• Anasayfa
  • Bilgi
  • Yurt dışında paranızı iyi yönetmek için 6 ipucu

Yurt dışında paranızı iyi yönetmek için 6 ipucu

muratekinay

Her nerede olursanız olun sınırlı ekonomik kaynaklarınızı doğru ve akıllıca kullanmak önemlidir. Özellikle yurt dışına çıktığınızda kur farkı ve yüksek giderler nedeniyle bu konu daha da hayati bir önem kazanabilir. Yurt dışı seyahatinizi zorlanmadan tamamlamak için paranızı nasıl daha iyi yönetebilirsiniz?

İçindekiler

1- Yerel para birimini kullanın

İster Avrupa'ya isterseniz de Çin'e veya Suudi Arabistan'a seyahat edin yurt dışına çıkmadan önce paranızı gideceğiniz ülkenin yerel para birimine çevirmelisiniz. Böylece havalimanıda taksiye veya otobüse binmek için para lazım olduğunda önceden hazır olabilirsiniz. Bu konuda bir diğer seçenekse havalimanına indikten sonra paranızı çevirmek ancak bunun sizin için çok daha maliyetli olabileceğini unutmayın.

para

Uçak Bileti

2- Telefon tarifenizi güncelleyin

Günümüzde teknoloji ve akıllı telefonlar neredeyse nefes almak kadar önemli bir ihtiyacımız haline geldi. Durum böyleyken yurt dışına çıkınca teknolıojiden uzak kalmayı veya yüksek tutarlı faturalar ödemeyi kim ister? Eğer sadece bir veya iki gün kalacaksanız, çok büyük bir fark oluşturmayabilir. Ancak en az birkaç gün veya haftayı yurt dışında geçirmeyi planlıyorsanız önceden cep telefonu operatörünüzle görüşün ve tarifenizi güncelleyin. Böylece nereye giderseniz gidin fatura derdi olmadan rahatça internete girebilir veya telefonla görüşebilirsiniz. Bu konuda yapabileceğiniz diğer bir şey ise faturanıza üst limit belirlemek. Bu sayede fatura tutarının belirlediğiniz tutarı aşmamasını garantiye alabilirsiniz.

telefon tarifesi

3- Nakit kullanan kazanır

Yurt içinde kredi kartı ve banka kartı kullanmak puan biriktirme ve harcamalarınızı rahatlıkla takip etme gibi avantajları olabilir. Yurt dışında da birçok ülkede kartınızı kullanarak para çekebilir veya alışveriş yapabilirsiniz. Ancak burada yurt içinden farklı olarak tüm bu işlemleriniz için fazladan komisyon ödemeniz gerekebilir. Bu da ekonomik bir tatil için pek istediğimiz bir şey değil. Tüm bu nedenlerle yurt dışına çıkarken yanınıza mutlaka bir miktar nakit alın. Hatta paranızı kaybetme ve çaldırma riskine karşı cüzdan yerine farklı ceplerde taşıyabilirsiniz.

Nakit para

 

4- Kartlarınızı kullanıma açtırın

Eğer kredi veya banka kartınızı yurt dışında kullanmayı planlıyorsanız, önce kartınızın yurt dışı kullanıma açık olduğundan emin olun. Bunun için bankanızın çağrı merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz. Bu arada, yurt dışında kullanım durumunda farklı komisyon uygulamaları olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

kredi kartı açtıran adam

5- Kur farkına dikkat

Yurt dışında ve özellikle Avrupa ülkelerinde kullanılan para birimi Türk Lirası ile kıyaslandığında hayli değerli. Bu nedenle alışveriş yaparken veya yemek yerken çok düşük gibi görünen tutarlar kur farkı nedeniyle cebinizi yakabilir. Bu durumun önüne geçmek için cep telefonunuza farklı para birimlerini çeviren bir uygulama indirerek alışveriş yapmadan önce karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu da kur farkı nedeniyle ucuz görünen şeylerin gerçek değerini daha rahat bir şekilde görmenize yardımcı olur.

türk lirası

6- En ucuzunu arayın

Bu konuda işe gördüğünüz her şeyi anında satın almayarak başlayabilirsiniz. Yurt dışına seyahat edrken hediyelik eşyalar ve diğer şeyler bize olduğundan çok daha çekici ve hoş görünür. Bu bazen doğru olsa da çoğu zaman cüzdanımızın hızla boşalmasına neden olan bir yanılsamadır. Tatile çıktığımızda fazla düşünmeden para harcamak kısmen kabul edilebilir olsa da her tatilin bir sonu olduğunu unutmayın ve sorumluğu elden bırakmayın. Eğer çok beğendiğiniz bir hediyelik eşya bütçenizin üzerindeyse, bunu satın almak için zorlamak yerine farklı alternatiflere de göz atarak paranızı daha akıllıca kullanabilirsiniz. Tüm bunların sonucunda görmek istediğiniz her yeri rahatlıkla keşfedebilir ve bu arada cebinizi zorlamadan seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.

para karşılaştır


muratekinay
Murat Ekinay
455 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Üniversite eğitimine devam ederken ulusal gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Türkiye'nin önde gelen markaları için içerik stratejisi geliştirerek dijital iletişim çalışmalarını yönetti.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN