Konut fiyatlarındaki artış son yıllarda altın, döviz, faiz vs. gibi yatırım araçlarının üzerine çıkınca sadece oturmak için değil, yatırım için de ev satın alanlar çoğaldı. Ancak yatırım için ev almak doğru bir karar mı? Konut alan herkes kazanır mı? Sorularına yanıt aramaya çalışalım.

İçindekiler

Uzun vadeli düşünenler

Öncelikle uzun vadeli düşünmüyorsanız konuta yatırım yapmak çok kazançlı olmayabilir. Hatta bazen konut satın aldığınız ilk yıllar fiyatların biraz düştüğüne bile tanık oluyoruz. Örneğin yeni oturuma başlayan sitelerde bazen sorunlar da olabiliyor, bu da ister istemez fiyatları aşağı çekiyor. Çok sayıda kiralık ve satılık daire çıkınca bu durum ister istemez fiyatlara yansıyor.

Yatırım ev

En çok kazandıran yatırım aracı ama

Konut fiyatlarının yıllık ortalama bazda özellikle büyük şehirlerde %20'yi bulan fiyat artışı konut yatırımını cazip kılıyor. Çünkü ne altın, ne döviz, ne de faiz oranları bu seviyeleri her zaman bulmuyor. Konuta bu yüzden insanlar daha garanti bir yatırım gözüyle bakıyor. Fakat özellikle şehir dışı bölgelerde çok fazla inşaat alan alanlardaki konutlarda fiyatlar öyle beklenen hızla yükselmiyor. Beklerseniz evet kazançlı çıkma olasılığınız yüksek ancak kısa vadede öyle hızlı bir kazanç beklemek zor.

 

Kira çarpanını hesapla

Konuta yatırımın artması bazı bölgelerde kiraları da aşığı çekiyor. Ya da kiraların yüksek olduğu yerlerde de ev fiyatları yüksek olunca kira için konut almak çok da mantıklı değil. Kira çarpanının 15 en fazla 20 yılı yakaladığı bir konutu yatırım için mantıklı görebiliriz. Yani kirasını 15 yılla çarptığınızda ki buna yıllık ortalama kira artışını da ekleyin, evin şimdiki fiyatını yakalayabiliyorsa konuta yatırım mantıklı olabilir. Uzun ve orta vadeli düşünürseniz yani “Bir ev satın aldım, ben bunu 5-10 yıl satmayı düşünmüyorum derseniz” mantıklı bir yatırım olabilir. Tabi satın aldığınız evin lokasyonu da çok önemli. Şehir içi evlerin kirası daha yüksek oluyor. Bazen kentsel dönüşüme de uğrayabiliyor. Böyle bir konutta kazancınız daha yüksek olabilir. Bir de sadece yatırım için aldıysanız ve kiraya verecekseniz 1+1 olan küçük daireleri de tercih edebilirsiniz. Özellikle üniversitelere yakın bölgelerde yer alan bu tip dairelere hem talep daha çok oluyor hem de kiracı değişimi daha fazla. Daha sık kiracı değiştiği için de kira artışı daha yüksek olabiliyor.

 


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN