Seyahat alışkanlıklarımız her yıl değişiyor ve farklılaşıyor. Özellikle pandemi etkisiyle seyahat son 3 yıldır seyahat etmenin anlamı eskisinden çok daha farklı. 2023 yılında pandeminin etkileri seyahatlerimizin üzerindeki olumsuz etkisini kaybedecek ve özlediğimiz seyahatlere çıkacağız. Peki seyahatlerimizi 2023’de şekillendirecek trendler neler? Ne tarz seyahatler bizleri bekliyor?

GOAT (Greatest of All Trips – Tüm yolculukların en iyisi)

GOAT

Pandemi nedeniyle eski seyahat alışkanlarımızı geride bırakmış durumdayız. 3 yıl boyunca kimimiz hiç seyahate çıkmadı kimimiz de seyahatlerini oldukça kısıtlı koşullarla gerçekleşti. Ancak artık tatillerimize yansıyan virüs fikrinden uzaklaşmak istiyoruz. Bu da beraberinde bu yıl tüm yolcukların en iyisine çıkma anlamına gelen Greatest of All Trips kelimelerinin kısaltması olan GOAT trendini getiriyor.

2023 seyahatlerimizde cesur olacağız ve hayalini kurduğumuz o büyük seyahatlere bu yıl çıkacağız. 2023’te de pandemi boyunca özgürce seyahat planı yapamamış olmanın acısını çıkarmak için tüm yolcukların en iyisini yapacağız. Hep gitmek istediğimiz ancak bir türlü seyahat planı yapamadığımız o destinasyonlar bu yıl keşfedilmeyi bekliyor. Sen de 2023’te tüm yolculuklarının en iyisini planlamak istersen uçak bileti araştırmasına hemen başla derim.

Uçak Bileti

Sürdürülebilir seyahat

Sürdürülebilir Seyahat

Geçtiğimiz yıl iklim krizinin etkilerinin tüm dünyayı ne kadar olumsuz etkilediğini çok yakından görebileceğimiz üzücü olaylar yaşandı. Ülkemizin güneyinde gerçekleşen yangınlar ve kuzeyinde gerçekleşen seller bizlere doğamızın kıymetini bilmemiz gerektiğini hatırlattı. Sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde bu gibi olaylarla iklim krizinin büyüklüğünü görmüş olduk. Tüm bunlar bizi son yıllarda önemli bir trend haline gelen sürdürülebilir seyahate doğru yönlendirdi.

2023 yılında seyahat tercihlerimizin sürdürülebilir seçenekler olmasına dikkat edeceğiz. Sadece ulaşım ya da konaklama tercihlerimiz açısından değil, bireysel olarak yapabileceğimiz tüm adımlar açısından sürdürülebilir olmaya özen göstereceğiz. 2023, birçok seyahat markasının da bu konuyu gündem yaparak önem vereceği bir yıl olacak. Seyahatlerimiz esnasında plastik kullanımını azaltmak için matara taşımak, tabağımıza yiyeceğimiz kadar yemek almak, atıklarımız için yanımızda çöp poşeti bulundurmak gibi ufacık davranışlar bile gezilecek bir dünyaya sahip olmak için önemli adımlar.

Plansız yolculuklar

Plansız yolculuklar

2020 yılı için yapılan tüm planların iptal olması ya da değişmesi, daha spontane seyahatleri de beraberinde getirdi. Aşılama çalışmalarının hızla ilerlemesiyle özlediğimiz seyahatlere kavuşmuş olsak da yine de geleceğe yönelik seyahatleri planlarken net olamayabiliyoruz. 

Seyahat severlerin birçoğu 2023’te plansız seyahatlere çıkacak ya da planlarında daha esnek olup  zamanın akışına uygun davranacaklar. 2023 yılında anlık seyahat planları yapmak popüler olacak. Sosyal medyada karşımıza çıkan ya da ilgimizi çeken bir destinasyona seyahat etme kararını anlık alacağız. Hızlı bir karar verip son dakika fırsatlarını değerlendireceğiz.

Deneyim odaklı keşifler

Deneyim odaklı

Seyahat ederken gittiğimiz şehri mümkün olan en iyi şekilde deneyimlemek istiyoruz. O şehrin bize sunduğu tüm güzellikleri keşfetmek için uzun uzun planlar yapıyoruz ve geziyoruz. 2023 yılında gideceğimiz şehirlerdeki keşiflerimiz deneyim odaklı olacak. Şehrin bize sunduğu heyecan verici ve farklı deneyimleri keşfetmeden dönmeyeceğiz.

Yüksek adrenalin içeren Fırtına Deresi’nde rafting ya da Fethiye’de yamaç paraşütü gibi aktivitelerle tatilimizi unutulmaz bir deneyime dönüştüreceğiz. Renkli gece hayatıyla meşhur şehirlerde sabahın ilk ışıklarına kadar eğleneceğiz. Ayrıca daha önce hiç denemediğimiz tek başına seyahat etme, yeni lezzetler keşfetmek için bir şehre gitmek, glamping çadırında konaklamak gibi farklı konseptlerden en az birini deneyeceğiz.

Yerli gibi gezme

Yerli gibi gezme

2023, seyahat etmeye farklı bir bakış açısıyla yaklaştığımız bir yıl olacak. Seyahatlerimize yaşadığımız yerlerden uzaklaşmak ve yeni kültürlerin bir parçası olmak amacıyla çıkacağız. Bu yüzden de 2023 seyahat trendleri arasında yerli gibi gezmek yer alacak. Bu yıl gittiğimiz şehri bir turist gibi değil de yerli gibi gezeceğiz. Günlük hayatımızdan tamamen farklı olsa bile kendimizi o kültüre kaptırıp bir parçası olacağız.

Seyahat ettiğimiz şehirde yaşayan birinin o şehirde günlük hayatını yaşarken katıldığı etkinlikler ve aktivitelerle ilgilenip yaşam alışkınlarını deneyimlemenin keyfini çıkaracağız. Yerel pazarları gezmek, sokak lezzetlerini tatmak, yerli halkla sohbet edebileceğin yerlerde vakit geçirmek gibi alışkanlıklar edineceğiz. Farklı bir yaşamı merak etme ve deneyimleme tutkumuzu besleyeceğiz.

Ana odaklı seyahatler

Ana odaklı seyahat

Hayatımızın birçok alanını etkileyen sosyal medya, seyahatlerimizi de farklılaştırıyor. Bazen sosyal medya hesabımızda paylaşacağımız fotoğrafı çekmeye odaklanmışken anın tadını çıkarmayı unutuyoruz. Çok fazla seyahat fotoğrafı ya da videosu paylaşımı yaparsak o andan daha çok keyif aldığımızı düşünebiliyoruz. 2023 yılında sosyal medya bu etkisini kaybedecek. Seyahatlerimizin nasıl geçtiğine paylaştığımız fotoğraf sayısı karar vermeyecek.

Seyahat severler artık ana odaklandıkları, gittikleri şehri fotoğraf makinesinin lensinden değil de gözleriyle gördükleri tatiller yapacaklar. Seyahatin tadını tam anlamıyla çıkarmak ve şehrin sunduklarından en iyi deneyimi elde etmek yeni seyahat alışkanlığımız haline gelecek. Ana odaklı seyahat, aslında tüm yolcukların en iyisi trendini de besleyen bir trend. Sonuçta çıktığın seyahatteki deneyimlerini ne kadar keyifli geçerse seyahatin o kadar unutulmaz oluyor.

Şehirde tatil

şehirde tatil

Pandemi sebebiyle farklı şehirleri ziyaret edemediğimizde seyahat özlemimizi dindirmek için yaşadığımız yerleri keşfetmeye yöneldik. 2023 yılında da yaşadığımız şehirlerde turist olacağız. Şehirde tatil trendi aslında global anlamda staycation olarak geçiyor. Kalmak anlamına gelen stay ve seyahat anlamına gelen vacation kelimelerinin birleşimiyle oluşan bir kelime olan staycation, yaşadığımız yerlerden çok uzaklaşmadan seyahat etme trendini tanımlıyor.

Kendi şehrimizde bir turistin yaşadığı deneyimleri yerli gibi yaşayacağımız bu seyahat trendinde daha önce belki de tam anlamıyla keşfetme fırsatı bulamadığımız şehrimizi tanıyacağız. Şehre özgü deneyimleri yaşamak, tarihi yerleri gezmek ve tanımak için uzun zaman ayırmak, popüler mekanları keşfetmek amacıyla dışarı çıkacağız şehrimizde. Ayrıca Şile Ağva otelleri gibi şehrimize yakın tatil destinasyonlarını da keşfedeceğiz. Örneğin İstanbul’da yaşıyorsak Ağva, Riva, Polonezköy, Şile gibi şehre çok yakın olan ama bir türlü gitmeye fırsat bulamadığımız yerlere gideceğiz.

Gönüllü turizm

Gönüllü turizm

Sürdürülebilir seyahat anlayışının beraberinde getirdiği bir trend olan gönüllü turizm, turistlerin gittikleri yerdeki bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak ya da bölge halkını kalkındırmak için yapılan faaliyetlere gönüllü olarak katılmak anlamına geliyor. Gönüllü turistler kendi konaklama, ulaşım ve diğer masraflarını karşılayarak bölgeye ve halka yarar sağlamak için seyahat ediyorlar. Bu trendde genelde sosyal sorumluluk derneklerinin ya da kuruluşlarının organize ettiği faaliyetlere katılmak için yola çıkıyorsun ve yerli halkla bir araya gelme fırsatını yakalıyorsun.

Gönüllü turizm trendine yönelik düzenlediğin seyahatlerinin sadece bir şehri keşfetmiş olmanın hazzı dışında anlamlı bir yönü de oluyor. Manevi anlamda kendini mutlu etmek, ufak katkılarla da olsa dünyanın daha iyi bir yer olmasına yardımcı olmak ve gittiğin şehirde olumlu bir etki bırakmış olmak gönüllü turizmin sana kattıklarından sadece birkaç tanesi. Bunun yanında yerli halkla iletişim kurma imkanına sahip olarak gönüllü turizm amacıyla gittiğin şehri bir yerli gibi gezme fırsatı da doğuyor.


nihanbayram
Nihan Bayram
413 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN