Araç kiraladığınızda araçla ilgili hasar ya da kaza gibi durumlarda panik yapmadan, adım adım ilerlemeniz gerekir. Doğru adımları izlemek hem sizin hem de karşı tarafın zararını en aza indirir. Böylece süreci daha sağlıklı bir şekilde yürütebilirsiniz.
1. Güvenliğinize dikkat edin ve sakin kalmaya çalışın
Kiraladığınız araçla trafik kazası geçirdiyseniz ilk olarak hem kendinizin hem de çevrenin güvenliğini sağlamakla başlayın. Aracı güvenli bir alana çekin, dörtlüleri yakın ve gerekiyorsa sağlık ekiplerinden yardım alın. Sağlık durumunuz kötüyse ani hareket etmemeye çalışın ve eğer yapabiliyorsanız 112’yi arayın.
2. Kiralama firmasına bilgi verin
Kaza ya da hasar meydana geldiğinde kiraladığınız firma ile iletişime geçin. Durumu net bir şekilde anlatın ve yetkililerin yönlendirmelerini dinleyin. Bazı firmalar, olay yerine ekspertiz ya da yol yardım ekipleri gönderebilir.
3. Resmi kayıt altına alın
Kaza ya da hasar durumunda trafik polisi çağırmalısınız. Tutulan raporlar ve alınan belgeler, sigorta işlemleri için büyük önem taşıyacağını unutmayın. Ayrıca aracın hasar gören bölümlerinin detaylı fotoğraflarını çekmek, sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlar. Kaza gibi durumlarda hasar ödemesi ile ilgili süreçleri kiralık araçta hasarı kim öder? yazımızdan okuyabilirsiniz.
4. Gerekli belgeleri toplayın
Kaza tutanağı, sürücü belgeleri (ehliyet), alkol raporu (gerekiyorsa) ve varsa karşı tarafın sigorta bilgileri gibi evrakları eksiksiz şekilde kiralama yaptığınız firmaya iletmelisiniz. Bu belgeler sigorta süreci için büyük önem taşır.
5. Araç teslimi ve süreç takibi
Hasar durumu netleştikten sonra, araç ya yol yardımıyla çekilir ya da siz firmaya yönlendirdiğiniz şekilde teslim edersiniz. Kiralama şirketi, sigorta kapsamında olup olmadığını belirledikten sonra sizi bilgilendirir ve gerekli işlemleri başlatır. Kiralama öncesi yaptığınız sigorta türü hasar ve kaza süreçlerinde belirleyici olur. Geniş kapsamlı bir sigortaya sahipseniz maddi olarak bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz. Mini hasar sigortası gibi sigortalar ise yalnızca taş çarpması, kuş çarpması veya başka bir nedenle oluşabilecek çatlaklar, kırıklar veya çizikler de geçerli olur.