Kış soğuklarının yaklaşması kimilerini üzse de kimilerini çok sevindiriyor çünkü bu mevsimi güzelleştiren bazı yiyecek ve içecekler var. Peki içimizi ısıtan, bağışıklığımızı güçlendiren kış lezzetlerinin en güzel olduğu yerleri keşfetmeye ne dersin?

İçindekiler

Salep

Salep

Öksürük, soğuk algınlığı gibi saymakla bitmeyecek birçok hastalığa iyi gelecek salep kış aylarının vazgeçilmez içeceği. Üzerine bol tarçınla severek içtiğimiz salebin elde edildiği bitki Muğla, Milas, Isparta, Antalya, Kahramanmaraş, Van, Kastamonu, Taşköprü, Burdur ve Safranbolu’da yetişiyor. En güzelini nerede bulurum diye soracak olursan Burdur’un Bucak ilçesi salebin en lezzetli halini bulabileceğin yer. Günümüzde birçok markanın hazır paket halinde salep satışları oluyor. Ama bu işi hakkıyla yapan gerçekten bakır kazanlarda kaynatan yerlerde içmenin keyfi bir başka. İstanbul’da Yeniköy Kahvesi, Tarihi Bağdat Kurukahvecisi, Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi ve Dondurmacı Ali Usta en güzel salepleri yapan yerler arasında yer alıyor.

Uçak Bileti

Boza

Boza

Bağışıklık sistemine iyi gelen bir başka içecek de boza. Öksürüğü yok eden, zihin açan ve probiyotik özelliği olan boza da kış aylarının en geleneksel içeceklerinin başında geliyor. Boza denilince birçok insanın aklına İstanbul’daki Vefa Bozacısı geliyor tabii ki ancak bozanın asıl memleketi Bilecik. Osmanlı Devleti’nden yadigar kalan bir içecek olan bozayı Bilecik’te Soydan Boza’da mutlaka denemelisin. Vefa Bozacısı ve Bilecik dışında bozanın çok meşhur olduğu yerlerden birisi de Eskişehir. Karakedi Bozacısı, özellikle kış aylarında şehrin en popüler noktalarından biri. Bunlar dışında Adapazarı’nda Alikoka Bozası, Manisa’da Çınar Boza, İzmir’de Şemikler Bozacısı ve Isparta’da ise Günnaz Boza bu lezzeti denemen gereken diğer yerlerden.

Turşu

Turşu

Ülkemizde en çok sevilen şeylerden biri olan turşu, aslında zamansız bir yiyecek. Hem yazın hem kışın birçok yemeğin yanında güzel giden turşu, sadece lezzeti güzel bir yiyecek olarak da kalmıyor. Aynı zamanda bağışıklığımızı güçlendiren en önemli yiyeceklerden biri. Kas kramplarından kansere ve hatta bağırsakların düzenli çalışmasına kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve bölgelerinde çeşit çeşit turşular yapılıyor. Türkiye’de en güzel turşuyu bulabileceğin bazı turşucular ise şöyle; İstanbul’daki Asri Turşucu, İzmir’deki Hasan Amca, Ankara’daki Hüsmen Ağa Turşucusu, Ordu’daki Vonalı Celal ve Adana’daki İçenbilir Hacı’nın Şalgamı.

Kestane

Kestane

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri de kestane. Sokaklarda tezgah ızgaraları üzerinde pişirilen, evde fırına verilen ya da kaynatılarak yenilen kestane oldukça lezzetli bir yiyecek. Magnezyum, kalsiyum, fosfor, potasyum, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir yiyecek olan kestane kış aylarındaki yorgunluğa da iyi geliyor. Sokaklardaki kestane satıcıları “kestane kebap yemesi sevap” diye boşuna bağırmıyor. Ülkemizde kestane Doğu Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişiyor. Yediğimiz kestanelerin çoğunluğu Ege Bölgesinden geliyor. En güzel kestanenin yetiştiği şehrimiz ise nemli hava koşulları nedeniyle Aydın.

Sıcak çikolata

Sıcak çikolata

Kış soğuğunu lezzetiyle ısıtan sıcak çikolata, büyük küçük herkesin çok sevdiği bir içecek. Hele ki kış tatili yörelerinde ve kayak merkezlerinde tüm gün keyifli vakit geçirip eğlendikten sonra sıcak çikolata içmenin keyfi bambaşka oluyor. Sıcak çikolatanın geçmişi yaklaşık 2000 sene öncesine kadar dayanıyor. İlk olarak Mayalar tarafından çikolatalı bir içecek yapıldığı düşünülüyor. Ayrıca sıcak çikolatanın sadece lezzetli bir içecek olmanın yanında sağlığa yararları da bulunuyor. Sıcak çikolatanın yüksek oranda antioksidan içermesiyle kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği söyleniyor. İstanbul’da Rumeli Çikolatacısı, Aşşk Kahve, J’adore Chocolatier gibi yerlerde tadına doyum olmaz sıcak çikolatalar içebilirsin.

Kabak tatlısı

Kabak tatlısı

Soğuk havalarda canın daha çok tatlı istiyor değil mi? Evet havaların soğuması insanın tatlı ihtiyacını daha çok arttırıyor. Burada da devreye kışın en güzel lezzetlerinden bal kabakları giriyor. Kış mevsimine özgü bal kabakları da pazarların en çok aranan ürünleri haline geliyor. Kabak tatlısının birçok farklı çeşidi yapılıyor. Ancak Antalya, Hatay ve Aydın gibi şehirlerde yapılan hali en güzel çeşitlerinden biri. Üzeri şekerle 24 saat bekletilen bal kabakları haşlandıktan sonra tahin ve cevizle süsleniyor. Böylece bu kış lezzetinin tadına tat katılmış oluyor. Sırf bu tatlıyı yemek için Antalya uçak bileti alanlar var benden söylemesi.

Ayva tatlısı

Ayva tatlısı

Kabak tatlısına rakip olabilecek bir diğer kış tatlısı ise ayva tatlısı. Kış mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan ayva, ülkemizde en çok Sakarya’nın Geyve ilçesinde yetişiyor. Geyve’deki ayvalar Türkiye’nin ayva ihtiyacının %70’ini karşılayabiliyor. Geyve dışında Bilecik ve Denizli’de de ayva bulunuyor. Ayvaların şekerli suda pişirilmesiyle yapılan bu tatlı genelde kaymakla servis ediliyor. Ayva tatlısı ülkemizin birçok şehrinde yapılsa da en meşhur olduğu şehir Bursa çünkü ayva tatlısı Osmanlı saray mutfağından gelen bir lezzet ve Bursa da Osmanlı Devleti’nin uzun yıllar boyunca başkenti olmuş.


nihanbayram
Nihan Bayram
416 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN