Trafik sigortası nedir?

Çiğdem Özdoğan
2 Nisan 2019

Trafik sigortası resmi adıyla Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Türkiye'de tüm motorlu araç sahipleri için zorunlu bir sigorta çeşidi. Sorumluluk sigortası niteliği taşıyan bu poliçe sigortalı aracın bir kaza durumunda kendi hasarını değil, kusurlu olarak karşı tarafa verebileceği maddi ve bedeni zararları güvence altına alır.

Trafik sigortasının kapsadığı zararlar örnek olarak diğer bir araca çarpma, bir yaya veya karşı taraftaki araç içindeki bir kişinin bedeni olarak zarar görmesine neden olma bir kamu malına zarar verme ya da maddi açıdan etrafına verebileceği diğer zararlar şeklinde düşünülebilir. Bu sigorta türü kusurlu sürücünün karşı tarafa verdiği zararları üstlenerek sigortalının maddi sorumluluğunu hafifletir.

Trafik sigortası ne zaman yapılmalı?

İkinci el yeni araç alınmasının hemen ardından 15 gün içerisinde zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekli. Eğer satın alınan araç sıfır ise trafik sigortası hemen satın alma gününde yapılmalı. Aksi takdirde söz konusu araç için cezai işlem uygulanır. Trafik sigortası yıllık bir poliçedir. Sigortası bulunan araçların da her sene poliçelerini yenilemeleri gerekir. 

Trafik sigortası ücretleri neye göre belirlenir?

  • Sigortalı aracın plaka ili
  • Sigortalı aracın hasar durumu (kademesi)
  • Sigortalı aracın türü (otomobil, kamyonet, motosiklet gibi)

Trafik sigortası neleri kapsar?

Sigortalı aracın kusurlu bir şekilde karşı tarafa zarar vereceği bir kaza yaşaması halinde karşı tarafın zararları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmiş limitine kadar kusurlu aracın trafik sigortasının kapsamına girer.

  • Karşı tarafın aracının hasarları ve varsa karşı tarafın aracının içindeki kişilerin bedeni zararları (yaralanma, sakatlık veya vefat) 
  • Yayaya verilen bedeni zararlar
  • Kazada zarar gören kamu malı 
  • Üçüncü kişilere verilen maddi zararlar
  • Karşı tarafta zarar verilen aracın onarımından sonra piyasadaki değer kaybı

Trafik sigortası neleri karşılamaz?

Sürücülerin kusurlu bir şekilde karşı tarafa verebilecekleri maddi ve bedeni zararları karşılasa da zorunlu trafik sigortasının kapsamına girmeyen bazı durumlar da mevut.

  • Sigortalının kendisinin uğrayacağı zararlar
  • Kazaya karışan araç sebebiyle iş durması, kâr kaybı, kira gelirinin ortadan kalkmasıyla doğan maddi zararlar
  • Kazaya karışan aracın içindeki yük olarak taşınan malların maddi zararı
  • Manevi tazminat talepleri
  • Çalınan veya gasp edilen bir aracın verdiği zararlar
  • Sürat yarışı veya bunlara hazırlık aşamasında meydana gelebilecek hasarlar
  • Aracın gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla faaliyette bulunan teşebbüslere bırakılmasından sonra aracın sebep olduğu zararlara ilişkin talepler
  • Yedek akaryakıt taşıma hariç patlayıcı ve parlayıcı maddeler taşınması sebebiyle meydana gelen zararlar
  • Terör eylemlerine karışan araçlar

Ayrıca şu iki durumda da trafik sigortası karşı tarafın hasarını ödemesine rağmen, sigorta şirketi kusurlu olan sürücüye rücu eder yani hasar meblağını kusurlu sürücüden isteyecektir.

  • Sürücünün alkollü olması, ehliyetsiz olması ya da kullandığı araç sınıfına uygun ehliyetinin olmaması
  • Yolcu veya yük taşıma kapasitesinin üzerinde yolcu ve yük taşınmasının sebep olacağı zararlar

Yangında hasar gören araç hasarını trafik sigortası karşılar mı?

Herhangi bir sebepten dolayı yangında hasar gören aracın maddi zararını trafik sigortası karşılamaz. Trafik sigortası yalnızca karşı tarafa verilen maddi ve bedeni zararları karşılar.

Yangında hasar gören araç hasarını trafik sigortası karşılar mı?

Üstünde haciz olan araca trafik sigortası yapılır mı?

Borçlarının ödenmemesi sonucunda hacze girmiş bir aracın satışının yapılmasının ardından araca trafik sigortası yaptırılabilir.

Trafik sigortası bittikten sonra kaç gün geçerlidir?

Trafik sigortanızın yenilemesini tam gününde mutlaka yaptırmış olmalısınız, aksi takdirde gecikme zammı veya emniyet kontrolünde ceza ve aracın çekilmesi gibi yaptırımlarla karşılaşmanız mümkün. Poliçe yenileme tarihinden 15 gün öncesinden başlamak üzere yenileme poliçeniz için teklif almaya başlayabilir ve poliçenizi yenileyebilirsiniz.

15 gün öncesinden dahi poliçenizi yenileseniz yenileme poliçeniz bir önceki poliçenizin bitiş tarihinde devreye gireceği için herhangi bir gün kaybınız da olmayacaktır.

Trafik sigortası karşı tarafa verilen zararların tümünü karşılar mı?

Trafik sigortanız karşı tarafa verdiğiniz zararların tümünü karşılamayabilir. Kusurlu sürücünün karşı tarafa vereceği zararlar araç türüne bağlı olarak her yıl güncellenen limitler dahilinde karşılanır. 2023 yılı limitlerine örnek olarak otomobil türü araçlar için karşı tarafa verilen maddi tekil hasarlarda 120.000 TL'ye kadar olan zararlar karşılanırken, zincirleme kazalar için ise limit 240.000 TL.

Bedeni hasarlar için geçerli olan limitler araç türüne göre birden fazla kişinin zarar görmesi durumuna göre değişiklik gösterirken kişi başı limit 1 milyon 200.000 TL.

Bu limitler yıl içindeki her bir hasar için geçerli. Yani yıl içinde birden fazla kez kusurlu kaza yapmanız halinde de her bir hasarda bu limitler yenileniyor gibi düşünebilirsiniz.

Karşı tarafa verilen zarar trafik sigortasının karşılayabileceği limitleri aşabilir. Bu tür riskleri göz önünde bulunduran ve "Eğer kaza yaparsam ve karşı tarafa verdiğim zararın trafik sigortası limiti yeterli olmazsa" endişesi taşıyan sürücüler için kusurlu olduğu kazalarda karşı tarafa verilen zararın trafik sigortasının üstüne kalan kısmını tamamlayabilecek bir sigorta türü mevcut.

İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı olarak adlandırılan bu sigorta, genellikle kasko poliçelerinin içerisinde bulunur veya bazı sigorta şirketleri tarafından kasko satın alınmadan da düşük primli bir ürün olarak sunulabilir.

Çiğdem Özdoğan
2 Nisan 2019
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.

Yorum Yap