Yaşam standartlarını doğru belirlemek

ipekincir

Kıt kaynakları devamlı zorlayarak çemberi döndürmek hiç de kolay bir şey değil. Ekonomik durgunluk kıt kaynakları kullanarak optimum dengeyi sağlamayı gerektiriyor. Finansal hedefleriniz  elde ettiğiniz gelirle sınırlı olsa da, bireysel bütçeyi döndürebilmek için giderlerinde kısıtlamalar yapmalarına ve bütçelerini en optimum şekilde kullanmalarına gereksinim doğuruyor.

Her zaman söylediğim gibi, gelirler kıt kaynaklar olarak düşünüldüğü için, giderlerde oynama yapmamız ve kesinlikle bütçe planı yapmak zorunda olduğumuz akıllara kazılmalı. Ancak özellikle Türkiye’de kişisel gelirlerin yıllara göre artışı, kişisel giderlerin artışından daha düşük oluyor. Çünkü her yıl yaşam tarzı ve alışkanlıklar değişiyor. Özellikle 2001 krizinden sonra tüketimin artırılması konusunda taksitli alışverişin alışkanlık haline gelmesi ile beraber, 10 yıllık süreçte tüketim alışkanlıklarında ve bireylerin yaşam standartlarında belirgin şekilde yükselmeler yaşandı.

Türk insanının bu konuda biraz ‘değişik’ olduğunu söylememiz gerekir. Ülkemizde gelirine göre yaşamayı kabul edebilen kesmin çok fazla olmadığını görüyoruz. Psikolojide her zaman daha fazlasına sahip olma hayali yattığı için, şartlar olabildiğine zorlanıyor. Şartların zorlanması noktasında en basit örneği; yeni evlenen genç çiftlerin aileleri, hayat standartlarını çok zor sağlamalarına rağmen çocuklarına, kendilerinin 40-50 yaşlarında sahip olduklarını şimdiden alması olarak gösterebiliriz.

Bu örnekleri gördükten sonra aklıma gelen ilk şey, Türkiye’de giderler konusunda bireylerin ‘ indirim ‘ konusuna çok dikkat etmeleri gerektiği oluyor. Ancak bu noktada da, Türk tüketicilerinin halen daha araştırma yapmaktan ve indirim kampanyası konusunda pek istekli olmadıkları araştırmalardan belli oluyor. Bunun nasıl bir mantık olduğunu anlamak çok zor olsa da, içinde bulunduğumuz dönemin, indirim ve fırsat ürünlerini takip etmenin çok ciddi bir gereklilik olduğunun farkına varmalıyız.

Planlı tüketim bilinçli tüketici, yalnızca ihtiyaçları belirlemek değildir

İndirim fırsatlarını takip etmek, milyonlarca tüketicinin günlük hayatlarında vazgeçilmezi olmak durumunda. Çünkü artık yalnızca ihtiyaçları belirlemek ve ona göre harcama yapmak yeterli olmuyor. Belirlediğiniz ihtiyaçları en uygun şartlarda almak zorundasınız. Bunun için araştırma yapmak, istediğiniz ürünlerin satıldığı noktalardaki fiyatları karşılaştırmak ve ihtiyacınızı biraz daha erteleyip indirim sürecini beklemek bile gerekli olmalı.

Dünya; fırsat kuponlarını ve indirimleri takip ediyor

Dünyanın çeşitli bölgelerinden tüketicilere ekonomi yapmak/para artırmak için ne yaptıkları sorulduğunda;

  • İndirimde alışveriş yapmak (%59) ve alışverişte indirim kuponu kullanmak (%48), sunulan sekiz seçenekten en çok tercih edilen ikisi olmuş. Kupon kullanımının en popüler olduğu ülkeler Çin (%67), Amerika (%66) ve Hong Kong (%65) iken, Avrupa ve Amerikalı tüketicilerin yaklaşık üçte biri (Avrupa %37, Amerika %36) para artırmak için ucuz marketlerden alışveriş yaptıklarını belirtmiş ( Kaynak: Nielsen, Ekim 2011).
  • Amerikalı tüketicilerin %62’si giysi alırken nadiren tam fiyat ödediklerini, İngilizlerin %58’i ise “hiçbir şey için tam fiyat” ödemekten hoşlanmadığını belirtiyor ( Kaynak: Mintel, Eylül 2011).
  • Amerikalı tüketicilerin %81’i alışverişte kupon ve mağaza kartı kullanarak ne kadar az ödeyeceklerini ve dolayısıyla ceplerinde ne kadar kalacağını bilmenin eğlenceli olduğunu düşünüyor ( Kaynak: Deloitte 2010 American Pantry Survey, Temmuz 2010).
  • Daha güncel başka bir araştırmaya göre Amerikada her 4 tüketiciden 1′i online kupon kodu kullanıyor. ( Kaynak: IPSOS, September 2011)
  • Kupon severlerin %40’dan fazlasının geliri 70,000 doların üzerinde ( Kaynak: Nielsen, Nisan 2010).
  • 2011 Haziran ayında Hindistan’ın online nüfusunun %10.4’ü en az bir fırsat sitesine girmiş, pazar lideri Snapdeal.com geçtiğimiz yıla oranla takipçi sayısını üçe katladı ( Kaynak: comScore, Temmuz 2011).
  • Ağustos 2011’de Çin günlük fırsat pazarının %50’sinden fazlasını eğlence, film ve yemek fırsatları oluşturmaktaymış ( Kaynak: Dataotuan, Eylül 2011).
  • Eylül 2011’de Amerika’da en çok satın alınan ‘günlük fırsat’ teklifi arasında şunlar var; yedi gecelik otel konaklama fırsatı 399 dolar, hamburger menüsü 6 dolar, sinema bileti artı içecek 5 dolar ve Cirque de Soleil gösteri bileti 70 dolar yer almaktaydı ( Kaynak: Yipit, Eylül 2011).
  • Amerikalı annelerin %60′ı en az bir fırsat sitesine abone ve anneler nufusun geneline göre %83 daha fazla online indirim araştırıyor. ( Kaynak: BabyCenter & comScore, Kasım 2011)

 

 


ipekincir
İpek İncir
319 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN