İhsaniye, Türkiye’nin önde gelen kaplıca turizmi cennetlerinden Afyonkarahisar’a bağlı eski bir ilçe. Binlerce yıllık geçmişi süresince Frigyalılar, Persler ve Romalıların idaresinde kalan bölgeye uzun süre Bizanslılar ve Osmanlılar hakim oldu. Osmanlı devrinde Bulgaristan’dan buraya gelen göçmenler tarafından küçük bir köy olarak kurulan İhsaniye, bölgedeki verimli topraklar ve şifalı suların da sayesinde gitgide gelişerek ilçe oldu. Kurtuluş Savaşı devam ederken bir süre düşman işgalinde kalan ilçe, savaşın seyrinde kilit rol oynadı.
2016 yılında gerçekleşen sayıma göre ilçe nüfusu 30 bine yaklaşıyor. Nüfusun büyük bölümü civar kasaba ve köylerde yaşarken bir kısmı ilçe merkezinde yaşamını sürdürüyor. Bozhöyük, Ayazini, Kayıhan, Gazlıgöl ve Karacaahmet gibi beldelerden meydana gelen İhsaniye’nin çevresi geniş dağlık arazilerle kaplı. İlçedeki hakim yeryüzü şekilleri, bölgede etkili olan karasal iklimin başlıca nedenlerinden. Afyonkarahisar’ın tarihi ilçesinde genellikle uzun ve soğuk kışlar ile kısa süreli ve ılıman yaz ayları yaşanıyor. Kışın özellikle yüksek kesimlere yağan kar yaza kadar erimiyor. Yağışlar ise ilçeye genelde yine kış ve bahar aylarına denk gelen dönemde düşüyor.
İhsaniye’nin ekonomisi genel olarak hayvancılık ve tarım üzerinde yoğunlaşıyor. Bölgede yetiştirilen tarım ürünleri ekonomide hayli önemli yer tutuyor. İhsaniye’de kurulan maden suyu fabrikasında mineral değeri yüksek sular şişelenerek Türkiye’nin dört bir yanında satışa sunuluyor. Afyonkarahisar şehir merkezinden yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta yer alan Gazlıgöl kaplıcaları ise İhsaniye ve civarına seyahat eden pek çok ziyaretçi için önemli bir cazibe merkezi. Bu nedenle bölgede bulunan Afyon otelleri çok tercih ediliyor. Aynı zamanda ilçeye en yakın havalimanı olan Zafer Havalimanı’na uçtuğunuzda transfer araçlarını kullanarak İhsaniye’ye kolayca gelebilirsiniz.