Hostel nedir?
Hostel, oldukça uygun fiyatlı konaklama imkanı sağlayan ve sadece temel ihtiyaçlara minimum düzeyde karşılık verecek hizmetler sunan pansiyon anlamına gelir. Hosteller çok yataklı yatakhanelerden ve ortak banyo alanlarından oluşur. İngilizcedeki otel anlamına gelen Hotel kelimesinden türetilen Hostel, genelde sırt çantalı gezginlerin ve öğrencilerin apart otellere göre uygun fiyatlı otel türü olması nedeniyle tercih ettiği bir konaklama türü.
Hostel ve otel arasındaki fark nedir?
Hostellerin diğer otel türlerine göre en önemli farkı oldukça ucuza konaklama imkanı sunmaları. Çok sayıda kişinin aynı odada minimum hizmet alarak konaklaması sayesinde hosteller çok uygun fiyatlı konaklama seçenekleri haline geliyor. Sırf bu nedenle de birçok kişi hostelde konaklamayı tercih ediyor.
Hostellerde diğer otellerde bulabileceğiniz lüks hizmet kalitesini bulamayabilirsiniz çünkü hostellerde sadece en temel ihtiyaçlar olan yatak, yastık, nevresim ve dolap ihtiyaçları karşılanır. Hostellerde havlu, ekstra yastık ya da ek yorgan gibi isteklerinize karşılık bulamazsınız. Ücretsiz kahvaltı, açık büfe yemek imkanı gibi, oda servisi gibi birçok otelde sunulan hizmetler hostellerde uygulanmaz. Hostellerin diğer otel türlerinden bir diğer önemli farkı ise ortak banyo ve duş kullanımı. Diğer otel türlerinde size sunulan özel banyo ve duş imkanını hostellerde bulma ihtimaliniz yok.
Hosteller kaç kişilik olur?
Hostel genel konseptiyle çok kişilik yatakhanelerden oluşan bir otel olarak tanımlanabilir. Ancak bazı hostellerde private room yani özel oda olarak adlandırılan sadece 2 kişinin kalabileceği odalar da bulunuyor. Çok kişilik yatakhanelerden oluşan hostellerde ranzalar ya da yan yana tek kişilik yataklar bulunuyor ve en az 4 kişi bir arada konaklıyor. Bazı büyük şehirlerdeki hostellerde aynı anda 32 ya da bazen 64 kişinin aynı anda konaklayacağı kadar çok ranza bulunabilir.
Özel oda seçeneği sunmayan hostellerin bu yapısı nedeniyle tanımadığınız kişilerle bir arada konaklamış olursunuz. Bu sayede birçok farklı milletten insanla bir araya gelip tanışma fırsatı elde edebilirsiniz. Gezginlerin de hostel seçeneğini tercih etmeleri genellikle farklı kültürlerden insan tanımayı kolaylaştırması nedeniyle oluyor. Ancak belirtmekte fayda var ki hostellerde yatak sayısı arttıkça konaklama ücreti daha düşük olabiliyor ve 2 kişilik odalar, daha fazla sayıda kişinin kaldığı yatakhanelerden daha pahalıya denk geliyor.
Hostellerde yaş sınırı bulunur mu?
Ortak paylaşıma açık odalar genellikle 18 yaş sınırı bulunruken üst sınır olarak 35-40 yaş limiti mevcut olabilir. Özel odalarda ise bir üst sınır bulunmaz.
Hostellerde mutfak var mı?
Genelde gezginler ve öğrencilerin sıklıkla konakladığı hostellerde mutfak ve banyo ortak kullanılıyor. 2 kişilik özel oda seçeneğine sahip hostellerin genelinde de banyo ve mutfak kullanımını ortak oluyor. Yani ortak bir banyoyu kullanmaktan rahatsız olacağınızı düşündüğünüz için özel odalı bir hostel tercih ediyorsanız yine de ortak banyoyu kullanmak zorunda kalma ihtimaliniz oldukça yüksek. Çoğu hostelin mutfak alanında ocak, mikrodalga fırın, su ısıtıcısı gibi temel gereçler misafirlerin ortak kullanımına sunuluyor. Hostel konaklamanız boyunca mutfakta bulunan bu ürünleri kullanarak yemeğinizi hazırlayıp bütçenizi kısmanız mümkün.
Hostellerde kadın ve erkek ayrımı var mı?
Bazı hostellerde kadın misafirler için ayrı, erkek misafirler için ayrı yatakhaneler olabiliyor. Bazı hostellerde ise kadın ve erkek misafirler karışık bir şekilde topluca aynı yatakhanede kalabiliyor.
Hostel güvenli mi?
Hostel konaklaması ile ilgili akla ilk gelen konu güven oluyor. Hostellerde konaklayan ünlü gezginlerin hostel deneyimlerine baktığımızda birçoğunun çoğu hostelde güvenli bir konaklama yaşadığını görüyoruz. Çoğu gezgin tarafından hostel konaklaması güvenli bulunuyor ancak güvenliğinizi tehlikeye atmamak için almanız gereken bazı önlemler de var.
Hostellerde size kendinize ait bir kilitli dolap sağlanıyor. Hostel sahipleri bu dolapların kilidini de sizin için temin edebiliyor ama hostelde asma kilit temin edilmemesi ihtimaline karşılık çantanıza mutlaka bir kilit almalısınız. Bunun yanında sırt çantanızın fermuarlarına uygun bir kilit alarak kendinizi daha da güvende hissedebilirsiniz. Laptop, cüzdan, pasaport, telefon ve değerli eşyalarınızı her zaman yanınızda bulundurun. Değerli eşyalarınızı hiçbir zaman odada başıboş bırakıp çıkmayın.
Hostel temiz mi?
Hostellerle ilgili akla gelen bir diğer konu ise temizlik konusu. Hostellerin temizliği konakladığınız ülkeye, şehre, hostele göre değişiklik gösteriyor. Genel anlamda hostel odasının fiyatı düştükçe kalitesi de düşüyor. Yani düşük ücretli bir hostelin temizlik konusunda başarılı olmaması mümkün.
Hostelde konaklamayı planlıyorsanız temizlik konusunda beklentilerinizi düşük tutmalısınız. Lüks hizmet kalitesi sunan bir otelde olmadığınızı minimum ihtiyaçların karşılandığı bir hostelde konakladığınızı unutmamalısınız.
Türkiye’de nerede hostel bulunur?
Türkiye’de hostel kültürü dünyanın diğer ülkelerinde olduğu kadar yaygın değil. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi ülkemizin büyük ve turistik şehirlerinde hosteller mevcut. Özellikle İstanbul’da çok sayıda hostel bulunuyor çünkü İstanbul ülkemizin en turistik şehirlerinden biri ve birçok ülkeden gezginleri ağırlıyor. Türkiye’deki hosteller sadece İstanbul ve diğer büyük şehirlerle sınırlı kalmıyor. Türkiye’nin turizm merkezi konumunda olan Antalya’da da hostel bulabilirsiniz.
Hostelde konaklarken dikkat edilmesi gerekenler
- Hostelinizi seçerken iyi araştırma yapın. Konuk yorumları sunan platformlardan hostelinizle ilgili yorumları iyice okuyup değerlendirin. Ayrıca şehir merkezine ya da toplu taşımaya yakın bir hostel seçerseniz ulaşım masraflarınızı oldukça azaltırsınız.
- Hostellerde banyo ürünleri misafirlere sunulmuyor. Bu nedenle hostel konaklaması için çanta hazırlarken yanınıza havlu, terlik, şampuan, sabun gibi ihtiyaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın.
- Ranzalı yatakhanelerde kalırken alt ranzayı tercih etmeniz sizin için daha kolaylaştırıcı olur. Alt ranzayı giyinirken ya da ayakkabılarınızı çıkarırken koltuk gibi kullanabilirsiniz. Gece tuvalete gitmeniz gerektiğinde de alt ranzada kalıyor olmanız size kolaylık sağlar.
- Hostelde tanımadığınız kişilerle en az 4 kişilik yatakhanelerde kalacaksınız. Bu nedenle yanınıza kulak tıkacı almayı unutmayın. Gece rahat bir uyku çekmek için size yardımcı olan farklı ihtiyaçlarınız varsa bunları da yanınıza alın.
- Hostellerde sürekli açık bir resepsiyon olmayabiliyor. Bu nedenle check-in yapabileceğiniz saatlere dikkat etmelisiniz. Eğer gece geç saatlerde check-in yapacaksanız hostel yöneticisiyle iletişimde olup durumu açıklığa kavuşturmalısınız.
- Hostelde yatakhanede kalacağınız için giriş çıkışlarınızda sessiz olmalısınız. Eğer herkes uyurken gelirseniz ışıkları yakmamalısınız. Yatakhanede konaklayanların dinlenme saatlerine saygı duymalısınız.
- Hostelde size temin edilen dolabı kilitlemek için yanınızda asma kilit bulundurmayı unutmayın. Ayrıca çantanızın fermuarına takılabilecek bir kilit de alabilirsiniz.
- Hostellerde ortak mutfağı kullanıp yemek hazırlayacaksanız kirli tabak, kaşık, çatal ve bardak gibi malzemelerinizi yıkayıp aldığınız yere yerleştirmelisiniz. Sizinle birlikte kalan insanların da bu eşyaları kullanması gerekebileceğini unutmamalısınız.
- Banyo ve tuvalet kullanımının ortak olması nedeniyle bu alanları temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Temiz bulduğunuz banyo ve tuvaleti kirli bırakmamalısınız.
- Sizin için en önemli olan oda, yatak ve çarşafların temiz olması olacak. Bu noktada bir sıkıntı olmadığını gördüğünüz sürece hostel koşullarında temiz bir yerde konakladığınızı düşünebilirsiniz. Eğer çantanızda yer olursa yanınıza kendi çarşaflarınızı alabilirsiniz. Böylece yatacağınız yerin kesinlikle temiz olduğundan emin olabilirsiniz.