Geçtiğimiz aylarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çip krizi olarak adlandırılan, pasaportların yurt dışı üretiminde yaşanan aksaklık nedeniyle yerli e-pasaport üretimine başlanacağını duyurmuştu. Yerli pasaportların tanıtımın yapılmasının ardından ise yeni bir duyuru ile 25 Ağustos tarihi itibarıyla yerli ve milli pasaport üretimine başlandığı bilgisi verildi.

Süleyman Soylu: “Eylül ayı sonuna kadar yaklaşık 170 bin pasaportu basmış olacağız.”

2018’den beri kullanılan yeni nesil çipli pasaportlar Avrupa’daki bir firma tarafından temin ediliyor ancak firmanın stokları talepleri karşılama konusunda yetersiz kalıyordu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz aylarda konuya ilişkin olarak yerli e-pasaport üretimine başlanacağını belirtmişti. 25 Ağustos tarihinden itibaren ise yerli ve milli pasaportların üretimine başlandığı duyuruldu. Soylu konuya ilişkin, "Önümüzdeki ayın sonuna kadar yaklaşık 170 bin pasaportu basmış olacağız. Daha sonra 250 bine, daha sonra 300 bine çıkacak ve sonrasında sayı yükselerek devam edecek" dedi.

İlk olarak yeşil pasaport üretimi yapılacak

İlk olarak yeşil pasaport üretimine başlanacağını ifade eden Soylu, şu an yaklaşık 112 bin yeşil pasaport talebinin bulunduğunu ve bu taleplerin 57 bine yakınının uzatma istediği olduğunu dile getirdi. Soylu mayıs ayında alınan karar ile yeşil pasaportların süresinin 5 yıldan 10 yıla uzatıldığını da hatırlatarak "Yeşil pasaportta var olan süre uzatımını sağlayabilecek bir gerçekleştirmeyi 29 Ağustos, dün itibarıyla yapabilme imkanına sahip olduk. Bütün nüfus müdürlüklerimiz bunu yapabilecek. Herhangi bir ücret ödemeden, para vermeden, 5 yıllık, 3 yıllık veya 2 yıllık süresi dolan pasaportlarını 10 yıla çıkarabilecekler." dedi.

Yerli ve milli pasaportta 36 ilave güvenlik ögesi bulunuyor

Yerli pasaportun özelliklerinden de bahseden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki pasaportlarda 27 güvenlik ögesi bulunurken, yeni yerli pasaportlarda 36 adet güvenlik ögesinin yer aldığına, pasaport sayfalarında Türkiye’nin tarihi ve kültürel fotoğraflarının bulunduğuna ve Türkiye'nin endemik bitki yapısının da güvenlik ve tamamlayıcı öge olarak kullanıldığına da dikkat çekti.


bengisarihan
Bengi Sarihan
52 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN