Resmi adıyla Lesotho Krallığı, Afrika kıtasında yer alıyor. Güney Afrika Cumhuriyeti ile dört bir yandan çevrili olan Lesotho, bağımsız bir krallık. Güney Afrika Cumhuriyeti topraklarının tam ortasında kurulmuş bir ülkenin tek sınır komşusu ise yine Güney Afrika Cumhuriyeti.
İlk olarak 19. yüzyılın başlarında Moshesh adlı bir başkanın liderliğinde bir takım kabilelerin birliği sağlanarak ülkenin tarihte ilk izleri görülmeye başlandı. 1959 senesinde iç işlerinde bağımsız olan Lesotho, 4 Ekim 1966’da istiklaline tam anlamıyla kavuşabildi. İdari olarak 10 bölgeye ayrılmış olan Lestoho’nun başkenti olan Maseru dışında kalan diğer önemli şehirleri arasında Mohales Hoek, Mokhotlong ve Maheteng yer alıyor. 2 milyona yakın nüfusu olan ülke halkının büyük çoğunluğunu Basotholar oluşturuyor.
Bunun yanı sıra Bantu etnik grubu, Avrupalı melez ve Asyalıların da bulunduğu Lesotha’da İngilizce ve Sesotho olmak üzere iki resmi dil mevcut. Yerlilerin çoğu ise Lesotho dilini konuşuyor. Ama genel olarak halkın %99’u Sesotho dilini biliyor. Ülkede konuşulan diğer yerel dillerin başında ise Zuluca, Sephuthi ce Xhosaca dilleri geliyor. Ülkede kullanılan resmi para birimi ise Güney Afrika Randı.
Tarım ve hayvancılığa dayanan bir ekonomiye sahip olan Lesotho’da nüfusun büyük bir kısmı tarımla geçimini sağlıyor. Başlıca tarım ürünleri ise; buğday, süpürgedarısı ve mısır. Koyun, keçi ve sığırın bolca yetiştirildiği Lesotho’da hayvancılık da ekonomik anlamda büyük bir öneme sahip. Mum fabrikası, et konserve fabrikası, soğuk hava depoları gibi küçük sanayileri dışında endüstriyel çalışmaları yok denecek kadar az. Başlıca ihraç ürünleri ise; darı, buğday, bakliyat, arpa, elmas, çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler.
Yüzölçümü olarak bir hayli küçük olan bu ülke, doğal kaynakları bakımından oldukça fakir. Coğrafi çeşitlilik anlamında batıdaki düze araziler bölgesi ve doğudaki engebeli dağlık bölgeler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Düz arazilerde yaz aylarındaki sıcaklık 32 derece iken; kışın -7 dereceye kadar inebiliyor. Dağlık bölgelerinde ise sıcaklık farkının daha çok görülmemesiyle beraber kışın sıcaklıklar -16 dereceye kadar düşüyor. En çoksa ekim ve nisan ayları arasında yağış alan ülkede kısmi kuraklıklar da görülüyor. Ilıman iklim ile subtropikal iklim tiplerinin egemen olduğu Lesotho’da gece ve gündüz arasında yüksek sıcaklık farklılıkları görülüyor.
Ülkenin bağımsızlık günü olan 4 Ekim’de inanılmaz coşkulu gösterilere ev sahipliği yapan Lesotho’da çeşitli festival ve etkinlikler de zaman zaman düzenleniyor. 14 Mart’ta ülkenin kurucusunun hayatının kutlandığı Moshoeshoe Day Festivali, başkent Maseru’daki saraydan Sotho Stadyumu’na giden yol boyunca bir kortej şeklinde kutlanıyor.
Basotho topluluğunun kültürel etkilerine geleneksel mutfağında rastlayabileceğiniz Lesotho’da ağırlıklı olarak et yemeklerinden oluşan menüler görmeniz muhtemel. Her ne kadar kara ülkesi olsa da balık tüketiminin çokluğu da bir hayli dikkat çekiyor. Bunun dışında Maluti adındaki biraları, halk arasında en çok tüketilen yerli alkollü içeceklerinin başında geliyor.
Lesotho ülkesine seyahat etmeyi planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, seyahatleri öncesinde Lesotho vizesi almak zorunda. Lesotho’ya olan seyahatleriniz öncesinde Enuygun’dan faydalanarak bütçenize en uygun uçak biletini temin edebilirsiniz.