Türkiye'nin en turistik bölgelerinden biri olan Ege'de gezecek o kadar çok yer var ki. Nereden başlayalım. İşte kuzeyden güneye doğru Ege Bölgesi'nde gezilecek yerler listesi...
Anlatmaya nereden başlamalı? Her bir noktası hem tarihi hem de doğal güzelliklerle dopdolu harikulade bir coğrafya. Geçmişte en büyük uygarlıklara ev sahipliği yapan Ege bölgesini layıkıyla anlatabilmek mümkün değil. Kış aylarında Ege’de gezilebilecek bazı önemli yerleri sizler için kısaca Kuzeyden Güneye anlatmaya çalışacağız.
Ünlü düşünür Aristo’nun aşkı uğruna yerleştiği ve Felfese okulu kurduğu şehirdir Assos. Etrafında bulunan Eski Liman, Kadırga Koyu ile sizi bekliyor. İda dağının eteklerindeki Türkiye’nin oksijen oranı en yüksek Altınoluk/Güre bölgesinde kaplıca hizmeti veren otelleri ve Akçay da görülmeye değer.
Ayvalık'daki en uygun otel fiyatları
Yüksek yerin halkı. Milattan Önce 2. Yüzyılda kütüphanesinde 200.000 cilt kitap bulunduran tarihin en önemli antik şehirlerindendir. Dağ yamacındaki dik tiyatrosu, dünyanın su ile tedavinin de kullanıldığı ilk sağlık merkezlerinde Askeplion ile görülmesi gereken bir yer. Eczacılığın simgesi olan üzerinde tas olan direğe sarılı iki yılanın doğuş yeridir. Bir zamanlar tüm ihtişamıyla ile burada bulunan Zeus tapınağı maalesef şu an Berlin’de sergilenmektedir.
Ege’nin İncisi, Türkiye’nin en batılı yüzü. Karşıyaka, kaplıca bölgesi Balçova, balıkçı köyü Urla, koruma altındaki Karaburun ve Turizm merkezi Çeşme ile sizleri bekliyor. İzmir merkezdeki kordonda yürüyüş keyfini, fuar alanını, saat kulesini, İzmir aşığı Dario Moreno’nun bir zamanlar oturduğu sokaktaki meşhur asansöre çıkıp, şehre yukarıdan bakmayı unutmayın. Yola devam ederken Türkiye’nin ilk sakin şehri (cittaslow) Seferihisar’da zaman geçirmenizi tavsiye ederiz.
Lezzetli şarapları, bağları, doğası, mimarisi ve yakın zamanda Dünya’nın sonu geldiğinde hayatın devam edeceğine inanılan adı gibi şirin bir köy. İzmir, Selçuk’a bağlı olmasına rağmen Kuşadası’na yakın bir noktada. Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis tapınağının da bulunduğu Efes antik şehri, Şirince’ye 8 km mesafededir. Hıristiyanlar için kutsal sayılan Meryem Ana Evi, yedi uyuyanlar mağarası, ahırdan bozma İncil’de adı geçen dünyanın ilk 7 kilisesinden biri, antik çağların en görkemli şehirlerinden Efes şehrinde bir arada bulunuyor. İçerisinde Eski Liman, Celsius Kütüphanesi, Tiyatrosu, Hamamları ve Teras Evleri ile yılın 12 ayı sizleri bekliyor.
Halikarnas Balıkçısı’nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) yaşadığı yer. Dünya’nın 7 harikasından biri olan Mousoleium, Sulatı Müzesi, Kalesi, küçük balıkçı kasabaları, yel değirmenleri ile Ege’nin en çok tercih edilen turistik bölgesidir. Çivit mavi çerçeveli, düz çatılı, beyaz renkli tipik evleri ile keyifli bir tatil sunuyor. Yazın adım atacak yer bulunmayan barlar sokağı ve kordon boyu kışın sizleri sessizliği ile karşılıyor. Torba, Göltürkbütü, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Ortakent, Bitez. Gümbet görülmesi gereken kıyı bölgeleridir.
Eşsiz kumsalı, Caretta carettaları, çamur banyoları ile Dalyan, cennetten bir köşe gibidir. Tekne ile sazların arasından Köyceğiz gölüne giderken dağlara oyulmuş Kaunos antik mezarlarını görebilirsiniz. Dalaman, termal suların beslediği gölde yaşayan Nil Kaplumbağaları, sedef hastalığına iyi gelen Dr. Balıkları, astım mağarası ile şifa dağıtmaktadır. Lüks süper yatların tercih ettiği Göcek, İnlice plajı ve çevresinde bulunan onlarca küçük koylar muhteşem görsellik sunmaktadır.
Yolculuğumuzun son durağı. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı muhteşem bir yer. Yeşil ile mavinin birbirine karıştığı Doğal güzellikleri ile eşsiz bir yer. Birçok muhteşem plaj ile çevrelenmiştir. Tlos Saklıkent, terk edilmiş Kayaköy, Marina, Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz, Ovacık, muhteşem gece hayatı sunan Hisarönü gezilmesi, görülmesi gereken yerlerdir. Biraz ötesinde paraşütçülerin gözdesi Babadağ, ilerisinde denize yüzlerce metre yüksekten bakan Yediburunlar Feneri ile keşfedilmeyi bekliyor.
Fethiye’de “Paspatur suyundan içen Fethiye’den ayrılamaz.” diye bir değiş vardır. Eğer siz de burada kalmak isterseniz artık ne yapacağınızı biliyorsunuz :)
Bakışları ile her canlıyı taşa çevirebilen yılan saçlı Medusa’nın yeridir. Altın rengindeki kumsalları ile yaz aylarında birçok tatilciye ev sahipliği yapmakla beraber, Poseidon sunağı, Antik dönemde hiçbir zaman tam anlamıyla bir şehir olamamış, yarım kalmış Didyma antik şehri ve Apollon tapınağı ile meşhurdur. Kışa aylarında sessizliğe bürünen Didim, keyifli, sakin gezi imkânı tanıyor.
Türkiye’nin en turistik bölgelerinden biri olan Marmaris İçmeler, Turunç, Bozburun gibi pek çok noktasıyla ilgi görüyor. Marmaris günümüzde artık o kadar büyüdü ki ilçe merkezinde neredeyse boş alan kalmadı. Ancak İçmeler, Turunç gibi beldeleri hala yeşiliyle, denizi ve doğasıyla ilgi görmeye devam ediyor. Marmaris çarşıdaki restoran, kafe ve diskolarda da eğlenceli akşamlara sizleri bekliyor.
Kuzey Ege’nin en şirin ilçelerinden birisidir Ayvalık. Yaz aylarında gerek turistler gerek de yazlıkçıların gelmesiyle nüfusu bir hayli artan Ayvalık’ta denize girebileceğiniz en güzel yer Sarımsaklı Plajı. Ancak Ayvalık’a gitmişken Cunda’ya uğramadan, Şeytan Sofrası’na çıkmadan dönmeyin.
Ege Bölgesi’nin bir başka turistik noktası da Kuşadası’dır. Aydın ilimize bağlı bu şirin ilçemizde son yıllarda hızlı bir betonlaşma görülse de hala sahiliyle, ilçeye ismini veren Kuş adasıyla turistlere aradığını sunuyor.
Marmaris’ten biraz daha ileriye yani Türkiye’nin batıdaki en uç noktalarından birine giderseniz Datça tüm sakinliği ve berrak deniziyle sizi karşılar. Rüzgarın hiç eksilmediği bu şirin ilçede antik kent ve Palamutbükü, Tütünbükü gibi koylar da var.
Bir zamanlar İzmirlilerin yazlık yeri olan Çeşme artık Türkiye’nin en popüler turistik ilçelerinden biri haline geldi. Limanı, çarşı ve denizi eksik olmayan rüzgarı çok güzel. Alaçatı ise restore edilen evleri, sörf ve yelken meraklılarına sunduğu rüzgarlı deniziyle büyük ilgi görüyor.