Resmi adıyla Fildişi Sahili Cumhuriyeti, Gine Körfezi’nin kuzeyinde yer alan bir sahil devleti. Batı Afrika’da, Kuzey Atlas Okyanusu kıyısında yer alan ülkenin batısında Gine ve Liberya, doğusunda Gana, kuzeyinde Mali ve Burkina Faso, güneyinde ise Gine Körfezi bulunuyor. Miladın ilk yıllarına dayanan bir geçmişe sahip olan Fildişi Sahili’nin bugün bulunduğu yerde yerli halkın kurduğu bir krallık vardı. Miladın ikinci yüzyılında kurdukları ülke, zamanın en büyük ticaret merkezlerinden biriydi. Ülkeye ilk yerleşen Portekizliler, bu yerleşim yerine ticari üstler kurarak kalkındırmayı başardılar.
Fildişi ticaretinin yoğunluğundan dolayı “Fildişi Sahili” ismini verdikleri ülke, daha sonraki zamanlarda İspanyol, Hollandalı, İngiliz ve Fransızların yerleşmesiyle tam olarak bir ülke haline geldikten sonra, 1960 yılında tam bağımsızlığına kavuşmuştur.
Toplamda 50 farklı bölümden meydana gelen Fildişi Sahili’nin başkenti, aynı zamanda en modern ve gelişmiş şehri olan Abidjan’dan sonra gelen diğer önemli şehirleri arasında Agneby, Bafing, Lacs, Zanzan, Savanes, Aboisso, Bouake, Yamoussokro, Korhogo, Divo, Gagnao, Daloa, Abengourou ve Agbouville yer alıyor. Yaklaşık 12,5 milyonluk nüfusa sahip olan ülkenin resmi dili her ne kadar Fransızca olsa da ülkede 60 farklı yerel dil ve lehçe konuşuluyor.
Fildişi Sahili’nde Fransızcadan sonra en çok konuşulan dillerin başında Dioula geliyor. Ülkede kullanılan para birimi ise frank.
Afrika kıtasında yer alıp da refah düzeyi en yüksek ve en gelişmiş ülkelerden biri olan Fildişi Sahili, tarım, ormancılık ve madenciliğe dayalı olan güçlü bir ekonomiye sahip. Kahve, kakao çekirdeği ve palmiye yağı üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerden biri olan Fildişi Sahili’nin ekonomisinin büyük bir kısmını tarım, turizm ve ticaret sektörleri oluşturuyor.
Ülke ekonomisinin çoğunlukla tarıma dayalı olması, ekonominin hava koşullarına göre sık sık dalgalanmalara sebep oluyor. En önemli tarım ürünleri arasında kahve, kakao, muz, palmiye yağı ve özü, mısır, pirinç, manyok, patates, şeker, pamuk, kauçuk ve kereste bulunuyor. İhracat ürünlerinin %33’ünü oluşturan kakao, ülkenin en önemli gelir kaynağı. Diğer ihraç ettikleri başlıca ürünler ise tropikal ağaç, petrol, pamuk, muz, palmiye yağı ve balık.
Tropikal iklim kuşağında yer alan Fildişi Sahili’nin güneyinde sıcak ve nemli ile yağışlı ve kurak olmak üzere iki farklı iklim çeşidi görülürken; ülkenin kuzeyinde ise savan iklimi hüküm sürüyor. Tropikal iklimin en yoğun yaşandığı kıyı bölgeler, turizm açısından da oldukça önem taşıyor. Temelde üç ana iklimin yaşandığı ülkede kasım ve mart ayları ılıman; mart ve mayıs ayları sıcak ve kuru; haziran ve ekim ayları ise sıcak ve nemli geçiyor.
Fildişi Sahili, her yıl tam bir karnaval havasında geçen birçok festival ve organizasyona ev sahipliği yapıyor. Bu festivallerin en popülerleri arasında Uluslararası Siyah Müzik Festivali, Abidjan Uluslararası Jazz Festivali, Uluslararası Komedi Festivali ve RTI Müzik Ödülleri yer alıyor. Özellikle başkent Abidjan başta olmak üzere ülkenin kültürel yapıtaşını oluşturan eşsiz yeme kültürünü, lüks veya daha hesaplı birçok geleneksel restoranda deneyimlemeniz mümkün.
Sokak kültürü de oldukça gelişmiş olan Fildişi Sahili sokaklarında satılan yiyecekler temiz ve güvenilir olduğundan rahatlıkla tüketebilirsiniz. “Garba” ve “Alloco” adındaki ulusal yemekleri, kesinlikle denemeye değer ve hemen hemen her restoranda tatmanız mümkün.
Alloco, kızarmış muz ile yapılan değişik fakat güzel bir tadı olan bir yemek. Kızarmış balık ile tavuk da ülkenin başlıca ulusal yemekleri arasında yer alıyor. Diğer bir ünlü yemeği ise özel bir et karışımı ile yapılan “shougouilla”.
Fildişi Sahili ülkesine seyahat edecek Türk vatandaşlarının vize alması gerektiği içinı ziyaretinizden önce vize işlemlerinizi tamamlamayı unutmayın.
Fildişi Sahili’ne yapacağınız seyahatiniz için en ekonomik seferleri karşılaştırarak en uygun biletii kısa sürede satın almak için Enuygun.com’dan yararlanabilirsiniz.