Utanç Duvarı olarak da bilinen Berlin Duvarı 13 Ağustos 1961 yılında Berlin’de yapılmaya başlanmış ve yaklaşık 46 km uzunluğunda ve Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya kaçışları önlemek için yapılmıştır.

Batı Almanya

Batı Almanya

İkinci Dünya Savaşı sonunda yenik düşen Almanya’nın toprakları Amerikan, İngiliz, Fransız ve Sovyeet Bölgesi olarak dörde ayrıldıktan sonra Sovyetler dışında kalanlar Batı’da bir birlik sağladılar.

Uçak Bileti

Doğu Almanya

Doğu Almanya

Almanya’nın Doğu tarafında ise Sovyetlerin egemenliği bulunuyordu ve burada komünizm hakimdi. Batı tarafı da buradaki komünizmin yükselişini engellemek için sınıra karakollar inşa etmeye başlamıştı.

Duvarın örülmesi

Duvarın örülmesi

Doğu Almanya’dan kısa sürede 270.000 kişi Batı’ya kaçtığından dolayı 1 gecede örülen duvar sonrasında gözcüler, köpekler ve mayınlı bölgelerle güçlendirilmiştir.

Kaçaklar

Kaçaklar

Duvara rağmen Batı Berlin’e kaçmaya çalışanlar da oldu. Özellikle duvarın olduğu Bernauer Strasse isimli semtte bu kaçışları önlemek için pencereler duvarla kapatıldı. Kaçarken hayatını kaybeden ilk kişi ise Ida Siekmann.

Yıkılış nedenleri

Yıkılış nedenleri

1989’da Doğu Almanya yani Alman Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti bu ülkedeki vatandaşların Polonya, Çekoslavakya, Macaristan gibi ülkelere çıkışına izin verdi. Bu noktadan sonra kaçanlar diğer ülkeler üzerinden gittiğinden dolayı Berlin Duvarı anlamsız olmuştu.

Yıkılışı

Yıkılışı

13 Haziran 1990’da duvar yıkılmaya başlanmıştır ve duvarın yıkılmasının ardından kısa sürede Doğu Almanya da yıkılmıştır.

Günümüzde Berlin Duvarı

Günümüzde Berlin Duvarı

Berlin Duvarı’nın bulunduğu yerlerde şimdi duvar kalıntıları ve anıtlar bulunmaktadır, şehir merkezinde duvar kalıntısı bulmak oldukça zor. Vatikan’da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde, New York 53 Cadde’de duvara ait parçalardan yapılmış anıtlar bulabilirsiniz.


nihanbayram
Nihan Bayram
414 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN