Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunan ve tek kara sınırı komşusu Suudi Arabistan olan Katar’ın diğer sınırları Basra Körfezi ile çevrilidir. Neredeyse bütün vatandaşları İslam dinine mensup olan Katar’da resmi dil olarak Arapça konuşuluyor. Bunun yanı sıra petrol sektöründe çalışan ve çeşitli ülkelerden gelen göçmenlerden dolayı İngilizce ikinci dil olarak kullanılıyor.
Katar Arapları’nın genelde üst düzey yönetici, bürokrat ya da mal sahibi olduğu ülkede, diğer ülke Arapları bankalarda, petrol ve gaz tesislerinde ya da devletin kurumlarında memur olarak çalışıyor. Ülkedeki öğrenci sayısının azlığının da etkisi ile daha iyi eğitim olanakları sağlanan Katar’da anaokulundan üniversiteye kadar eğitim ücretsiz veriliyor. Başkent Doha’da inşa edilen eğitim kasabası Ortadoğu’nun en büyük eğitim merkezi olmakla beraber tüm bölgelerden öğrencilerin burada toplanması hedefleniyor.
Yaklaşık 2.5 milyon nüfusa sahip Katar, petrol ve doğal gaz rezervleri sayesinde kişi başına düşen gelire göre dünyanın en zengin ülkesidir. Petrol rezervlerinin keşfedilmesinden önce Katar ekonomisi balıkçılık ve inci avcılığına bağlıydı. Ülkede hemen hemen hiç tüketim maddesi üretilmiyor. Ülkede tüketim malzemeleri ithal edildiğinden dolayı pahalıya satıyor. Katar’da elektrik ve elektronik ürünler ise cazip fiyatlara sunuluyor.
Bir tanesi karada, 6'sı açık denizde olmak üzere toplam 7 adet doğal gaz üretim noktası olan ülkenin körfeze bakan kısmında ''Ras Laffan'' olarak adlandırılan bir endüstri şehri kurulu bulunuyor.
Güneyi çöllerle kaplı olan Katar’da yazın kurak ve nemli, kışın ise ılık ve az yağışlı geçiyor. Ziyaret için en uygun dönem ekim ve mart arasında kalan aylardır. Ülkeye yapılan turların birçoğu da bu tarihlerde düzenleniyor. Katar, birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Ülke ayrıca hareketli gece hayatı ile birçok dünya yıldızının uğrak yeri. Gece kulüpleri genellikle lüks otellerin içerisinde bulunuyor. Uçsuz bucaksız çöllerinde kamp ve safari yapılabiliyor. Mart ayında düzenlenen Doha Kültür Festivali Katar'da büyük öneme sahip. Diğer önemli dini festivaller ise, Eid Al-Fitr, Eid Al-Adha, Diwali, Dusshera Noeli olarak biliniyor.
Katar’da, özellikle de başkent Doha'da yabancı nüfusun yoğunluğu, mutfakta da çeşitliliğe yansıyor. Katar’da Ortadoğu mutfağının izleri görülse de, Hint, Çin, Filipin, Tayland, İtalyan, Kore mutfaklarını da gerek alışveriş merkezlerinde gerekse caddelerin üzerinde yer alan restoranlarda bulmak mümkün. Katar'da balık ve deniz ürünleri ile yapılan yemekler de büyük önem taşıyor. Restoranlarda fiyat aralıkları değişiklik gösteriyor. Örneğin bir akşam yemeğini 15 dolardan 6 bin dolara kadar değişen fiyat aralığında yiyebilirsiniz.
Yeşil, gri ve siyah pasaport sahibi tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen Katar, bordo pasaport sahiplerinden vize istiyor. Ancak onlar için de başkent Doha’da havalimanında 14 günlük vize veriliyor. Ülkeye seyahat etmeden önce Katar temsilcilikleri ile görüşerek vize ile ilgili detaylı bilgi almanızda yarar var.