2015 yılında dünyanın en zengin ekonomileri

nihanbayram

Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkeler hangileridir? Haberlerde sık sık duyarız G20 ülkeleri tanımını. Peki nedir G20? Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip 20 ülkenin yer aldığı bir birliktir. Daha doğrusu en güçlü ekonomiye sahip 19 ülke ve Avrupa Birliği’nden oluşur. G20 ülkeleri dünya ekonomisinin %85’ini oluştururken, dünya ticaretinin de %80’ni gerçekleştirir. Bu ülkelerin nüfusunun toplamı da dünya nüfusunun üçte ikisine denk gelir. Peki hangi ülkelerdir bunlar? Türkiye bu listede kaçıncı sırada yer alır?

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği

Avrupa’dan pek çok ülke ayrı olarak G20 listesine girse de 501 milyonu aşkın nüfusuyla listede ilk sırada yer alır. Yaşlı kıta hala dünyaca ünlü önemli markaların da ev sahipliğini yapıyor.

ABD

ABD

Dünya ekonomisine yön veren en önemli ülkelerden biri olan ABD’nin G20 ülkeleri arasında önemli bir gücü var. Dünyanın önemli elektronik ve teknolojik markalarının ülkesi ABD’nin, 300 milyonu aşkın nüfusu var.

Almanya

Almanya

Ekonomik gücünü her geçen yıl arttıran Almanya, aynı zamanda Avrupa’nın ekonomisi en sağlam ülkesi. Almanya’nın 82 milyonu aşkın nüfusu var.

Avustralya

Avustralya

Kıta ülkesi Avusturalya dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden birisi. Geniş topraklara sahip olduğu için de kilometrekareye düşen kişi sayısı 3.

Arjantin

Arjantin

Bir dönem ekonomik sorunlar yaşayan, hiper enflasyon sorunlarıyla boğuşan Arjantin, kendini toparlamaya başladı. Geniş yüzölçümüne sahip Arjantin aynı zamanda Güney Amerika’nın da en gelişmiş ülkelerinden.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık

İrlanda, İskoçya, Galler ve İngiltere’den oluşan ve Birleşik Krallık, G20’nin önemli ülkelerinden. Birleşik Krallık da nüfusun toplamı yaklaşık 59 milyon.

Brezilya

Brezilya

Bir başka Güney Amerika ülkesi Brezilya da dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkelerden. Başkenti Brzail olan Brezilya’nın nüfusu 176 milyonu geçiyor.

Çin

Çin

1 milyar 300 bin aşkın nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, aynı zamanda hızlı büyüyen ekonomisiyle de dikkat çeken bir ülke.

Endonezya

Endonezya

Depremlerle gündeme gelen Endonezya, kalabalık nüfusu ve ekonomik gücüyle G20 ülkeleri arasına girmeyi başarmış.

Fransa

Fransa

Avrupa siyasetinde ve ekonomisinde önemli söz sahibi bir ülke olan Fransa, G20 ülkelerinde Avrupa Birliği’nin yanı sıra ülke olarak da temsil ediliyor. Fransa’nın nüfusu da 65 milyonu geçiyor.

Güney Afrika

Güney Afrika

Afrika kıtasının en güçlü ve ekonomisi en gelişmiş ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasından tek ülke. Nüfusu yaklaşık 50 milyon olan Güney Afrika önemli maden yataklarına sahip bir ülke.

Güney Kore

Güney Kore

Son yıllarda özellikle teknolojik ve elektronik markalarındaki büyüme hızıyla dikkat çeken Güney Kore’nin 50 milyonu aşkın nüfusu var. Ancak toprakları küçük ve kilometre kareye düşen insan sayısı ise 500.

Hindistan

Hindistan

Bir yandan lüks ve görkemli bir yaşantıya sahip insanlar bir yandan da kırsal da ya da şehir merkezlerinde sefaletle boğuşan bir halk. İki farklı hayatın sürdüğü Hindistan da G20 listesinde yer aldı. Nüfusu ise 1 milyar 180 bini aşmış.

İtalya

İtalya

Sadece Avrupa’nın değil dünyanın da moda ve tasarımda önemli söz sahibi ülkesi İtalya da, Avrupa Birliği’nden listeye giren bağımsız ülkelerden. İtalya’nın nüfusu da 60 milyonu aşıyor.

Japonya

Japonya

Boş döndüren teknolojik gelişimiyle uzun yıllardır dünyaya liderlik eden Japonya, G20 ülkelerinde yer alıyor. Başkenti Tokyo ve nüfusu ise 127 milyonu aşmış.

Kanada

Kanada

Amerika kıtasının ABD’den sonra başka güçlü devleti de Kanada. Başkenti Ottawa olan Kanada’nın nüfusu ise 33 milyonu geçmiş. Ancak oldukça geniş topraklara sahip bu yüzden nüfus yoğunluğu da çok az kilo metrekareye 3,7 kişi düşüyor.

Meksika

Meksika

Güney Amerika’dan Arjantin ve Brezilya’dan sonra listeye giren bir başka ülke de Meksika. Meksika’nın nüfusu 110 milyonu aşmış.

Rusya

Rusya

Dünyanın en güçlü aynı zamanda büyük ülkelerinden Rusya da geniş yeraltı kaynaklarına sahiptir. Rusya’nın 140 milyonu aşkın nüfusu var ve nüfus yoğunluğu ise kilometrekareye 8,3 kişi olarak düşüyor.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan

Dünya petrolünde en büyük söze sahip ülkelerinden Suudi Arabistan petrol sayesinde zenginleşmiş. Nüfusu ise yaklaşık olarak 29 milyona yaklaşmış.

Türkiye

Türkiye

Gelelim ülkemize… G20 ülkeleri sıralamasını alfabetik sıraya göre yaptığımız için son sırada. Türkiye milli gelirindeki artış ve hızlı büyüyen ekonomisiyle de dikkat çekiyor. 76 milyon aşkın nüfusu var kilometrekareye düşen insan sayısı ise 93 kişi.


nihanbayram
Nihan Bayram
416 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN