Osmanlı döneminde Golos adıyla bilinen Volos, Yunanistan’ın tarihi bir kıyı şehri. Ege Denizi’nin masmavi sahillerinde kurulan şehrin tarihi günümüzden bin yıllar öncesine dek uzanıyor.
Başkent Atina’ya yaklaşık 350 kilometre uzaklıktaki şehre hem denizden hem de yakınlarında bulunan havalimanları sayesinde havadan ulaşmak mümkün. Adını Yunan mitolojisindeki önemli figürlerden alan şehrin nüfusu yaklaşık 150 bin. Şehrin ekonomisi ise genellikle liman ticareti ve turizm odaklı. Her yıl daha fazla gelişen liman Yunanistan için önemli ticaret merkezleri arasında yer alıyor.
2004 yılında düzenlenen Olimpiyat Oyunları’na dahil olan şehirde yüzme, yelken ve dalış gibi sporlar hayli gelişmiş durumda. Pire ve Selanik’le birlikte ülkenin en önemli üç limanından biri olan şehirden Ege Denizi üzerindeki Yunan adalarına feribotla ulaşmak mümkün.
Antik çağlar, Bizans, Osmanlı ve modern Yunanistan’dan pek çok kalıntıyı barındıran şehirde hava sıcaklığı ise yıl boyu ılıman. Kış aylarında Volos’ta ortalama sıcaklık 7-8 derece iken yaz aylarında termometre göstergeleri 30 derecenin üzerine yükselebiliyor.
Özellikle geçmişte pek çok büyük ve eski yapıya ev sahipliği yapan Volos’ta 1955 yılında yaşanan büyük depremde çoğu yıkılmış olsa bugün halen eski binalara rastlamak mümkün. Eski Belediye Binası, Tsikrikis Konağı, Yunan Bankası ve Eski Tütün Fabrikası gibi yerler şehrin başlıca tarihi miraslarından.
Atina ve Selanik arasındaki stratejik önemi yüksek konumu sayesinde Volos, sanayisi ve ticari yaşamı gelişmiş bir şehir. Çelik ve imalat sektörü bölgede son derece gelişmiş durumda. Yunanistan’ın merkezinde bulunan şehir sadece ekonomik ve ticari olarak değil, siyasi anlamda da önemini koruyor. Almanya, İtalya, Fransa, Danimarka ve Belçika gibi pek çok ülkenin şehirde temsilciliği bulunuyor.