
  • Vize harcı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Son 3 aya ait banka hesap dökümü
  • Son 3 aya ait kaşeli ve imzalı maaş bordrosu
  • Barkodlu SGK işe giriş bildirgesi
  • Barkodlu SKG hizmet dökümü
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Şirket antetli kağıdına yazılı, seyahat amacı ve gidiş-dönüş tarihlerini belirten kaşeli ve ıslak imzalı dilekçe
  • Varsa tapu, kira kontratı, araç ruhsatı ve kredi kartı fotokopileri
  • Konaklama bilgileri
  • Gidiş – dönüş uçak biletleri

Almanya turistik vizesi almak isteyen çalışanlardan istenen belgeler yukarıdaki gibidir. Farklı vize türleri, çalışmayan kişiler ya da öğrencilerden bu belgelerin dışında farklı belgeler talep edilebilir.

Almanya vizesi kaç günde çıkar?

Normal şartlarda vize başvuruları başvuru işlemleri yapıldıktan sonra resmi tatillere de bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte kısa süreli vize başvurularının en erken 7 en geç 15 gün içinde tamamlanması beklenir.


bengisarihan
Bengi Sarihan
97 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Popüler Yazılar
Dünyanın EN kalabalık ülkeleri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9956194
Dünyanın EN zengin 25 ülkesi
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9949019
Türkiye’de gezilecek EN meşhur 75 yer
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9945100
Türkiye’nin huzur dolu 18 sakin şehri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9943113
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar