Vadeli mevduat hesaplarında yıllık mı, aylık mı vade süreleri avantajlı?

Vadeli mevduat hesaplarında yıllık mı, aylık mı vade süreleri avantajlı?

dogan_koc
Vadeli mevduat hesaplarında yıllık mı, aylık mı vade süreleri avantajlı?

Mevduat, genel olarak bir banka hesabında belli bir süre (vade) tutulan parayı ifade eder. Kısa ve uzun vadeli tasarruflar ya da mevcut birikimi koruma gibi amaçlarla tercih edilebilen vadeli mevduat, genel olarak risksiz kazanç kategorisinde kabul edilir. Ayrıca çoğu zaman mevcut birikim mevduat hesabında ne kadar uzun süre tutulursa bunun getirisi de artar. İçeriğimizde tam da bu konuyu, vadeli mevduat hesaplarının sürelerini ve buna göre sağladığı getirileri detaylı olarak inceleyebilirsin.

İçindekiler

Vadeli mevduat nasıl işler?

Vadeli mevduat hesapları, genellikle risksiz bir kazanç olması ile bilinir. Bu nedenle çok riske girmeden birikimlerini korumayı, artırmayı amaçlayanlar vadeli mevduat hesabı açmayı sıklıkla tercih eder.

Vadeli mevduatın işleyişini anlamak da gayet basit: Müşteriler kendi paralarını bir süreliğine bankalardaki vadeli mevduat hesabında tutarlar ve bu süre bitiminde faiz kazancı elde ederler. Paranı vadeli mevduat hesabında tutabileceğin vade seçenekleri ise genellikle günlük, aylık ve yıllık vadeli hesap olarak ayrılır.

Bankadan bankaya, koşuldan koşula değişebilir ancak çoğu zaman; mevduat hesabında parayı tuttuğun gün sayısı arttıkça bunun getirisi de artabilir. Dolayısıyla seçtiğin vade süresi, faiz oranını ve buna bağlı olarak kazanacağın getiriyi de doğrudan etkiler. Vadeli mevduat hesabına yatırdığın miktar (ana para) için; 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl gibi farklı vadelerden birini seçebilirsin.

Binalar önünde bozuk paralar ve yatırım grafiği

Mevduat süresi nedir?

Mevduat hesabının amacı; bankaya bir süreliğine yatırılan paranın, uygulanan faiz ile daha yüksek getiri getirmesi. Bu nedenle vadeli mevduat hesabı açacaksan sunulan vadeleri, bunların avantajları ve farklarını öğrenmen oldukça önemli. Vadeli mevduat yatırımları genellikle bir aydan 1 yıla kadar değişen sürelere sahip.

Bu vade süreleri bankadan bankaya değişkenlik gösterse de genel olarak 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıllık şeklinde. Bu süreler (vadeler) boyunca bankada tuttuğun birikimin, belirlenen faiz oranı kadar getiri sağlar. Mevduat sürelerini genel olarak bu şekilde açıklamak mümkün.

Vadeli mevduat faizi nasıl hesaplanır?

Mevduat hesabın için belirleyebileceğin vade sürelerini yukarıda anlatmıştık. Ek olarak genellikle vadeli hesaplarda vade süresi uzadıkça faiz oranı da artabilir. Bu da daha fazla getiri anlamına gelebilir. Tabii ki bu durum, güncel ekonomik koşullara, faiz oranlarına ve diğer şartlara göre de değişkenlik gösterebilir. Aşağıdaki maddelerde de süresine göre vadeli mevduat faizini hesaplayacağın formülleri bulabilirsin:

  • Yıllık faiz kazancı = (Anapara / 100) x (Faiz oranı) x Yıl sayısı
  • Aylık faiz kazancı = (Anapara / 100) x (Faiz oranı / 12) x Ay sayısı
  • Günlük faiz kazancı = (Anapara / 100) x (Faiz oranı / 365) x Gün sayısı

İpucu: Mevduat faizi hesaplamanın detayları için “Mevduat faizi hesaplaması nasıl yapılır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Vadeli mevduat hesabında dikkat edilmesi gerekenler

Genellikle mevduat hesabının vadesini belirlemek en önemli noktalardan biri. Gördüğün üzere hesaplamalarda yatırılan tutar, vade ve uygulanacak yıllık faiz oranı oldukça belirleyici. Müşterilerin bu noktada yatırım türüne karar vermesi, uzun ya da kısa vadelerden hangisi ile gelir sağlamak istediğini seçmesi gerekir.

Mevduat hesabındaki parayı vadesi süresi boyunca çekemeyeceğini, çektiğin takdirde vadenin bozulacağını bilmende de yarar var. Dolayısıyla bunu da dikkate alarak günlük, aylık ya da yıllık vade seçeneklerinden birini seçmek mümkün.

Not: Sayfa içeriği sadece genel bilgilendirme amaçlı ve yatırım tavsiyesi değil.


Doğan Koç
Doğan Koç
132 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. Şimdi ise Enuygun’da finans içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2024 Ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
18 Temmuz 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99136136
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
18 Temmuz 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99102854
İşsizlik maaşı ne kadar, şartları neler? İşsizlik maaşı nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
3 Ekim 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9983472
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
18 Temmuz 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9965911

Enuygun’da Bulabileceğiniz Finansal Ürünler

Size Özel Kredi Teklifleri E-postanıza Gelsin
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.