Uçarken sağlıklı kalmak için 6 önemli ipucu

muratekinay

Özellikle serin geçen sonbahar ve kış aylarında yılın diğer dönemlerine göre daha kolay hastalanabiliyoruz. Bunun nedeni genellikle uçakların kliması olarak görülse de gerçekte sandığınızdan çok daha farklı olabilir. Seyahat ederken sağlığınızı korumak için bu 6 öneriye kulak verin.

İçindekiler

1- Diğer yolculardan etkilenmeyin

Pek fazla bilinmese de uçaklarda kullanılan gelişmiş filtreler sayesinde kabin içindeki hava son derece temizdir. Yani uçakla bir yerden bir yere giderken kirli hava nedeniyle hastalanma ihtimalimiz fazla yüksek değil. Bununla birlikte yan koltuğunuzda oturan bir yolcunun hasta olması, elbette etkilenmenize neden olabilir. Bu durumda eğer mümkünse yerini değiştirebilir ve uçakta bulunan boş koltuklardan birine geçebilirsiniz.

Uçak Havalandırma

Uçak Bileti

2- Sık dokunulan yerlere dikkat

Daha sağlıklı bir yolculuk için en fazla dikkat etmeniz gereken konulardan biri ise uçakta dokunduğunuz alanlar. Kirli yerler denince genelde akla tuvaletler gelse uçaklarda başta koltuk arkası cepleri, tepsiler hatta okuduğumuz dergiler bile fazla temiz sayılmaz. Sizden önce çok sayıda yolcu tarafından kullanılan bu yerlere dokunmadan önce mümkünse bir ıslak havluyla silmeye çalışın. Sağlığınızı korumak için uçakta dokunurken dikkat etmeniz gereken diğer yerler yazımızda!

Uçakta Dergi

3- Çay kahve yerine meyve suyu

Özellikle son dönemlerde sıkça tartışılan konulardan biri de uçakta servis edilen çay ve kahvenin hazırlandığı sular. Uçakların tankından alınan bu sular uzun bir süre beklediğinde sağlığınız için pek iyi olmayan bir hale gelebiliyor. Bu nedenle mümkünse çay ve kahve yerine meyve suyu veya maden suyu gibi içecekleri tercih etmenizde yarar var.

Uçakta Meyve Suyu

4- Vücut saatinizi ayarlayın

Hepimizin yemek yeme, uyuma ve çalışma gibi şeyleri gün içinde ne zaman ve ne sıklıkla yaptığımıza göre şekillenen bir vücut saati var. Uçakla özellikle birkaç saati aşan uzun bir yolculuğa çıktığımızda ise bu saat her zamanki düzeninden farklı işlediği için şaşırabiliyor. Vücut saatimizin değişmesi ise daha kolay kolay hastalanmamıza neden olabiliyor. Yurt dışında uzak bir yere seyahat etmeyi düşünüyorsanız, yeme içme ve uyku düzeninizi birkaç gün önceden gideceğiniz yerin saatine göre ayarlayabilirsiniz. Böylece uçaktan indiğinizde yeni yerel saate daha kolay alışabilirsiniz. Jet lag ile ilgili daha fazla bilgi ve etkilerini azaltmak için öneriler yazımızda.

Uçakta Uyku

5- Spor yapın ve uykunuzu iyi alın

Daha rahat bir uçuş geçirmek ve uçaktan indiğinizde dinlenmiş olmak aynı zamanda sağlığınızı korumak için son derece önemli. Bunun için işe uçmadan birkaç saat önce egzersiz yaparak ve bir gün önce uykunuzu iyi alarak başlayabilirsiniz. Eğer uçakta rahat uykuya dalabiliyorsanız, bu da bir seçenek. Bu arada, seyahat ederken daha fazla dinlenebilmek için bu önerilere de göz atmayı unutmayın!

spor

6- Yemeğinizi önceden sipariş edin

Uçakta servis edilen yemekler genellikle standart olsa da önceden değiştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken biletinizi aldıktan sonra uçacağınız firma ile iletişime geçmeniz ve özel yemek seçimi tercihinizi belirtmeniz yeterli. Daha sağlıklı bir şeyler atıştırmak için yapabileceğiniz bir diğer şey ise uçağa binerken kendi yemeğinizi getirmek. Yemek işini havalimanında halletmek isterseniz de lezzetleriyle ünlü olan bu yerleri mutlaka görün!

Uçakta Yemek


muratekinay
Murat Ekinay
455 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Üniversite eğitimine devam ederken ulusal gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Türkiye'nin önde gelen markaları için içerik stratejisi geliştirerek dijital iletişim çalışmalarını yönetti.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN