Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep, tarihi yapıları, çarşıları ve tabii hayranlık uyandıran lezzetleri ile ülkemizde mutlaka görülmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Üstelik sadece bir hafta sonu tatilinde kentin ünlü eserlerini görebilir ve uzun süre akıllardan çıkmayan lezzetlerini tadabilirsiniz.
Şehirde turlamaya başlamak için seçenek çok. Ancak bu anlamda birçok gezginin tercihi bu alanda dünyanın en iyi müzelerinden biri olarak kabul edilen Zeugma Mozaik Müzesi. Çok da uzak sayılmayan bir süre önce açılmış olmasına karşın müze bugün şehrin en fazla ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor. Zeugma Mozaik Müzesi'nde görebileceğiniz en ünlü eserlerden biri ise tarih kitaplarından görmeye alışık olduğumuz Çingene Kızı mozaiği. Burada dolaşırken tarihi kentten çıkarılan bir diğer ünlü eser olan Mars Heykeli'ni de mutlaka görün. Zeugma Mozaik Müzesi'ne şehir merkezinde birçok yerden yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Gaziantep turu için planları yapmaya şimdiden başladıysanız hemen şehre en uygun seferleri karşılaştırın.
Gaziantep şehrin adı ile anılan fıstıklı lezzetlerin kenti. Bunlardan biri de özellikle sabah kahvaltılarında sunulan katmer. Her sabah taze taze hazırlanan katmerin çıtırtısı lezzeti konusunda ziyaretçilere ipuçları veriyor. Şehirde katmer için seçenek bol olsa da en iyilerden birini Katmerci Zekeriya Usta'da veya Akşam Simit Fırını'nda tadabilirsiniz. Buralarda katmer yemek için acele etmeniz gerektiğini de unutmayın. Çünkü genellikle öğle saatleirne doğru tükenmiş oluyor.
Gaziantep'in en ünlü eserlerinden biri de tarihi kalesi. Kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmeyen kalenin çevresinden şehrin manzarasını izleyebilirsiniz. Hemen yakınlarında bulunan çay bahçesi ise ziyaretçilere göre şehirde en lezzetli çayları içebileceğiniz yerlerden biri. Aralarında kalenin de bulunduğu Gaziantep'te gezilecek en önemli yerler galerimizde.
Gaziantep demek tadına doyum olmaz lezzetler demek. Şehirde bu konuda ünü ülke sınırlarını aşan çok sayıda alternatif olsa da İmam Çağdaş'ın ayrı bir yeri var. Burada lahmacundan kebaplara tercihiniz ne olursa olsun lezzet garanti. Yemeğin üzerine ise mekanın en ünlü tatlısı olan havuç dilimini mutlaka deneyin. Şehirde tadılması gereken diğer lezzetler de yazımızda.
Yemekten sonra kahve içmeden yapamayanlar içinse yine ara sokaklarda birçok seçenek var. Eğer bu konuda tarihi ve ünlü bir yer aryorsanız Tahmis Kahvesi'ne gelebilirsiniz. Anadolu'nun farklı bölgelerinde yetişen Menengiç ağacından üretilen Menengiç kahvesi buranın en sevilen lezzetlerinden biri. Bu arada, Gaziantep'te kalabileceğiniz bazıları tarihi konaklar içine inşa edilen çok sayıda otel de var.
Şehrin tarihi zenginliğini en iyi gözlemleyebileceğiniz yerlerden biri de Bakırcılar Çarşısı. Burada uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle üretilen bakır tepsi, cezve gibi hediyelik eşyalara göz atabilir ve şehirden ayrılmadan alışveriş yapabilirsiniz. Bakırcılar Çarşısı'nda gezinirken telefonunuzun bataryasını da önceden doldurmayı uutmayın. Çünkü burada çarşısının kendisi kadar satılanlar da fazlasıyla fotoğraflanmaya değer!
Gaziantep lezzetlerinin bu kadar meşhur olmasının belki en önemli nedenlerinden biri de kullanılan malzeme ve baharatlar. Bakırcılar Çarşısı'nın karşısında bulunan Elmacı Pazarı'ndan şehrin leziz baharatlarından alabilir ve gelirken dönüş yolculuğunda yanınızda getirebilirsiniz.
Gaziantep'e kadar gelip de baklava yemeden gitmek olmaz. Şehirde başınızı nereye çevirirseniz birbirinden lezzetli baklava ve tatlı çeşitleri bulabileceğiniz yerleri görebilirsiniz. Güllüoğlu, İmam Çağdaş ve Zeki İnal gibi yerler de bu konuda son derece başarılı ve denemeye değer ancak Koçak'ın baklavalarının tadına bakmadan kesinlikle gezinizi sonlandırmayın. Şehirden ayrılırken hediye olarak da birkaç kutu getirmek isteyebilirsiniz.
Gaziantep'te alışveriş için gelebileceğiniz bir diğer tarihi yer ise Zincirli Bedesten. Burada da çok sayıda hediyelik ürün bulabilir ve satın alabilirsiniz. Kurucusunun ismi ile de anılan çarşının bir diğer adı Hüseyin Paşa Bedesteni.
Gaziantep'in her bir taşı zengin bir tarih ve kültürel mirasla dolu. Şehrin tarihini keşfedebileceğiniz yerlerden biri de İslahiye ilçesine 23 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi. Burada Hitit, Suriye ve Aramiler başta olmak üzere çok sayıda uygarlıktan günümüze kadar ulaşan eserleri görebilirsiniz. Yılın tamanında açık olan müzeye giriş ücretsiz. Kış döneminde saat: 17:00'a, yaz döneminde ise 19:00'a kadar burayı ziyaret edebilirsiniz.
Koçak ne kadar baklavalarıyla ünlü ise şehrin bir diğer tatlı ustası Zeki Inal da bir o kadar şöbiyetiyle meşhur. Baklava, şöbiyet ve fıstıklı kurabiye olmak üzere sadece üç çeşit tatlı bulunan Zeki İnal'da lezzetler hızla tükeniyor. Yani yetişmek için elinizi çabuk tutmanızda yarar var.