Uzun mesafeli uçuşlar için rahatlatan ipuçları

busraseymenoglu

Uçağın icadı ve ticari uçuşların yaygınlaşması insanların dünyayı çok daha kısa sürede keşfetmesini fazlasıyla kolaylaştırdı. Tatil, iş, aile ziyareti… Sebebi ne olursa olsun uçakla her yer çok daha yakın, seyahat etmek çok daha güvenli! Ancak uzak yerlere tek uçuşla gitmek hala zorlayıcı ya da korkutucu gelebiliyor. Uzun mesafeli uçuşlar için rahatlatan ipuçlarıyla korkuya gerek kalmayacak.

İçindekiler

1. İdeal koltuk hangisi?

Uçak koltuğu

Uzun uçuşlarda para harcaman gereken en önemli şey koltuk. Geniş koltuk aralıkları rahat bir oturma ve hareket alanı sağlayacağı için önceliğin ideal koltuğu bulmak olmalı. Bunun için ek ücret ödeyerek sınıf değiştirebilir veya biletini tüm koltuk aralıkları geniş olan hava yollarından alabilirsin.

Koridor ve cam kenarında oturmanın da kendine göre avantajları bulunuyor. Koridorda oturursan ayağa kalkman gereken durumlarda yan koltuklarda uyuyan yolcuları uyandırmadan harekete geçebilirsin. Pencere kenarındaysa özellikle gündüz yolculuklarında iç açıcı manzaraların keyfini çıkarıp uykun geldiğinde başını kenara yaslayabilirsin. Bu durumda kaçınman gereken tek yer orta koltuk. Diğer iki seçenekten hangisini tercih edeceğin tamamen sana kalmış.

Uçak Bileti

2. Ne yemeli, ne içmeli?

Uzun uçuşların öncesi ve sırasında yiyip içtiklerin tahmin ettiğinden çok daha önemli. Kaçınmamız gereken şeylerle başlayalım. Kafeinli içecekler uyku düzenimizi bozabilir. Bu yüzden kahve, enerji içeceği gibi içecekleri özellikle uçuş öncesi kesmeni tavsiye ederim. Ayrıca yağlı ve sindirimi zor yemekler de hem uçuş esnasında hem de öncesinde midemizi zorlayarak bize sorun çıkarabilir. Bu yüzden daha hafif menülere yönelmek en mantıklı çözüm.

Uçuşlardaki rötarlar ve ani gelen şeker krizlerini göz önüne alarak yanına birkaç atıştırmalık ve su almayı da unutma. Tabii ki yanına alacağın yiyecek ve içeceklerin kabin bagaj kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisin!

3. Ne giymeli?

Uçakta uyku

Yolculuğu hangi araçla yaparsam yapayım, ne kadar sürerse sürsün benim tercihim hep rahat giyinmekten yana oluyor. Uzun süreli uçuşlarda rahat giyinmekse daha mühim tabii ki. Eşofman takımı, tayt, spor ayakkabı gibi kıyafetler yolculukların en büyük kurtarıcıları. Üzerine oturan kıyafetler giymek seni sadece zorlar. Hem kabin basıncı sebebiyle hem de yeteri kadar hareket edememekten vücutta şişmeler meydana gelebiliyor.

Seyahat ederken üşümekten ve terlemekten kurtulmanın yoluysa kat kat giyinmekten geçiyor. Kış aylarında tişört üzerine kazak veya sweatshirt giymek, yaz aylarındaysa yanında ince bir ceket bulundurmak en kolay çözüm. Ayrıca ne zaman uçarsan uç yanına alacağın ince bir şal veya büyük bir atkı boyun tutulması gibi sorunları ortadan kaldırıyor.

4. Uyku sorunları

Uzun uçuşlarda uykunun dengesini sağlamak hiç kolay değil, biliyorum. Özellikle jet lag gözünü korkutuyorsa bu yazıdan sonra “Jet lag ile nasıl başa çıkılır?” yazımızı da okuyabilirsin. Uyku sorunlarını çözmek için kafeinden kaçınmanın öneminden yukarıda bahsetmiştim. Bunun yanı sıra en yakın seyahat arkadaşın olacak uyku setini hazırlamana yardımcı olabilirim.  Bu setin temel ögesi rahat bir yolculuk yastığı. Uykuya dalmanı kolaylaştırması için uçuş öncesinde bu yastığa birkaç damla lavanta yağı damlatabilirsin. Sete ayrıca uyku gözlüğü, minik bir battaniye ve kulak tıkacı da eklemelisin.

Uçuş esnasında uyku sorunu yaşıyorsan rahatlatıcı bitki çayları tüketmek uzun mesafeyi senin için kısaltabilir. Uyku ilacı tercih edeceksen, ilaç bitkisel bazlı bile olsa, muhakkak bir doktora danışmanı öneririm. Ne de olsa A ilacı Ayşe Hanım’a yaradı diye sende de sorunsuz bir etki gösterecek anlamına gelmiyor.

5. Ekonomi doğru seçim mi?

Uçak içi

Seyahat ederken cebimizi düşünmemiz tabii ki çok doğal. Ancak uzun süreli bir uçuş yapacaksan ekonomide uçmak gerçekten doğru tercih olabilir mi? Business sınıfının rahat, tamamen yatabilen ve geniş aralıklı koltukları uçuş kaliteni kat be kat arttırabilir. Bu yüzden bilet satış aşamasında ekonomi ile business sınıf arasındaki farklılıklara bakarak artı eksi listeni çıkarabilirsin. Neredeyse her zaman aradaki farkı ödemeye değiyor, benden söylemesi…

6. Koltuğa çakılı kalma

Biliyorum, yumuşacık koltuğa gömülmek çok keyifli. Ancak uzun süreli uçuşlarda 10-15 dakika olsun yürüyerek bacaklarını açmazsan indiğinde daha çok acı çekeceksin. Kalkıştan sonra ayakkabılarını çıkarıp patik giyebilir, uçak içini turlarını bunlarla atabilirsin. Tabii ki başkalarını rahatsız edecek görüntü ve koku yaratmamaya da dikkat etmen lazım. Bu yüzden yanında yedek çorap bulundurmanı öneriyorum.

7. Nemsiz kalmamaya dikkat

Uçakta kitap okuma

Her ne kadar havalandırma sistemleri gelişmiş olsa da saatlerce filtrelenmiş havayla yolculuk edeceğin için cildin kuruyup çatlayabilir. Uçuş esnasında bol miktarda su tüketip çantanda taşıdığın minik el kremini sürersen bu sorundan da kolayca kurtulabilirsin. Su tüketimin çok olursa tuvalete gitme bahanesiyle bacaklarını açman da mümkün.

8. Oyalanma zamanı

Doğru koltuğu seçtik, rahat giyindik, hafif yedik ve uyku sorunumuzu çözdük. Uçuş boyunca uyumamız hem çok zor hem de inişte dengemizi bozabilir. Bu yüzden sıra geldi oyalanmaya. Uzun uçuşlar için uçaklarda film ve müzik seçenekleri bulunuyor. Ancak her zaman senin istediğine denk gelmek mümkün olmayabilir. Neyse ki teknoloji gelişti de sevdiğimiz dizileri, filmleri, müzikleri hatta kitapları yanımızda kolayca taşıyabiliyoruz.

Cep telefonu, laptop ya da tabletine indireceğin birkaç film, iki üç sezon dizi, çeşitli müzik ve podcast listeleri can sıkıntısı için bire bir! Havada oyun oynamanın keyfiyse bambaşka. Yalnız seyahat edenler bilgisayar oyunlarına, yol arkadaşı olanlarsa taşınabilir kutu oyunlarına yönelebilirler. Fiziki kitap okumaktan hoşlanan biri olsam da e-kitap uygulamasının getirdiği hafifliği gözden çıkartamam. Okumak istediğin kitapları cihazına indirebilir veya “Ağırlığın bir önemi yok” diyerek yanında taşıyabilirsin. Hava yolları sana kullanılmamış kulaklık verse de herkesin rahatına uygun olmayabiliyor. Bu yüzden rahat edebileceğin kulaklığını da çantana koymayı unutma!


busraseymenoglu
Büşra Seymenoğlu
27 Yazı
Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Aynı alanda yüksek lisansını tamamlayıp, içerik editörü olarak çalışmaya başladı. Birçok yerde seyahat yazıları yazan yazar, gezmeyi ve keşfetmeyi çok seviyor. 2019’dan beri seyahat ve daha pek çok alanda yazmaya, araştırmaya ve keşfetmeye devam ediyor. Büşra, tiyatroya, kitaplara, müziğe ve doğaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • LD
    L**** D****
    Yorum tarihi: 07.02.2024 16:55
    Çok doğru tespitler Lyon-Londra arası uçuşlarımda kullanacağım
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN